Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mediterrán surranópálya

2010.03.16. 06:00 - Octopus

Milyen bor készül a világ legnagyobb borvidékén? Természetesen sokféle, de többnyire egyszerűbb nedűk. Languedoc-Roussillon a maga közel 300.000 hektárjával nem épp az elit borvidékek közé tartozott a modernkori bortörténelemben, pedig remek termőhelyekben nem szűkölködik. Az utóbbi időkben azonban már tapasztalható némi mozgolódás, no nem csak botrányok, de befektetések formájában is, amelyek akár gyors sikerhez is vezethetnek.

Ilyen történetnek látszik a La Péira esete is. 2004-es kezdés, komoly odafigyelés szőlészetben-borászatban egyaránt, Chateau Margaux-t megjárt borász, némi marketing, és már meg is van a magas Parker pontszám (egész pontosan a borpápa keze alá dolgozó David Schildknechttől). A mókás Geri Ví sem restell kiosztani egy 99-es pontszámot a pince csúcsborának első évjáratára, azért sokszor még nem tette ezt, mondhatni.
De lelkesedik a belépő borért is. Mindez engem is megindított, egy gyors guglizás pedig elérhető közelségben dobott fel találatot. A 70 eurós csúcsbor ára már kissé húzós, így a hármas szortiment másik két tagja került beszerzésre. Az olcsóbbik is szép volt, azonban a Las Flors volt az, ami komolyabbat villantott (igaz, közel 30 euróért meg is teheti - ugyanakkor garancia sosincs erre). Ha már mediterrán bor, kerüljön elé két, szintén meleg klímáról származó vörös.

Tringa Phaeton 2006

Illata koncentrált, bár nem intenzív, fiatalnak tűnik még. Vonzó, érett gyümölcsök, fekete meggy és aszalt szilva keverednek hordós aromákkal, tölgy, nedves fa, kókuszhéj ugrik be. Modern stílusú, sűrű és édes, egy cseppnyi újvilági érintéssel. Az illat után csalódás a korty, gyakorlatilag egy rendezetlen, tanninos massza fogad. Súlya van, íze már kevesebb, nagyon nyers még így négy évesen is. Az idő segíthet rajta, van még neki hátra bőven, csak nehogy úgy járjon, mint bizonyos ezredforduló előtti villányik. Most 5 pont. Dionysos Borház, 3200 Ft

Domaine des Escaravailles, La Ponce 2006, Rasteau, Cotes du Rhone-Villages

A Gigondas-tól néhány kilométerre északra található Rasteau egyike a másfél tucat kiemelt közösségnek, amely a Cotes du Rhone-Villages megjelölés mellé a saját nevét is feltüntetheti. Grenache és syrah kombó. Sötét rubinszín, még átlátszó. Déli illat, koncentrált, nagyon sűrű, medvecukor, lekváros sötétbogyósok és a grenache-ra jellemző eper, és egy kis gumi. Szájban is hasonlóan erőteljes, közepesen tanninos, nagy test, nagy alkohol, ami ki is lóg, csíp a vége. Érdekes módon ennyi alkohollal sem édes érzetű. Alkohol ide vagy oda, ízlik. A hetest viszont így már nem éri el, 6 pont. 3800 Ft körül vettem a Radovinben.

La Péira En Damaisela, Las Flors 2005

40 százalék syrah, 40 százalék grenache, a maradék mourvedre, tipikus dél-francia összeállítás.
Szemenkénti válogatás, túl- és alulérett bogyó vagy kocsány nem kerül feldolgozásra. 100 százalék újhordó, különböző méretekben. Átlátszatlan rubinvörös. Intenzív illata elképesztően koncentrált, szuperérett, de nem túlérett gyümölcsökkel, szeder és aszalt szilva, grenache-eper. Finom kávé, hűvös fűszerek, rozmaring színesítik a képet, igazán komplex és mély. Nagyon fiatal még, szinte kortalan. Szájban hatalmas test, rendkívül sok, de kiváló tannin tartja meg a kortyot, a savra már nem is figyel az ember: itt tanninból készült a szerkezet. Az illat gyümölcsei köszönnek vissza az ízben, még ha itt kevesebben is vannak. Egyetlen kritika az alkoholt érheti (14,5% van feltüntetve), furcsa módon még ez a tömör anyag sem tudja teljesen integrálni. Ezzel együtt is csodás bor, 8 pont. Potenciál? 5-10 év simán, talán jóval több. Aux Fins Gourmets, 28,5 EUR

