Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Magasan a léc

Szarka Pince Juharos Furmint-Hárslevelű 2009

2010.12.15. 06:00 - palack

Szarka Dénes születőben lévő mádi pincéjét a Borbarát már felfedezte és megmutatta nekünk többek között az idei 7x7-en. Akkor nem kaptam föl a fejem a pince boraira, hanem most. Kiss János csöngetett be hozzám nemrég három borral a kezében, az egyiken címke sem volt, csupán annyi, hogy Juharos Furmint-Hárs 09. János erről a borról beszélt talán a legnagyobb lelkesedéssel: barátja Szarka Dénes adta neki, János pedig elhozta, hogy én is megkóstoljam. Bizony jól tette. Igaz, eltelt néhány hét, mire végre kidugóztam a palackot, ám akkor azonnal megértettem, miért is a lelkesedés.

Intenzív, friss, vonzó illattal mutatkozik be. Roppanósan friss alma és körte leöntve gyerekek ízlése szerint készült édeskés limonádéval, ami mellé harapunk egy falat fűszeres, narancsos diós bejglit - ha már úgyis közeleg Karácsony. Kóstolva nagyon magas szerkezetű, de nem ám úgy, hogy felível magasra, aztán lejjebb jön, ahogy azt egy hétköznapi bortól megszoktuk. Nem, ő végig fent van, ott kezdi és mintha nem is akarna lejönni onnan. Szóval savvezérelt rendesen, de rendkívül szépek, játékosak, finomak ezek a savak. Így a bor, ha nagyon magas szerkezetű is, mégis valahogy egyensúly közelben marad, nem száll el, nem borul meg. Ízében a leginkább citrusos gyümölcsösség mellett nagyon karakteresen sós, ásványos, pikánsan fűszeres jegyek dominálnak és tisztaság. Élénksége és meg-megvillanó mélysége emlékeztet a fiatal wachaui veltelínik és rizlingek zabolátlanságára, mintha sosemvolt házasítása lenne a kettőnek. Utóíze nem meglepő módon rendkívül hosszú, szinte véget nem érő, persze ezt egyáltalán nem bánjuk, mert finom is, ahogy az egész korty. 6 pont.

Címkék: kóstolás fehér hatpontos tokaj 2009 szarka pince

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr502512022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marvin__42 2010.12.15. 09:21:37

Kapható is valahol egyébként? És amúgy édes, száraz? A leírás mindenesetre jól hangzik...

E1510 2010.12.15. 10:16:30

A 08-as Juharos Furmint is nagyon szép volt.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.12.15. 11:50:20

@marvin__42: kézműves borok házába már megjött! és száraz!

borispán 2010.12.15. 12:53:26

Gyönyörűen megírt, gazdag, karácsonyos jegyzet limonádéval és bejglivel...azt az apróságot azonban, hogy száraz, vagy édes, másnak kellett megírni. :-)

palack 2010.12.15. 13:24:03

@borispán: ezt hívják közösségi médiának.

Amúgy szerintem az íz leírásából is lehet sejteni, ráadásul az említett rizlingek és veltelínik is szárazak leginkább.

mossberg operator 2010.12.15. 18:07:26

Hello!

Alkoholtartalom,pls?

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.12.15. 18:55:27

@palack:

palackozás dátuma? titrálható sav?

Kabócás 2010.12.15. 20:57:36

ja és teljesen száraz vagy maradt benne valamennyi cukor, ha igen hány g? :))

kegyetlenkirály 2010.12.15. 21:01:10

@palack: " Roppanósan friss alma és körte leöntve gyerekek ízlése szerint készült édeskés limonádéval, ami mellé harapunk egy falat fűszeres, narancsos diós bejglit "

Valóban száraz borra utal !?!

Várjál ,várjál, még nincs vége :

" Kóstolva nagyon magas szerkezetű, de nem ám úgy, hogy felível magasra, aztán lejjebb jön... Nem, ő végig fent van, ott kezdi és mintha nem is akarna lejönni onnan.....Élénksége és meg-megvillanó mélysége..."

Magas szerkezetű bejegyzés meg-megvillanó mélységgel.

palack 2010.12.15. 23:54:30

@londonercsecse: címke nélküli palacknál ez nehéz kérdés.
@kegyetlenkirály: első idézeted az illatról szól. Biztos kóstoltál már száraz, de tartalmas bort édes hangulatú illattal. A második idézetet nem értem miért másoltad ki, hacsak nem az kötekedő típusú kommentelő vagy, aki miatt érdemes blogot írni. Esetleg a borral kapcsolatban érintőlegesen van hozzáfűznivalód?

sutto 2010.12.17. 09:45:22

@palack: Idén már kétszer kóstoltam ezt a bort én is. Elsőre még címke nélkül és most november végén már címkével. Alkoholra nem emlékszem de ha fontos estére le is fényképezem ha érdekel valakit. Számomra nem ismeretlen egyik bora sem:
reveszklub.blog.hu/2009/11/22/madi_borvacsora#c7768540

kegyetlenkirály 2010.12.17. 20:06:07

@palack: Kötekedőnek nem nevezném magam, ellenben kritikusnak igen , remélem ez nem baj.Szivesen olvasom ezt a blogot, az itt található borok leírását,de általában csak akkor írok ha valami " nem tetszik " :))...ez a bejegyzésed most ilyen volt, de remélem írsz még ,hidd el , miattam érdemes :)
süti beállítások módosítása