Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Jani a völgyből

Ismeretlen francia bor olcsóér

2009.11.13. 06:26 - BOB

Tudom, hogy az alsókategóriás olasz importborok bizonytalan eredetűek és minőségűek. Tudom, hogy a chileieknek semmi sem köti a kezét, és még a klíma is a kezükre játszik. Tudom, hogy az egységsugarú fancia bortermelő egy palackra eső támogatása össze sem mérhető magyar kollégájával. De a francba is: ha hatszáz forintért technológiailag tökéletesen kivitelezett vörösbort kapok a Rhône-völgyből, akkor bizony le kell szögeznem, hogy valami itt nincs rendben, ami ott igen.

Van egy buta szokásom, miszerint ha teljesen ismeretlen, ámde gyanúsan olcsó francia borokat kezdenek akcióban hirdetni hipermarketjeink, akkor egy-egy palackra lecsapok közülük. Ilyenkor nem számít a hipermarkecokkal szemben táplált ellenérzéseim hada, mert amennyiért adni szokták ezeket, annyit még akár fel is áldozhatok egy esetleges lőre oltárán. Érdekes módon sem olasz, sem chilei, sem ausztrál vagy dél-afrikai borral nem merek ilyen kísérletbe vágni, csakis franciával. Hogy miért, pontosan magam sem tudom. Talán a tudatalattimban mélyen elrejtve ott lappang az az egyébként durva általánosításnak tartható éca, miszerint a gallok általában jó borokat készítenek. És ha erre ráerősít az az empirikus ismeret, miszerint tényleg, ráadásul a támogatási rendszerüknek köszönhetően meglehetősen jó áron is, akkor bizony az Isten sem ment meg attól, hogy néhanapján a kosaramban landoljon egy példány.

Itt van előttem ez a flaska, hatszáz forintom bánta. St. Jean de la Vallée, Côtes du Rhône. Jani a völgyből. 2008-as évjárat, Appellation Côtes du Rhône, azaz az eredetvédelmi piramis alja tájékáról. A palackozója ellenben a languedoc-i borvidéken székel, de még ez sem érdekes, ez a bor úgyis azzal adja el magát, hogy olcsó, illetve hogy olcsósága ellenére mégis iható, sőt.

Mondhatnám, hogy semmi érdekes nincs a palackban. Leírható nagyjából 140 karakterben, hogy a Twitterre is felférjen (újkori borkorifeusunk, Vaynerchuk szerint úgyis többet kell Twittelni a sikerhez). Halvány szín, zéró korona. Illatban sok gyümölcs (cseresznye, szilva) és bőr. Picike szappan mellé, az egésznek mégis fűszeres összhatása van. Tippem szerint főleg grenache-ból préselték. A korty könnyed, kicsit talán üres is, de alapvetően gyümölcsös. Nem komplikált, de elképesztően bájos és jóivású. Ráadásul ugyanezt a szintet hozza két napi hűtőszekrényes tárolás után is. Ha véknyan is, de megérdemli az öt pontot. Akkor pedig beszt báj.

Ami érdekes benne, az az, hogy miután megtermelték, kinek-kinek megvolt rajta a haszna és még ide is utaztatták, meg tudom venni nagyjából feleannyiért, amennyiért a hasonló minőségű hazaiakat mérik. Jóvanezígy? Mert ezt lehet erre vagy arra fogni, a vége úgyis az, hogy a magyar bor megszívja. A termelők kezét európai módra megkötjük számos szabályozókkal és irdatlan adminisztrációval, a támogatási oldalon pedig csak tátongó lyukakat látunk. A csuklót szorító bilincs mellé egy vasgolyót is teszünk a lábára, majd farizeus módon csodálkozunk, ha a futóversenyen körberöhögik. Pedig mi nagyon szurkoltunk neki.

