Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Én és az alkohol

Paul Fürsttől Bott Frigyesen át a Takler Pincéig

2008.10.09. 06:00 - Albert gazda

A Takler Pince 2006-os prémiumborainak bemutatóján vettem részt kedden, ahol azt kérdezte tőlem id. Takler Ferenc, hogy mit gondolok a magas alkoholról. Ha van mellette más is a borban, akkor nem zavar egyáltalán, mondtam. Örül annak, hogy ezt mondom, mondta, de miért nem írom meg. Megírom, mondtam.

Egyébként az a helyzet, hogy az utóbbi időben nem egy irányba mozgunk – mármint én és a magyar borászok. A magyar borászok egyre magasabb alkoholtartalmú termékeket készítenek, függetlenül attól, hogy milyen irányzat hívei éppen. Mert a legfontosabb kiindulópont a kaliforniai-mediterrán vörösösök és a nagy fehér terroiristák számára is egy és ugyanaz: minél érettebb szőlőt szeretnének termelni, ami magas mustfokokat és száraz borok esetén jelentős szeszeket feltételez.

Én azonban újabban kevésbé szeretek jelentős szeszeket fogyasztani. Azért, mert egyre ritkábban kóstolok, de egyre gyakrabban iszom, és ha kibontok egy palack bort, nagyjából minden második-harmadik este, az el is fogy. Na most ha 15-ös alkoholja van a kibontott bornak, akkor erősen megérzem, és nem szeretem erősen megérezni. Kedden is mi történt: elkortyolgattam jó fél palacknyi Taklert – ezt önéletrajzi elemekben bővelkedve mesélem –, pár óra múltán hazamentem, elővettem egy 2007-es Bott Frigyes-chardonnay-t, 14-es szesszel, elfogyott, reggel nehezen keltem.

Na de ezeket a borokat az ember nem issza, hanem kóstolja, mondta id. Takler Ferenc, amikor azt mondtam, csak annyi bajom van a sok alkohollal, hogy berúgok. Ebben is van valami, mondtam, nem iszunk Primariust a szalonnás rántottához, és nemcsak azért, mert kurva lapos a pénztárcánk.

Rátérek a lényegre: a bornak szerintem nem az illata a legfontosabb – noha az a benyomásom, sokan csak az orrukkal kóstolnak –, nem is az, hogy minél nagyobb legyen, nem is, hogy minél alázatosabb, igazabb, minerálisabb és karakteresebb. Hanem az, hogy legyen benne elegancia és harmónia. Nem kizárt, hogy ezt 14-esnél kevesebb alkohollal könnyebb elérni, mint többel – de többel sem képtelenség. Egyértelmű, hogy simán lehet harmonikus egy portói, egy Amarone vagy egy Takler Primarius – ahogy a 2003-as például egy évvel ezelőtti kóstolásunkkor az is volt.

A nem szelektált merlot-nak szánt szőlő most, október elején, kevéssel a szüret előtt 22,5-es cukrot tud, a Primariusnak szánt több mint 24-et, mondta id. Takler Ferenc. Miközben a 22,5-ös szőlőszemek magjának színében itt-ott még van zöldes árnyalat.

Komoly vörösborok a 2000-es évek első évtizedében talán sehol a világon nem készülnek 14-nél karcsúbb alkohollal. Nem tudom, a hullám tartós-e, vagy elsimul lassan – elvégre a 90-es évek végéig piacra került bordeaux-iakat mindenki nagynak tartotta kevesebbel is. Egyelőre azonban nincs mit tenni, ezekben kell megkeresni az egyensúlyt – ha van.

Néhány héttel ezelőtt Vörös és Fehér kolléga segítségével eljutott hozzám két palack bor a frankeni Weingut Fürsttől. A korábban Rudolf, egy ideje Paul Fürst irányította pincészet régi kedvencem, a frankeni fehérborokat pláne szeretem – ne a bockbeutelesekre tessenek gondolni, bár többnyire azok is finomak és jól ihatóak –, és a legkevésbé sem kellett csalódnom a két alapkategóriás 2007-esben sem. A Riesling Pur Mineralnak 12,0-es, a Weissburgunder Pur Mineralnak 12,5-es szesze volt. Mindkettő gazdag és moderált illatokkal kezdett, közepes testtel és zamathegyekkel folytatta, finoman-gyümölcsösen száraz lecsengéssel végezte. 6-7 pont között teljesítettek. És harmonikusak voltak.

