Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szeremley a tilón

Szeremley v Konkurencia 27:20

2008.05.05. 11:45 - Az Alkoholisták

A Nyakasban nem leltük meg az ártudatos alkesz védangyalát. Szeremley Huba feje fölé viszont glóriát rajzolhatunk. A nyughatatlan kalandor és világcsavargó immár tizenöt éve futó pincészete máig a borvidék dinamója. Osztozva a kollektív hanyagságban egészen mostanáig mi is szinte kizárólag a Szemelt (2006 óta Szeremley) Rizling pályáját követtük nyomon. A mostani mintavételezésből azonban kiderült, hogy a Szeremley-borok saját árkategóriájuk legjobbjai közé tartoznak. Lehet, hogy az Első Magyar Borház a kincs, ami kiszúrja a szemünket, mégsem vesszük észre?

Szeremley Szürkebarát 2006 (V&F)

Badacsonyban talán a szürkebarátot sikerült az elmúlt évtizedek alatt a legjobban lejáratni, édes és félédes változatait előszeretettel kínálják az odaérkező turistáknak. Persze az érem másik oldala, hogy ők meg kifejezetten süss wein-t akarnak inni. Pedig ez a nemzetközi fajta szép borokat tud a bazalton adni. Jó példa erre a most kóstolt palack is: kissé zöldes reflexű szín, valamint zárkózott nyitás után a vulkanikus talaj köszön vissza illatában. Savai elevenek, teste ezzel arányos. A szellőzködés jót tesz neki, szépen kinyílik és virágos, mézes jegyek jelennek meg benne. Néha már-már krémesen telt. Egyedül egy kis savanya zavar be, de ez is tompul az idő múlásával. Másnap és harmadnap is élvezhető, korrekt, már-már tehetséges bor. 4 és 5 pont határán lavíroz.

Nyakas Pincészet Budajenői Pinot Gris 2006 (V&F)

Már a Nyakas tilózásakor is ezt a bort szerettem volna pohárvégre kapni, de akkor a beszerzés nem sikerült. Most a Borfalu bortékájában szembe jött velem, 1200 forintos, baráti áron. Az első benyomásom: virágos réten sétálunk, körülöttünk mészkő halmok vannak elszórva.
Elmegyünk egy muskotályos szőlőskert mellett is. Ahogy melegszik a bor, úgy jönnek elő a mézes illatok. Kóstolva kissé nehézkes, lendületét vesztett bor képét mutatja, az illat alapján ennél többet, mást vártam. Az alacsony (12%) alkohol mellett is édes a lecsengés, valahol a savak útközben elmaradtak. Másnap alig, harmadnapon egyáltalán nem élt a bor. Nem oké, inkább erős hármas a végső verdikt.

Szeremley Badacsonyi Kékfrankos 2005 (palack)

Először úgy gondoltam, nem túl szerencsés pont egy 2005-ös kékfrankost választanom a Szeremley szortimentből. Volt, aki egyenesen elvetemültnek titulált ezért, végül azonban kellemes meglepetésben volt részem. A Decanterben vettem 1500 Ft-ért.
Kadarkás, cseppet barnásba hajló liláspiros színű, átlátszó, ördögien fürge mozgású bor. Illatában a hátcimkén is ígért rózsa keveredik éppen kiolvadt fagyasztott szamócával. A rózsát mindenestül értsük bele: levele, szára, gyökere is - tehát némi bujkáló zöldesség és földesség is felbukkan itt és ott. Mindezt meglehetősen intenzíven, stabilan árasztja a pohárból. Szájban vékony. Persze a kékfrankos ne is legyen vastag, de ez már olyan penge, hogy mobiltelefonnak is menő lenne. Az íze viszont kellemes, gyümölcsös, üde. Cseresznye, meggy változó arányban. Először édesebb, aztán savanyúbb - felülkerekednek a végig derekas munkát végző, igencsak élénk savak. Tanninja nem sok, nem is hiányzik több: sem neki, sem nekem. Utóíze közepesen hosszú, jólesően kesernyés. Másnapra kerekedetek a savak, leheletnyit jött előre a tannin, és fikarcnyit sem vesztett friss gyümölcsösségéből. A kékfrankos laza, könnyed, játékos megfogalmazása. Nekem bejött: 5 pont.