Címkék: franciaország vörös ötpontos best buy cotes du rhone borbiznisz

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr731521376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.13. 06:58:35

Érdemes az európai napi sajtó szociálisabb és antiglobalistább oldalain az uniós támogatásból termelt francia tejtöbbletből készült tejpor afrikai exportjáról és az ilyen módon tönkretett afrikai tejiparról. Hasonló módon érdekes, hogy a spanyol halászati vállalkozások uniós támogatásból milyen ügyesen jutnak el az afrikai partokhoz ahol természetesen túlhalásszák a diplomáciailag gyenge országok vizeit.

De ez csak amolyan szemléletbővítő téma. Az igazán érdekes téma az lenne, hogy tényfeltáró és oknyomozó módon jó médiaszakemberek megvizsgálnák, hogy a jó frank és talján szőlősgazdák egy tőkére mennyi támogatást is kapnak és miért marad ettől el fényévekre a magyar gazda támogatása.

Évekkel ezelőtt már sokan riogattunk azzal, hogy hamarosan jönnek az olcsó és iható külföldi borok és akkor befellegzik a túlárazott és ihatatlan, de agyonsztárolt magyar gazdák borainak. Nem mondom, hogy megérkeztünk, de ez a bor is ékes példája annak, hogy nem volt alaptalan a félelmünk.
Persze ezzel együtt időnként valamelyik sztárborászunk azért nyilvánosan összekóstoltatja a magyar csúcsverseket a francia-olasz nagyágyúkkal és magabiztosan (meg jó sajtóháttérrel) kijelenti, hogy még mindig sokkal frankóbbak vagyunk...

Szóval lenne itt miről beszélni :) akár egy 600 forintos francia bor kapcsán is.

Csíki Sándor · http://www.foodandwine.hu 2009.11.13. 08:13:29

@BZoltan: Ez így igaz, s BZoltán igazán pontosan tudja azt is, hogy akadna ebben az árfekvésben jó magyar bor, nem is kevés. Úgy tűnik, hogy a veszély inkább csak növekszik, mint csökken, s a Pannon Bormíves Céh közelmúltban kiadott kiáltványa ebből már nem keveset érzékeltetett is, bár leginkább csak az Óvilág-Újvilág konfliktusra utalt. Utalhatott volna akár az EU kemény magja és a peremvidékek közötti zavarokra is, aminek a kezelésére még nem látni nemzeti stratégiát.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.13. 08:24:07

@Csíki Sándor: Had tegyem hozzá, hogy szerintem a Pannon Bormíves Céh kiáltványa is csak szép frázis.

Ugye emlékszünk arra a nagy vitát kavaró eseményre amikor Heimann mester vezényletével kóstoltak össze magyar csúcsborokat franciákkal. A céh prominens tagjai részesei annak, hogy két évtizede a homokban tartja a magyar borvilág a fejét és aki próbálja a szeméből kidörzsölni és a füléből kirázni a homokot arra csúnyán néznek.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.13. 08:27:52

@Csíki Sándor: Amúgy, sajnos nem, nem tudom, hogy ebben az árfekvésben lenne nem kevés jó magyar bor. Én a 600 forintos tartományban csak nagyon-nagyon elvétve látok emberi fogyasztásra alkalmas magyar bort. Mármint kereskedelmi forgalomban, áfával, palackkal, kiskereskedői nyereséggel együtt 600 forintért.

karcsai · http://www.garammenti.net 2009.11.13. 08:32:30

Annyiban megvédeném őket, hogy nem nekik kell olcsó meg jó ár-érték arányú borokat készíteni. A Céh alapvetően a felső kategóriát képviseli, nekik ez a dolguk. Más kérdés, hogy az egész magyar borászatra vonatkoztatnak sokszor. A "piramis" alja hiányzik nagyon, a többmillió palackos cégek iható borai. Ha még itt-ott fel is bukkannak jó ár-érték arányú tételek, azokat is csak az ismeri, aki nyakra-főre kóstolja ezt az árkategóriát. Éppen tegnap beszéltem egy - laikus - barátommal, aki azt mondta, már rég nem mer 1000-1500 forint alatt bort venni, mert tízből kilencszer lőrébe futott.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.13. 09:00:43

@karcsai: Hogyha a céh tagjai 5-10 hektáros kisbirtokosok lennének kizárólag prémium kategóriás borral, akkor még egyet is értenék veled.

