Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Oportórepeta

2012.02.29. 11:15 - alföldi merlot

Akármekkorát merítünk, mindig kiderül, hogy nem elég nagyot. A borút derűre konvertáló tuti tippeket rendre kihagyjuk. Én legalábbis ezt olvastam ki az Oportóhét kommentjeiből. Szemes nélkül komolytalanok, Vylyan nélkül súlytalanok vagyunk. Ezen ne múljon! A Szemes amúgy is szívügyem, a Vylyan nosztalgia. És a kötelező hiánypótlásra ráadásként befutottak a Jackfall felhőkarcoló paszulyai.

Szemes Villányi Portugieser 2011

Mint a 2008-as. Az más kérdés, hogy ma már nehezebb ujjongásra bírni (erről is a külföldiek tehetnek, főleg a most 990 forintos Al Muvedre), de azért meghajolok Szemes József következetessége előtt. Az illat tipikusan oportós, vaynerchuki abszurd tömörséggel: kátrányos meggylé és resztelt máj. Kóstolva kerek, érett, jó savú, a felszín sima, a textúra selymes, a korty közepe kissé üres, de stabilan gyümölcsös. Cheap & cheerful, mondaná az angol. Én pedig azt mondom, hogy ilyen a villányi oportó, ha jó napot fog ki. 5 pont, de 1700 forintos árával nem nevezhető alkalmi vételnek.

Vylyan Villányi Portugieser 2011

A Gere Tamás és Zsolt-féle jobbról előzés taktikáját követi. Annyira korrekt, hogy az már nem is portugieser. Ennek a fajta oportó-szelídítésnek bizonyára több mesterfogása is van, én kellő borászati ismeretek hiányában mindig a házasításra gondolok. De lehet, hogy a hordótól vagy a szűréstől juhászodott meg. Az illat málnacukros (merlot?), köménymagos (kékfrankos?), bocskorszíjas (hordó?). Kóstolva kiegyensúlyozott, jól csúszik. A korty kissé üres, kissé jellegtelen (a málnacukor mindent visz), de ez legyen a legnagyobb bajunk. Lehetne persze hosszabb, lehetne összetettebb, a meghatározó benyomás azonban az, hogy egy okosan elkészített, kellemes bor, amiről sikerült legyantázni az oportószőrt. Erős 4 pont. (1590 Ft)

Jackfall Portugieser 2009

A két Jackfallt önkéntes felajánlkozásból a pincészet küldte. A kísérőmailben azt mondták, hogy ők komolyan veszik a fajtát. És tényleg. Nem primőröznek, nem bozsoléznak, az aktuális évjárat 2009. Dűlőszelektált oportójuk, a 2008-as „Gesztenyés” alkoholja 15%, az ára 4000 Ft.

Nekem a 2009-es „sima” végül jobban tetszett, de mindkét bor olyan tiszteletreméltó tudásról és hozzáállásról tanúskodik, hogy a Jackfallt haladéktalanul fölvettem a méltatlanul ismeretlen listámra.

A 2009-es Portugieserről soha ki nem találnám, hogy oportó. Vagy hogy cabernet, vagy kékfrankos, vagy zweigelt, vagy merlot. Ha már valamire, akkor egy rosso di montalcinóra hasonlít, és aki ismer, tudja, hogy ez nálam nagy dicséret. Aromái, a hordóhasználat, egyensúlya és vitalitása sangiovesére emlékeztet. Bizarr. Az illatban olívabogyó, cseresznye, citrusok, narancs és hordóvanília (elegánsan, mértékkel). A kezdeti animalitás gyorsan kiszellőzik, de egy árnyalatnyit talán illós. Komplex, nagyboros, jó szerkezettel, lendülettel, csiszoltsággal, jó korban. A tannin inkább fatannin, kissé tapad és szárít, de bőven tolerálható.

Ha házasítás is, nem lóg ki belőle semmi, nem árulja el magát. Bornak kiváló, villányi oportónak alien. Kiváló alany vaktesztes tréfákhoz. 6 pont (2500 Ft

Jackfall „Gesztenyés” Portugieser 2008

Nálam ez vakon villányi merlot az ezredforduló környékéről. Ha oportó, akkor esszencia, de szerencsére az alkoholédesség mellett is száraz lecsengéssel. Eleinte dúlt bennem a nosztalgia, és tapsikoltam, hogy mennyire toleráns vagyok, aztán valahogy szárnyam szegtem. Valójában nagyon jól elkészített bor, és a nyilvánvaló buktatókat elég ügyesen veszi. De nem olt szomjat, nem komplex, és nem fejlődik a pohárban. Hangulat kell hozzá és hiperhatékony máj. Aki jó barátságban van az alkoholédességgel, a málnaszörppel, egy kis acetontól nem száll inába a bátorság, és általában szereti a nagy villányiakat, az bátran kipengetheti érte a 13 eurót.

