Amikor 2006 nyarán berúgtam a rizlingodisszeát, az aktuális olaszrizlingek olyan messze voltak a bülbülszótól, a fülolajtól, hogy az árbochoz kötözésről meg a fülbe viaszról már ne is beszéljünk, mint Makó Jeruzsálemtől. Azóta nagyot fordult a világ, és egy kisebbet az éghajlat, és 2007-ben megszülettek az első rizlingszirének. Miközben e sorokat klimpírozom, magyar rajnaiakat kóstolok – a "magyar rizling" állandó mumusát -, és hiába görcsöl az előítélet, az olaszok szebbek. A 2007-es Szeremley Rizling és Bussay Esküvéje, már egyértelműen jelezték, hogy a nyári nyárnak nincs ellenszere, de természetesen nemcsak az időjárást illeti hála, amiért meg merem kockáztatni: 2007-ben az olaszrizling átlépte az árnyékát.
Légli Banyászó Olaszrizling 2007
A palack a hagyományos cumisüvegesből a gólyanyakú rajnaisra váltott, és a tartalom tovább folytatta a finomodást. Én legalábbis úgy látom, hogy Légli Ottó borai egyre arisztokratikusabbak, csiszoltabbak. Kifogástalan minőségű, a tökéletes érettségen inkább túlbillenő, mint innen rekedt alapanyag vág neki a tölgyrengetegnek, és mire kitalál belőle, sima lesz és makulátlan. Ugyanakkor nem a Banyászó az első olyan Légli-bor, ahol az volt az érzésem, hogy életerős savak helyett sauvignon blanc-ra emlékeztető jegyek frissítik a kissé fáradt összképet. És nem ez az első alkalom, hogy a kesernyét túlzónak találom. Magyarán fiatalosabb savakkal és szelídebb kesernyével jobban szeretném.
Vonzó és elegáns illatában fehér virágok, menta, fehérbors és kaszakő. Kóstolva nem különösebben komplex, a test közepes, a textúra olajos. A savak nem szárnyalnak, inkább búvópatakként bukkannak föl (és tűnnek el). A kivis, trópusi gyümölcsös ízeket a korty második felétől barackmagos kesernye és a hordó pörkölési jegyei fedik le. Egyetértek Hajnali Részegünkkel: a Banyászó valóban fölvillantja a wachauiak precizitását, magabiztosságát és eleganciáját. Bízzunk benne, hogy a 2006-os Rieslingnél hosszabb lesz a felezési ideje.
Erős 6 pont (cca. 3000 forint)
Villa Márika Olaszrizling 2007
A mostanában szárnyra kapó „rizlingfeletti rizling” stílust jobbról előzi. Miközben a többség úgy próbál az überolaszhoz eljutni, hogy a maradékcukortól sem visszariadva öblösít, hízlal, a Villa Márika 2007-ese maga a habkönnyű elegancia. Egy sellő a rozmárok között. (Na jó, legyenek inkább oroszlánfókák.)
Nem tudom, hogy pusztán az évjárat teszi-e, de gyökeresen különbözik a 2006-ostól. Az kötelességszerűen tette a dolgát, de beleolvadt a környezetébe (és a kén fojtogatta). Ez viszont egészen kifinomult darab - talán a legkifinomultabb olaszrizling eddigi praxisomban. Az illat rendkívül friss és tiszta. Akácvirág, méz, menta és mindenféle mezei virágok. Kóstolva pihekönnyű, finom és harmonikus. Frissít a korty, és remekül csúszik. (Végre egy bor 12,5-es alkohollal.) Ízében fehérhúsú gyümölcsök és mineralitás, de nem a komplexitás, hanem a kritálytiszta harmónia a legfőbb erénye. A lecsengést az obligát mandulás-marcipános fanyarság zárja, de érzéssel adagolva.
7 pont és gigantikus best buy (cca. 1500 forint)
Bussay Olaszrizling 2007
Még valamikor a nyár elején kóstoltam hordómintaként, és két korty után elaléltem. A 2007-es Bussay-kínálatnak végül ez lett a legdrágább darabja. Sajnálom, de megértem. Az árral ellátott és egész palackos találkozás kevésbé volt katartikus, mint a nyári futó. Egyrészt nyilvánvaló gazdagság, teltség, krémesség, gyümölcsözön, végtelen lecsengés stb., másrészt azért kíváncsi volnék a maradékcukormentesre. Mert az édes fed is (papíron egyébként száraz). E finoman csomagolt gáncs ellenére többször megfordult a fejemben, hogy talán ez minden idők legnagyobb magyar olaszrizlingje (külföldieket kóstolt már valaki?).
Az illat komótosan bontakozik, érdemes vele várni, és 10 C° fölé engedni. Onnantól kezdve tömör és gyönyörű: méz, akácvirág, őszibarack. Kóstolva késői szüretes, nagy tokaji NLH-eket idézően krémes, selymes, olajos. Nem tudom, hogy mennyi cukor maradt benne, de gyanítom, hogy a félszáraz határán táncol (azóta megtudtam, 10 gramm). A korty gazdagon gyümölcsös, kerek és elegáns. A lecsengésben rátesz még egy lapáttal, szinte robban a finisben. Minden ismert motívum felidéződik és felnagyítódik, márpedig sokak szerint erről ismerszik meg a nagy bor.
7 pont (cca. 4000 forint)
Utolsó kommentek