Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kopárbecsület

2010.11.16. 06:00 - alföldi merlot

A margózás előjátékaként villányoztunk. Ha villányozunk, zsákuccázunk. Én kezdeményezni nem szoktam, de ma is előfordul, hogy szemérmesen hallgatok, amikor a csoportlelkület erről fúj. Pedig szólnom kellene. Hogy a zsákuccázás elsősorban divat - ellendivat –, aminek nincs aranyfedezete, arra a legmeggyőzőbb bizonyítékot a nagy Bordeaux-Villány vakunk szolgáltatta. És a köreinkben azóta lezajlott hasonló jellegű kóstolók mindig az akkori konklúziót erősítik. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy 30-40 eurós villányinak nincs miért félnie egy 30-40 eurós bordeaux-itól. Sőt, ahogy Villány Toszkána felé fordul, valószínűbb, hogy az összehasonlításban a bordeaux-iak húzzák a rövidebbet: megkeményednek, kizöldülnek, elvékonyodnak.

Öt bort kóstoltunk vakon, annyit tudtam, hogy ugyanabból az évjáratból származnak. Mint utólag kiderült az évjárat 2003 volt, és 4 villányi plusz egy bordeaux-i szerepelt a sorban. Én vakon két bornak adtam 7+ pontot, a Gere Kopárnak és a Mayer Kopárnak, a Vylyan Duenniumot 6-7 pontra tettem, a Phélan-Ségurt 5-re, a Tiffán Grande Selectiont 4-5-re. A félpalackokat még 3 napon át kóstoltam, a két Kopár gyorsan, a Duennium és a Phélan-Ségur csak részben, a Grande Selection egyáltalán nem fogyott el.

Vylyan Duennium 2003

Nagy, ütős illat, érezhetően magas alkohollal. Friss gyümölcs helyett mazsola és füge, tejes, dohányos, sült gesztenyés körítéssel. Az illat után a korty meglepően friss, ám a savak nem teljesen mozognak együtt a főárammal, és meglehetősen élesek (a házasítás valamelyik eleme nem volt teljesen érett?). Bár testes és koncentrált, a savaknak köszönhetően az összhatás nem tompa, nem leveses. A hosszú, kékszilvás lecsengést szárító, kesernyés tannin rontja le. Eszményi versenybor: sötét, intenzív és sűrű, ismerős aromavilággal, zavart legfeljebb a tannin okozhat. 
Másnapra sajnos csúnyán megzuhant, likőrös, káposztás, mazsolás csúfság lett belőle, égető alkohollal, keserű, szárító tanninal. Az első napi teljesítmény alapján eléri a 7 pontot, a második napi alapján gyorsan igya meg, akinek még van.

Gere Kopár 2003

Az ex-világszép remekül tartja magát. Lehet, hogy a Kopár eredetileg Bordeaux-t célozta meg, de 2003-ban már egyértelműen Toszkána felé menetelt. Remek illat, sokszínű, izgalmas árnyalatokkal: fekete ribizli, narancshéj, füge, cseresznye, créme brulée. Szájkímélő korty, sima felszínnel, érett, kerek savakkal. Szaftos és gyümölcsös. Rágós tannin, de nem keserű. A korosodásnak semmi jele. Könnyen érthető és szerethető stílus, magabiztos kivitelezésben. Ez az a bor, ami egy ünnepi asztalnál garantáltan földobja a társalgást, és még a terroirról sem kell előadást tartanunk. 8 pont

Mayer Kopár 2003

A meglepetés. Volt benne valami kecs és grácia, ruganyosság és lendület, ami a jóval sűrűbbre hangolt évfolyamtársaiból hiányzott. Nemcsak kortyolni, hanem inni is lehetett (13-as alkohol!). A Gere kétségtelenül komplexebb, de a kóstolás három napja azt bizonyította, hogy nem az összetettség az egyetlen örömforrás egy borban. Vaktesztben, versenyen a Gerét indítanám, magamnak, barátaimnak a Mayert bontanám. Világosabb szín, alapvetően cseresznyés, ribizlis, dohányos díszítő jegyekkel. A kezdet kezdetén acetonos mellékszál. Egyenesvonalú, élénk, tiszta, harmonikus korty. Sem túladagolt pörkölés, sem alkohol, sem fogzománcozó tannin nem zavarja az összképet. Jó tudni, hogy Villányban ilyen bor is készülhet. 8 pont
(Szomorú lábjegyzet, hogy a Mayer-borokat tapasztalataim szerint súlyos palackvariáció sújtja.)