Malatinszky Kúria Le Sommelier Villányi Kékfrankos 2005 (palack)

Egy villányi vöröset szembeállítani egy badacsonyival nem szép dolog. Mégis megpróbáltam. Ha az ember testesebb, komolyabb vörösre vágyik, akkor biztos inkább errefelé keresgél. Persze, ez csak egy alap kékfrankos, de a kötelezőt korrektül hozza. A Decanterben vettem 1680 Ft-ért.
A megszokott kékfrankos tónus: bíbor, néha szinte világít a széle, és még éppen átlátszó, hacsak nem egy korsónyit töltünk magunknak. Mozgása is vörösborosabb, bár komótosnak azért nem nevezném. Orrban visszafogottabb: gyümölcs és hordó, néha kicsit elszabaduló alkohollal. Meggylekvár, jól megpörkölt olajos magvak, likőrös felhangok.
Szájban hozza a sztenderd alap kékfrankosok karcsú testét. Szintén a savak és a gyümölcs mentén épül fel a korty, nem sok, de azért a badacsonyiénál határozottan több tanninnal. Megszokottabb, kevésbé izgalmas meggyes íz (bár a Szeremley-bornál sem rágtuk le a körmünket), viszont valamivel vastagabb a teste. Lecsengése közepesen hosszú, a legvégén a túlzottan ragaszkodik a tannin. Ez bizony ront az összképen, egyébként korrekt, jól iható, inkább ételhez való bor. Másnapra szinte semmit nem változott, csak még kevésbé éreztem izgalmasnak. Bevezetés a kékfrankos és Villány világába, ahol azért bőven hagy még felfedezni valót. Magabiztos 4 pont.

Szeremley Pinot Noir 2005 (AM)

Az ember mindig jobbat remél. És néha megkapja. Egy esős-felhős nyár és egy esős-felhős ősz olcsón árazott vörösbora a talán legfaxnisabb fajtából, nem sok jót ígért. Végül sorra nyeltem le a próbakortyokat, mert nem volt kedvem/szívem köpni.
Kiköpött pinot. Tükrös, áttetsző, enyhén barnásba hajló cseresznyepiros. Összetéveszthetetlen, intenzív pinot-illat: gomba, eper, erjedt eper, bőr. A rózsa kimaradt. Egy pinot-szkeptikust valószínűleg nem dönt le a lábáról, de én vigyorogtam, mint a tejbe tök. A korty kerek, harmonikus, cseresznyés, nyomokban fekete csokoládés, jó savú. Egyedül komplexitásban marad el a drága nagytestvérek mellett. Tannin alig. A lecsengés hosszú és száraz, cseresznyemagos, csokoládés jegyekkel. Édes pofáraesés és hálaadás a Szeremley-stábnak.
Erős 5 pont, talán már gyenge 6.

Garamvári Balatonlellei Pinot Noir 2005 (AM)

Garamvári Vencelnek nem jó a sajtója mifelénk. Minthogy azonban nincs nagy tülekedés a könnyen beszerezhető, másfél kilós pinot-k piacán, pénzfeldobásos alapon őt választottam. Szintén balatoni, szintén 05-ös (persze 2005 pinot-ban akár jobb is lehet, mint mondjuk 2003 vagy 07). A Szeremley után kóstolva azonnal kicsúszott a számon, hogy ez nem tiszta pinot. Aztán visszaszívtam. Aztán már magam sem tudom.
Sötétebb szín, rumosabb illat, rágósabb textúra. Pinot-szűzeknek könnyebben csúszik. Korrekt bor. Az illatban sportszelet, vanília, meggy, grafit. Kóstolva selymes, közepesen telt, a pirosbogyósokra kis kesernye válaszol. A korty közepe szellős. A lecsengésben újfent cseresznye és meggy meg az ő magvaik némi savanykával fűszerezve. Ámultam-ujjongtam, hogy fél-, harmadáron is van már tisztes magyar pinot az Első Magyar Borház jóvoltából, de a kevésbé lelkesítő Balatonlelleiről is el kell ismernem, hogy örömmel innám hétköznapokon.
Ötös alá.

