Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Osteria L’Intrepido

avagy mennyit ér egy Wine Spectator-díj?

2008.09.05. 10:32 - BOB

Wine Spectator Award of ExcellenceMindig is veszélyes volt borral foglalkozó sajtóorgánumoknak a gasztronómia boron túli terepére tévednie. Emlékezetes pofáraesések, összeveszések és kínos szituációk alakultak már ki ebből, hogy a bizonyos mércék közötti égbekiáltó különbségeket ne is említsük. Azonban ahogy a Wine Spectatort bealázta egy amerikai gasztro-író, azt talán még évek múltán is emlegetni fogják szerte Kulináriában. Hogyan nyert Wine Spectator-díjat egy nem létező étterem? A linkért köszönet Szindbádéknak.

Robin Goldsteinről, a The Wine Trials szerzőjéről talán anyit érdemes tudni, hogy a Harvard és a Yale jogi tanulmányai mellett a Francia Kulináris Intézet tanúsítványával, és kedvenc borguruképzőnk, a WSET diplomájával is bír, valamint főszerkesztője a Fearless Critic nevű, a Michelin Guide-ra szerkesztési stílusában enyhén hajazó éttermi kalauznak is. A Wine Spectator porba alázása egy elméleti kutatás részeként kitöltött jelentkezési lap folyománya lett, mely kutatás elvileg a boros díjak, kitüntetések és egyéb elismerések odaítélésének sztenderdjeiről szólt volna.

Goldstein ugyanis kitöltött egy nevezést a WS Award of Excellence díjára. Képzeletbeli éttermét Osteria L’Intrepido-nek keresztelte el (talán leginkább "Fogadó a Vakmerőhöz"-re lehetne fordítani, és állítólag a Fearless Critic kalauzok nevéből alkotott szójáték), mellékelte a 250 dolláros nevezési djat, egy kísérőlevelet, a fantáziaétterem fantáziaétlapját (vagyis az épp divatos újolasz-receptek egyvelegét) és a borlapot is. Ahogy a jelentkezés feltételei megkívánták, szerzett hozzá egy milánói telefon- és faxszámot, valamint kreált némi webes jelenlétet is az étteremnek. Mindez - saját bevallása szerint - kevesebb, mint 3 órát vett igénybe összesen.

Az Osteria L’Intrepido ezek után annak rendje s módja szerint megnyerte a Wine Spectator Award of Excellence díját, mint az nyomtatásban meg is jelent a lap 2008 augusztusi számában.

Azóta persze - ahogy az várható is volt - az Osteria lekerült a WS weboldaláról. Mikor a sztori megdőlt, a WS fejesei azt állították, hogy munkatársaik korábban "többször is hívták az éttermet". Valójában a bili kiborulása előtt az "étterem" üzenetrögzítője csupán 1, azaz egy hívást regisztrált a patinás lap részéről, mégpedig 2008. május 22-i dátummal, vagyis mikor az "étterem" már elvileg a díj birtokosa volt. Az üzenetet a WS sales-esei hagyták, és arról szólt, hogy az augusztusi lapszámban - melyben a díjról is beszámolnak majdan - az étterem vásárolhat hirdetési felületet.

Hogy a sztorinak számunkra is legyen némi érdekessége, Goldstein leírja, hogy a nevezési laphoz csatolt borlap ugyan megfelelt a WS alapvető követelményeinek (legalább 250 bor, fehérek, vörösök és pezsgők, köztük jónéhány megjárta már a lap hasábjait), de a magasabb árú borokat tartalmazó "ajánlási lista" jó része a WS-ben az utóbbi évtizedekben elért legalacsonyabb pontszámú borok közül lett válogatva.

A történet Goldstein következtetéseivel és a borlappal együtt itten olvasható.

