Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Két csopaki vörös

Tamás Pince Syrah és Merula Cuvée 2006

2010.01.28. 06:00 - palack

A Tamás Pincét olaszrizlingjeik révén ismertem meg, alighanem ezzel nem vagyok egyedül a klubban. Kiváló és nagyon úgy tűnik, időtálló borokat készítenek a fajtából, számomra egyszerűen kihagyhatatlanok a témában egy komoly sorból. Vörösboraikkal, úgy emlékszem, akkor találkoztam először, mikor 2007 nyarán a pincénél jártam. Azok még a 2004-esek voltak, ám a nehéz évjárat ellenére engem nem sikerült elriasztaniuk. Most 2006-os vöröseik vannak terítéken, akik lentebb is megírt élményeim szerint egy lépcsővel följebb léptek: ebben alighanem szerepe volt a jobb évjáratnak és a közben gyűjtött tapasztalatnak egyaránt. Azonban arra sem kell már sokáig várnunk, hogy meglássuk hová vezet a következő lépcső, ugyanis Tamásék példás kitartással frissített és informatív honlapja szerint február 20-án jönnek az újabb Tamás-borok.

Cabernet franc, syrah és kettejük házasítása - ez a három vörösbor került ki a pincéből a rigós logóval 2006-ból. Volt pinot noir is 2004-ben, de úgy tűnik, egyelőre annak a történetnek nincs folytatása. A 2006-os borok nem kevesebb, mint 22 hónap kishordós érlelést kaptak, ám mostanra direkt, tolakodó fásságnak még a nyomát sem lehet felfedezni bennük. Cabernet Franc-ból kifogytam, így ebben a posztban csak a Syrah-ról és a Merula Cuvée-ről lesz szó.

Tamás Pince Syrah 2006

Összesen 1190 palack készült belőle, a pincénél 4490 Ft-ért kapható. Viszonylag alacsony, 12,5% az alkoholja, 6,4 g/l sav és 1,2 g maradék cukor van benne.

Szépen sötétedő, tiszta rubin színű, csak mérsékelten átlátszó. Illata közepesnél cseppet intenzívebb, gazdag, sokat ígérő. Kakaó, étcsoki, aszalt meggy, szerecsendió, bors. Fűszeres, mély és kedves. Szájban sajnos nem tud mindent valóra váltani abból, amit az orrban nagylelkűen ígért. Nem vékony a bor, de ahhoz képest amit az illat alapján várnánk/remélnénk, bizony mégis. A kortyot az igen élénk, néha már kicsit éles savak vezetik, a magasággal így aztán nem lehet gond. Bátran és kitartón át kell azonban vészelni ezt a vehemens, túl lendületes kezdést, jutalmul akkor nagyon szép bort láthatunk előbújni az álarc mögül. Mosolygós gyümölcsösség, finom hordófűszerek és jólesőn simogató, csipetnyi tannin táncol ilyenkorra már a nyelvünkön. Lecsengése a savaknak is köszönhetően hosszú, szépen, fokozatosan halkuló. Többarcú, változó, nem könnyen besorolható: ha mégis, valahol 5 és 6 pont között lehet.

Tamás Pince Merula Cuvée 2006

A házasítás 60% cabernet franc-ból és 40% syrah-ból készült. Mindössze 640 palackot töltöttek le, 4890 Ft a pincénél. Analitikájában nagyon hasonlít a tiszta syrah-ra, kóstolva persze nagyon más. Az alkohol 13%, a sav 6,3 g/l, a maradékcukor pedig 1,2 gramm benne.