De én már túl sokszor futottam bele a céh tagjainak belépő kategóriás és ihatatlan borába.

lackó 2009.11.13. 09:22:27

Az írás nagyon jó, igazából talán az a legjobb benne, hogy úgy szól a borról, hogy nem is arról szól. Bob collegától már megszokhattuk a nagyszerű stílust, de e mellé most egy nagyon is valós problémát feszeget. Ha valóban a támogatás hiánya a fő probléma -ugyanis sokszor történik erre való hivatkozás- akkor nem lehetne esetleg közösen fellépni a probléma ellen? Vagy tényleg a mutyizás fellegvárában élünk, ahol amint tenni lehetne a probléma megoldása érdekében, rögtön zárul a kapu és olyankor már igazán senki nem akar megoldani semmit?

Vagy az is csak rosszindulatú pletyka, hogy az egri borvidék saját akkreditált labort akart és az OBI...vagy fogjam be a pofámat és örüljek, ha jó bort ihatok?

BOB 2009.11.13. 09:25:31

Szolgálati közölmény: egri Fehér, a mailedre válaszoltam, de a Gmail szerint a postafiókod nem létezik.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.11.13. 09:36:22

Hallottam valahol, hogy a kínaiak borászkodásra készülnek, nagy erőkkel vannak jelen európában és tanulnak, tanulnak. Éghajlatuk és talajuk biztosan van megfelelő, a többi tehcnológia/pénz kérdése, majd a párt megadja, amit meg kell adni. Az alacsony palackárat az olcsó munkaerő talán minden létező ár alá nyomja. Jönni fognak a 500Ft-os csúcsborok... Ha termelő lennék, rettegnék ettől, még akkor is, ha erre talán 10 évet kell várni.

Mielőtt valaki közbevetné, megelőzve leírom, hogy a Metroban kapható egy Red Dragon nevű kínai vörösbor, ami nem túl drága (1.500Ft) és talán iható is. A cimke tanúsága szerint pedig, több mint 100 évre megy vissza a cég története... A jövő elkezdődött. :)

Jenyei 2009.11.13. 10:24:55

Valaki felvázolna ide egy kalkulációt, hogy a szőlőtől elindulva pontosan mi mennyibe kerül egy palack boron amíg kikerül egy TESCO polcra? Köszönöm előre is. Gagyi palack, gagyi dugó, gagyi címke... ilyesmik, de minden.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.13. 10:59:29

@Jenyei: Nehezet kérsz, mert a költségek nagyon szerteágazóak és a mértékük erősen függ több tucat körülménytől.
Kezdve az ültetvény korától, művelésmódtól, hozamtól, gépi avagy kézi munka arányától, lékinyeréstől, az erjesztés körülményeitől, attól, hogy fahordóban avagy kóracélban tároljuk a bort és ugye a pincétől.
Mi mindent számoljunk bele? A termőföld megvételét, ültetési költségeket, a pince építését, infrastruktúra kialakítását beleszámoljuk? Ugyanis ezek soktízmilliós költségek tudnak lenni hektáronként. Ha ezeket nem is vesszük bele akkor a művelési költségek nagyon különbőzőek tudnak lenni...függően attól, hogy kapálunk/kaszálunk avagy gyomirtózunk, bérmerteztetünk avagy fenntartunk saját gépparkot. Programszerű vegyszeres növényévdelemet avagy lutte raisonée szerint és zöld neadjisten teljesen organikus/biodinamiks szerekkel dolgozunk. Befolyásolja a költségeket, hogy hegyi avagy laposban termő ültetvényt művelünk. Bérelt kombájnnal egy óra alatt, vagy egy tucatnyi napszámossal heteken át szüretelünk. Arról nemis beszélve, hogy egészen más a matek 2-3 hektáron mint 20-30 hektáron.

