Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A teljesség felé

Bussay 2007

2009.01.18. 06:00 - vörös és fehér

bussay dugóA csörnyeföldi borásztól tavaly gyors egymásutánban kóstoltam tételeket, és a magasra tett lécet nem vitték át. Ilyenkor két dolgot tehet az egyszeri fogyasztó: elfordul a termelőtől, vagy ad még egy esélyt neki. Én utóbbit annyival fejeltem meg, hogy leemeltem a borkereskedők polcairól mindegyik 2007-es Bussay borból 1-1 palackkal, s nekiveselkedtem a kóstolásnak. Az olaszrizling kivételével a sort becsülettel végigittam (arról már többen megemlékeztek a blogon, ezért maradt ki); a közérzetem sokat javult. Nem mondom, hogy egyenletesen jók a borok, de ami jó, az nagyon jó – és ilyenkor magasra kerül újra a léc, így a kevésbé szeretett tételek esetleg alulértékelődnek. De ezt majd vitassák meg a kedves olvasók.

Szerémi zöld 2007

Kísérleti tétel, tudomásom szerint 2007-ben készül először bor ebből az ősi fajtából, melynek eredete homályba vész. Én eddig Maurer Oszkártól kóstoltam ebből a fajtából szűrt bort, és emlékeim (meg jegyzetem) alapján egyszerű, korrekt volt. A most kóstolt tételre az egyszerű jelző nem illik. Illatában virágok, ásványok és egy csipetnyi gyümölcs (alma, körte) bukkan fel. A korty tartalmas, kerek. Markáns, de szép savgerincre vannak felfűzve a minerális jegyek – ha valaki a gyümölcsösségre bukik, annak nem ezt a bort ajánlanám. Aki azonban az egyediséget, a komoly beltartalmat, a hosszú, tüzes lecsengést preferálja, az – ha teheti – kóstolja meg ezt; bár tudomásom szerint kereskedelmi forgalomba ez az évjárat nem került. Tehetséges 5 pontot írtam mellé.

Bussay rajnaiRajnai Rizling 2007

Mostanában elég sok rajnaihoz volt szerencsém, belföldihez, külföldihez egyaránt. Felelősségem teljes tudatában állítom: ez a tétel a legjobbak között van. Illatában megvan minden, amiért a fajtát szeretem: grépfrút, csöppnyi petrol (igen, ilyen fiatalon is megjelent benne egy nagyon visszafogott gázolajos jegy), narancs, és ásványok. Utóbbin meglepődtem, eddigi Bussay kóstolásaimon ez a jegy ennyire markánsan még nem tűnt fel. A korty telt, kerek, a savak rezegnek, az alkohol csak annyira fűt, amennyit ebben a hidegben az ember megkíván. Az ízben visszaköszönnek az ásványok és a déligyümölcsök is. A harmónia a lecsengést is végigkíséri, hosszan. 7-8 pont határán mozog ez a bor – be merném rakni egy nemzetközi sorba is, ezért utóbbi értéket vastagítom.

Szürkebarát 2007

A 2006-os tavaly már nem tetszett, így most frissiben nyitottam meg az új évjárat egy palackját. Nos, megint egy picit keserű a szám íze. Pedig a mély, szalmasárga szín, az olajos mozgás kedvemre való. Illatában birs, narancshéj, aszalt barack, gyógyfüvek – ez is rendben van. A korty azonban kicsit fésületlen. Némi maradékcukrot sejtek benne, noha száraz a bor megnevezése. A cukor mellett az alkohol is fűt rendesen, ételért kiált ez a tétel. A sav-cukor-alkohol hármas egysége (még?) nem áll össze, kicsit lomha a bor, a végén enyhe karamellel majd kesernyével. Túlérett gyümölcsökből egész kosárnyi van benne – a tartalom tehát adott; de a teljességhez ez most kevés. A finesz, az izgalom nekem hiányzik belőle. A tehetség (s akár több is) potenciálisan benne van, de most csak a 4 pontos lécet vitte át.

Bussay traminiTramini 2007

Egyszer már kóstoltam, csodálkoztam rajta, nem szerettem. De a kisördög bennem maradt, úgyhogy a sorból ki nem hagytam volna. Jól jártam vele. Az illata most épp egészen lehengerlő – és itt ne holmi pacsulira asszociáljanak. Intenzív rózsa, frissen aszalt sárgabarack, csipetnyi bodza keveredik benne. Nagyon jól indul a korty is. Gyümölcsös, nagy testű, már-már krémes, olajos érzetű a bor, aminek vezető ízjegye a sárgabarack és – számomra meglepő módon – a bodza. Túlérettség, komplexitás és magas beltartalom – vésem fel a füzetembe. A savak is szépek, de nem tudják végig tartani a lépést a szesszel, a táv háromnegyedénél lemaradnak. A lecsengést így a 13,5-es alkohol édessége uralja, egy csöpp kesernyével a háttérben. Szárazpróbája intenzíven mazsolás. Szép bor – az 5 és 6 pont határán.