Címkék: díjak kaja esszéjellegű wine spectator díj sztori

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr33649408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz 2008.09.05. 11:26:23

elég komoly botrány ebből van hetek óta a nagy Amerikában. mindenki tudta/tudja hogy a WS milyen elvek szerint működik pl a kaliforniai borok értékelésekor. de sajnos sokszor igaz ez más bormagazinokra is.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.09.05. 12:34:48

remek hírek...
csak így tovább, lehet még egyszer valódi értékekről fognak cikkezni a lapok...:-)

Ferraiolo 2008.09.05. 13:41:18

Milyen klassz, hogy emberek ilyen játékokkal múlatják drága idejüket. Boldogok a heringek...

shiraz 2008.09.05. 15:33:13

Szerintem ha ilyen dolgok kiderülnek az hasznos. Btw ha elolvasod a cikket, akkor leírja aranykő úr, hogy egy tanulmány írásához gyűjtött anyagot és nem a túl sok idejét pazarolta. :)
OFF
mivel látom aranykőnek 'csak' WSET Advanced certificate-je van, és feltételezhetően jár a Diploma kurzusra,így nem lehetetlen hogy ehhez a házidolgozathoz gyűjtött nayagot:
www.wset.co.uk/documents/0809_assignment_brief_2wine_competitions.doc.
de lehet hogy nem :))
ON

Fűrészpor 2008.09.05. 17:12:09

Ez nagyon jó! Meg lehetne ezt csinálni borral is:) Szóval lepalackozunk egy adag teát meg cimke rá és minden ami kell és elkezdjük küldözgetni versenyekre, minősítésekre...Lehet hogy csak otthon derülne ki mondjuk egy OBB tagnál, hogy mire adták meg, vagy mire nem...hehehe

Miklos 2008.09.05. 23:02:21

Erdemes elolvasni a tortenetet a Wine Spectator szempontjabol is:

forums.winespectator.com/eve/forums/a/tpc/f/6826053161/m/835102245

dagadtos 2008.09.06. 00:07:11

Bizony jó, ha kiderülnek ilyenek, mert így lehet szépen otthon rejszolni, hogy juj, igen, így van, minden 95 pontos bordói szar, mer a WS ilyen, de a a valódi értéket én iszom itt a 400 palackos kis tételemből, jujj, és erről kéne írni világszerte, de a világ oly csúnya...

BOB 2008.09.06. 08:39:46

Miklos: igen, meg erdemes Goldstein viszontvalaszat is elolvasni itten:
osterialintrepido.wordpress.com/2008/08/31/the-truth-behind-wine-spectators-significant-efforts-to-verify-the-facts/
dagadtos: latom, neked a mennyiseg az igazi ertekmero, de ez a sztori szamomra leginkabb az ellenorzes nelkul, gyakorlatilag a nevezesi dij fejeben odaosztogatott dijak talmi ertekerol szol, amibol azert nalunk is van egy jopar. Es egy bor attol fuggetlenul lehet jo vagy rossz, hogy hany palackot toltottek le belole.

dagadtos 2008.09.06. 11:35:29

bob: nem, nem a mennyiség az igazi értékmérő, természetesen. És a díjak, sőt még a pontok is valóban nem sokat érnek, akár külföldiek, akár hazaiak. Hozzáteszem, amit én eddig külföldiből ittam, általában kb reálisnak éreztem a WS pontozását, talán a Tignanellonál volt jelentősebb eltérés, egyébként 1-2 pontok.
Két dolog zavar a történetben, egyrészt maga ez a Goldstein, de ő kevésbé. (De legalább az 1984 jól jövendölte, hogy lesz még ilyen névvel igazságosztónk:) Számomra eleve nem szavahihető egyember, aki azt állítja, hogy egy 250 tételes borlap kiválogatása, legépelése és elküldése (tételes válogatás, előbb utánanézett 15 rosszul szerepelt bornak is a WS-nél) valamint egy igényes honlap elkészítése étlappal és egyebekkel, sőt fiktív vacsoravendégek beírásaival a fórumon 3 órát vesz igénybe. Lehet, de akkor egy csapat csinálta, nem ő egymaga. A másik: nem kell ahhoz azért túl nagy ész, hogy ez az egész nem a WS lejáratásáról szól, hanem önreklám, így most sokkal többen megtudják mi az a Fearless Critic, sőt még magát Goldsteint is többen megismerik, talán még kisebbségi komplexusai is csillapodnak így majd pl. a WS-sel szemben. Amiért ez mégsem zavar annyira: végül is ügyesen csinálta.

