Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pinot páros(ok) VIII.

2011.03.14. 06:00 - Octopus

Még egy szűk esztendő sem telt az előző kiadás óta, és máris megérkezett Lőrincz György dűlőfaggatásának újabb kóstolható eredménye, a három Grácia, avagy a Paptag, Hangács és Ferenchegy alkotta pinot-trió. Ahogy tavaly, úgy most is kedvezményesen juthatunk hozzá a hármashoz, ha idejében lépünk, ez a szép hagyomány reméljük a jövőben is megmarad – felettébb szeretjük ugyanis ezt a hasonlítgatós játékot. Azért mi csavartunk rajta egyet, és megtoldottuk az egrieket még néhány pinot-val, burgundival és egyébbel, ha már lúd, legyen igazán kövér. A St. Andreáknál maradva, a 2007-esek egyedi karaktere az újabb évjárat boraiban is tetten érhető: stílusuk egységes, azonban a különbségek határozottan megragadhatóak. Ezúttal is a Hangács bizonyult a legkülöncebbnek, a Paptag pedig a legjobbnak, bár ez természetesen csak egyéni vélemény. Az viszont egyértelmű konszenzus volt a társaság tagjai között, hogy a 2007-esek anno meggyőzőbbek voltak, még ha a különbség nem is égbekiáltó. Vakon kóstoltunk, ezt ugyan nem tartjuk elengedhetetlennek, annál inkább szórakoztatónak, így most sem mondtunk le róla.

Prieler Pinot Noir 2007, Burgenland

Szépséges gyümölcsösség orrban, fekete cseresznye, egy kis málna, halvány szegfűszeges aláfestéssel, kellő tömörségben. Fiatalos, nyoma sincs avaros-csipkebogyós jegyeknek, rendkívül tiszta és modern, már-már új-zélandi pinot-kat idéz. Ahogy a korty is, húsos, telt, arányos, ízében csokiba mártott cseresznye, szeder. A vége egy picit alkoholos, de nem zavaró mértékben, lecsengése hosszú, és itt már megjelenik egy kis avar a gyümölcsök mellett. Eléri a 7 pontot (Wein und Co, ~30 euró).

Nicolas Theuriet Marsannay Vieilles Vignes 2007

Az osztráktól világosabb szín, tiszta rubin. Burgundisabb az illat, finoman bőrös-animális, cseresznyés, szilvabefőttes, jól adagolt hordófűszerekkel. Inkább játékos, mint mély, de nagyon is vonzó és izgalmas. Közepes test, száraz, savhangsúlyos, mondhatni jellegzetes, íze cseresznyés, finoman sós, a vége közepesen tanninos, nem túl hosszú finissel. Nem különösebben bonyolult, viszont nagyon kellemes. 6 pont alja (~15 EUR).

Domaine Chopin Gautier, Cote de Nuits Villages "Les Vignottes" 2007

Klasszikus Burgundia, 15 euróért elég gyengén muzsikál. Kicsit fülledt elsőre, enyhén sajtos, alapvetően meg csipkebogyós-cseresznyés-avaros, mélység nélkül. Teste egyszerű, anyag alig van benne, de az sem igazán rendezett. Felejthető. 4 pont.

Felton Road Calvert 2008

Remélhetőleg a pincészetet már nem kell bemutatni senkinek, igazi világsztárról van szó. Boraikat, főleg a dűlőseket nem könnyű elcsípni, gyorsan felszippantja a piac, mind az utolsó palackig. Felismerhető új-zélandi karakter, burgundival összekeverni nem könnyű, ahhoz mérni pedig nem is feltétlenül szükséges: immár önálló műfajjá nőtte ki magát. Sötét gyümölcsök, leginkább szeder, éretten, de nem túléretten, mentával, medvecukorral kiegészülve alkotják az illatot. Mély, koncentrált és tiszta. Húsos, telt test, tömören gyümölcsös, gazdag, enyhén édeskés. Kellően lendületes, de savai nem hangsúlyosak, a szesz kicsit melegít, utóíze hosszú. Gyönyörű, az est bora (a Block 3 pedig még ennél is szebb volt). Nagyon fiatal, de már most tökéletesen élvezhető, és palackéréssel még szebbé válhat. 7 pont (£28 nywines.co.uk, már elfogyott).