Kaptam egy hatos karton 2007-est a terroirista Bott Frigyestől. A rajnai rizlingen és a chardonnay-n vagyok túl, mindkettő jókedvre derített. A rajnait gondolatban Szabó Zoltán 2006-osa mellé tettem a polcra, gazdagon rizlinges illatai, szépre faragott teste, komplexitása és koncentráltsága okán. Egy-két korty fanyarkásan búcsúzott, csupán ezért nem minősítem nemzetközi klasszisnak, maradok a 7 pontnál. A Bott-chardonnay még finomabb, rég ittam ennyire gazdag chardot magyar termelőtől, súlyos, de lendületes, hömpölygős, de elegáns, nagyon jó inni, ennek már-már kevés az a 7 pont. Egyik és másik is 14-es alkoholt tartalmaz – és harmonikusak.

A Takler-bemutatón a 2008-as primőr rozé mellett négy prémiumbort prezentáltak. A válogatott kékfrankos – amelyet nagyon szeretett a pannon bormustra zsűrije – csipetnyit animális, bordeaux-i illata lenyűgöző, a klasszikus 1999-es válogatáséra emlékeztet, de még meg kell nyugodnia, hogy szájban is hozza, amit orrban ígér. A Bartina cuvée visszafogottabb, a cabernet franc reserve rétegzettebb, de az igazán nagy dobás megint a Primarius. Pontosan azokat a jegyeket hozza, amit a 2003-as, messze túl van a szilvás-málnás gyümölcsösségen, amit a merlot-nak tulajdonítani szokás, leginkább klasszis Amaronéra emlékeztet. Széles, krémes és izgalmas – és még inkább az lesz, ha korosodik kicsit. Az alkoholja 16-os, valamivel alacsonyabb, mint három évvel idősebb elődjéé. És így is harmonikus – mert van benne tartalom annyi, hogy nem győzi szétszálazni az ember. Egyértelmű: meglesz az a 8 pont.

És hogy mit is akarok mondani ezzel az egésszel? Hát azt, hogy ha egy 12-es, egy 14-es és egy 16-os bor is harmonikus, akkor az egész alkoholvita hülyeség. A borban nincs vagy-vagy. És-és van. Választani muszáj – de nem egyszer s mindenkorra. Hanem minden este – valami mást. Hogy minden sorra kerüljön, aminek sorra kerülnie érdemes.

Címkék: kóstolás esszéjellegű szekszárd hatpontos takler hétpontos nyolcpontos felvidék bott frigyes weingut fürst franken

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr35703479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czudarka 2008.10.09. 09:17:36

Szeretnék egy "borvilágban élni. ahol a harmónia már nem is lenne kérdéses, és mondjuk alkohol alapján kerül kiválasztásra a bor. Délelőtt 11.5 ebéd 12.5 hétköznap este 12 aztán, ha "buli" akkor 15.5.
És a harmónia mindenhol tombol.

Csak itt van egy kis baj. Itthoni viszonyok közt az alacsony alkohol /tehát alacsony mustfokkal szüretelt/ a "nagy" világfajtáknál /cs,cf,merlot/
éretlenséget hoz magával. És akkor jön a húzós, éretlen tanni, a zöld jegy,stb.
Viszont ha van a tőkén úgy 3 kg és jó az idő akkor ugyan lesz mustfok csak a test hiányzik és kiabálni fog a borból a szesz.
Ha viszont 70-80 dkg van a tőkén és a hektáronkénti le hozatal sem éri el a 35-40 hl.-t akkor lesz test, de hozzá szesz is és itt már lesz /lehet/ harmónia is.

Tehát éljen a harmónia és a bor maga.