A másik az viszont a magyar része, nem is magyar, sokkal inkább fórum és emiatt írtam, amit. Ugye, az igazi értékek...hidd el, ebből a cikkből itt megint olyan önigazolásokat fognak nyerni sokan, hogy a sok drága külföldi bor mind szar, csinált és marketing, stb-stb, ismerjük. És amnikor életükben harmadszor kiszabadulnak a magyar terroirmozgalomból és lekóstolnak mondjuk egy Cos d'Estournel-t, kiosztanak rá 5 pontot, mint szakértők, jókedvükben. Ilyenkor meg bólogatnak, hogy hát igen. Nem tudom, majd kitalálják GV-ra is, hogy ő is lefizetett marketingember, de azáért jelezném, hogy pont most szórt egy 98 pontot valamelyik Cos d'Estournel-re, dehát ő nem ért hozzá.
És most még mondhatnék példát is, hogy ugyanakkor minden bizonnyal miért lelkesednek határtalanul olykor, de egy borászt sem szeretnék megbántani. Maradjunk annyiban: nem feltétlenül lesz annál jobb egy bor, minél sósabb.

shiraz 2008.09.06. 11:39:21

Miklos,
szép dolog a mosakodás, de inkább be kéne ismerni, hogy hiba van a rendszerben. aranykő is egy szép fiú, mert persze kihasználja a történetet a saját reklámozására. a zsák mindig megtalálja a foltját.

shiraz 2008.09.06. 11:42:14

"A másik az viszont a magyar része, nem is magyar, sokkal inkább fórum és emiatt írtam, amit. Ugye, az igazi értékek...hidd el, ebből a cikkből itt megint olyan önigazolásokat fognak nyerni sokan, hogy a sok drága külföldi bor mind szar, csinált és marketing, stb-stb, ismerjük. És amnikor életükben harmadszor kiszabadulnak a magyar terroirmozgalomból és lekóstolnak mondjuk egy Cos d'Estournel-t, kiosztanak rá 5 pontot, mint szakértők, jókedvükben. Ilyenkor meg bólogatnak, hogy hát igen. Nem tudom, majd kitalálják GV-ra is, hogy ő is lefizetett marketingember, de azáért jelezném, hogy pont most szórt egy 98 pontot valamelyik Cos d'Estournel-re, dehát ő nem ért hozzá."
ezért érdemes volt felkelni ma :)))

friccs 2008.09.06. 11:56:48

"nem feltétlenül lesz annál jobb egy bor, minél sósabb."
De márpedig kb. így működik!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.09.06. 16:32:58

kedves dagadtos,

azt nem értem, hogy hogyan sikerült neked ezen rendkívül tanulságos történet kapcsán eljutnod oda, hogy a terrorborok irányába rúgjál egyet.

ungarisse robertparker 2008.09.06. 17:17:52

ahogy en lattam, nem a terrorboroknak szolt ez a rugas, hanem annak a mostanaban igen divatos szektasdinak, aminek a hivei szerint egy bor akkor is kurva jo, ha egyebkent szar, mert huen tukrozi a terroirt blablabla (alazat, zarandoklat, ahitat stb). meg akik szerint ha valakinek egy Bott-, Homonna-, Takacs Lajos- (satobbi, satobbi, tetszes szerint folytathato) bor nem "elegge" tetszik, akkor az kizarolag a kostolo hulyesege es hozzanemertese miatt lehet, mert az teljesseggel kizart, hogy esetleg a bor nem maga a tokely, vagy hogy esetleg az izlesek is kulonbozoek lehetnek.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.09.06. 17:29:37

Ilyen szekta nem légtezik, ilyen szektdásdinak nyoma sincsen. Nem ismerek senkit kerek e világon aki ilyen véleményt képviselne.
Szóval nem értem, hogy miről beszélsz. De azt látom, hoy te is kihasználtad az alkalmat, hogy a terroir borokat és az azokat készítő gazdákat valamint a teroir borokat fogyasztó és azokat preferáló fogyasztókról irhass valami negatívot.

