Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Rizlingodisszea XIII

Dunántúlnak Syrenái

2008.12.30. 07:15 - alföldi merlot

Amikor 2006 nyarán berúgtam a rizlingodisszeát, az aktuális olaszrizlingek olyan messze voltak a bülbülszótól, a fülolajtól, hogy az árbochoz kötözésről meg a fülbe viaszról már ne is beszéljünk, mint Makó Jeruzsálemtől. Azóta nagyot fordult a világ, és egy kisebbet az éghajlat, és 2007-ben megszülettek az első rizlingszirének. Miközben e sorokat klimpírozom, magyar rajnaiakat kóstolok – a "magyar rizling" állandó mumusát -, és hiába görcsöl az előítélet, az olaszok szebbek. A 2007-es Szeremley Rizling és Bussay Esküvéje, már egyértelműen jelezték, hogy a nyári nyárnak nincs ellenszere, de természetesen nemcsak az időjárást illeti hála, amiért meg merem kockáztatni: 2007-ben az olaszrizling átlépte az árnyékát.
 

Légli Banyászó Olaszrizling 2007

A palack a hagyományos cumisüvegesből a gólyanyakú rajnaisra váltott, és a tartalom tovább folytatta a finomodást. Én legalábbis úgy látom, hogy Légli Ottó borai egyre arisztokratikusabbak, csiszoltabbak. Kifogástalan minőségű, a tökéletes érettségen inkább túlbillenő, mint innen rekedt alapanyag vág neki a tölgyrengetegnek, és mire kitalál belőle, sima lesz és makulátlan. Ugyanakkor nem a Banyászó az első olyan Légli-bor, ahol az volt az érzésem, hogy életerős savak helyett sauvignon blanc-ra emlékeztető jegyek frissítik a kissé fáradt összképet. És nem ez az első alkalom, hogy a kesernyét túlzónak találom. Magyarán fiatalosabb savakkal és szelídebb kesernyével jobban szeretném.
Vonzó és elegáns illatában fehér virágok, menta, fehérbors és kaszakő. Kóstolva nem különösebben komplex, a test közepes, a textúra olajos. A savak nem szárnyalnak, inkább búvópatakként bukkannak föl (és tűnnek el). A kivis, trópusi gyümölcsös ízeket a korty második felétől barackmagos kesernye és a hordó pörkölési jegyei fedik le. Egyetértek Hajnali Részegünkkel: a Banyászó valóban fölvillantja a wachauiak precizitását, magabiztosságát és eleganciáját. Bízzunk benne, hogy a 2006-os Rieslingnél hosszabb lesz a felezési ideje.
Erős 6 pont (cca. 3000 forint)

Villa Márika Olaszrizling 2007

A mostanában szárnyra kapó „rizlingfeletti rizling” stílust jobbról előzi. Miközben a többség úgy próbál az überolaszhoz eljutni, hogy a maradékcukortól sem visszariadva öblösít, hízlal, a Villa Márika 2007-ese maga a habkönnyű elegancia. Egy sellő a rozmárok között. (Na jó, legyenek inkább oroszlánfókák.)
Nem tudom, hogy pusztán az évjárat teszi-e, de gyökeresen különbözik a 2006-ostól. Az kötelességszerűen tette a dolgát, de beleolvadt a környezetébe (és a kén fojtogatta). Ez viszont egészen kifinomult darab - talán a legkifinomultabb olaszrizling eddigi praxisomban. Az illat rendkívül friss és tiszta. Akácvirág, méz, menta és mindenféle mezei virágok. Kóstolva pihekönnyű, finom és harmonikus. Frissít a korty, és remekül csúszik. (Végre egy bor 12,5-es alkohollal.) Ízében fehérhúsú gyümölcsök és mineralitás, de nem a komplexitás, hanem a kritálytiszta harmónia a legfőbb erénye. A lecsengést az obligát mandulás-marcipános fanyarság zárja, de érzéssel adagolva.
7 pont és gigantikus best buy (cca. 1500 forint)