Szeremley Muscat Ottonel 2007 (WY)

Muscat ottonel – nem tudom, méltatlanul mellőzött fajta-e felénk, tekintve, hogy Tokaj-Hegyalja egyik éke éppen egy másik – bár sok keservvel megvert – muskotályos fajta, a Közép-Ázsiából elszármazott sárga muskotály (vö. Hétszőlő Tokaji Aszú 6 puttonyos Muskotály). Pedig az ottonel, amit állítólag Moreau Robert Angers-ben éppenpont 1852-ben nemesített, jobban tűri a hideget és korábban érik (ezért elnyerte a németek magas tetszését), sőt talán kevésbé is érzékeny, bár a nagyobb tőketerhelést orvul megbosszulja.  (Ortodoxoknak szentségtörés lehet, hogy egyik szüléje állítólag a chasselas (magyarán saszla), amit a pesti piacokon leginkább egyen-csemegeszőlőként próbálnak ránk sózni.) Mindazonáltal vannak vidékek, ahol népszerűbb, például éppen Badacsonyban, ahol meg Szeremleyék igazítják a vonalat a modern trendhez: illatos fajtából nőiesen parfümös bort kell készíteni, könnyedet, szép savút, elegánsat, és persze legyen egyszerűbb, mint a manapság sokat emlegetett nem euklideszi geometria.
Szeremleyék hozzák is ezt: jellegzetes illat, amibe könnyedén oda lehet képzelni a trópusok gyümölcseinek egzotikus illatvilágát (megjegyzem, némileg szintétikus alakban), citrusokat, barackokat, egrest. Ízében van egy kis gyömbérrel bolondított ánizsos cukorka jelleg, de ez inkább heveny izgalmat kellt, mintsem kellemetlen lenne. Majdnem harmonikus, de a közepe üres, és talán kicsit lógósak a savai. A legszebb tulajdonsága, hogy minden íze üdeséget sugároz. Az már az én hibám, hogy nem lettem rabja. Erényeit azonban elismerem, jelen esetben 5 ponttal, ami inkább 5 alá.

Szőke Mátyás Muscat Ottonel 2007 (WY)

Szőke Mátyásról írtunk szép gondolatokat ezen az oldalon, többek között a 2006-os ottoneljének száraz módosulatáról is. Édes és egy évvel ifjabb változata paraszthajszálnyival drágább a Szeremleyékénél. De egészen más világ – és nem a dtp-s átképző gyorstalpalót végzett téeszfőkönyvelők ízlését tükröző címkedizájn miatt! Mindenekelőtt félédes, ami nem lenne baj, hiszen a fajta sok szép édességnek adta az alapját. Illata szerintem tompa, más szerint meg nem harsogó és finoman árnyalt. De talán nem is ez benne a legproblematikusabb, hanem az erőlködés, ahogy a zöldségeskertből egzotikus gyümölcsöskertet akar bűvészkedni, de csak egy egészen kicsi nyulat sikerül előrántani a cilinderből. Az alkohol is zavar. Zeller és ananász gruppenszexpartija a parfétortában egy jóféle kisüsti törköllyel. Ráadásként az édesség rátelepszik mindenre, a vége csirizes, és a csiriz gejlsége hosszasan megragad a torokban. Mindamellett szőkenőket és plázacicákat hódítani kiváló, így akár 4 pontot is megér, ha.