Miklos 2008.09.06. 20:17:19

Bob: koszonom hogy felhivtad a figyelmemet Goldstein viszontvalaszara!

Shiraz: teljsen egyetertek Veled; a WS valaszarol csupan a tortenet teljessege kedveert szoltam. Goldstein viszontvalasza is ramutatott a WS ettermi borlista ertekelesenek a komolytalansagara. GV elsosorban marketinges. Tobbek kozott abbol is latszik, ahogy a "Henye pinceszet" tokaji borait arulja agyba-fobe dicserven oket. Az atlag amerikai azt gondolja, hogy ez a pinceszet Tokaj egyik legnagyobb es legjobb sztarboraszata. Ja persze arrol, hogy ilyen pinceszet nem letezik es csak Dereszlaek altal a Henye dulobol szarmazo szolobol keszitett borokrol van szo melyen hallgat. Garyt persze a lelkesedese es a humora mellett a magyar bor iranti lelkesedeseert is szeretnunk kell. Peldaul az uzleteben, a Wine Library-ban, a "Hungary" tabla egy fel meterrel az osszes tobbi tabla felett van es igy mindenki megnezi azt, hogy ugyan milyen borokat arulnak ez alatt a tabla alatt. Szerencsere Demeter Zoli es a Monarchia-Matt International altal behozott borok is ott vannak nehany felejtheto magyar bor mellett.

dagadtos 2008.09.06. 21:10:03

Kedve Bzoltan, mert egészen halvány gyanúm szerint erre a történetre leginkább a terroir borokat preferáló csoport fog ráizgulni, hát ezért. És természetesen ringsider "valódi érték" kifejezése indította el a dolgot, hiszen még itt cseng a fülemben az a kemény 5 pont, amit oly magabiztosan kiosztott. És látod, csak megjött még így is amit mondtam: minél sósabb, annál jobb! Egyébként megértem, hogy nem érted, mennyiben tartozik ez a történethez, és valóban semennyire, de talán Te is érzed, valami összefüggés mégis mutatkozik, mégha csak intuitív módon is. De persze lehet, hogy nincs.
És nem akartam a gazdákon rúgni semmiképp, sok jó ilen magyar bor van, ezt tényleg keveset írom le, mert leírják elegen. És bármennyire is idegesítesz olykor, attól még a 06-os Hilla tetszett, de nem a mögötte lévő ilyen-olyan elvek miatt, hanem mert ízlett. És pont.

Kedves Miklós: persze ez tény és gondolom shiraz is ezért rakta ki a kis mosolyait. Csak én ott látom a problémát, hogy kóstoltad a Dereszla-aszúkat? A helyzet az, hogy ezek baromi jó aszúk. Ahogy a Dry is elég jó azért a pénzért. És elég sok dologra ad kevés, vagy nem nagyon magas pontot. Vélhetően, ha valamire 98 pontot ad, az nem 5 pont a 10 pontos rendszerben. Hadd mondjam egyébként el, hogy lehet itt nevetgélni, nem hiszem, hogy a világon bárhol amúgy komolyan kéne bizonygatni, hogy lehet, hogy a Cos d'Estournel nem biztos, hogy olyan rossz bor.
Mondom másképp: kevés helyen lenne a helyi mindenféle borfogyasztónak akkora arca, hogy kétes szmájlikkal kijelentse, hogy a helyi 10 $-os borok jobbak.