Ha megkérdezel egy gazdát az egy palack borra eső költségekről akkor más választ fogsz kapni egy alapvetően kompromisszummentes hegyi bor termelőjétől és mást egy könnyedebb, lazább fröccsbort termelő homoki gazdától.

Az én számításaim szerint egy paalck minőségi hegyi bort csomagolással és az éves költségekkel együtt úgy 500-800 forint között és egy egyszerűbb, olcsóbb üzemelésű rendszerben termelt palack bort pedig 300-500 forint között lehet letenni az asztalra. Hogy ezek milyen csatornákon és milyen logisztikával és mekkora kereskedői nyereséggel kerülnek a fogyasztó elé az egy másik kérdés.

Jenyei 2009.11.13. 11:19:00

@BZoltan:
köszönöm, igen, a sok körülmény nehezíti a dolgot, de kis (?)egyszerűsítéssel az egész termőföld-kasza-kapa-permetlé vége egy szám: hány ft-ba jön ki egy kg szőlő. A többi utána már jórészt piaci alapanyagár, azokból egy-egy átlagos gagyit azért lehet tudni.
Szóval akkor a szőlővel kezdjük. Egy korrekt, 5 pontos borra alkalmas szőlő mennyiből hozható ki minimum?

lackó 2009.11.13. 11:22:01

@Jenyei: a felvásárlási árat, vagy a valós értéket kérdezed? A kettő sajnos jelen helyzetben távol áll egymástól...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.13. 12:04:08

@Jenyei: 5 pontos bor lehet egy laza csengődi sárfehér is és lehet egy karcsúbb somlói is. Az előző költségei szerintem mindenképpen alacsonyabbak mint az utóbbié.
Ilyen komplex rendszerben egy konkrét számot mondani nagy merészség. Én azt tudom, hogy nekünk nagyon lecsupaszítva és csak az éves szőlészeti/borászati költségeket számolva úgy 300-400 forintba van egy palacknyi bor.

t.smith 2009.11.13. 12:16:13

@BZoltan: De ebben ugye a palack/dugó/kapszula/címke ára nincs még benne? Mert ugye az önmagában még egy ugyanekkora tétel, nem?

Jenyei 2009.11.13. 12:18:56

lackó: ha saját feldolgozásról beszélünk, akkor a valós érték érdekel. Hogy ki hol mennyiéet veszi, azt most félretenném.
BZoltan: reálisnak, bár kicsit alulról belőttnek érzem a számaid. Na, ennyiért fekszik a pincében, ugye? Ezt kell
- elvinni a kereskedőhöz

- annak rétenni a tisztes, de nem tisztességtelen hasznát

- az APEH-nek leadózni.

Ez nem jön ki nekem sehogy se 800-ból.

Bélabácsi 2009.11.13. 12:20:40

Nekem nem az fáj, hogy nincs 600 Ft-os magyar vörösbor, én elfogadom hogy ezzel a kiskereskedelmi fogyasztói árral kis Hazánkban nem lehet kihozni normális vörösbort. Nekem az sem fáj, hogy fehéret is alig-alig leet normálisat kapni ebben az árkategoriában.

Nekem a Vincze Béla-szerü "szakemberek" fájnak, akiktöl megveszed 1800-2000 jó magyar forintért a bort, és át vagy verve. Keményen.

Persze, lehet mondani hogy fekete bárányok mindenhol vannak. Meg azt is, hogy az árverseny csalásra késztet.

Nekem inkább az a meglátásom, hogy a siker elámítja a hazai termelök tetemes részét, és egy idö múlva abbahagyják a minöségre való kökemény odafigyelést. Neszmélyi Cserszegi Füszeres - öt éve az egyik kedvenc fehérem volt még. Három évvel ezelöttöl nekem olyan mint egy gyenge zöldveltelini. Árban pedig kábé ugyanott tanyázik, persze inflációval növelve. A villányiak közül dettó nem egy ilyen van.

No, ez miért köll ?