Szeremley Rajnai Rizling 1997 félszáraz (Bob)

A borról hosszas guglizás után is csak annyit sikerült kiderítenem, hogy állítólag Badacsony város bora lett 2007-ben. Ez azért annyira nem nagy dicsőség, hogy lóhalálában rohanjak betárazni belőle. De legalább nem is befolyásol kóstoláskor. A lassan kamaszkorba lépő, 11 éves félszáraz rizling korához képest világos színnel indít. Az illata azonban elsőre egészen megdöbbentő. Petróleum, oxidált jegyek, némi dió. Hej, ha volna egy dízelautóm! - kiáltok fel meglepetésszerűen, majd kutatni kezdem otthonomban a biodízellel is működtethető háztartási készülékeket. Kétség sem fér hozzá: ez egy koros rizling, ennek megfelelő, brutálisan petrolos illatvilággal. Forgatva aztán finomodik, kerekedik. A petrolosság és a dió egyensúlyba kerülnek, szinte rumosdiós jelleget adva az illatnak.
Szájban viszont újabb döbbenet kerülget, ám ezúttal a másik oldalról. Nem is tudom, mikor éreztem azt utoljára, hogy egy bort egyszerűen jó forgatni a számban. Sem kiköpni, sem lenyelni nem lehet, csak hosszas évődés, tanakodás és halk önmarcangolás kíséretében. Olyan savszerkezete van ugyanis, amit eddig magyar rizlingben nem éreztem. Az általam kóstolt legszebb moseli rieslingek gyönyörű acidjai köszönnek vissza belőle. 11 éves kora ellenére feszes, élénk, mégis kerek savakat érzek, amelyek nem savanyítanak, csak tartást adnak. Olyan délceg a bor, mint John Holmes hancúrléce fénykorában. Érett, ugyanakkor szikár, egyenes és gerinces. Hosszú, de még milyen! És azok a savak, azok az érett, mégis élénk savak... szinte fájt a kiköpése. Csak azért 7 pont, mert még nem kóstoltam elég rieslinget ahhoz, hogy nemzetközileg is elhelyezzem. De 7 pontnak vaskos, és a végére az illatát is meg lehet szokni.

Nyári Ödön Rajnai Rizling 2006 (Bob)

9 év különbség, ami elvileg az előnyére is válhatna e nyeretlen kétévesnek. Úgy tűnik azonban, hogy fejlődési periódusának eddig talán legrosszabb pontján sikerült pohárvégre kapnom. Az elsődleges, gyümölcsös jegyek már jórészt kikoptak belőle, ugyanakkor a helyükbe még nem lépett az érett rizlingek petrolossága. Ráadásul szájban is kesze-kusza, összevissza-érzetű. Illatában a jelentősen halványuló őszibarack helyén már sejtelmes dió, némi floralitás tanyázik, forgatva a háttérből óvatosan némi cellulóz is felüti a fejét. Kilóg az alkohol, pedig annyira nem brutális, 13.3% a címke szerint.
Szájban is hasonló a helyzet: a tavaly ősszel (hej, de szerettük akkor) még délceg savak helyett az alkohol határozza meg az ízvilágot, a korty vége kesernyébe fordul, fut szana és szét. Nem tetszik. Teszek vele egy próbát, hátha a gyors öregítés segít rajta valamit, egy napra hűtőbe teszem visszadugózás nélkül. Az egy nap alatt teljesen kiürül, az illatban valami alig észrevehető petrolosság mellett csak az alkoholos túltengés érződik már, az íze pedig teljesen üres. Nem tudom, kimondhatom-e, de nekem kissé nyugdíjasotthon-érzésem van a borral kapcsolatban. Remélem azért, hogy lesznek még szebb napjai is. Most bizonytalan, billegő 4 pont a jussa.

[Szeremley Huba fotóját innen metszettük köszönettel: Wineterroirs.]