És akkor lehet mosolyogni.

ungarisse robertparker 2008.09.06. 21:54:08

BZoltan: nem, nem. nem irtam sem termelokrol, sem fogyasztokrol (foleg mert en is foleg ilyen borokat fogyasztok, de nem azert mert erzem bennuk az otszazezer eves vulkan halk mormolasat, hanem mert szepek, harmonikusak, jok), egy _szemleletrol_ irtam, amit mostanaban egyre gyakrabban tapasztalok. ha te nem, akkor nagyon szerencses vagy :)

Miklos 2008.09.06. 22:02:17

Kedves Dagadtos,

Igen, kostoltam a Dereszla/Henye borokat es semmi kifogasom veluk szemben, tenyleg nagyon jol elkeszitett borok. Csupan azt szerettem vona erzekeltetni a megjegyzesemmel hogy GV inkabb egy marketinges, hiszen egy jo borszakiro megirja hogy bizony ez a Henye Pinceszetnek tulajdonitott bor nem mas mint a hires Dereszla Pinceszet masodik cimkes bora, amely boraival mar sok elismerest szerzett. Peldaul 2004-ben 96 pontot kapott a WS-ban es Decanter nagydijat a 2000-es 6 puttonyos aszujaert, es 95 pontot kapott a 2000-es otpontos aszujaert. Tehat volna nyugodtan a Henye borokat Dereszla "second label" boroknak, de lehet hogy akkor a Wine Library nehezen kerhetett volna tobbet ertuk mint a Dereszla borokert. Miutan tobbszor szova tettem ezt, helyreallt a rend es a Dereszla borok magasabbra lettek arazva. Szerencsesnek mondhatom magamat, hiszen potom $35-ert szereztem be evek alatt tobb kartonnyi mennyiseget a Dereszla 2000-es aszubol. Ha jol emlekszem a pinceben sem fizettem sokkal tobbet erte (persze negy eve egy dollar 230Ft volt). Mara mar csak 3 puttonyos es Essencia Dereszla borok maradtak a Wine Library-ban es a kizarolagos USA forgalmazasra megvett, valoszinuleg a Wine Librarynak palackozott Henye borok nagyot estek arban es melyen alatta vannak a Dereszla borok arainak.

Dereszlatol eddig meg csak jo borokat ittam es egyike a kedvenc tokaji pinceszeteimnek. Kivancsian varom a szuperolcso szaraz Dorombor megkostolasat, amelyet egy jovo heti kostolason nyitunk fel.

Jenyei 2008.09.06. 23:16:58

Talán kicsit felületesen, de mégiscsak elolvasva az oda-vissza válaszokat, hajlok arra, hogy igencsak gondatlanul járt el az újság. Mi az hogy próbálkoztak elérni az éttermet, de többször sem sikerült?? És akkor mi van? Megnézem azt a WADA ellenőrt (ld. olimpia és dopping) amelyik megvonja a vállát és odébbáll, ha egy ellenőrzésre kijelölt versenyzőt többször nem talál meg ott, ahol lennie kellene.
Ilyen díjak odaítélésekor az emberek becsületességébe vetett hitre hivatkozni a trehányság jele.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.09.07. 08:30:19

Kedves dagadtos és ungarisse robertparker

A témának semmi köze a terroir borokhoz és nem látnám, hogy különösebben ráizgult volna bárki bármire. Egy-két hozzászólás az nem tükrözi a terroir borokért rajongó és az azokkal dolgozó réteg véleményét, hozzáállását.
Ugyanúgy sehol nem olvastam olyan butaságokat amilyenekről ungarisse robertparker ír. Sehol nem láttam olyant, hogy bárki azért dícsért volna egy bort mert érezné az a vulkan halk mormolasat és sehol nem olvastam olyan borkritikát ahol a rossz bort dícsérte volna bárki pusztán azért mert az terroir bor.