Ellenpélda: Chateau Tourtirac - egyike az olcsóbb bordeaux-iaknak (6,50 EUR). Az általam kóstolt utóbbi négy évjárat mindegyike rendben volt, leszámítva persze az évjárat okozta különbségeket. De jellegre, testességre, zamatra nagyrészt ugyanazt kapom a pénzemért. Ami ugyanannyi, mint amennyibe Vincze Béla egy Cabernet-je kerül, és amit inenntöl az életben nem fogok többet megvenni.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.13. 12:23:43

A Chateau Petrus birtokvezetője egy interjúban azt mondta hogy az 1800 amerikai dollárba kerülő csúcsbor előállitási költsége palackonként 57 dollárjukba került.
Ebből kiindulva a Tiffán csúcsbor is bizonyára megoldható 5 ezer forintból?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.13. 12:48:36

@t.smith: Ahogy mondod, ez csak a nyers bor hozzávetőleges költsége. A palack, dugó, kapszula és a címke, illetve a kartondoboz erre jön még. Nyilván ezekben is széles a paletta amiből egy termelő választhat.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.13. 12:51:36

@Kóstolómester: Ja, mondani én is tudom, hogy 10 rugóba kerül egy palack bor előállítása. A kérdés, hogy mit számolok bele.

egri Fehér 2009.11.13. 12:55:01

@BZoltan: a szőlész és a borász tudása, ami azt eredményezte, hogy a természet által adott lehetőségekkel élve ilyen bor született. így lesz a nagy bor készítésének egyik legfontosabb kelléke a megfelelő humántőke.

t.smith 2009.11.13. 14:10:39

@egri Fehér: @BZoltan: Ez igaz, de azért nem árt a jó terület a nagy borhoz... A jó borász sem képes szarból várat építeni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.13. 14:25:08

@t.smith: Orbitális közhely az :) hogy mennyi mindennek kell összejönnie ahhoz, hogy egy nagy bor megszülessen. Jó terület, jó szőlész, jó szőlőmunkások, jó terület, jó ültetvény, jó fajtaválasztás, jó időjárás, jó pince, jó technológia, jó borász, jó kereskedő és jó fogyasztó... de biztos kihagytam még így sokmindent.

Jenyei 2009.11.13. 14:25:39

BZoltan: bizony ezekből a csomagolóanyagokból nincs olyan gagyi, hogy kb 150 ft alatt kijöjjenek összesen.

loading 2009.11.13. 15:17:06

@BZoltan: Fogyasztóként figyelve igazad van/lehet. Egyik rendszeres beszerzési forrásomnál (pince), nyugtával (pénztárgéppel) 700-800 Ft egy üveg bor (könnyű fehérek, rozé, vörösek). Az adók nélkül 4-500 Ft-ot jelent.
Ugyanezek a borok a hétköznapi kereskedésekben 1.000 Ft felett vannak.

t.smith 2009.11.13. 15:17:20

@BZoltan: Persze, csak a borász mellett a másik legfontosabbat akartam kiemelni. A többi is fontos nyilván, de talán ez a két legfontosabb tényező: terület és borász. Itt természetesen beleértve a területbe egy csomó dolgot, amit eleve meghatároz (mikroklíma, talaj, stb.) ill. a borászba magába beleértve a tudást és a hozzáállást, akaratot is, mert ezek nagyon nem mellékesek. De én csak kívülállóként pofázok bele a dolgokba :)

egri Fehér 2009.11.13. 15:23:08

@t.smith: "a természet által adott lehetőségekkel élve"

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.13. 16:02:07

@t.smith: A két legfontosabb a terület és a szőlész.

t.smith 2009.11.13. 18:44:29

@egri Fehér: ok, értem mire gondolsz. Én azért emeltem ki a területet és tekintettem külön tényezőnek, mert azt elvileg ki tudod választani, a természet adta lehetőségekben pedig megkapod, amit gurít a gép: csapadék, napsütéses órák, jégverés. Szal lehet hogy félreértettelek, vagy inkább elbeszéltem melletted ...