Shyr Kahn 2008.10.09. 11:32:53

Vajon az általános vélekedéssel szembeni vonal mennyire irányul arra, hogy felpiszkáljon néhány hozzászólót? Költői kérdés nem kell rá válaszolni :) inkább csatlakozom és Albert Gazdát támogatom. No persze nem csak azért, mert az egész jó muri... hanem mert szeretünk vitázni és "szeretjük" a dialektikát gyakorolni mind a mellett hogy pár sorban megfogalmazzuk a véleményünket, ami sokszor pár sorban még csak nem is körvonalazható (és mivel dialektikáról szóltam, ezért könnyen bele lehet kötni a rövid mondandóba... vagy ez már a szofisztika? Mikor hogy... mondhatnók).

"Hát azt, hogy ha egy 12-es, egy 14-es és egy 16-os bor is harmonikus, akkor az egész alkoholvita hülyeség." Legyek Bólogató János? Leszek, mert egyetértek. Igaz, ami igaz: A kóstolásaim során sokszor találkoztam, olyan tételekkel, amelyeknek magasabb alkoholmennyisége egyszerűen melegségérzetet adott a korty után. Sokan mondták erre (mert gondolom hasonlóan érezték), hogy sok az alkohol és ez bizony nem előnyös. Én pedig erre azt mondom: Ki nem szarja le, ha valójában csak melegségérzetet és némi édességet ad a bornak. Nékem ezzel sosem volt gondom (hozzáteszem, így zárójelben: azzal szerintem senkinek sincs gondja, ha a melegségérzet is elmarad, azaz belesimul a borba). Mikor érzem az alkoholt rossznak? Ha egy tétel illatában ez dominál. Lehet kérdezni - Milyen az alkohol illata? Ha valaki szagolt már 96%-os "tiszta" szeszt, akkor lehet róla fogalma. Sok vörösbor 13-as alkoholtartalommal is ontja magából ezt az "illatot", amit ki nem állhatok. Ha jól elkészített a bor (legyen az akár erősített, mint a portói), akkor ez az aroma nem dominál és nincs vele gondom, hiszen ami nincs, azt nem is találom benne. Konklúzió másképp megfogalmazva: attól még hogy a nagyseggű vöröseknél mostanság divatosabb lett a magasabb alkohol, nem lettek rosszabbul elkészítve és rosszabbak... sőt.

No ezekkel nem mondtam sok újdonságot, de ha jól értelmeztem a cikk lényegi mondanivalóját, akkor remélem sikerült kicsit más szemszögből láttatni, ami a cikkben is látható.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.10.09. 11:40:50

czudarka 2008.10.09. 09:17:36

Te mit értesz "alacsony mustfokkal szüretelt" szóösszetétel alatt? A cukorfokot?

Három fürt/tőke terhelése miért nem lesz test? Mit értesz ez alatt? Nem lesz glicerinje? Nem lesz extraktja? Miért gondolod, hogy a terméskorlátozás csak a cukorkoncentrációt növeli?

(Nem kötekedni akarok, csak kérdezek.)

Sárfehér 2008.10.09. 13:34:39

Én egyedül a kadarkáknál szoktam panaszkodni a nagy alkohol ellen, szerintem nem áll jól neki, talán mert nem tud elég tested adni az alkohol ellensúlyozására.

Octopus 2008.10.09. 13:54:22

Lehet harmónikus egy magasabb alkoholú bor is, ha elég nagy, nem fog kilógni, bizonyos stilusú boroknak nem is áll rosszul, nyilván a testet is növeli. Az elegancia viszont nehezen megy magas alkohollal, nem véletlenül küszködnek ezzel annyira Bordeaux-ban, hogy tökéletes érettség mellett se legyenek túl magas alkoholok...

czudarka 2008.10.09. 14:40:16

Rambó

Nem szeretnék kioktató lenni, csak én többször kaptam tanulmányaim alatt a fejemre oktatóimtól a cukorfok kifejezés miatt, mert "a cukor annyi fokos ahány Celsius van. A mustnak, mustfoka van".
Amiről, mi itt beszélünk az mustfok méghozzá magyar mustfok/Babó-féle/.