Címkék: 2006 2005 négypontos ötpontos muscat ottonel hárompontos villány pinot noir kékfrankos hétpontos rajnai rizling szeremley malatinszky nyakas szürkebarát garamvári 2007 szőke mátyás pinot gris 1997 nyári ödön

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr61448092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.05. 12:34:36

Ez a John Holmes dolog nagyon muszáj volt?

muskotály küvé 2008.05.05. 16:48:30

Szeremley borai nekem mindig is a legmegbízhatóbbak voltak az kategóriájukban, ráadásul elég egyediek is, valószínűleg a talaj- és klímaadottságok miatt. A "mediterránság" szerintem sokkal inkább érezhető a borain, mint bármelyik villányin.
Egyébként becsülöm érte, hogy egy szegényebb korszakunkban megmentette a badacsonyi szőlők nagy részét attól, hogy ny-európai nyugdíjasok tüchtig, nyaralóivá, szépen ápolt gyepeivé váljanak; sőt, még egy jó éttermet is összehozott...

Benikuty 2008.05.05. 17:35:33

Nekem ünnep Szeremley bort inni!
A kép (is) jó, remekül átjön a bölcs alkesz:)

muskotály küvé 2008.05.05. 17:40:01

Kategória alatt árkategóriát, illetve fellelhetőséget (hiperek) értettem...
Egyébként ünnepi borok.

Dél-Balaton 2008.05.05. 19:10:21

O.k. én is becsülöm, hogy azért mert sokat tett a badacsonyi szőlőkért, a borai okésak, de evett valaki már az éttermében ?!?!?!?!

bodorján 2008.05.05. 20:05:06

Re:Dél-Balaton

Ettem, baromi rágós és égett szürkemarhát, sokan voltunk de mindenki úgy jött ki, hogy legközelebb csak borozunk.

De vannak jó borai, bár értek már csalódások is. Nem nagyon tudom hová tenni Szeremleyt.

kádkongató 2008.05.05. 23:34:24

Hú hát nem egyszerű játékos az öreg az tuti.
Én is ettem az éttermében. És kedves bodorján a számból vetted ki a szót.
A szürkemarha bélszín ehetetlen volt. 'majd otthagytam, pedig marhára nem vagyok ilyen otthagyós típus. Teljesen tele volt inakkal, én ilyent még nem láttam, se vágni se rágni nem lehetett. Az íze egyébként nem lett volna rossz de hát így.. Az asztalunknál fogyasztott töltött káposzta viszont állítólag igen jó színvonalú volt, mangalicából a töltelék, és szürkemarha húskockák voltak benne. Tényleg jónak nézett ki.

Kérdés az alkeszokhoz:
Miért nem kóstoltok már kéknyelűt????
Nem hiszem el. Pont az öregtől kellet volna azt, és simán össze kóstolhattátok volna Laposáéval(ha be tudjátok szerezni), vagy esetleg az Imre pince kéknyelűjével vagy Nyári Ödönével mert egyéb ihatóról nem nagyon tudok(talán még a kutatónak van). Szerintem borzasztó nagy fajta, abszolut elismeretlenül, általatok is.

Légyszi reagáljon bárki ha kóstolt, és van véleménye, mert elég fontos lenne tudnom. Ha off a topikhoz akkor priviben kérnélek benneteket. Kösziii

Szeremleynél kóstoltátok a bakatort, esetleg a budai zöldet? Húú azok ám egyedi borok, nekem nagyon tetszenek.

palack 2008.05.06. 00:06:32

Én tavaly kóstoltam Szeremley és Laposa kéknyelűt is, mindkettő tetszett. A 2006-os Bazaltbor szortimentből azt találtam a legizgalmasabbnak, ám egyelőre csak futólag ismerem. Ár miatt itt nem illettek volna igazán össze a Szeremleyvel. És valóban érdemes lenne kicsit belemélyedni a fajta rejtelmeibe, nekem tervbe is van véve...