Címkék: 2006 szekszárd hatpontos ötpontos nyolcpontos rhone tringa domaine des escaravailles languedoc roussillon la péira rasteau

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr611841295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.03.16. 09:20:45

Nekem most Languedoc messze a legnagyobb francia ár/érték-bajnok. A 6-8 eurós tételek között is akadnak egészen jó borok, 10 fölött meg szinte bármi lehetséges. És egyébként fehérben se rosszak, grenache blanc-, viognier-, sőt muscat-fronton néha nagyon kellemes borokat lehet találni... olcsón.

Kóstolómester (törölt) 2010.03.16. 09:44:59

Köszönöm Polip úrfi hogy felhívtad a figyelmemet a La Péira-ra.
Utánanéztem közben és a 2006-os is megfelelő dicséretben részesült, a 2007-es is igazán ígéretes. Következő bécsi utamon keresni fogom őket.

La Peira 2006 “There is certainly a gloss on this and it’s much more sophisticated than the average Languedoc red. Very fine and polished. Full of pleasure: sweet start and then a dry finish. I’d love to see this alongside other serious Syrahs.”

La Peira 2007 “Blackish crimson. Leathery Syrah on the nose – rather sleek and refined and smells as though it may be a little austere and claret-like on the palate but in fact it is hugely seductive and rich and glamorous. Amazingly sweet seeming!”

Forrás: Jancis Robinson

pécsi borbarát 2010.03.16. 13:59:11

Kedves Kóstolómester!

Bécsben hol van esély ilyen La Péira-t venni?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.16. 15:15:46

Ja, hát Languedoc ezerarcú, van minden mint a cirkuszban. Eszembe jut Faugeres vagy Costieres-de-Nimes, ahol mindenféle jót lehet inni. Alapvetően mindenhol igen kedvesek voltak, ahol kóstoltunk, mindig ingyen ment a kóstoltatás. Volt olyan hely, ahol 12 bort előszedtek a kooperatív borboltjában... egyszóval, érdemes beülni a kocsiba egy sátorral, aztán körbejárni az egészet.

Meg aztán ott vannak a katar örökség maradványai, meg Rennes-le-Château a hívőknek. :)

Kóstolómester (törölt) 2010.03.16. 20:58:18

@pécsi borbarát: Úgy néz ki a Wein&Co-ban nincs.
Egyedül ezt a (közelebbi) lehetőséget találtam:

www.wein.cc/wein/produktansicht/814686

Octopus 2010.03.17. 09:36:18

Jancis jegyzetei valószínűleg a 70 eurós csúcsborról születtek. A linkelt kisbor (Les Obriers) nem rossz 12-13 euróért, de nagy felhajtást szvsz nem ér meg, inkább valamelyik drágábbra érdemes rástartolni, pl a cikkben említett webshopból:

www.aux-fins-gourmets.de/advanced_search_result.php?keywords=peira&x=0&y=0

A Rhone és Languedoc kínálat elég szép itt, érdemes barátokkal összeállni a rendeléshez, ha máshogy nem jön össze egy kartonnyi bor

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.17. 11:57:12

Ha kell társ a rendeléshez, akkor elképzelhető, hogy benne vagyok. Viszont engem jobban érdekelnének a Decanter friss számában marha jó ár-érték arányúnak kikiáltott bordeaux-i, burgundi és rhone-völgyi tételek.
süti beállítások módosítása