A többi kérdésed nem igazán értem, mert én nem mondtam ilyet pl:

Három fürt/tőke terhelése miért nem lesz test?
Én azt mondat, hogy 3kg/tő
Nem lesz glicerinje? Nem lesz extraktja?
Egyik sem lesz olyan magas, mint monduj a 70 dkg/ tőn (ez a szám a terméskorlátosással is csalós, mert 12.000 tő/ha -nál 70 dkg-os termés már 84 mázsa/ha ad ami már nem ugyan az, mint 1kg/tő pl 5500 tőkével. én az utóbbit választanám, ha "nagyágyut" akarok készíteni.
Miért gondolod, hogy a terméskorlátozás csak a cukorkoncentrációt növeli?
Én ilyet nem mondtam(írtam)!

Tisztelettel: cudar

nullahetvenot 2008.10.09. 16:48:20

Honna n kezdődika magas mustfok?

muskotály küvé 2008.10.09. 17:38:31

Praktikus okokból én jobban szerettem az alacsonyabb alkoholfokú világot - 12,5 - 13 % alkohol vörösbornál, de úgy látszik, alkalmazkodni kell :)
Ahol kimondottan zavar a relatív magas alkohol, az a (különösen a szénsavas) rozéborok világa. Itt megelégednék 11%-kal, a 12% még elmegy, de ilyesmit nyáron vizespohárból szeretek inni.

Benikuty 2008.10.09. 18:17:18

Valóban, az ideális a 11,5-12, a mindennapok boraiban. Szerintem az ettől keményebbek nem kvaterkázni valók, azok az ünnepi borok. Ott nincs felső határ.

pelotepincsi 2008.10.09. 20:38:49

0,75! Amellett, hogy nem tudod rendesen leírni a nevem, Te véletlenül nem az E - bola - nak vagy más vírusügynökségnek dolgozol? Már a bikavér témánál is gyanús voltál.

Benikuty 2008.10.09. 21:02:07

nullahetvenötös, Te nem a Félkupica Fehér Főnök vagy?::)

nullahetvenot 2008.10.09. 21:37:29

Nullahetvenötös ez jó!
Nem vagyok injfluenza meg FFF sem, bar nem tudom mi az.
Csak kérdezgetek mert a tudásom kicsit bilow zero ebben a témában. A mustfok meg a cukorfok az nem ugyan az?

NOMASSWINE 2008.10.10. 01:42:42

Hát én lehet,hogy mást kóstoltam,de a borok nagy része a "karcsú" kategóriába tartozott,élén a max.4 pontos Primariussal.Lehet,hogy mire odaértem a gyümölcsös jegyeket elvitte a cica....?! A rozé még úgy ahogy iható volt,persze a technológiai borok kategóriájában. Most ha szekszárdi akkor Merfelsz esetleg Heimann... Have a nice day.......!

muskotály küvé 2008.10.10. 13:10:54

A Merfelsz rozé nagyon jó (bár kicsit erős :) )

czudarka 2008.10.10. 14:18:00

kedves 007.5


a mustfok egy mértékegység, mely szám azt mutatja,/sűrűség alapján/ hogy egy mustban 17.5 /vagy 15 vagy 20/ Celsius foknál mennyi cukrot tartalmaz az adott must.
Ezt hívják magyar Babó féle mustfoknak, és ezt vagy areométerrel a mustba helyezve, vagy refraktométerrel/itt a mustot tesszük a vizsgálóüvegre/ határozzuk meg.
A "cukorfok" meghatározására max egy hőmérőt tudok elképzelni.

Na de félre a tudománnyal!

Nomasswine!
Azért a 4 pontos PRIMARIUS egy kicsit rossz szájízt feltételez. Vagy nem?
Az ország top merlot-jai(vagy -ja)között szereplő borról azt nyilatkozni, hogy karcsú azért egy kicsit erős! Lehet, hogy neked nem a szájízed, de azért mégis csak egy "nagy pályás". Vagy nem?
Neked egy merfelsz az hány pontos a nem "karcsú" kategóriában?
Ja és jó rozét hogyan lehet készíteni nem technológiai kategóriában?