Szerintem mindketten a magatok módján félreértetek valamit és olyan dolog ellen harcoltok ami egész egyszerűen nem létezik.

hvuk 2008.09.07. 16:14:40

Én egy valamit nem értek csak ebben a vitában (mármint a fórumon folyó vitában). Elvileg - legalábbis tudtommal - a terroirt tükröző bor mindösszesen annyit jelent, hogy a bor készítője igyekszik minél kevesebb technológia és egyéb eszközzel befolyásolni a bort ezáltal - a koncepció szerint - visszaadja annak a területre is jellemző természetes ízét és illatát. Eddig ok. Amit nem értek, hogy ezek után miért gondolják azt az emberek (és ebben láthatóan mind dagadtos/ungarische robertparker és mind BZoltán egyetért), hogy a terroir bornak áaványosnak/sósnak kell lennie. Szerintem ez a definícióból egyáltalán nem következik. Miért ne lehetne mondjuk egy sárgabarackos/datolya íz és illatvilágú bor terroir?

Őszintén szólva ha a terroir bor = ásványos, akkor először is a fogalom értelmetlen (mert ugyanazt takarja a kettő, ekkor meg elég az ásványos jelző használata), másrészt megerősíti az emberben, hogy a terroir bor kifejézst néhányan tényleg csak a szar bor védésére használják. A többség nyilván nem, nem rúgni akarok a terroir borokon, minden jó bort szeretek, akármilyen cimkét is aggatnak rá.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.09.07. 17:12:45

Kedves hvuk,

Tudnál mondani egyetlen alkalmat amikor bárki is a terroir bor kifejezést a rossz bor védésére használta? Ugyanis én soha senkitől nem hallottam a terroir bor kifejezést a minőség hiányának kifogására használni.

Hogy az ásványosság és a sósnak mondott ízjegyek kinek mit jelentenek azt én nem tudom. A nagy beltartalmi értékű minőségi hegyi borok azok valóban jellemezhetők ilyen jegyekkel. Hogy ez miért baj és kinek én azt sem értem.

Ozmóz, a nagy varázsló 2008.09.07. 17:54:02

OFF

Beérett az első cabernet sauvignon!

Egy nemzetközi kutatóprojekt több évtizedes munkáját váratlan siker koronázta. a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Mbandaka város külterületén - igaz kísérleti körülmények között - sikerült érett cabernet sauvignon fürtöket szüretelni. Egy különleges, háromrétegű polimerizált üvegbúra alatt tartott növény rendkívül korán fakadt, és a francia, ausztrál valamint chilei önológusok legnagyobb meglepetésére beérett.
Mdandaka városa mindössze 5 kilométerre kígyózik az Egyenlítő, és az év során a napsütéses órák száma meghaladja a 11500-at.
A nemzetközi team a szokatlan forróságot okozó El Nino jelenségnek tudja be az átlagosnál is sokkal forróbb időjárást, ami a szokatlan természeti jelenség, nevezetesen a cabernet beérésének előfeltétele volt.
A kutatócsoport egy palack 1947-es Mouton-Rotchild felbontásával ünnepelte e váratlan sikert, a helyi bwulu törzs tagjai pedig három napig tartó n~bwulu tánccal, égetett szeszfogyasztással és tűzbenyilazásal fejezték ki örömüket.
A projekt sikere átírja az eddig kialakult tudományos nézeteket a fenolos éréssel kapcsolatban.
A borászvilág ikonjai is hitetlenül állnak a történtek előtt, meg nem erősített információk (szakmai pletykák) szerint néhány, a cabernet paprikás ízeit és reszelős tanninjait fajta és terroirjellegnek tartó borász állítólag mélydepresszióba esett, sokakat nem lehet elérni mobiltelefonon, híresztelések szeint déltengeri szigeteken és sörböffenésszagú sarki kocsmákban próbálják ráncba szedni zilált idegkötegeiket.
A szakma számára beláthatatlan következményei lesznek a kísérletnek, állítólag a NASA érdeklődését is felkeltették a történtek. A tudósok erre reagálva kifejtették, hogy szerintük normál földi körülmények közt még radikális éghajlatváltozás mellett sem lehet hasonló eseményre számítani.