Tekintélyes sötét rubin színű, nagyon szép fénnyel. Illata először inkább visszafogott, ám ha odafigyelünk rá, időt adunk neki, akkor meghálálja: egyre jobban kibontakozik. Gyümölcsös, pikánsan fűszeres: szilva, feketecseresznye, bors, szegfűszeg, ráadásként egy kis patinás bútorlakk. Kóstolva közepesnél intenzívebb. Remekül összeért benne az élénk, de már kerek sav, a finom, húsos, édeskés gyümölcsösség, a hordó jótékony kerekítő hatása és fűszerei, illetve a háttérben halkan, ám nem észrevétlen munkálkodó izgalmas ásványosság. Nem különösebben nagytestű és nem is vibráló, inkább arányos, jóízű, kerek, harmonikus bor. Közepesen hosszú lecsengésében egy kis vanília is felbukkan, jól áll neki. Vastag 6 pont.

A képeket innen és innen vettem.

Címkék: balaton 2006 kóstolás vörös hatpontos csopak ötpontos cabernet franc syrah tamás

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr371705223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.01.28. 07:11:57

Így első olvasatra kellemes benyomást tettél bennem ezekkel a borokkal kapcsolatban, de az árukat én kicsit sokallom.

Kóstolómester (törölt) 2010.01.28. 07:33:45

Egy dolog nagyon fúrja az oldalamat palack...Tegyük fel, hogy tökéletesen igazad van a fenti borleírásokkal és most azt kellene éreznem hogy rohanjak elkölteni 4500-5000 forintot egy 5 vagy 6 pontos borra?

Jelenleg Syrah/Shiraz korszakomat élem (túllépve az igencsak költséges Pinot Noir éveken) és mondjuk azt hogy pontosan tudom mi mennyit ér ebből a fajtából mert Ausztria a szomszédban van tele jobbnál jobb újvilági Shiraz/Syrah borokkal, sőt Cotes du Rhone házasításokkal is már 10 €-tól. (A Chapoutier Belleruche 2007 például ennyiért nagyon jó.)

Tény hogy a Merula Cuvée érdekel a szokatlan házasítás miatt tehát be fogom szerezni az élményért.

Továbbra is tény hogy igazán kiváló Shiraz/Syrah-t még nem ittam honi termelőtől. (A 2002-es Weninger kivétel de hát ő osztrák)

Ez persze nem gond, de honnan a 4500-5000 forintos ár?

Ez fair egy 5-6 pontos borért?
Mások mégtöbbért árulják középkategóriás boraikat itthon miközben az ausztrálok vagy most már az argentínok is péppé verik ezt a mezőnyt ebben az árban.
Szóval palack, miért is drága a Syrah itthon?

lackó 2010.01.28. 07:50:15

@Kóstolómester: bár tudom, hogy megsértettelek, azóta sem tudok aludni, bevallom, de:

alkoholista.blog.hu/2009/01/06/syrah_vagy_shiraz

Fair 12.000 Ft-ért egy 5-6 pontos bor?

A kérdés tehát: miért is drága a Shiraz?

Abban biztos vagyok viszont, hogy nem Palacknak kell erre megfejtést találni, beszélgetni érdemes róla, ó királyom.

szulfit 2010.01.28. 07:55:33

Nagyon régen kóstoltam néhány Tamás olaszrizlinget és tetszettek. Aztán tavaly Etyeken megkóstoltam a vörösborait és nem bűvöltek el: ilyen zöld syrah-t és cabernet-t régen ittam. Pár óra múlva visszamentem visszakóstolni, de akkor sem tűntek szebbnek.

Magyarországon ez a syrah történet eddig csak a Nagy-Egeden jött be igazán, máshol nehezen érik be.

lackó 2010.01.28. 08:17:20

@szulfit: Kivéve Weninger :) De az már majdnem Eged :)

Nekem is hasonló egyébként a tapasztalatom a vörösekről, sajnos úgy néz ki, a bor kezelésével nincs minden rendben, az utóbbi időben több hibás palackba is belefutottunk.