Kerkaborum Vörcsöki Furmint Reserve (12 hónapos hordó érlelés)

A vörcsöki furmint első évjáratánál elmaradt a nagy durranás. Sokat vártam attól a bortól, enyhe csalódás volt a jutalmam (nem csak én jártam így). De már akkor is jelezték az alkotók, hogy a történet folytatódik, most pedig már a következő stációt ihatom. Az alkotóhármas (Bussay, Heimann, Sz. Kiss László) a szőlő egy részét (a legszebben beéretteket, naná) külön szüretelte, s külön 500 literes hordókba töltötte a belőlük szűrt lét. Az egyik hordóban 12 hónapot töltött el a bor, az már palackban, s polcon is van. (A Radovinben 2500 forint körüli áron meg is vásárolható. Az alap 2007-es Kerkaborum a Bortársaságnál vehető meg.)

A pohárban tiszta, tükrös, napsárga ital fogad. Illata visszafogott, hűvös. A pincére oly jellemző citrusok itt is képviseltetik magukat, diszkréten kísérik a meleg almás pitét, amit kis vaníliás porcukorral szórtak meg. Az érett alapanyagra a birs utal. A korty szinte rághatóan tömény. Egy picit még ott ül rajta a fa, de a komplexitást már most is inkább emeli, mintsem elrontja. Gyümölcsös arcát mutatja ebben a borban a furmint, ezt az arcot nagyon lehet szeretni. Nekem nagyon tetszett – 7 pontnyira. Pár palackot pedig eltettem belőle, s várom mellé a 18 hónapos érlelésű testvért is.

Kerkaborum reserveEsküvé 2007

A sorban ez volt a leggyengébb láncszem – ez a kijelentés persze elsősorban a teljes sort minősíti. Pedig az alkotórészek (rajnai és olaszrizling) külön-külön nagyot szóltak. Illata egyszerű, citrusos. Lendületét a már-már túl markáns savak adják. Ízében is a grépfrút köszön vissza, túl sok megfejteni valót nem ad a bor. Itatni viszont itatja magát, együltő helyben meg lehet inni a teljes palackot. A végén egy picit keserűbe hajlik a korty. Lehet, hogy inkább nyáron kéne inni, akkor üdítőbb lenne a nagy melegben? Vagy el kell tenni pár évre ezt is? Így egy korrekt 4 pont a jutalma.

Címkék: kóstolás négypontos hatpontos bussay ötpontos furmint hétpontos nyolcpontos rajnai rizling szürkebarát tramini esküvé kerkaborum szerémi zöld

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr37884309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirfandlia 2009.01.19. 12:25:44

Nemrég én is kóstoltam két Bussay-t, nagyon egyetértek a leírtakkal:
a szürke sztem is meglehetősen tompa volt, zavart lustasága, édessége alkoholja, savnélkülisége és emellett hiányzott a frenetikus 2003asban megismert masszív anyag.
A rajnai viszont 10 napja nagyot szólt, teljesen lenyűgözött minket, vibráló savak, kirobbanó illatok, elegancia jó arányok. (egyébként furcsállnám ha ez a bor hordóban lett volna, élesztős beoltás nélkül.... de ennek ellenére, vagy éppen ezért nagyon jól sikerült)
Az esküvéről meg ugye nem gondoljuk, h. ua. a rajnai és olasz anyag van benn mint a fajtaborokban...??

dalton1 2009.01.19. 14:03:02

Végigkóstoltam a teljes '07-es Bussay sort, az innen hiányzókat is.
Kicsit kevés nekem a 4 pont a szürkebarátra és az Esküvére. Ezen a két boron egyértelműen érződik hogy időt kérnek, szépen össze fognak állni kb. egy év múlva. És ebből a szemszögből a 4 pont nem elég.
Az olasz és a rajnai lóg ki a legjobban fölfelé, ez egyértelmű, a Kerkaborum Reserve pedig egy teljesen más műfaj, rendkívül érdekes, véleményem szerint szintén időt kér és sokáig szépen tartja majd magát.

vörös és fehér 2009.01.19. 14:47:29

@dalton1: "Ezen a két boron egyértelműen érződik hogy időt kérnek, szépen össze fognak állni kb. egy év múlva. És ebből a szemszögből a 4 pont nem elég." Hát sajnos nekem ez a fajta pontozás nem megy, ti. hogy ez most azért 6 pont, mert ugyan most még nem állt össze, de tutibiztos jó lesz. Én sokszor megégettem már magam az olyan kijelentésekkel, hogy "egyértelműen érződik". Amúgy a beltartalomra, időigényre igyekeztem utalni a leírásban. A péontszámban valóban nem - de ez a jövőben sem fog változni.

vörös és fehér 2009.01.19. 14:57:19

@Cirfandlia: szia, nem, természetesen a fajtaválogatás és a cuvée más alapanyag (szelektált, később szüretelt, stb), csak mégis: ugyanaok a fajták, amik önmagukban nagyok nekem házasítva csalódást okoztak.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.01.19. 15:07:25

@Cirfandlia: szia Cirfandlia!
a rajnai kb. 10 hektós hordóban volt (4-ben, ha jól emlékszem...:-), és nem volt beoltva semmivel!
Nekem hordóból az és tramini tetszett lejobban, de a szürke is fantasztikus volt.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.01.19. 15:07:52