Kóbor Richárd, borújságíró (Reauters hír alapján)

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.09.07. 22:04:14

Sajnos világunkra jellemzőek az ilyenek, de leginkább azt sajnálom, hogy leleplezésük kevéssé jut el hozzánk. Az ember azért sokszor tudja és érzi, hogy itt valami nem stimmel, mindenki érzi, hogy még a legnagyobb lapok értékmérői sem függetlenek igazán, de ez van.

Az igazi betegség valahol mégiscsak az, hogy akik nagyon akarnak, mégiscsak felélesztik a terroir-nemterroir vitát ott is, ahol annak semmi létjogosultsága nincs. Vagy Te ezzel kelsz és fekszel, dagadtos? BEvallom, én nem.

Köszi a cikket, linkeket BOB, meg Miklós.

dagadtos 2008.09.08. 02:09:11

Miklos: őszintén irigyellek, nekem a 2003-as 5 puttonyosból sikerült valamivel az itthoninál jobb áron vennem pár palackkal a ferihegyi duty free-ben. Igazából persze nem éri meg a palackokat reptetni, de nem tudtam kihagyni. Remek aszú!
hvuk: teljesen egyetértek, én csak arra utaltam, hogy sokaknál ez már kizárólagos értékmérő. Azt, hogy talán nem az, sőt ha mást nem is találni a borban, az már talán inkább hiba, a Borigo is felvetette pl, 2007/12 - 79., legalább nemcsak én gondolom így.
Bzoltan: az ásványosság nem zavar, csak ennyiben, mint leírtam. Hogy mit takar a szó, azt néha én sem tudom (ha 10-15 fajta illatra-zamatra nem hallottam még ezt, akkor egyre sem, mindenesetre igazi varázsszó, bármikor, bármire rámondható, ahogy én látom). Amikor a poszt született épp egy rettenetesen sós sillerrel küzdöttem, ami nagy hírnévnek örvend, kicsit azért is született a talán tényleg nem túl szerencsés beírásom. Ott nem kellett sokat agyalni, mert az tényleg szó szerint sós volt. Komoly anyag, csak borzalmasan sós.
A másik érvet én sutának érzem: természetesen nem arról van szó, hogy valaki kimondja, hogy rossz a bor, de szeressük, mert terroir, hanem hogy valaki eleve egyfajta borokat kóstol és azt eleve úgyis jónak írja le, míg másfajta borokat ha néha kóstol is, úgyis lehúzza.
Balafánt: nem kelek-fekszem vele, igazából egyáltalán nem is a terroirborokra akartam kilyukadni, kicsit arra lett a dolog elhajlítva. Nem fogom most itt hosszan kifejteni, úgysem érdekel senkit, témába sem vág, nagyon röviden: nem is terroirborokról van szó, nem arra akartam utalni, hanem hogy azok, akik irtóznak a nagy nevektől és elvből lehúzzák őket kivétel nélkül, most újabb lendületet kaphatnak ettől. Tessék, a nagy WS csak csal, nyilván a nagy külföldi borok is mind rosszak, csak mindig a nevetlen olcsó a remek, a többieket megvezeti a marketing. Ahogy egyébként még ezen a blogon is előfordul olyan borleírás, hogy meglepően jó, pedig a WS-től 90+ pontot kapott, tehát nekünk, kifinomult érzékűeknek rossznak kéne lenni. Ehhez még annyit, a névtől való irtózáshoz: én úgy látom, hogy az 1-2 éve még ilyen körökben abszolút favoritnak számító pincék is vesztenek valamit a vonzerejükből ezeknél az embereknél, ahogy egyre nevesebbek lesznek. Pedig félig ők érték el, hogy azok legyenek.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.09.09. 23:36:56

dagadtos: emberi gyarlóság az mindenhol van:) No meg az ismeretlen megismerésére való vágy és a már megismert eldobása:)
süti beállítások módosítása