valópapa 2010.01.28. 08:26:43

Az olaszrizlingjük sztm. is etalon. Kihagyhatatlan. Talán a 2005-ös CF-ból vettem egy palackkal, de annyira csersavas volt, hogy élvezni nem nagyon lehetett.
Ami még nem tetszett a pincelátogatáskor, az az hogy a pincél drágábbak a borok, mint a vinotékában. Tényleg szívesebben fizetek ugyanannyit a borásznak, mint a kereskedőnek, de (jóval) többet nem.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.28. 08:35:49

@Kóstolómester: ha minden játszik Buttler Phantom-ot ajánlom...nem fogsz benne csalódni, ha valaha adtál 8-10 ezret bármilyen magyar vörösért...:-)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.28. 08:38:18

@kezdő alkoholista: korrekt borok, de nem kiemelkedő minőségűek, az 5-6 pont köze reális szerintem is!
az ár, az más kérdés...;-)

szulfit 2010.01.28. 08:47:54

@ringsider: Buttler Phantom? Az mi és hol kapható?

kukko 2010.01.28. 09:05:29

Tamásék 2 és fél hektáron gazdálkodnak, igazi kézműves pincészet, és hát - mint a mellékelt ábra is mutatja - egyik borukból sincs túl sok. Ez magyarázza az árat. Persze lehet olcsóbban jó syrah-t venni, de nem jó csopakit. Valakinek megéri, ennyi palack talán ilyen áron is el fog menni. Én szeretem a Tamás pincét, megéri ellátogatni oda, és kb. 50 méterre van a Jásdi pincétől. Dupla élvezet.

szulfit: www.pincearon.hu/products/egri-phantom-2006-grof-buttler-boraszat

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.28. 09:06:01

@szulfit: az a pince "csúcsbora", de ez mindegy is...egy Syrah az Egedről, én múlt hét végén kóstoltam, nagy élmény volt...keresni a szokott helyeken érdemes, Kézműves Borok Háza meg a Pinceáron, asszem...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.28. 09:19:21

@Kóstolómester: sokszor előkerült itt a fórumon, hogy kevés az igazán jó ár-érték arányú bor.

Konkrét esetben a válasz: a borász túlértékeli a borát, kevés a Syrah-ja, így is megveszik, stb.

Sok borásszal beszélgetve abszolút megértettem, hogy a legtöbb, még az igazán neves borászok is alig-alig rendelkeznek nemzetközi kóstolási gyakorlattal és érdekes elképzeléseik vannak arról, hogy milyennek kell lennie, milyen lehet egyáltalán egy adott szőlőfajtából származó bornak. Amíg ugy nem ismerjük, mit csinál és milyen minőségben az "ellen", addig nem értem miért is akarunk kimenni a nemzetközi piacra, egyszerűen nincsen versenyképesség.

lackó 2010.01.28. 09:31:59

@akov: én részemről változatlanul azt gondolom, hogy ne is akarjunk egyelőre kimenni a nemzetközi piacra, ha a saját pályánkat és csapatunkat sem ismerjük és a közönség sem tapsol nekünk...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.28. 10:09:33

A "Merula" elnevezéséhez annyit tennék hozzá, hogy ha tényleg a feketerigóról kapta a nevét, akkor az kellemetlen benézés, mert a merlot állítólag a franciául a feketerigóból származik (merle vagy valami efféle), és pont ez a fajta nincs a házasításban.

Octopus 2010.01.28. 10:47:13

Sauska 2007-es syrah a Várban futólag kóstolva nagyon jónak tűnt. Modern stílus persze (semmi bajom vele, sőt), meg akkor még nyers volt, de nagyon ígéretesnek tűnt...

Kóstolómester (törölt) 2010.01.28. 11:12:55

@akov: Bírlak Akov!

"Sok borásszal beszélgetve abszolút megértettem, hogy a legtöbb, még az igazán neves borászok is alig-alig rendelkeznek nemzetközi kóstolási gyakorlattal és érdekes elképzeléseik vannak arról, hogy milyennek kell lennie, milyen lehet egyáltalán egy adott szőlőfajtából származó bornak."