t.smith 2009.11.13. 18:59:55

Mindenesetre, hogy a konkrét témáról is legyen véleményem :) két dolog zavar, és ez a kettő szorosan kapcsolódik egymáshoz:
- egy ugyanolyan minőségű bor Fro.-ból 600,- Ft, Mo.-ról 1200,- Ft
- mindenki azt mondja, hogy a magyar borok túl vannak árazva (legjobb példa erre, hogy egy újvilági borok behozatalával foglalkozó cég ezt jelöli meg okként a honlapján, hogy a magyar borászatot továbbra is tisztelve, ők azért hoznak be újvilági borokat, mert a magyar borok túl vannak árazva)

Lehetséges okok sztem:
- EU nyugatabbi részén azért kapnak támogatást a gazdák, hogy termeljenek, nálunk azért, hogy vágják ki a tőkéket...
- Magyar állam hogy áll hozzá úgy általában mindenhez
- Méretgazdaságosság: pl. Chilében, Ausztráliában hány hektár egy birtok, de még Franciaországban is egy borvidék akkora, mint egész Mo.
- magyar borfogyasztási kultúra: amíg a szomszédod annak örül, hogy dél-afrikai bort tesz az asztalodra, amit 299-ért vett a Lidlben, addig nem lesz jobb...
- magyar bortermelés: mindenki megpróbál eladni minden szart, sztem a boros szakmának egy része elad mindent, magával szemben sincs annyira semmi igényessége, hogy a neve alatt ne jelenjen meg szar a polcokon, csak a haszon érdekli
- magyar borterjesztés: boros cégek nagy része, de mondjuk főleg az éttermek nem szégyellnek pofátlan margókat rátenni minden palack borra, és többszörösét keresni rajta, mint maga az ember, aki megtermeli

Huhh, tudom, hogy ez mind triviális, de most legalább kiírtam a dühömet...

töppedt 2009.11.13. 20:20:16

@Jenyei: Azt kérdezed mi van még egy üveg magyar borban?
Hát ez
Társasági szerződes, TEAOR-szám, cégbejegyzés, működési engedély, tűzoltósági engedély, ANTSZ-engedély, műemlékvédelmi engedély, környe¬zetvédelmi engedély, szőlőszármazási igazolás, borszármazási igazolás, OBI-engedély, egyszerűsített adoraktári engedély, pincekönyv, borkiserő okmány, adószám, engedélyszám, vevő engedélyszáma, szállitójármű forgalmi rendszáma, kiállítás dátuma év-hó-nap-bra-pert, termékleírás, OBI-szám, termékszám, kiállító, aláírás, számla száma, számla dátuma, számla, adószám, bankszámlaszám, kitelepűleési engedély, mezőgazdasági vállalkozói
engedély, haszonbérleti szerződés, vámhivatali bejelentés, szerződes, HACCP kockázatelemzési jegyzőkönyv, munkavédelmi kockázati analizis évente, munkavédelmi oktatási nyilatkozat, munkavédelmi eszközök használati utasítása, erintésvédelmi jegyzőkönyv évente, üzemorvosi alkalmassági igazolás, traktorvezetői jogositvány, traktorműszaki, lassújarmű-műszaki, súlyadó-nyilatkozat, naprakész (csomagolóanyag-nyilvántartás, készpénzforgalmi nyilvántartás, jövedékiadó-bevallás, áfa bevallás, termekadóbevallás, iparűzésiadó-bevallás, területi munkaügyi hivatal igazolása, munkavállalási engedély, munkavállalói vízum, lakhatásigazolás, lakáskiadó tulajdoni lapja, üzemorvosi alkalmassági igazolás, BM-tartózkodásiengedély, lakásbejelentő, APEH-jövedelemigazolás, eu. pénztári igazolás, művelesiágbejelentes, földhasználat-bejelentés,
helyrajzi szám, blokkazonosító, területalapú támogatás-igenylő lap, szüreti jelentés, kötelező törköly- és seprőelszámolás, hegyközségi
tagság igazolása, alkalmi munka vállaloi kiskönyv, cím, munkáltatói adószám, munkavégzés helye, ideje, közteherjegy, törkölymegsemmisitési jegyzőkönyv, seprőlefőzetéshez hárompéldányos borkísérő, exporthoz exportborkisérő, OBI-exportigazolás, útbaigazító tábla iránti kérelem közútkezelőhöz, önkormányzathoz, leltár
és mintegy mellékesen:
metszés, kötözés, hajtásválogats kétszer, tetejezés, zöldszüret, szüret, támrendszerhelyreállítás, tőkehiánypótlás, permetezés hatszor-hétszer, altalajlazítas, mulcsozás, fűnyírás, szántás, tárcsázás, soraljműveles, préselés, ülepítés, fejtés, erjesztés, seprőkeverés négyszer-ötször, fejtés, kénezés, érlelés, összefejtes, hordómosás,
melléktermékek elszállíttatása, derítes, szűrés, palackozás, szállítás, boreladás, borbemutatók belföldön, borbemutatók külföldön, honlap karbantartása, takarítás naponta, ill. hetente, steril takarítás havonta, meszelés.
Ebből: áfa, forgalomba hozatali járulék, iparűzési adó, nyeresegadó, termékdíj, OBI-dijak, földhivatali díjak, jövedelemadók, nyugdíj- es eü.járulék, képzési hozzájárulás, irányótaábla elhelyezésének díja, ANTSZ díja, kötelező hegyközségi tagdíj, ügyvédi díjak, konyveloi dijak, HACCP dija, munkavedelmi kockazati elemzés díja, érintésvédelmi jegyzőkönyv díja, okmánybélyegek.
Szőlő, bor, mikrovállalkozás, öt-hat állandó foglalkoztatott, egy-két nyugdíjas, nyolc-tíz szüretelő.
A bor legalább jó.
(a szerző borosgazda Csopakon)
www.index.hu