Bussay Olaszrizling 2007

Még valamikor a nyár elején kóstoltam hordómintaként, és két korty után elaléltem. A 2007-es Bussay-kínálatnak végül ez lett a legdrágább darabja. Sajnálom, de megértem. Az árral ellátott és egész palackos találkozás kevésbé volt katartikus, mint a nyári futó. Egyrészt nyilvánvaló gazdagság, teltség, krémesség, gyümölcsözön, végtelen lecsengés stb., másrészt azért kíváncsi volnék a maradékcukormentesre. Mert az édes fed is (papíron egyébként száraz). E finoman csomagolt gáncs ellenére többször megfordult a fejemben, hogy talán ez minden idők legnagyobb magyar olaszrizlingje (külföldieket kóstolt már valaki?).
Az illat komótosan bontakozik, érdemes vele várni, és 10 C° fölé engedni. Onnantól kezdve tömör és gyönyörű: méz, akácvirág, őszibarack. Kóstolva késői szüretes, nagy tokaji NLH-eket idézően krémes, selymes, olajos. Nem tudom, hogy mennyi cukor maradt benne, de gyanítom, hogy a félszáraz határán táncol (azóta megtudtam, 10 gramm). A korty gazdagon gyümölcsös, kerek és elegáns. A lecsengésben rátesz még egy lapáttal, szinte robban a finisben. Minden ismert motívum felidéződik és felnagyítódik, márpedig sokak szerint erről ismerszik meg a nagy bor.
7 pont (cca. 4000 forint)

Címkék: kóstolás olaszrizling hatpontos bussay hétpontos 2007 légli ottó villa márika rizlingodisszea

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr51848072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2008.12.30. 08:06:22

Eddig ódzkodtam megkóstolni ezt a Bussay olaszt, mert a 2007-es cs.földi szürkebarát mostanában kóstolva úgy két kategóriával kevésbé élvezetes mint a 06-os, ezért arra a következtetésre jutottam , hogy a 07-es Bussay-k még nagyon kérik az időt.
De mostmár annyi szépet olvasok erről az olaszrizlingről, hogy kénytelen leszek a dugipalackot előhúzni.

zoli 2008.12.30. 11:45:39

Szomorúan olvasom, hogy ekkora különbség van a 2007-es és az általam tegnap kóstolt 2006-os Bussay rizlingek közt. Az enyém ugyanis egy középszerű bor volt, túl sok nyersfa-érzettel, semmi különlegessel nem tudott megajándékozni.

A külföldieket kóstolt már vki?-kérdésre a válasz a horvát Baranyában keresendő, a Bán-hegy és Kutjevo környékének fő és kultikus fajtája a grasevina, azaz az olaszrizling, utóbbiban már évek óta Grasevina Festivalt is rendeznek. Ha nemzetközi borversenyen érmes horvát borral találkozunk, tán több grasevinát találunk, mint a plavacot, szóval rangja van.
Nemegyet kóstoltam, többször jártam is a környéken. Rossz grasevinával nemigen találkozni, kivételessel annál inkább. Általában, lágyabbak, sűrűbbek, alkoholban gazdagabbak ezek a borok a nálunk megszokottnál, de még a jól fogyaszthatóság határain innen maradnak.
Zarándokhely az igazhitűeknek:)

Borbúvár 2008.12.30. 15:47:55

2007-ben az olaszrizling átlépte az árnyékát. Hát, szeretnék ezzel vitatkozni, de ezt csak akkor tehetném, ha én is kóstoltam volna a fentieket. de 2007-ből még szinte nem kóstoltam olaszt. Ellenben, elővéve címkéimet, találtam "árnyékát túllépő" korábbit. Így Szászi késői szüret 2003 (félszáraz),
Szászi 2006, Tamás 2003, 04. A kevésbé forgalmiak közül Orsolya 2004. Szóval igyekszem majd kóstolni a fentieket, ha alkalmam lesz. Nem hiszem, hogy értékelhetően új minőséget tudnak majd mutatni a felsoroltakhoz képest, de hát lepődjek csak meg!