Mekkorát csattant most az a szeg amit fejen találtál!

ilCapitano 2010.01.28. 11:24:31

Hagymasi Jozsef 2003-as Syrah-jat, en min. 7 pontra ertekelem, erdemes kiprobalnotok.
En viszont most a Buttler Syrah-hoz kaptam kedvet.
Egybekent, ha mar ar/ertek aranyrol volt szo, elmondanam, hogy inkabb iszom mondjuk egy Pannonhalmi Apatsagi Infusio 2006-ost vagy Heimann Barbar 2006-ost, ha mar ennyi penzt kiadok borra, minthogy egy kozepes Syrah-t igyak 6ezerert, csak azert, mert Syrah.
Azt pedig, hogy egy borasz joval dragabban adja a borat, mint egy kereskedo, nonsense.

Sárfehér 2010.01.28. 11:33:05

@Kóstolómester: Hm, nem ritka, amikor kapcsolódó szakmák művelői hülyézik egymást. Miért is kéne tudni egy borásznak olyan objektíven kostolnia, mint egy hivatásos kostolómesternek? :))

Kóstolómester (törölt) 2010.01.28. 12:14:27

Aki rengeteget kóstol de nincs szőlője (mint én) és folyamatos kritikával bír keményen dolgozó borászok iránt, (Nemhiába, angliában végeztem-ahol jobbára csak kritizálnak de nem termesztenek) az eléggé népszerűtlen tud lenni.

Beolvastam én annak idején a villányi elitnek is de legnagyobb örömömre aztán kezdtek összejárni és odakerültek komoly bordói palackok az asztalra a Solus mellé. (A Gere "Attila" például ilyen kóstolások hatására jött létre)

Egy borásznak nem kell kiváló kóstolónak lennie de ha pld. válogatás Pinot Noirt készít akkor tisztában kell lennie legalább a "village" szintű burgundival hogy tudja hol áll.

Megfigyeltem, az öreg nemzedék nem utazott és tanult de a fiúk és lányok már igen. Tíz év múlva fog fordulni itt egy nagyot a kocka teljesen jó irányba.

zoli 2010.01.28. 12:33:51

@Kóstolómester: érdekes, amit írsz. Nem tagadható, hogy valóban kevés az átlag magyar borász kitekintése, de ez nem minden esetben jelent problémát. Én pl. úgy gondolom, hogy ha Györgykovács Imre bejárja egész Burgundiát, majd úgy érkezik haza, hogy szakít az eddigi gyakorlattal, megörökölt hagyományokkal, átvesz máshol jellemző termelési módszereket (mondjuk francia barrikban chardonnay-t készít) azzal inkább ártana, mint használna Somlónak és a magyar borászatnak. Fontos a kitekintés, de nem csak az alapján lehet mérni magunkat. A maximalizmus, a jóra, jobbra való törekvés és az ehhez társuló szkepszis, állandó önvizsgálat esetünkben előrébb vezet.
Persze ha világfajtákkal foglalkozunk és külföldi piacokra is exportálunk borokat, akkor más a helyzet, de sose veszítsük szem elől, hogy a Kárpát-medencéből soha nem lesz Burgundia vagy Bordeaux.
Nem szerencsés betokozódni se, de nem mérhetjük magunkat más mércéjével és nem igazodhatunk kizárólag a nyugati mintákhoz, ezek legfeljebb csak segíthetnek rávezetni a kérdések megválaszolására.

felvetés 2010.01.28. 12:42:24

Tavaly nyáron voltunk Tamáséknál, nekünk a fehérek ízlettek, bár tény: mintha lasabban fejlődnének. A 2006-os, valamint a 2007-es Oriolust egyértelműen kiemelkedő bornak találtuk. A 2006-os vörösek nekem akkor nagyon fiatal borok képét mutatták. Nem lehetséges, hogy csak időt kérnek?

Kóstolómester (törölt) 2010.01.28. 12:55:54

@zoli: "Én pl. úgy gondolom, hogy ha Györgykovács Imre bejárja egész Burgundiát, majd úgy érkezik haza, hogy szakít az eddigi gyakorlattal, megörökölt hagyományokkal, átvesz máshol jellemző termelési módszereket (mondjuk francia barrikban chardonnay-t készít) azzal inkább ártana, mint használna Somlónak és a magyar borászatnak."

Imre Kaliforniába ment...de nem tetszett neki igazán. Sajnos nem jutott el a legnevesebb borászatokba és csalódott kicsit a "lazaságban". Viszont azt megtudta hogy Somló páratlan...

zoli 2010.01.28. 13:40:16

@Kóstolómester: kár, ha eljutott volna, ma biztos megyőződéses zinfandel-termesztő lenne... Még szerencse, hogy Kaliforniában választ kapott Somló kvalitásaira is.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.29. 09:59:36

@Kóstolómester: amiről írtam, pincevakságnak nevezném.

Egyszerűen itt nem arról van szó, hogy menjünk ki Burgundiába, majd vegyük át, amit ott csinálnak, hanem tanuljunk belőle. Van-e a magyar erőtéren belül hova továbblépni, érdemes-e, hova fejlődhet a helyi hagyományokra alapozott borstílus, stb. Amíg egy borásznál a más borvidékek mély ismerete hiányzik, addig nehezen tudnak ezekre a kérdésekre válaszolni.

Tudom, hogy most utálni fogtok, de minimum egy WSET felsőfokot kötelezővé, beépítetté tennék a magyar borászképzésbe.

Valaki felvetette, hogy ne menjünk a nemzetközi irányba, addig, amíg a saját pályánkat nem ismerjük. Teljesen egyetértek. A minőség kulcsa - ahogy pl. Bordeaux-ban is ez hozta meg az előrelépést - a minőségi klasszifikáció bevezetése. A folytoson törekvés a minőségre, az osztályugrás hozhatja meg, hogy többért eladhasd a borodat... ez Bordeaux-ban óriási versenyt és előrelépést generált.

Mo-n pl. olyan borokat lehet Bikavérnek nevezni, amik 6-800Ft-os áron kellnek el és eleve szar alapanyagból készültek és gyenge technológiával. Közben az egri borászok krémje azon dolgozik, hogy a Bikavér nevét visszaállítsa. Nem lesz ebből így szar sem, elvtársak (ahogy Fábry mondta, "ami ami, az az").

Már várom, hogy mikor lehet megcsinálni, hogy a lobbiérdek sárbatiprása mellett borvidéki minősítő board-ot hoznak létre, aki megmondja, hogy lehet-e Bikavérként vagy Somlóiként valami forgalomba hozni, vagy csak egyszerű tájborként.

Ezért volt érdekes kezdeményezés a Balaton Winfer pl. (megint utáljatok), bár csak nagy vita volt belőle, gyakorlati haszon csekély (ki lát pöttyöket a borosüvegeken?).

lackó 2010.01.29. 10:11:37

@akov: a borászoknak maguknak kéne kivetni az ocsút az értékes szemek közül, de amíg nincs minden borvidéken összefogás, hanem mindenki -vagy legalábbis sokan- saját kis pályájukon játszadoznak és nem tudnak fellépni egységesen mondjuk a bikavér esetében a sz@arok ellen, addig nehezen várható előrelépés.

lackó 2010.01.29. 14:01:14

@akov: közösségi bormarketing elsődleges feladata? Export, vagy rendbetétel? :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.30. 01:31:10

@RAMBO: a Merula név tényleg a feketerigó latin nevéből (Turdus merula) jött. Tamásék madármániások, látogasd meg őket. Az Oriolus is madárnévből (sárgarigó: Oriolus oriolus) származik, vagyis nem néztek be semmit. Aki valamit benézett, az te lehettél, legfeljebb és újfent. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.30. 07:08:15

@Hepci: Kár, hogy akkor nem feketerigó lett a bor neve. Szép magyar szó, szép énekesmadár. Én speciel vércikinek tartom a latin borneveket.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.30. 07:29:16

@akov:
A wset-es javaslatodon inkább mosolyogni érdemes, haragudni nem :) Nem osztályterem, tanfolyam és feketeöves észosztás kell a gazdáknak, hanem az, hogy nyitott elmével kóstoljál legalább egymás borát.

