Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mediterrán ízek

2011.06.27. 06:00 - Octopus

Nem csak palack tartozik a szerencsések közé, év elején magam is meghívást kaptam az Enoteca Montalcino szaküzletbe a 2006-os brunellók bemutatójára. A tucatnyi bor közül a kedvenceim a Talenti, La Serena, Lazeretti, Oliveto és Gorelli voltak, ezek mindegyike nagy élményt nyújtott. De hogy telhetetlen legyek, nagyon kíváncsi lettem volna még, mit sikerült az évjáratból kihozni a Podere La Vigna pincészetnek – a 2004-es Riservájuk azóta sem megy ki a fejemből –, viszont ők ezúttal kimaradtak a megmérettetésből. Kérdésemre, hogy várható-e szállítmány érkezése a későbbiekben, igenlő választ kaptam a tulajdonos Suhayda Lászlótól. Nemrégiben megcsörrent a telefon, megérkezett a bor, tudtam meg, továbbá szólt László, hogy mást is hozott a pincétől, van-e kedvem megnézni őket. Volt, így a brunello mellé kaptam még három bort tesztelésre.

Podere La Vigna Il Dragone Rosso 2009

A pince IGT besorolású belépő bora, olyan friss, hogy még a honlapjukon sincs rajta. Ehhez mérten nem is egy érlelésre szánt tétel, inkább egy kellemes, jól iható, "fogyasszuk most" borocska, moderált alkohollal (13,5%), bántó élek nélkül. Világos gránátvörös szín, meleg karakterű, piros bogyós illat főként eperrel (de nem azzal a rozés-tuttifruttis változattal), bőrösséggel, mediterrán fűszerekkel. Teste alig közepes, arányos, savai feltűnés nélkül adnak kellő tartást, íze gyümölcsös, szintén pirosakkal. Nagy mélységet ne várjunk tőle, viszont hibát sem találni benne, kerek, jól csúszik. 4+ (1900 Ft)

Podere La Vigna Rosso di Montalcino 2008

Nem vagyok egy megrögzött RdM rajongó, talán pont ezért volt kellemes meglepetés ez a bor. Túlzásoktól mentes, nem erőltetett, nem próbál nagyobbnak látszani, mint ami, mégis, már valamelyest struktúrált és komplex is. Izgalmas, nehezen leírható sangiovese illattal nyit, melyben nem a gyümölcsök dominálnak: bőr, levendula, szegfűszeg, fekete cseresznye, eper, dió, füge, virágok. Nem különösebben intenzív, és nem is olyan mély, mint a brunello, de felettébb vonzó. Kóstolva lendületes, közepesen testes, nem extrahált, nem nehéz, mégis van szerkezete és tartása. Integrált savak, pont elég tannin, ízében mindenféle piros bogyósok, fűszerek, bőr, kellően hosszú. Nem egy harsogó bor, viszont nagyon arányos. Eléri a 7 pontot (4900 Ft)

Podere La Vigna Maritato 2006

Szupertoszkán kísérlet: 70% sangiovese, 30% merlot, francia tölgyhordós érlelés. A hordó és a merlot megtette a hatását, habár borunk elsősorban toszkán jellegű, mégis van egy kis bordeaux-i beütése. Az illata közepesen intenzív, sötét, gazdag és mély, animális, hűvös, gyógynövényes, finoman kávés. Beszáradt szilvalekvár, fekete olíva, füge; érett, gyümölcsei már hátrahúzódóban. Szájban elegáns, élénk savú, teljesen száraz, cseppet sem nehézkes, mégis sűrű. Zamatgazdag, de megfontolt, érett sötét bogyósokkal, ánizzsal, medvecukrral és kis kávéval, bőrrel. Utóíze hosszú, tanninjai markánsak. Fogyasztásra érett, komoly bor. Érdekes lenne betenni egy csúcsvillányi-sorba. Eléri a 8 pontot (7900 Ft)

Podere La Vigna Brunello di Montalcino 2006

Illatosabb, játékosabb bor, mint a Maritato, leginkább talán egy nagy burgundi és egy nagy zinfandel/primitivo elegyéhez lehetne hasonlítani. Közepesen sötét gránát szín, távol az átlátszatlantól. Összetett illatában sötét és piros bogyósok, fekete meggy, eper, friss füge, sárgadinnye, avar, fűszernek ánizs és rozmaring – egzotikus, mégis vörösboros. Kevésbé animális, mint a Maritato, de a bőr itt is jelen van. Testes, húsos, de inkább glicerinesen sűrű, nehézkesség nélkül. Savai szépek, tanninja nem jelentős, arányai és szerkezete is nagyon rendben van. Bőrös, cseresznyés, fűszeres íze gazdag és hosszan cseng le. Akár már most is fogyasztható, de talán érdemesebb még érlelni. Eléri a 8 pontot (12.700 Ft)

Címkék: 2006 olasz négypontos hétpontos nyolcpontos sangiovese brunello di montalcino toszkán

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr833017118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása