Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Az első randevú

Két Tornai Top Selection 2007

2009.06.25. 05:45 - palack

A Somlói Tavaszi Fesztivál kellemes meglepetése volt számomra (és nemcsak) Tornaiék 2007-es csúcsválogatás szortimentje. Bevallom alig egy éve, a 2006-osoknál még nem értettem egyesek lelkesedését, aztán idén a nagyréten összekóstolva a két évjáratot, a hatosokról tartottam véleményem, a hetesek viszont nagyon megtetszettek. A 7x7-en sem csalódtam, a juhfark egyik kedvencem volt. Mivel Somlón vettem magamnak egyet-egyet a juhfarkból és az olaszrizlingből, így hamarosan eljöhetett az első igazi randevú ideje. Két bulin már összefutottunk, tetsztettek a lányok, bátran el is kértem a számukat. Most végre elérkezett az este, amit csak kettőjükre szántam. Ki ne járt volna úgy egy ilyen randin, hogy kicsit csalódik, ha nem is vallja be magának? Valahogy szebbre, csinosabbra, tökéletesebbre emlékeztem.

Top Selection Aranyhegy Olaszrizling 2007

Halvány aranysárga, tükrös, tiszta, közepesen vastag gyűrűvel. Illata intenzív és vonzó. Alapvetően édes karakterű, sokféle jegy keveredik benne. Egyszerre teás, cukorkás, virágos, szalmás, banános, citrusos, körtés és meszes. Ezek mind, de érdekes módon az összes egyszerre – nem változik sokat. Komplex, de nem időben elnyújtva: egyszerre szól minden hangszer.

Szájban már nem ilyen intenzív, inkább csiszolt és elegáns. Nagyon szépen vegyül benne az illatban ígért érett, enyhén túlérett gyümölcsösség a fajta által hozott markáns kesernyével és a termőhelytől elvárható ásványossággal. Semmi sem lóg ki belőle, a korty íve kifejezetten ideális rajzolatú: csendesebben indul, középen szépen megemelkedik, majd fokozatosan halkulva, hosszan búcsúzik. A méreteknek azonban még változniuk kellene az igazán nagy borhoz. Szerintem elkélne még ide lendület, és akkor akár a test is lehetne nagyobb. (Talán maradékcukor tompítja az én ízlésemnek már túlzottan a savakat.) Persze így is nagyon tetszik, a középtől egyre erősödő csonthéjas kesernye pedig tanítanivaló. A szépen ásványosságnak nevezett finom sósságból is el tudnék viselni többet, most inkább csak a lecsengésben jelenik meg szerényen. A végén kicsit befűt az alkohol, de ez egyáltalán nem zavaró. Összességében egy szépen megszerkesztett, elegáns mégis fajtajelleges olaszrizlinget ismerhetünk meg benne. Második napra már hanyatlott, harmadnapra nagyon megzuhant. Első napi formája alapján viszont bőven megérdemli a 6 pontot.

Top Selection Grófi Juhfark 2007

Közepes aranysárga, szintén hibátlanul tükrös, a gyűrűje az olaszrizlingénél egy cseppet vastagabb. Orrban elsőre zárkózott, később is visszafogottabb, mint az olasz. Üde virágos, teás, köves, leheletnyit gyógynövényes, néha kicsit töppedt máskor citrusos illata van. Kevésbé sok komponensű, viszont inkább tud változni, ide-oda tolódnak a hangsúlyok egy-egy szippantáskor.

Szájban közepes intenzitással indul és nem éppen szokványos módon a korty végén és a lecsengésre hangosodik fel igazán. Markáns, fajtajelleges savak repítik az elejétől fogva, lendületben nincs hiány. Úgy érzem, a szép testet megtámogatja némi maradékcukor is, és ezzel nem mindig simul össze minden, kicsit kétszólamú az előadás néha. A korty második felétől nagyon szépen jön az elvárható finom sósság, utóízben már ez is dominál. Bár közvetlenül még nem kóstoltam őket össze, emlékeim alapján azt mondanám: a két jelenlegi legjobb juhfark, a Vinculum és az Apátsági egyértelműen nagyobb borok. Viszont, ha egy kezdő alkesszal vagy külföldivel akarnám ezt a nem könnyű fajtát megismertetni, akkor lehet, hogy inkább ezt mutatnám meg először nekik. Romantikusabban fogalmazva a fiatal első házasok nászéjszakájának bora. Harmadik napon is délcegen tartotta magát. Igazán szép 6 pont.

Két nagyon jó bort kóstoltam, efelől nincs kétség. Remélem a tendencia, hogy egyre jobbak ezek a Top Selection borok, folytatódik. Akkor talán a legközelebbi randevún, a nagy várakozások ellenére sem lesznek már kétségeim.

Címkék: kóstolás fehér olaszrizling somló hatpontos 2007 tornai juhfark

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr791202258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.06.25. 08:20:19

Emlékeim szerint nálam többszöri visszakóstolással is 7 pont körül volt ez a juhfark. Az olaszrizlingről szép emlékeim vannak, de nekem a hárs és a furmint is egyértelműen többet adott, nem is tudnám eldönteni , hogy melyik tetszett a legjobban.
Szóval én úgy éreztem, hogy ez a juhfark már megütötte azt a szintet, hogy érdemes legyen összehasonlítani akár az Apátsági , akár a Hollóvár megfelelő tételeivel.(amit én hamarosan meg is fogok tenni:)

A vinculum valóban szenzációs, egyszer együtt kóstoltuk az Apátsági juhfarkkal, és ez utóbbi csak azért tetszett jobban , mert somlói. Hiába, a juhfarkhoz az ember Somlót társítja, így ha nincs benne sós bazalt, akkor kicsit olyan érzetem van, hogy nem is juhfark:)--(tudom, nem illik összekeverni fajtejelleget terroirjellegggel)

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.06.25. 09:14:02

@czudarka: A két ügyet nem kell összekeverni, szerintem. Az ilyeneket inkább a fórumba rakd be, szerintem, mert most megint elterelődik a szó a borokról. Tudom, hogy ez is hozzátartozik a borokhoz, de akkor sem tartom ezt itt jónak.

lackó 2009.06.25. 10:36:17

@czudarka: szerintem is totál off, mondjuk én is foglalkoztam vele, de külön témában. Érdekes dolgokat vet fel a dolog...

Amúgy Sümegi nem volt az év borásza.

Briós 2009.06.25. 10:41:36

"Második napra már hanyatlott, harmadnapra nagyon megzuhant"

A szerzőtől kérdezném, hogy ilyenkor visszadugózva hűtve pihennek?

lackó 2009.06.25. 11:00:16

@Briós: sajnos egy darabban lévő bornál, legalábbis ahogy én tapasztalom, nem segít a visszadugózás és a hűtés már nem lényeges, így is-úgy is borul.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.06.25. 11:55:24

@lackó: most viccelsz?
nincs olyan komoly fehérbor, ami ne bírna ki több napot felbontás után...
emlékszem egyszer 3 hétig állt nyitva egy '06os Sec, és akkor mutattam meg velekinek, aki akkor még tamáskodott a Királyudvar borokkal kapcsolatban.
Utána már nem...:-D

palack 2009.06.25. 11:58:32

@Briós: Igen, dugó vissza, be a borhűtőbe. @lackó: Nálam a legtöbb bor simán kibír három napot, ahogy itt a juhfarkról is írtam.

lackó 2009.06.25. 12:17:21

@ringsider: nem mindegyik borra értettem természetesen, hanem ha egy bor nem a legstabilabb, akkor annak aztán mindegy, hogy hűtő, vagy dugó :)

lackó 2009.06.25. 12:20:54

@palack: bocs, félreérthető voltam :)

Mea culpa :D

lackó 2009.06.25. 12:21:33

Amúgy pedig: nem kell a drágának esélyt adni :D

Türkménbasi 2009.06.25. 15:36:22

Sok éve nem kóstoltam Tornai borokat mert az első randevú 2004 környékén nem volt túl meggyőző, a boraik nyomába sem értek a Györgykovács és Fekete Béla bácsi boroknak.

Ezért teljességgel lemaradtam a topszeleksönösödésről és meglepődve hallottam, hogy egy Tornai lett a Bországgyűlés nagy bajnoka.

Gyorsan ki ismentem a Vajdahunyadvárhoz, hogy arcomba helyezzek egy egységnyit ebből a rizlingből.

Tényleg zongorázható a fejlődés de azért el nem ájultam.

Engem egy rizlingben zavar az édeskés íz, elnyomja a többit. Egy rizlingtől férfiasságot, ásványokat, némi keserűmandula ízt és klassz savakat várok. Ez meg nem az, nekem túl "PC". Mintha úgy csinálták volna meg, hogy mindenkinek tetsszen.

Szóval jó de asszem' maradok a Laposánál és Szászinál.

takács bálint - zsebtévé 2009.06.25. 16:05:47

@Türkmenbasi: Az alap Tornai borok nagy többségét nem szabad összevetni az említett termelőkével, más minőségi- és árkategória. Előzőt gyakran cáfolják több, a blogon is említett (pl. Furmint 2002, Juhfark 2004, Hárslevelű Selection 2004) tételekkel, az utóbbi miatt kissebb a bukta lehetősége. Ár-érték arányban általában korrektek, gyakran best-buy kategória. A pincénél még olcsóbban és több féléhez is hozzá lehet jutni folyóborként. (ld. olcsón jót...)
Várszegi Gyurinak pedig csak drukkolni tudok. Amikor két éve azt mondta, hogy szeretne a többi nagy presztizsű termelő boraihoz mérhető tételeket készíteni, fene gondolta volna, hogy ilyen hamar lesz belőle valami. És abban a marha nagy pincében eddig csak acéltartályok voltak, fahordót csak két éve használnak. Lehet fanyalogni, de akkor is nagy dolog, amit most csinált(ak).

takács bálint - zsebtévé - b szektor

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.06.25. 16:06:51

@Türkmenbasi: Az édes íz egy tisztességes borban három dologból eredhet:

1. természetes maradékcukor
2. magas szárazanyagtartalom
3. magas alkohol

Mindhárom oka egy és ugyanaz... az érettség. Egy érett alapanyagból készült koncentrált fehérborban ízlelőbimbóérzékenységtől és savtartalomtól függően gyakorlatilag majdnem mindig édeskés lesz. Ez az édesség persze nem keverendő össze a gejl édességgel vagy a masszív maradékcukor édességével. Emiatt előfordulhat, hogy egy csontszáraz de magas extrakttal megáldott és tüzes bor is édes érzetet kelthet.

Ízléssel nem lehet vitatkozni, ha neked nem jön be az édes íz akkor azzal sokmindent nem lehet tenni.

Én nagyon örültem Várszegi György Top Selection-jának és szerintem nem vagyok egyedül ha azt mondom, hogy több évtizedes várakozás után lelkesítő látni, hogy a Tornai pince is véglegesen letette a voksát a koncentráltabb, teltebb és tartalmasabb somlói borok mellett. Nyilván sok vívódás, küzdelem és piszok sok munka áll ezen válogatás sorozat mögött. De a lényeg az az, hogy a Somló hegy legnagyobb és legrégebben ugyanazon birtokban levő pincéje is a koncentráltabb vonalat hívja "Top"-nak.

Én a Somlói tavasz fesztiválon kóstóltam ezt a sorozatot és nekem a hárslevelű és a juhfark tetszettek a legjobban, de a rizlingben és a furmintban sem találtam hibát. Ha jól emlékszem akkor az Aranyhegyről a 2007-es (vagy talán a 2008-as) volt az utolsó évjárat aminek a termését még a Tornai pincében dolgozták fel, mert a területet megvásárolta a Kreinbacher birtok.

Összességében nagy gratuláció Várszegi Györgynek és csak így tovább.
Reméljük, hogy a Top Selection a piacon is sikeres lesz és évről évre egyre többb területről tudnak és akarnak a Tornai pincészetnél ilyen borokat készíteni.

t f 1 (törölt) 2009.06.25. 16:22:42

@palack: Nálam pedig csak 1-2 órát, társaságtól függően :P

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.06.25. 19:43:32

Kedves Türkmenbasi!
Nekem is az volt az érzésem az említett olaszrizlinggel kapcsolatban, hogy inkább a "kedvesebb" vonalat képviseli, mint karcos somlóit!
Szerintem bármelyik a másik 3 közül markánsabb volt, biztos vagyok benne, hogy akár a juhfark, akár a furmint maximálisan megfelel egy nagytestű, de ízig-vérig férfiasan somlói bornak, szerintem tégy egy próbát valamelyikkel!

dalton1 2009.06.25. 23:30:22

Nekem ebből a sorozatból a hárs nagyon tetszett, ezek szerint érdemes kipróbálni a többieket is...:)

sixxes 2009.06.26. 10:20:53

Nálam - Albert Gazdához hasonlóan - az olaszrizling volt a top!!! Persze a többi is nagyon ott volt a szeren!

Türkménbasi 2009.06.26. 16:24:52

@BZoltan:

Kedves Zoli!

Tisztában vagyok az édes ízérzet eredőivel de köszi, hogy ilyen szépen leírtad.

Szerintem (bár én egyáltalán nem vagyok szakértő, ergo lehet, hogy nincs igazam) de különbséget lehet tenni, hogy egy édes íz a maradékcukor, a magas extrakt vagy alkohol miatt van. Bár ez utóbbi általában együtt jár.

Úgy éreztem, hogy ebben a borban a maradékcukor van az édeskés ízérzet mögött főleg. Én azt nem szeretem. Rátelepszik és elnyom más sokkal érdekesebb dolgokat, számomra.

De még véletlenül sem szeretném ha azt hinnéd, hogy szerintem nem volt jó ez a bor. Jó volt. De az én ízlésemnek pl. a Laposa-féle gigaásványos rizling irány fekszik jobban. De ez csak ízlés, nem ítélet.

Üdv:
TB

Türkménbasi 2009.06.26. 16:34:54

@takács bálint - zsebtévé:

Nálam a best buy a Szászi badacsonyi olasza amit a pincénél 1.600 Ft-ért vesztegetnek. Ezért kapsz 2 liter olyan rizlinget (parafával szépen ledugózott, füles dundi üvegpalackban, öröm ahogy kinéz) ami magában is megállja a helyét, fröccsnek meg egyenesen világbajnok. Én fröccsnek iszom és nagyon várom már a nyári kánikulát;-)

drszj73 2009.07.04. 10:59:03

a múlt hétvégén volt szerencsénk bár cimborával elzarándokolni a Szabóvári pincébe, ahol puhítottuk izlelőbimbóinkat a Somlói borkkal, magunk szegszárdiak lévén, a vörös borokhoz vagyunk szokva, viszont kellemes meglepetésként ért bennünket a pincészet borai, így a sokat hangoztatott juhfark is( 2006.évjár.), viszont egyöntetűnek mondanák a véleményünket abban, hogy e fajtánál jobban ízlett a 2003.évjár. furmint és a 2006.évjár. olaszrizling, melyből nagyobb tétellel terheltük meg magunkat hazafelére,-

ami szembetűnő volt az ehelyütt kostólt és szükebb kis hazánkban fellelhető fehérborok között, az a stabilitása évek múltával is ( 2001.évjár. furmint remek és még pár évig képes e formáját hozni), valamint a talajviszonok miatti ásványosság,-

bátran ajálhatom mindenki számára, aki e csodálotos tájban gyönyörködve kíván elfogyasztani remek fehér nedűt.

lackó 2009.07.04. 11:52:10

@drszj73: ölnézést, de én akkora savú borokat még sosem kóstoltam, mint az illető pincénél. Ráadásul még csak nem is szép savak, mint amit Somlótól megszoktunk. Lehet szépen csinálni azt az oldszkúlt...

Kaldeus 2009.09.06. 11:58:54

@takács bálint - zsebtévé: Osztom a véleményedet! A Tornai most a Várszegi Gyuri munkájából "tündököl" és mosolyog az arcunkba, pedig rajta semmi nem múlt. Sőt! Még csoda, hogy ennyire közelengedi a Gyurit a pincéhez, pedig állítólag pincemesterként alkalmazza...
Hehehe...
süti beállítások módosítása