Az amit írsz amúgy nagy okosság. Kár, hogy a hulladék mögött rendszerint milliárdos éves forgalom és befolyásos lobbisták állnak ameddig a minőség rendszerint 10-20 hektárnál csak nagyon ritkán de jellemzőbben 10 hektár alatti a napi megélhetésért küzdő kisbirtokokról jön.

Azok a kóstoló-boardok amiknek az értékítéletére bíznád a minőség-ellenőrzést azok már most is ott vannak a helyi és országon borversenyeken... ugye az eredményekről nem kell külön beszélni :) Tegye fel a kezét aki nem tudja, hogy mennyire komolytalanok ezek a versenyek. Szóval nem hiszem, hogy tudnál minden borvidékek összeszedni egy értelmes, tapasztalt, korrekt, elfogulatlan, megvásárolhatatlan csapatot.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.30. 10:45:33

@BZoltan: ha már divat a sznobos név (szerintem is faxság, de mindegy), azért jobban hangzik a Merula és az Oriolus, mint a Carissimae. :)

Sárfehér 2010.01.30. 11:09:50

@Hepci: Mészáros Pál is madármániás a Meropsszal, de ez így jó. A Carissimae nevének meg története van, bár én Tiffanéktól inkább a Régimódi küvét iszom. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.30. 11:46:18

@Sárfehér: én is madaras vagyok, valamikor - úttévesztés előtt - ornitológus szerettem volna lenni...
A borászoknak meg további madarakat ajánlanék, a nevük felhasználása és népszerűsítése érdekében: Parus major (széncinke), Upupa epops (búbosbanka). Különösen az utóbbi ígéretes, már látom is magam előtt az Epops (Upupa?) küvét. :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.30. 12:00:15

@Hepci: Szerintem egyformán ciki mindkettő... Sztori meg nyilván van mindenhez :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.30. 13:01:12

Már megint mindenki ár-értéket keres itt a syrah-kban. Már megint csak a rokkát tudom felhozni.
Mindig ugyanazt tekerem. Valamiért.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.01. 09:12:39

@BZoltan: mindent meg lehet oldani, csak közös és erős akarat kell hozzá. Azt hiszem felesleges emlegetni Ausztriát (glykol), Jerez-t (70-es évek piac-összeomlása), stb. Ezeken a helyeken meg tudták csinálni.

A WSET-et csak azért emlegetem, mert jó nemzetközi áttekintést ad, illetve nem véletlen, hogy a rendszert sok-sok országban használják és oktatják. Jobb ez annál, ha a gazdág egymás borát kóstolgatják, hiszen azt most is teszik zömmel (a minőséget keresők).

öreghegyi 2010.02.01. 10:40:34

Szerintem is túlárazottak a boraink. Egy ruszti pinot noire pincénél 5 euróért! olyan volt, hogy Eged is kapaszkodhat.
De! Azt mondom, amíg a gazdák el tudják adni 5-10000 forintért boraik palackját, hát hadd erôsödjön a pincészetük, s vele a magyar borászat. Annak ellenére, hogy sajnos én nem tudom ilyen árakon megvásárolni, de valószínûleg én vagyok szegény, nem ôk drágák. Viszont így rákényszerítenek, hogy nagyobb kitekintésem legyen a világ boraira, és tekintek is.

