Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Pinot-szűzek

2011.11.11. 06:00 - alföldi merlot

Amennyire hidegen hagy a chardonnay-k lecsúszása, annyira örülök, hogy szaporodnak a megfizethető pinot-k. Egyessel azért kevés árcédula kezdődik, de ahogy a magyar nemzetgazdaság ráfordul az elrugaszkodó pályára, úgy szaporodnak a 10 eurónál olcsóbb pinot-k (a jobbakból véletlenszerűen: Gál Tibor, St. Andrea, Heimann). Külön öröm, hogy két általam nagyra becsült és alkoholista forintjaimmal rendszeresen támogatott fehérborászunk is a pinot noirban találta meg a vörösbe vezető utat. Ha nem csal az emlékezetem, az előtanulmányokon már túl vannak: Bussay Lászlónak talán két éve volt egy vásárolt szőlőből készült pinot-ja, Légli Ottó pedig mintha merlot-val kísérletezett volna. A most kóstolt pinot-k saját ültetvényről származnak, az egyik biztosan szűztermés, a másik talán vagy majdnem, és mindkettő befér 10 euró alá.

Bussay Pinot Noir 2009

Ezen ugyan nem múlik semmi, és kissé szégyellem magam, hogy szóvá teszem, de ahányszor kezembe került a palack, mindig megütköztem, hogy hosszú nyakú rajnais. Ennél lényegibb észrevétel, hogy a bontás napján meglehetősen bufurc volt. Érezni lehetett, hogy nincs megpiszkálva, hogy azt kapom, amit szüreteltek (Bussay-bor esetében ennek nyilván nincs hírértéke), de belengte a zöld halvány gyanúja, érződött a fiatalságból fakadó nyersesség, és az illatban és a lecsengésben külön szólamot játszott a hordó. Szerencsére másnapra összerakta magát, harmadnapon már szárnyalt.

Egészen világos, narancsos, barnás árnyalat. Az első napi próbaüzemet leszámítva, amikor még csikorogva forgott a kakaó-vegetalitás tengelyen, az illat hívogató, sokszínű és kimondottan pinot-s. Nagy vonalakban: avar, vadhús, csipkebogyó, hibiszkusz és egy kenőolajos árnyalat. A korty húsos, sűrűszövésű, sima felszínű, semmi izmozás, darabosság. A tanítanivalóan élénk és csiszolt savaknak köszönhetően friss és eleven. A korty végén belép némi fanyarság, még szerethető mértékben. Finom érintésű, szerény tannin. Az első napi teljesítménye alapján csak szorgalmi feladatként tudtam volna ajánlani elszánt Bussay-rajongóknak, a második és harmadik nap alapján viszont vettem még egy palackkal. 6 pont és best buy. (2790 Ft - nem először járt nálunk.)

Légli Pinot Noir 2008

Kimondottan tetszetős csomagolás, és mint kiderült, tetszetős tartalom. A két pinot közül ez volt a slágeresebb. Illetve sötétebb, opálosabb, édesebb, hordósabb. Szépen megkomponált bor, de hosszabb távon kiismerhetőbb, egyszerűbb és hamarabb megunható, mint a Bussay. A Bortársaság honlapja szerint „2006-os telepítés szűz termése, nyitott kádban, kézi macerációval erjesztve, 500 literes hordóban érlelve”.

Az illat kifejezetten megnyerő, de idővel hiányozni kezdtek a vadabb, vadonosabb színek. Málnacukor, virágok, konyakmeggy, tejkaramella, puncs. Hál’ istennek a konyakmeggyhez szinte kötelezően feltálalt alkoholos, acetonos jegyektől megmenekülünk. Kóstolva finom, könnyed és behízelgő. Nem lóg ki semmi. Ízben is döntően málnás. A korty végétől bejön egy kis kakaósság meg hordótannin, de az alapbenyomás végig az marad, hogy ez egy biztos kézzel kivitelezett, profi pályamű. Merlot-fogyasztók is elkezdhetik. 5 pont (2750 Ft)

Címkék: hatpontos bussay zala ötpontos pinot noir dél balaton légli ottó balatonboglás

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr433369908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.11.11. 15:28:07

nagyon örülök hogy újak írtok a pinot noir-ról. remélem, valaki talál majd olyat, ami igazán izgalmas és jó inni is. az elmúlt években csak a vékonyba ("elegánsba") és túl savasba ("klasszikus burgundiaiba") futottam bele.

ha átlépünk a kérdésen, hogy milyen az igazi pinot noir, asszem a 2000-es Thummerer és 2005-ig a Tiffán (aminek helyét gyönyörűen átvette - sajnos nem mellé lépett - az Elisium) óta nem ittam emlékezeteset, hacsak most nem javasol valaki ilyet...

töppedt 2011.11.14. 09:47:33

@szenvedély S.:
Bott Frigyes Pinot noir 2009
Csobánci bormanufaktura 2008, 2009

117 2011.11.14. 18:11:50

@szenvedély S.:

Nekem jelenleg 3 pinot ízlik: St. Andrea, Ebner 2008 (ez sem burgundi palack) és a Fritzéké Szekszárdról (ez sem), a 2008-as prémium változat. Utóbbi nagyon húzós árban (10.000,- a pincénél), én egy fesztiválon találkoztam egy féldecivel (de ott kétszer is). Ehhez képest a Pécsi Borozó "lehúzta", de nem értettem vele egyet.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.11.14. 18:34:49

@fugu: @töppedt: @117:

kösz srácok! Bottot kipróbálom, még az épeszű anyagi határon belül van. Ebnert lehet, St. Andreát biztosan nem, mert nem jön be, nem az én ízlésem.

apropo. Csobánci Bormanufaktúra hol hozzáférhető?

töppedt 2011.11.14. 18:56:09

@szenvedély S.:
Terroir Club
http://terroirclub.hu/index.php?data[mid]=3

fugu 2011.11.19. 12:44:51

@szenvedély S.: Bottról már lehet, h lemaradtál, de próbálkozz a Radovinben!
Új javaslatom: Orsolya, Etyeki kúria
süti beállítások módosítása