NOMASSWINE 2008.10.10. 17:04:00

Czudarka!
Csúcs merlot-k:solus06,magnifico06->kalap le! Primarius02,03->kalap le.primarius06->akkor se... Egyébként a rossz szájíz tényleg létrejött,ezért írtam 4 pontot.Merfelsz Tsokolatl "csúcsmerlot" kategória->töredék ár! jó rozé-> karner siller06,07...és hogy hogyan....nem kell egyből a fajélesztős zacskót bontogatni...

czudarka 2008.10.10. 18:42:21

nem kell egyből a fajélesztős zacskót bontogatni...

Itt van a kutya a elásva.Mutass egy olyan pincét amiben még soha sem használtak fajélesztőt, vagy nem vett valamit használtan/szivattyú, tömlő,stb./
Ja vagy a fajélesztő akkor kell amikor az erjedés már leakadt. Ez az "antifajélesztőzés" nagyon jól hangzik egy 10 hl-es pincében, akinek, ha nem jött be hát az se baj. De ha valaki ebből él és kockáztat hát lelke rá. A bor szerintem nem ettől jó, vagy rossz.

A csoki 2007 már rég a piacon. mi ez bozsolé? Nem kell neki az érlelés? Akkor ott is van ám technológia de rendesen.
Szerintem a 2007-es primarius is lesz olyan jó (talán)mint a csoki.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.06.25. 10:36:17

Bocs, hogy most írok ide, de a valami elgondolkodtat, ami eddig talán Villányra volt inkább jellemző, de Taklerékat sem kell ezek szerint félteni...

Elgondolkodtató, hogy mitől lesz egy borban 16% alkohol. Csak megközelítéssel vegyük a mért mustfokból egyáltalán kiforrható alkoholt (0.6-os szorzóval).

Ez 24-nél van 14.5% körül. 27-nél kb. 16%. A 27-es szőlő már túlértett vagy rothadt.

...és akkor itt jönnek az olyan ártatlan kérdések, hogy vajon a Primarius-ból Taklerék vonnak-e ki vizet valmi jókis ozmózisos cuccal. Nem ők volnának az egyetlenek a "délvidéki" nagyok közül, akik ezzel kacérkodnak.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.25. 13:21:35

A 17.5 fok hőmérsékletű mustból a különböző mustfokoknál a következpő alkoholtartalom várható a 20 fok hőmérsékletű borban:

19 - 12.08vv%
20 - 12.83vv%
21 - 13.59vv%
22 - 14.35vv%
23 - 15.12vv%
24 - 15.89vv%
25 - 16.66vv%
26 - 17.46vv%
27 - 18.23vv%

Tehát 16vv%-nyi alkohol úgy 24 mustfokos és 1.12 sűrűségű alapanyagból lehet.

Ha gyorsan akarok számolni és nincs kéznél a táblázatom, akkor a mustfokot szorzom 0.74-gyel és az eredményből kivonok kettőt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.06.25. 15:05:19

OK, köszi, ezt jó pontosan látni. Az enyéb enyhén elnagyolt volt.

Már csak azt volna jó tudni, hogy melyik szőlő rothadás nélkül mekkora mustfokot tud produkálni. Azért arra gyanakodnék, hogy egy merlot 25-ös mustfokkal már eléggé túlérett.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.25. 15:23:24

@akov: Azt jól látod, hogy fajtafüggő a dolog. Én a merlot fajtát nem ismerem.

Magát a szót, hogy "túlérett" nem igazán szeretem. Mihez képest túlérett? Szerintem ameddig van nedvkeringés a gyümölcsben addig érik a szőlő. Utánna pedig csak az időjárástól függ, hogy töpped avagy rothad a szőlő.

A 25-ös must az mindenképpen derék dolog. De alacsony terhelésnél és a megfelő méretű és állapotú lombfelületnél nem eképzelhetetlen. A kérdésben részletesen itt leírtam a véleményem: juhfark.hu/hu/blog/yield_control/
süti beállítások módosítása