Rézfaszú Bagoly 2010.02.01. 18:53:08

Múlt héten Balatonon hesszelve volt szerencsém Tamás-féle bort kóstolni, az Cabernet Franc volt, 2006-ból. Én nem ismertem korábban, meg belém ültették a Balaton=fehér bor hülyeséget is, ennek ellenére kiváncsi voltam, nekem nagyon bejött, határozottan komoly bor volt.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.01. 23:53:56

@Rézfaszú Bagoly: Laza vagy, ecsém!
Repülni tudsz? :))

(Jó a nick is, meg a komment is!)

Rézfaszú Bagoly 2010.02.02. 18:32:22

@Szomjas Gödény: Te is csak egy madár vagy báttya... :)
Repülni? Kellő mennyiségű bor után, egyértelmű....

IHB 2010.02.02. 23:53:24

nem szeretném kritizálni a kóstolási jegyzeteket, de butaságo(ka)t ír nem kicsiket

örülök hogy olvashatok persze különleges kézműves borokról, de senki nem kereste ebben a borban az egyediséget, a töretlen területi adottságok tükröződését és hasonlíthatatlan karakterét

ez nem egy tanninhangsúlyos, lekváros újvilági túlérett syrah, hanem egy elegáns kiegyensúlyozott mély bor, ha majd egyszer megtanul, minden tisztelettel "palack" úr bort kóstolni akkor rájön, hogy nem is kell tudni bort kóstolni hanem annak a lényegét kell felfogni és élvezni

persze szavaim sértőek és támadó jellegűnek tűnhetnek és valójában azok is

provokálni szeretnék és több véleményt hallani olyantól aki nem csak kóstolta vagy olvasott róla hanem meg is értette az üzenetét

Kóstolómester (törölt) 2010.02.03. 06:50:45

@IHB:
"...persze szavaim sértőek és támadó jellegűnek tűnhetnek és valójában azok is
....provokálni szeretnék"

www.youtube.com/watch?v=7eiogukIlyc

lackó 2010.02.03. 07:44:43

@IHB: nyilván láthattad, hogy ez nem az a hely, ahol általában olyan sokan felülnének a szándékos provokációnak...

Ha pedig valakinek nem tetszik ez a stílus, más szeret, más az ízlése (amiről ugye tudjuk...), nem gondolom, hogy ne adhatna ennek hangot.

IHB 2010.02.03. 11:35:02

@Kóstolómester:

nézd ha valaki szakértőként reagál számítson provokációra, mert lesznek kritikusok mindig, viszont én építő kritikának szántam elsősorban a mondandómat

természetesen személyes felindulásom a helytelen véleményezésből indult ki (szerintem helytelen véleményezés)

IHB 2010.02.03. 11:43:08

@lackó:

dehogynem, adjon hangot, csak ne így

én szeretem ezeket a fórumokat, mert sok olyan pincéről borrol hallok, amit már kósoltam ugyan, de nem forog köztudatban és általában "nállatok"itt kezd utat találni magának egy történet a sok whitefülü között, csak különbséget tennék a szakértő, illetve borértők és magukat szakértőknek kikiáltók között

Kóstolómester (törölt) 2010.02.03. 12:05:07

@IHB: Beszélj IHB. Mondj valamit a Syrah-ról. Mit tudsz?
A Tamás pince bora megállná a helyét a külföldi nagyágyúkkal szemben?
Ittál valami rendeset a Rhone vagy Barossa vidékéről?

Sárfehér 2010.02.03. 12:15:11

@IHB: Azér' IHB stílusú borokról ne írj, mert azzal csak BDI. :)

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.03. 13:03:49

mesti és lackó egy platformon?

örül az én szívem :)

lackó 2010.02.03. 13:07:51

@AG 2.0: Mindjárt elpirulok :DDD

polli77 2010.03.23. 14:01:10

Az eredeti témához hozzászólva.Tamás olaszrizlingjei kiválók!De syrah 5 pontos 4000-ért? Akkor itt van a Fischer 2007 syrah-ja 1500-ért ár-érték arányban ez egy sokkal jobb bor!
süti beállítások módosítása