golem1 2008.12.30. 17:14:26

Ajánlom figyelmetekbe Csutorás Ferenc olaszrizlingjét, ami Délidő név alatt fut (www.csutoraspince.hu). A 2006-os évjárat Bordeaux-ban aranyérmes lett!! Nem mellékesen, 2008-ban Csutorás Ferenc az év egri borásza . Sajnálom, hogy tesztjeitekben nem nagyon találkoztam a boraival, pedig bikavérei és kékfrankosa is kitűnőek!
A Villa Márika-ról mit lehet tudni? Hol lehet az olaszrizlingjüket
beszerezni?

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.12.30. 18:52:17

Tegnapi borszalon tapasztalatai rizling-téren:

friss, illatos tétel: Ostoros 2007

Nagyon szép illat és ihatóság: Hagymási

Nekem szokásosan szép: Gál Lajos sima és SZÓ-LÁ-TI

Benikuty 2008.12.30. 19:28:22

@golem1:
köszönet, hogy felhívtad a figyelmem Csutorásra,-hányszor mentem el előtte!
Remélem, nem csak én érzek némi rosszallást abban a bizonyos mondatban.
Bizony, új színek is kellenének a palettára, nem csak a sztárok, de hát aki írja, az tudja.

pelotepincsi 2008.12.30. 19:31:33

Ma ittam a 2007 - es Banyászót ebédhez. Szerintem mindent el lehet róla mondani, csak a kesernyét nem.

bloeger (törölt) 2008.12.30. 20:29:40

balafánt
Valamit bővebben az Egri Borszalonról?

alföldi merlot 2008.12.31. 04:19:30

@golem1: A Villa Márika Pesten állítólag a Magyar Borok Házában kapható, az viszont biztos, hogy Keszthelyen a Pampetrics Borkereskedésben.

Cirfandlia 2008.12.31. 08:15:09

10 g/l maradékcukorral a tv. értelmében már nem lehet száraz a bor.
(2) Száraz bor az, amelynek cukortartalma:
a) legfeljebb 4,0 g/l, vagy
b) legfeljebb 2,0 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9,0 g/l
lehet.

Cserszegi Óvszeres 2008.12.31. 11:16:25

@drbarta: A 2007-es Bussay tramini és szürkebarát tényleg más, sőt talán gyengébbek is, mint a 2oo6-os társaik. Viszont a 2007-es olaszrizling meg most lett a legnagyobb, és rajnai is csodálatos. Ilyen dolog ez, nincs két egyforma év.

Derékhegy · http://www.derekhegy.hu 2008.12.31. 18:52:28

Bussay 07-es Olasz nekem az egyik kedvencem mostanság. És itt a végeken 3ezer körül lehet kapni.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2009.01.04. 00:30:00

Villa Márika emlékeim szerint egy svéd családé, akik persze csak befektetők. BAdacsonyban laknak adott napot az évben s beszélgettem már velük, szépek a rizlingek és a szürkebarát is. Szomszédai a nagybátyáméknak.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2009.01.04. 00:38:21

bloeger: amit írtam, meg nagyon szép volt a Gál "Tibor", Csutorás több bora (elsősorban a két bika és a nagyanyag), ismét elbűvölt a Dula 2006 Kadarka, szép lesz a Gál Lajos nagy bika.

Inkább csak a pozitívat írom:)

dalton1 2009.01.05. 12:55:03

Szerintem minden hordós fehér időt kér. '07-es Bussay-k, Légli-k, olaszok, rajnaik stb...

A Bussay olasz azért is érdekes mert már most szenzációs, hát még ha kap egy kis időt. A szürkebarátja csak most tűnik gyengébbnek az egy évvel korábbinál, szerintem persze...
süti beállítások módosítása