Ch Phélan-Ségur 2003

Kínos meglepetés. Nem volt annyira rossz, de ezzel a borral kapcsolatban voltak illúzióim (annak idején rajongtam érte, most szégyellem magam). Hivalkodó, piperkőc illat, amiben a tejszínhabos eper, az ánizslikőr és a cassis viszi a prímet, a háttérben egy kesernyés, égett gyufás áramlattal. Mintha parfümöt öntöttek vagy málnacukrot dobtak volna a hordóba. Kóstolva vékonynak, vizesnek, lyukasnak, ingerszegénynek hat a három villányi után. Ezt a gyámoltalanságot gondoltam én valamikor eleganciának? A lecsengés nyers és kesernyés. Szó nincs arról, hogy ihatatlan, de a leleplezés után már a bosszúvágy és a keserűség is dolgozott bennem. Legalább a pontozásban megpróbálok nem átesni a ló túloldalára: legyen lefelé nyitott 5 pont.

Tiffán’s Grande Selection 2003

Ezt nevezem én zsákuccának! Túlérett, agresszív, mazsolás, lakkos, kakaóporos, kólás, fügés. Lágy, lappangó savakkal. Üres korty, az ízben konzervkukorica és avas szotyola. A lecsengésben perzsel az alkohol, disszonáns, avas szotyolás mellékízzel. Akadt a társaságban olyan, aki azért lobbizott, hogy minősítsük hibásnak. Szerintem ez nem borhiba, és sajnos nem az első Tiffán, amit vakteszten a szotyola alapján ismerek fel. 4 pont

A négy 2003-as villányi alapján nehezemre esne akár az évjáratról, akár a zsákutcáról bármilyen következtetést levonni. És nehezemre esne bárki más általános következtetéseit komolyan venni.

[Az első képen a Szársomlyó, balra a Kopár-dűlővel.]

Címkék: 2003 négypontos hatpontos ötpontos bordeaux villány hétpontos nyolcpontos vylyan tiffán gere kopár mayer duennium phelan segur

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr342451564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borispán 2010.11.16. 08:00:14

Ja, felháborító!
Hét éve nyáron olyan meleg volt hogy a tojás megsült az országúton. Bordóban gumicukor lett a szőlőből, nesze neked felanszegúr! Villányban nem csak a grandszelekción hanem sok más is szar lett, a Mayer hogy a fa**ba élte ezt túl? Palackvariáció, egyetemes egyenlet, sorscsapás, holnap kóstolva más eredményed lett volna, egyet kivéve, hogy kétezerhármat (vörösök) le lehet húzni a vécén. Ittam a kopart, hát hogyne, a mi üvegünk VBK alapanyag volt. (Mint nálad a grande, gyárilag benne a kóla) Nem értek hozzá, de az érte adott pontokat egy kézen meglehetett volna számolni. Burokkóstoló? Időutazás? Lottózzál, ba** meg,ha ilyen szerencséd van!

2010.11.16. 08:19:31

egy kis adalék: Mayer Márton úgy fogalmazott a 2007-es Kopárral kapcsolatban, hogy "én még ilyen jó bort nem csináltam". mivel 10+ éve ismerjük, elhittem neki, megtankoltam. :)

2010.11.16. 08:21:19

@borispán: bocs, de ez így biztos nem igaz. öt éve isszuk a 2003-as borokat, anno rengeteget vettünk, és sokkal inkább jó, mint rossz a tapasztalatunk.

borispán 2010.11.16. 08:45:03

@Parci: Én anno nem vettem rengeteget a lóvé miatt, de ittam eleget, így emlékszem. Listázz, mit vegyek most? Teszek mégegy próbát. Palackvariációs cucc nem érdekel.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.16. 08:50:03

Hát, nálam a Kopár 2003-nak csak jó 6 pontra futotta, picit hitetlen voltam először, de mivel kibontottunk több palackkal is a hónap folyamán, így lehet, hogy itt is van palackvariáció...

Kétségkívül jók a tanninjai az átlagos 2003-ashoz képest, sőt, igen jók, plusz egy alkalommal erősen olasz irányt mutatott, miután hagytuk szellőzni egy kicsit - de nekem egyértelműen nem éri utól a 2006-ost, egy választóvonal két oldalán figyelik egymást. Mivel volt a sorban egy 2006-os Attila is, így az is kitűnt a végére, hogy hogy néz ki a kétklasszisnyi különbség.

Sajnos a Tiffánhoz nemigen van szerencsém, pedig szívesen megkóstolnám...

fugu 2010.11.16. 12:33:15

A '03-as Kopár nálunk is hasonlóan szépen szerepelt. Duennium-ból legutóbb (télen) a 2000-est kóstoltuk, az is szépen tartotta magát, kóstolójegyzet nem készült, de ez lett az este bora. A hármashoz még nem is nyúltam...
Viszont nagyon meglepett a Grand Selection szereplése, mert három éve szilveszterkor hatalmas élményt adott, valóban túlérett, vastag, nem is nagyon hazaira emlékeztető borra emlékszem.
Van még egy palack, amit féltve őrzök. Mától kevésbé féltve...