A tételek mellé nem írtam árakat, de nagyjából ennyi. Magyarországon.
Ja, és nem én vagyok a szerző.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.13. 21:12:38

@töppedt: Haha...rémfilmbe illő szövegjelenet!
Különben Svájc, ahol szervezettebb és anyagilag is jobb az élet sem tudja megoldani olcsón a saját borát és ezért lehet a Denner-ben hozzájutni olcsó spanyol, francia vagy akár brazil borokhoz hogy a borpiac alsó része is el legyen látva. Akár ezért, akár azért, anyagi vagy borpolitikai okokból itthon sem lehet megoldani az olcsó bort (vagy éppen olcsó tejet) ezért csak természetes hogy valaki, ezúttal a Jani segít a helyzeten.

vinos 2009.11.14. 08:20:41

Tanulságos poszt+kommentek. Én úgy gondolom, hogy ha a magyar borászok ezer-ezerötszáz forint környékén nem kezdenek minőségi vörösborokat forgalmazni, akkor néhány éven belül több neves borászat is bezárhat. A Pannon Bormíves cégnek lehet, hogy ars poeticája a magas minőségre törekvés, de ha például megnézzük hogy külföldi versenytársakkal összehasonlítva gyakorlatilag nincs iható Pinot Noir kis hazánkban (viszont általában magabiztosan 5-6 eFT fölé árazva) akkor érezhetjük, hogy valami nincs rendben itthon. Azt is látni kell, hogy lehet kollektíve ekézni az "újvilági" borokat, de egységesen ilyen kategóriáról már nem beszélhetünk, hiszen sok ország, sok-sok terroir produktumairól van szó. Az is inkább "hungarian legend", hogy az újvilágban csak pancsolnak, míg a magyar borászok a tiszta borászkodás lovagjai. A magyar borászok (átmeneti) szerencséje, hogy a jó külföldi borok még nem találják meg a hazai fogyasztókat. Ennek szerintem az az egyik oka, hogy a hazai fogyasztók csak most kezdenek eljutni arra a szintre, hogy magyar és külföldi borokat összehasonlítva komolyan elkezdjenek gondolkodni az ár/érték arány fontosságáról. A kereskedők pedig nem vagy csak ritkán rendelkeznek olyan szakértelemmel, hogy felkutassák a "best buy" külföldi termékeket (eddig minek is tették volna). Ismerek olyan nagykereskedőt is aki szó szerint "honfiúi" öntudatból nem forgalmaz külföldi borokat. Ez a türelmi időszak viszont lassan véget és a hazai borászoknak lassan lépniük kell, elsősorban a vörös fronton.