Műtannin · http://amuva.hu 2008.05.06. 00:31:06

Én Bakatort kóstoltam nagyon sok évvel ezelőtt, még az évjáratra sem emlékszem, de szinte biztosan 199-cel kezdődött. Elég drágán vettem, arra emlékszem. És arra is, hogy szörnyen savas volt, majdnem ihatatlanul, egyébként meg egyszerű, dísztelen, szóval anyira csalódtam, hogy azóta sem bírtam rászánni magam újabb próbára.

kádkongató 2008.05.06. 00:50:42

Ejj kedves Tannin. azér még próbáld ki egyszer. Tény hogy nem a leg bírálatképesebb állapotomban kóstoltam most pénteken az éttermében, de azért az általad leírtakat biztos kiszúrtam volna, szal valószínű a mostaniak már nem olyanok. Amikor először kóstoltam valami borzasztó egyedi, addig nem tapasztal illat jött ki belőle. Ezért kedvelem az ilyen régi fajtákat..

Kedves palack. Szeremley kéknyelű 3800 fele van Laposáé meg 5 liba. tény hogy nem olcsó, de sztem árban hasonló kategória. Én most hoztam egyet a Bencétől, még nem kóstoltam, de örülök ha szerinted ez a legjobb a '06os tételeik közül, mert szerintem nagyon komoly borokat szűrtek '06-ból. Így legyen!

Szentesi Józsi kéknyelűjéről nem tudtok valamit? Úgy emlékszem azt mondta, hogy van neki. Nem tudom termett e már.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.06. 06:43:20

Kedves kádkongató,
meg szabad kérdeznem, hogy te borkereskedő vagy-e?

muskotály küvé 2008.05.06. 11:36:10

Szeremley borai ízre tényleg kilógnak a sorból, nagyon minerálisak és érett szőlő ízűek, de nekem inkább előnyükre válik.
A vendéglőjükben maga a hely és a választék tetszett pár éve, a halászlé nem volt rágós...

A kéknyelű érdekes, tényleg jó és valószínűleg jól eladható fajta. 3800-ért nagyon ritkán veszek (főleg fehér-) bort, ezért már rég kóstoltam. Szerintem kicsit túl van ragozva a gyenge termőképessége, pont annyit terem, amennyire egy csúcstermékhez ritkítani kéne - de hát valamin keresni is kell a borásznak... (Nekem van a kertben kb. 3 tőke, valszeg Olaszrizling porozza be, és nem terem keveset.)

tunderninja 2008.05.06. 14:07:16

Istvándy Gergelynek van kéknyelűje.
Érdekes volt amikor kóstoltam,de nem volt rossz.
CSak sajnos én is kevés kéknyelűt kóstoltam.

kádkongató 2008.05.06. 14:29:07

Kedves BZoli!
Hogyne szabadna megkérdezned. A válasz nem. Nem vagyok borkereskedő, és biztos vagyok benne, hogy nem is leszek soha.
Hozzád hasonló(hsz-eid alapján) hozzáállású borbuzi(párdon) vagyok, meg szőlőt is mívelek.
Viszont ha borkereskedőt keresel, és netán szőlőt is művelsz, van pár borker ismerősöm, esetleg promótálhatlak náluk.:D
Kedves muskotály küvé szerintem igazad lehet.
"Szerintem kicsit túl van ragozva a gyenge termőképessége, pont annyit terem, amennyire egy csúcstermékhez ritkítani kéne"
Bár vannak még kétségeim evvel kapcsolatban, amit Laposáék eddig csak tápláltak, de majd meglátjuk.
Szerintem a porzós fajta kiválasztása, és az ültetvény szerkezet is kulcs lehet.

kádkongató 2008.05.06. 14:30:41

javítok. Ez lehet a kulcs.

Kusuma 2008.05.06. 14:33:02

Kedves kádkongató!

Szentesi Józsinak van kéknyelűje 2007-ből. Nemrég még a hordóban pihent a pincében. És bár nem teljesen tartozik ide, Bussay doktornál meg van Szerémi zöld.