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.11.16. 14:24:02

@borispán: hát lehet, hogy már kicsit késő tankolni a 3-as borokból. Még egy-két kósza Duenniummal lehet találkozni (a 6-os jön már abból is), de igazából a 6-os 7-es vörösborokkal lehet találkozni inkább a polcokon. Lenn Villányban persze még biztos vannak félretett kartonok (Gere, Tiffán stb).

2010.11.16. 14:39:58

@borispán: mittomén, hogy mit vegyél most. gondolom már nem is kaphatóak, vagy ha igen, csak hülye áron.

annyit mondtam, hogy a nálunk lévő 2003-asok (csomó villányi, még némi szekszárdi, hadd ne hívjam fel apámat a listáért) jól csúsztak az elmúlt évben is, nem a szétesettség/túlöregedettség a jellemző. volt rá példa of course, de nem az a jellemző.

anyadmajma 2010.11.16. 18:47:13

Én tudatlan vagyok, és meglehet sznob is, de elárulná valaki, hogy hogy vagy mitől tud szétesni egy reduktív, lekénezett bor?
Elvileg borospincében tartom, de eddig én nem találkoztam palackozott borral, ami reduktív és szétesett. Vagy jobb lett volna az idő haladtával.
Bár szomelié tuti nem vagyok.

2010.11.16. 19:21:26

@anyadmajma: tehát 100 év múlva is úgy állna, mint a cövek, mint ma? vagy valahol a két időpont között mégis megadná magát..?

anyadmajma 2010.11.16. 19:44:53

@Parci: Őőő, azt nem tudom. Én csak max. 8-10 éves borokat láttam.
Viszont reduktívokat nem láttam szétesni. Ezért kérdeztem. Sőt, (igaz, az nem az itt felsorolt kategória(abból ugyan nem marad későbbre sem, nemhogy másnapra), hanem 1-2vel alatta), ezeknek az sem árt, ha 3-4 napig ottmarad nyitva, hűtés nélkül. Legalábbis szerintem.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.11.17. 07:42:06

@anyadmajma: Én meg pont azt tapasztaltam, hogy a nagyobb terheléssel készült, lazább szerkezetű reduktív borok (persze nem mind az, pl az osztrák-német fehérborok legjava)sokszor a pillanatra vannak komponálva, vagyis bontáskor parfümösek, illatosak, ropogósak, de már bontás után fél órával is betompulnak, a pohárban már tíz perc után is szétoszlik a kezdeti "varázsköd", és marad a nagy üres semmi. Igaz, látványosan, oxidációs folyamatokkal össze sem omlanak, inkább csak szimplán kiüresednek, de azt nagyon.
Egyébként pont egy olyan teória van szakmai körökben, hogy a hordós boroknál a folyamatos mikrooxidáció "edzi" a borokat, és ezek tovább bírják.
Szerintem egy bor tartóssága leginkább a termőhelyen (főként a talajon) és a terhelésen múlik.

Kor-vinum 2010.11.21. 13:55:28

Alföldi Merlot nyilván azért osztotta meg tapasztalatait, hogy orientálja olvasóit, segítsen eligazodni a borok között. Nos én teljesen egyetértek vele. Mármint abban, hogy segítsünk orientálni. A bordeaux-it kivéve, valamennyi kóstolt bort ismerem, most mégis csak a Tiffán's Grand Selection kapcsán ragadnék billentyűt. A múlt héten, otthon, nyugodt körülmények között, másodmagammal kóstoltam. Szerencsés vagyok, szinte minden este megesik ez velem - más és más borral. Nos ez az este más volt. Az év borát kóstoltam! Izgalmas, érett, elegáns. (S most kerülném a kötelező fekete és trópusi gyümölcs felsorolást.) Az első pohár után kívántam a másodikat. Csúcsa közelében (vagy már ott) lévő - s beltartalmi értékei alapján valószínűleg hosszú ideig csúcson is maradó bor a 2003-GS. Sajnálnám ha valami dugó vagy palack - esetleg más? - hiba fosztott volna meg ettől az élménytől! Ja! És kóstolás közben ne szotyizz!!!

alföldimerlot 2010.11.21. 15:06:04

@Kor-vinum: Örülök, hogy nem minden Tiffán GS olyan, mint a mi palackunk volt. (A szotyizós poén kissé méltatlan volt, de annyi baj legyen.)
süti beállítások módosítása