Nekem a 07-es szürkebarát azért nem volt olyan rossz. Én nem éreztem savhiányosnak, azt is mondhatnám, hogy elegáns volt, úgy 5 és 6 pont közé tenném. Az egyetlen hibája az volt hogy 1 héttel korábban ittam a 06-ost ami viszont számomra nagyot szólt.(nálam az simán 7-es)

vörös és fehér 2009.01.19. 15:26:25

@drbarta: a 4 pont szerintem nem rossz. amúgy egy sor végigkóstolásánál alapvetően nagyobb a szórás - legalábbis én igyekszem egyértelműen legjobb borról beszélni, és ezt pontokban is jelezni. ugyanez igaz a leggyengébbnek gondolt tételekről.

dalton1 2009.01.19. 16:13:56

Hát ha korrektebben akarok fogalmazni szerintem a 4 pont semmilyen szemszögből sem elég.
De hát nem vagyunk egyformák természetesen. Nálam asszem 5 pont volt...ezen az egy ponton nem fogunk veszekedni...

vörös és fehér 2009.01.19. 16:52:44

@ringsider: Szia! palackból kóstoltad már őket? kiváncsi lennék a véleményedre, azért egy hordóból kóstolás, pincében, borásszal legalább két ponttal megnyomja az ember amúgy teljesen objektív értékítéletét.

Cserszegi Óvszeres 2009.01.19. 17:35:48

Én nagy Bussay-rajongó vagyok, de azt hiszem, hogy ez az írás teljesen reális, mármint főként a '07-es traminire és a szürkére vonatkoztatva. Amikor kóstoltam azokat a borokat, tényleg nem voltak olyanok, mint amit Bussay mester egyébként alkotni szokott belőlük. Azonban a '07-es rajnai szerintem 9 pontot megérdemelne, a sokat emlegetett, de most itt nem szereplő '07-es olasznál pedig szerintem nem igazán lehet jobbat csinálni, de legalábbis egyedibb száraz olaszt(igaz, maradékcukros) biztosan nem, szóval az kaphatna egy tízest, vagy tessék mutatni egy jobb olaszt nála! Hogy miért van ez a nagy kelet-európai önbizalomhiány azt nem értem, ha egyszer valami qrvajó, azt miért nem lehet kimondani? Na mindegy, az alkoholista ("majd mi megmondjuk,bár olyan úgy sem lehet, mint egy xy Brunello di Montalcino!") pontrendszere alapján ez szerintem egy tök reális pontozás.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.01.19. 22:22:23

@vörös és fehér: pótolni fogom, habár azért ez a két pont nekem kicsit soknak tűnik...;-)

kádkongató 2009.01.20. 12:44:16

Az olaszrizling borzasztóan jó min. 7 pont. a maradékcukor éppen nem zavar, inkább szinesíti a képet.
A tramini szenzációs, 8 pontot is megérdemel bár 7et jegyzeteltem le.
Az esküvé 5 pontnál egyenlőre nem mutatott többet.
Az alap kerka furmint szép volt, de nyitottunk mellé egyet a hatosból is és valahogy felnőtt hozzá. sőt..
Belekóstoltam az doki csókaszőlőjébe.
a hetes picit vékonyka, de attól tartok a kezei között ez a fajta is dalolni fog.
Szerémi zöldet hordómintaként kóstoltam, nem volt mély benyomással rám.
Jövő héten jön a rajnai. Bussay szerint az évjárat legjobb játékosa. kiváncsian várom.

kádkongató 2009.01.20. 12:45:31

ja és az esküvé alapanyagét,tényleg semmi szín alatt nem nagyon illik összehasonlítani a fajtaborokéval.
teljesen más kategória. teljesen más szüret.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.01.24. 20:20:40

Mostanában sokat beszélgetek a matematikusunkkal, így pontosnak kell lennem, kérem szépen a rajnai+olasz külön külön lehet, hogy nagyot szólt (Esküvénél írod), de az olasz ebből nem lett leírva. Ami pedig engem személy szerint nagyon érdekelne.

vörös és fehér 2009.01.26. 08:16:26

Szia @RAMBO: ahogy írtam volt: "Az olaszrizling kivételével a sort becsülettel végigittam (arról már többen megemlékeztek a blogon, ezért maradt ki)"; s a fenti zárójeles rész kettő linket is tartalmaz. Azaz van róla jegyzet bőviben.

egri Fehér 2009.02.04. 23:29:57

nem tudom, nálam a Kerkaborum Reserve-nél a töménység kicsit az ihatóság rovására megy, ami azért furcsa, mert a bor maga nem lapos, elég markánsak a savai

viszont a hetes olaszrizling és a hatos esküvé nagyon szépek. az évjáratok ebben az esetben szerintem nagyjából a pontokat is fedik

egri Fehér 2009.02.04. 23:33:11

@egri Fehér: az 'ihatóság' szót itt természetesen a 'jól csúszik' értelemben használtam
süti beállítások módosítása