HSZ

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.06. 14:42:23

Kedves kádkongató,

megtisztelő az ajánlatod, de messze nem szorulunk promócióra :)
Viszont a hozzászólásaidból az jön le, hogy bizonyos szinten és téren érdekelt vagy a borvilágban. Ezt pedig szerintem fontos kimondani. Hitelesebbnek tartom az olyan véleményeket amik mögött felvállalt arcok és elismert érdekeltségek vannak.

muskotály küvé 2008.05.06. 16:35:18

kádkongató,
nem akarok okosabb lenni a bortermelőknél, de a leírások szerint 5-10 tonnát terem hektáronként, ami, ha jól számolom 1x1 térközű szőlőnél 0,5-1 kg/tőke (=/m2). Ez tényleg nem sok, de úgy rémlik, a jó minőségű borhoz 0,8 kg vagy kisebb terhelést szoktak beállítani. A kéknyelűvel legalább ez a munka megtakarítható...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.06. 17:22:40

muskotályos küvé,

A jó minőségű borhoz nyilván alacsony terhelés kell, de hogy ez mennyi az fajta, terület, térállás, kor és legfőképp időjárásfüggő. Nincsen olyan ökölszabály, hogy 0.8kg/tőke alatt jó, felette pedig nem.

Nyilvánvaló és érthető módon hatalmas vitákat és izgalmas beszélgetéseket lehetne folytatni, hogy akkor most, hol, milyen fajtánál mekkora a megfelelő terhelés, de bárki bármilyen számot mond annak alá lehet menni és lehet olyan jó bort mutatni amit pedig nagyobb terheléssel készítettek.

Azért ha bátrak akarunk lenni, akkor úgy 1-1.5kg/tőke között húzhatjuk meg a minőségi bort adó szőlők terhelésének a határát.

Arról nem is beszélve, hogy a tőketerhelés messze nem a kizárólagos rendezőelv a minőség tekintetében. A térállás, kitettség, talajtípus mint adottságok, az adott évben esett csapadék és a napsütés mennyisége és eloszlása mind-mind befolyásolják azt, hogy akkor mennyi is az ideális terhelés.

piel 2008.05.06. 17:43:07

Sziasztok!Kedvenc Badacsonyi fajtám és szívem csücske a Kéknyelű.Szerintem is az általam eddig kóstolt Kéknyelűek között a Szeremley-féle a legjobb.Laposáéktól tavaly csak egy kis friss szűztermést ittam-nem győzött meg..Rizapusztán van(Badacsonytomaj mellett)egy borszövetkezet,nekik is van,olyan jó ivóborféle enyhe fajtajelleggel.A másik nagy kedvencem az egykor VonBeöthy,ma már Villa Tolnay-féle Kéknyelű volt,amit sajna azóta kivágtak-az ott volt..Az Imre pince is termeszt Kéknyelűt,markáns,férfiasan savas bort készítenek belőle.
Legfrissebb és legbizarrabb kóstolásom mostani hétvégén a Németh pincészetben volt,ahol a Kéknyelűből félédes bort szűrnek,állítólag kései szürettel-ez is fajtajelleges volt,viszont édességérzet lépett a savak helyébe.A Pünkösdi Nyitott Pince Napokon várható a következő Kéknyelű kóstolásom a Borbély pincétől-kíváncsian várom milyen lesz,mert tőlük már egyszer kóstoltam,de sajna már nem emlékszem..Egyébként létezik Badacsonyban Kéknyelű virágzás fesztivál,ahol viszont döbbenetes módon alig van Kéknyelű-talán majd idén!

BOB 2008.05.06. 21:19:39

Borbélyék kéknyelűjét én is kóstoltam anno, ahogy emlékszem, nekem tetszett.

bodorján 2008.05.06. 22:39:34

Tavaly voltam a Kéknyelű-virágzás ünnepén Badacsonyban. Nagyon tetszett.

