Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vissza a jövőből

Kalandok két St. Andrea kékfrankossal

2008.08.28. 13:30 - palack

A furmintok után/közben muszáj volt már egy kis vöröset innom. Nemrég vettem egy vegyes hatos kartont az új St. Andrea dűlősekből: a válogatás két kékfrankosát érte el így végzete dugóhúzó által. Az egyiknek alighanem jót tett volna, ha békén hagyom még egy darabig, bár így is igen jólesett. A másik viszont azt mondta, épp jókor nyitottam rá, bár az is lehet, hogy ezt a palackot a jövőből küldték vissza csak most, csak nekem.

St. Andrea Ferenchegy Kékfrankos 2006

Egerszalók Ferenchegy dűlőjének terméséből 2880 palack bor készült. Tudomásom szerint ez az első évjárat, mikor a Tóbércnek párja akad. Október 18-án szüretelték, 13 hónap fahordós érlelést kapott. Hatos sav, 13.5-ös alkohol és közel huszonnyolcas extrakt. Végre egy magyar honlap konkrét adatokkal. Derítetlen a hátcimke szerint. A Bortársaságnál hatos kartonban 18900 Ft (vegyes is van), szeptembertől palackonként is megvásárolható lesz.

Elegáns, sötét meggyszínű. Sűrű csíkokat rajzol a pohár falára, és nem siet onnan lejönni, ám lomhának azért nem mondanám. Illata inkább visszafogott, nem árad a pohárból. Málna és kakaós piskóta a mosolygós része, kihűlt hús tyúkhúslvesből a kevésbé kedveskedő vonal. Néha befülled és csak pörkölt kakaóbab jön, de időről időre újra megnyílik, hol egy kis gombásság, hol némi savanykás meggy kedvéért. Érdekes.

Szájban elsőre a nagyon élénk, kissé rakoncátlan savai tűnnek föl. Már-már olyan pajkosan rendetlenkednek, mint egy fiatal Orsolya-borban. Ízében hamisítatlan kékfrankos: friss és befőtt meggy, cseresznyebefőtt meg annak leve, persze nem olyan édesben. Pici zöldesség is bújkál benne. Teste kékfrankosra jellemzően karcsú és feszes. A végén a tannin kicsit belehúz, a lecsengésben az alkohol viszont alaposan lehajráz mindenkit. Nem állt még igazán össze, szívesen megnézném egy év múlva, ugyanis izgalmas tehetségnek tűnik. Most erős 5 pont.

St. Andrea Tóbérc Kékfrankos 2006

Ez már a harmadik évjárata ennek az egerszóláti dűlőnek. 2003-ban még csupán 482, ebben az évjáratban már 2626 palack készült belőle. Két nappal korábban szüretelték, mint a Ferenchegyet, ugyanúgy 13 hónapot töltött hordóban. Sav 5.7, alkohol tizennégy, extrakt közel harmincegy. Szintén derítetlen. A Bortársaságnál ugyanúgy, ugyanannyiért kapható, mint a másik kékfrankos.

Ugyanaz a szép mély meggyszín, talán egy fél árnyalattal sötétebb. A csíkok a pohár falán kevésbé sűrűek, és kicsit lassabban is rajzolódnak. Orrban jóval intenzívebb, elsőre fülledt. Cukrozatlan szilvalekvár mellett erdei gomba párolódik, néha határozottan érezni a vargányát. Máskor érett eper, és a kakaó sem maradhat ki. Néha egy kis füstösség is jön a pohárból.

Szájban határozottan érettebb benyomást kelt, mint a Ferenchegy. Kevesebb és kerekebb a sav, gömbölyűbbek a tanninok. Szép gyümölcsök fedezhetők fel ízében: málna, érett meggy és cseresznye. A korty második felében jön némi kakaó és cseppet kezd húzni a tannin. Nekem úgy tűnik, mintha most lenne a csúcsán vagy egy kicsit túl azon, nem érzem benne az erőt, hogy innen felfelé menjen. Szép bor, de hiányzik belőle a vibrálás, a rendkívüli izgalom ami igazán emlékezetessé tehetné. A 6 pont persze így is bőven megvan.

Azt azonban mindenképp meg kell említenem, az sem lehetetlen, hogy egy dugónak köszönhetően időgépbe kerültem.

Ahogy a képen is látszik a dugó nem zárt tökéletesen, és a kapszula alatt is volt ennek bizonyítéka némi balzsamecet formájában. Bontáskor meg is ijedtem rendesen, ám mivel nem volt hibás a bor, így nem vittem vissza. Az viszont nem megy ki a fejemből, hogy könnyen lehet: én most azt kóstoltam, milyen is lesz ez a bor mondjuk három év múlva. Bizony, egy ötéves kékfankostól ez igazán nem rossz teljesítmény.

Címkék: 2006 kóstolás vörös hatpontos ötpontos st. andrea eger kékfrankos

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr87631109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pincesor 2008.08.29. 19:25:48

Egy kérdésem lenne: a borok felnyitása és az első korty között mennyi idő telt el? Magyarul szellőztetted e egy picit őket?

Slaw 2008.09.03. 13:46:12

Láttam párszor ilyet...
Egy képen szerinted látható, hogy egy dugó, vagy akármi más nem zár rendesen?
Az nem tud képen megjelenni sztem... ...ami látszik az az a jelenség, amikor a dugózáskor történt súrlódás vagy egyébb miatt sérül a dugó, főleg ha nem teljesen középpontosan megy be a palackba...vagy esetleg a gép kopott szorítópofája csatornát vág...
Ezekután ha palack barátunk ennyire okos, akkor nem hinném hogy szellőztette is a bort...
Amit meg leírt azt bárki le tudná írni bármiféle hitelesség nélkül...ha használja a netet...
Kóstolni meg...hát láttunk már kutyát csóváló farkat!
süti beállítások módosítása