St. Andrea Ferenchegy Pinot Noir 2008

Világos gránát szín. Intenzív, kicsit tölgyes, füstös illat, piros bogyósokkal, talán egy kis virággal is. Könnyed, törékeny, de nem súlytalan korty, alacsonynak tűnő alkohollal (13,5%!), savvezérelt szerkezettel. Hűvös klímáról árulkodik, nem koncentrált, de zamatos, könnyeden elegáns. A közelmúltban kóstolt 2006-os a csúcsán volt, gyönyörű formában, kérdéses, hogy ez eljuthat-e odáig. Eléri a 6 pontot (2650 Ft jelenleg)

St. Andrea Paptag Pinot Noir 2008

Színe dettó, mint a Ferenchegyé, illata amellett, hogy pinot-s, némileg sötétebb, éretten gyümölcsös, szilvás, egy kevés füstölt sonkával és kókusszal kiegészülve. Egy kis rumos meggy is felbukkan orrban, noha nem alkoholos egyáltalán. Tetszetős, de lehetne azért komplexebb, mélyebb. Teste közepes, szerkezetében megszólalásig hasonlít a Ferenchegyre, savra épülő, nem nehéz, de kellően gazdag ízű, meggyes. Moderáltan tanninos, lecsengése nem túl hosszú. Stabil 6 pont.

St. Andrea Hangács Pinot Noir 2008

Színe mint a másik kettőé, orrban viszont markánsabban eltér tőlük. Hűvös és pinot-s, de ezen belül mégis érettebbnek tűnik, illatosabbnak, édesebb gyümölcsökkel. Málna, vörösáfonya, némi medvecukor, és egy kis vas. Szájban kevésbé domináns sav, de így is nélkülöz bármiféle édességet, akárcsak testvérei; íze csipkebogyós, észrevehetőbben tanninos. Kissé talán egyszerűbb a kelleténél, és lehetne hosszabb is. 5 és 6 pont határán.

Domaine Arlaud Gevrey-Chambertin 1er Cru Aux Combottes 2007

Töményebb, érettebb illat, finoman gombás, koncentráltan meggyes, finom fahéjas fűszerezéssel; nem igazán komplex, de kárpótol érte mélységével. Arányos, kerek, egészen testes, ehhez a tömörséghez gyönyörűen integrált, nem hangsúlyos savak járnak, ami szinte meglepő (leplezés után persze) – burgunditól kicsit többre számítana az ember, noha a legkevésbé sem hiányzik több, és a lendület sem szenved csorbát. Meggyes-cseresznyés-fűszeres íz, szájban is inkább sűrű, mint sokrétű. 6 és 7 pont határán (35 euró, Millesimes.com).

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos eger pinot noir hétpontos st andrea burgenland prieler új zéland burgundi pinot paros nicolas theuriet domaine chopin gautier felton road

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr652737241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.14. 06:13:15

Köszi a posztot, mindig hasznos frissen megjelent, sokakat érdeklő borokról olvasni, ráadásul rögtön elhelyezve egy nemzetköti mezőnyben.

Bortó 2011.03.14. 08:18:32

A "felismerhető" új-zélandi karakter sokkal kevésbé válik felismerhetővé, hogyha 200-300 eurós (és up) kategóriából kerül burgundi az új-zélandi mellé. A Calvert amúgy nálam már inkább nyolc pont (92-93).
A 2009-es év jobb volt. Érdemes kipróbálni a Craggy Range Calvert-jét is, mert az ugyanabból a dűlőből van, ahol sokan örülnének néhány sornak...

Kapitányr 2011.03.14. 17:49:03

Szombaton voltunk Gyurinál.Mindenkit elbűvöl az a szeretet ami sugárzik belőle ( és én mondom,vallom) a boraiból is.Fantasztikusak a dűlőszelektált borai,amik a leírtak szerint is megálljál helyüket a nemzetközi mezőnyban is.Lásd:Hollandiában a Merengőt az év (2010)legjobb vörösének választották.

2011.03.14. 21:38:12

nagyon jó kis poszt, már hiányoltam is:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.15. 12:58:44

@Kapitányr: én is mostanában kóstoltam a 3 dűlőszelektált tételt. Nekem mindegyikben túlzó volt a fahasználat, ami a 2007-esekre nem volt jellemző. Az itteni pontok megállják a helyüket, de kár volt ennyire odavágni a gyümölcsnek. Továbbá túlérett, kissé lekváros aromák is problémásak mindhárom borban, legalábbis nálam.

felvetés 2011.03.15. 22:00:49

@akov: Ha már lekvár: Nem tudok mit kezdeni a 14,5-ös alkoholú, lekváros kadarkákkal és pinot-kal Egerből. (Gál és Buttler) Rá kellene már jönni, hogy ezek jó esetben lehetnek szépek, de sohasem lesznek fajtái "ékkövei". A hétvégén megkóstolom az Etyeki Kúriát, abban van minden bizodalmam...

loading 2011.04.18. 19:44:13

@akov: egyetértek a túlzó fahasználattal (Hangács biztosan). Nekem a színe is furcsa: mintha már barnás jelleget kezdene ölteni (2011. áprilisában?!). Ízben egy kevés sherrys jegy, amely a levegőztetéssel javul.
A lényeg: most nincs formában. Hogy lesz-e? -, azt nem tudom megmondani.
süti beállítások módosítása