Idén is lesz, nem tudjátok?

bodorján 2008.05.06. 22:43:13

Ki az a Szentesi Józsi?

kádkongató 2008.05.07. 01:19:24

Kedves BZoli!
Megkérlek ne próbálj fejtegetni, mert tévúton haladsz. Semmi olyan jellegű nincs a dologban amit sejteni vélsz. De ha az önéletrajzomat kéred, privátban megküldöm:)
Viszont ha te érdekelt vagy szintén privátban leírhatnád hol lehet te féle bort kóstolni, mert kiváncsi lennék rád.

Ejj szerémi zöld a Bussaynak, ez nem semmi!! Vannak még itt kisérletezők...

bodorján
Szentesi Józsi vér profi. Jegyezd a nevét, még hallani fogsz róla. Egyébként ő az akinek két éttermét is pontozta a Molnár B. az új étterem kalauzban(és a gold center többet kapott:))
Nem mellékesen hatalmas borokat kézmível Szentesi.

Terroir Pista 2008.05.07. 10:24:19

bodorján,

Most tudom hogy sokan meg fognak rökönyödni, vagy kövezni, de mára szerintem Szentesi Józsi pincéje az országban a legkomplexebb és legizgalmasabb. A tavalyi évjáratból már a tökéletest közelítik a borai, a hordóhasználat is talán a legprofib lett az országban. Az az alap, hogy ő az egyik legradikálisabb a szőlőben, kb fél kilós átlagterheléssel dolgozik. Így minden bor nagyon tömör, koncentrált, sokrétű, hosszú életű. Nincs semmilyen bűvészkedés a pincében, amit érezni az mind a szőlőt és a talajt dícséri. Ehhez jön a hihetetlenül izgalmas fajtaválaszték, rengeteg régi magyar fajtával kísérletezik és a legtöbb óriási durranás lett. Kiemelném a kadarkát, a bajort és az említett kéknyelűt. Ez utóbbiból szerintem messze a legszebb bor az övé. Szóval összesítve minden szempontot, nálam már ő a nr. 1. az országban, ha jönne egy külföldi aki kíváncsi a magyar borra, biztos hogy Szentesi Józsihoz vinném el, annyira széles a paletta és magas a minőség. Ja és mindezt egy addig teljesen ismeretlen borvidéken, a Velencei-tó mellett érte el. Emellett aki ismeri, tudja hogy végtelen szerénység és alázat jellemzi.

kádkongató 2008.05.07. 11:12:26

Kedves Terroir Pisti!
Én nem mertem így leírni a dolgokat. De halkan és hevesen csak bólogatok a háttérben.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.05.07. 12:08:24

Besorolok én is a bólogatók közé.

Krisztina (törölt) 2008.05.11. 08:03:03

A Szeremley borokat igen nagyon kedvelem, a keknyeluje valoban sok mindent visz. En azert a feher pinot is a kulonlegesen kedvesek kozott tatom szamon. Az ettermeben nem voltam (meg) de ha a ragos szurkemarha egy well done steak-et jelentett, akkor ugy kell annak, aki atsutteti a marhahust :) en nem szeretem a vereset, ezert nem eszem steak-et,de az bizony csak veresen puha. A toltottkapi vegy a halaszle meg valoszinuleg tenyleg nem inas. Nehezen tudom elkepzelni rola, hogy pont ennek az embernek a konyhaja legyen vacak.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.05.14. 14:43:28

HA kéknyelű, akkor azért itt a badacsonyi Németh pincészet is, minden évjáratban van kéknyelű, s nagyon szépek is voltak közöttük.

etna 2008.06.18. 22:31:00

Krisztina,
ha egy hús inas, akkor inas.
S ez pedig megengedhetetlen, akár well done steakről van szó, akár nem.
(Ami szerintem is olyan, mintha a Capella cuvéet kólával innád.)

Egyébként én jót ettem Huba vendéglőjében, de az is tény, hogy 8 éve.

Legutóbb a Kisfaludy házban voltunk, az kevesebb kulináris izgalmat keltett. Szabványkonyha középmagas árakkal.

Más.
Borbélyék Kéknyelűje nekem is ízlett, írt is valaki róla valamikor pár jó szót e hasábokon.
süti beállítások módosítása