töppedt 2009.11.14. 18:17:52

Te BOB Szent Jánost csak úgy lejanizni. Nem erős ez egy kicsit? Bár ... nekem tetszik.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.11.15. 11:00:09

Valahogy az nem akar elhangozni ebben a szövegben, amit persze csak sejtek,

miszerint ez a 600 forintos ár vastagon lehet polcürítő akció a hipertől, és ennél azért valamivel drágábban adják ezt a bort is, nem?

Persze igaz, hogy vannak becsületes 700 forintos Cotes do Rhone-ok a polcokon, de már az is egy kilógóan alacsony ár volt a külföldi tételek közül saját szemlézéseim szerint.

Szóval nem biztos, hogy a 600 Ft-os normálárból kiindulva kéne véget vizionálni a hazai bortermelésre.

töppedt 2009.11.15. 18:01:00

Nem szeretnék még egyet harapni az amúgy lerágott csontról, (a túlárazott magyar borról) de hagy osszam meg egy friss élményemet a Debreceni főtérről. Egri borászok Márton napi jelenléte nekem vonzó volt, így körülnéztem. A standokon szimpatikus, segítőkész emberek. Azon túl, kóstoltam három korábbról sem ismeretlen bort (St Andi Áldás, Kovács Nimród Syrah, Simon Pinot Noir). Csak hüledeztem amikor Gál Lajos rizlingjeit 6000 Ft-ért mérték. Megkérdeztem a fiatalembert mennyi ez a pincénél. Azt felelte ő forgalmazza a boltjában 4500- ugyanezeket, de nem tudja mennyi a pincénél. A különbség a standbérlet, zseton után %, stb. Én tudom ezek jobb borok, mint amit hyperben kapni, de ezt hiába magyaráznánk el bárkinek. A jó bor népszerűsítése így, biztosan nem megy. Szomorúan ballagtam haza.

töppedt 2009.11.15. 18:10:25

Bocs, még egy élmény nyárról. Tapolcán vettem egy francia fehéret a hyperben 100 azaz száz forintért. Nem ragozom, hasonló volt a tapasztalat Bob vöröséhez. Vettem tizenkét üveggel (ennyi volt amikor visszamentem). Két hét mulva Keszthelyen ugyanez 760, de még ez is bőven megérte. Azóta nem láttam ezt a bort többé. Ez akkor beetetés, kiárúsítás volt ?

BOB 2009.11.18. 09:38:15

@töppedt: mármint melyik Szent Jánost? Mert van egy pár... hu.wikipedia.org/wiki/Szent_J%C3%A1nos
(Elnézést, kibújt belőlem a vastagnyakú)

@Szomjas Gödény: nem polcürítő akció, hanem úgynevezett Francia Hetek a Corában. Vagyis "sima" akció, elég sok ilyen árú borral.

töppedt 2009.11.18. 12:58:56

@BOB: Te melyikre gondoltál ezek közül ? Én közülük, talán Alamizsnás Szent Jánost merném lejaniznni.
A vastagnyakú alatt kálvinistát értesz? Az apai nagyapám református pap volt, anyai nagyanyám (vissza 1220-ig) ágán viszont van közöm a borhoz. E szerint a kaliforniai borkultúra megalapítója Haraszthy Ágoston a rokonom volt.

BOB 2009.11.18. 21:07:18

@töppedt: nekem az Olajban Főtt Szent János tetszik a legjobban, de a Jani nyilván a bornak szólt. A vastagnyakút jól értetted.
süti beállítások módosítása