Talán 6 pont ez is, de csak a kötelességtudat pontoztatja velem. (4000 Ft) 

(Angolul tudóknak egy kis csemege: Grape Type: Viognier; Price: $16 to $29 per bottle; Wine type: Drinking; A special portugieser. You should try it, they can be like that. 1200 bottles were made, gourmet. In this style of portugiesereket Jackfall clearly want to make in the future.)

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos villány vylyan portugieser oportó 2011 szemes szemes józsef jackfall egy hét oportó

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr154224828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

117 2012.02.29. 13:10:59

A 2006-os Jackfallt kóstoltuk néhány hete, én árultam el a többieknek, hogy "oportót" iszunk. Nem tűnt fel, nekem is csak a címkéről. Mindenki megnézte a palackot. :-) Az mondjuk egy cseppet túl volt a csúcsán, de rendben volt.

2duc 2012.02.29. 13:31:35

A cikkben említett Al Muvedre már nem kapható a BT-nél, legalábbis Budapesten. Sajnos ezek a bestbuy tippek sokszor túl későn jönnek itt az Alkoholistán.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.02.29. 14:44:04

@2duc: Amikor Octopus beírta az egyik oportós poszt alá, akkor még javában volt, sajnos azóta mindenhonnan elfogyott, úgy tájékoztattak nemrég. Én a saját lustaságom miatt maradtam le.

pupa pupánszky 2012.02.29. 15:40:08

Jackfalléknál megszállni is érdemes. Nagy élmény

Daeril 2012.02.29. 16:23:37

Ezzel a mondattal és az ehhez hasonlókkal nem tudok mit kezdeni:
"Bornak kiváló, villányi oportónak alien."

Ilyen alapon savanyú híg olaszrizlingeket meg furmintokat kelle innunk a mai napig - mert régen úgy csinálták és az volt a megszokott. Vagy oxidált, avinált aszút...

Lehet, hogy az oportó nem olyan ahogy elképzeltétek? Valaki elkezdi rendesen csinálni és tételezzük fel, hogy hozza konzisztensen évről évre - azt le kell szólni?

Néha a keretek megváltoznak - sok fehér és vörös fajtánál volt már erre példa.

Gasztroszex - Tony D'Amato · http://gasztroszex.blog.hu/ 2012.02.29. 16:59:58

Ha ez a két Jackfall (kóstoltam őket én is) ennyire tetszik, mint oportó, akkor már mindent értek, érthetőek a korábbi oportós bejegyzések...

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.02.29. 20:22:12

A szemest és a muvedrét én is ittam a minap, hasonló a végeredmény. :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.02.29. 21:53:40

Jackfallék után is azt mondom, 4000-ért nem nagy szám 6 pontos bort készíteni, vagyis az oportó/portugieser továbbra sem győzött meg arról, hogy érdemes lenne egy forintot is költeni rá.

ha egy 5 pontosért 1700 huf sok, akkor egy 6 pontosért 2500-ért sem ájulok el. 4-6 €-ért már kiváló, 6 pontos spanyol, francia és olasz borokat lehet inni...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.03.01. 00:20:56

@szenvedély S.: Szerintem 6 pont 2500 forintért egyáltalán nem rossz vásár, nálam ilyenkor a konkrét boron múlik, hogy azt innám-e minden este, vagy egyáltalán nem izgatja a fantáziámat. Van több bor, ami nagy kedvencem, de még én sem adnám magas pontszámra őket.

zoli 2012.03.01. 08:53:54

Szerintem nyugodtan hagyjátok az oportót, úgyse lesztek okosabbak, egyszerűen nem az esetetek.
Hiába futtok most még egy tiszteletkört vagy önigazoltok a margóra, mostok kezet összesítőleg. Vagy a műfajjal nem tudtok mit kezdeni, vagy nagyon máson szocializálódtatok.
Mondhatnék további tippeket, de az se érne célt, mert a ti merítésetekből több olyan tétel is akadt, amit messze kategóriája alatt értékeltétek. Több alkalommal is kóstolva, egyöntetűleg tetszett minden jelenlévőnek, némelyikükből már egy kartonnyit is bevágtam, palackvariáció kizárva.
Semmi baj, nem vagyunk egyformák, legfeljebb a "nem tipikus oportó" vagy az "ilyennek kellene lennie egy oportónak" fordulatokat hagyjátok el. Meg a távolba mutató végkövetkeztetéseket.

alföldimerlot 2012.03.01. 09:29:41

@zoli: Nagyon nehéz a hozzászólásaidra reagálni, mert az áradó ellenszenv irántunk, illetve a kioktató magabiztosság, ami áthatja őket, gyakorlatilag lehetetlenné teszi az értelmes párbeszédet. Ezért már évek óta lakatot teszek a számra, amikor melegebb éghajlatra küldesz bennünket, és némi gondolkodás után jobbnak láttam a boraidról sem írni, mert féltem, hogy nem tudnám magamat függetleníteni attól, amit rólad mint emberről gondolok. De most annyira megleptél, hogy kénytelen vagyok föltenni a kérdést: szerinted a Jackfall a posztban szereplő borairól tévedés azt állítani, hogy nem tipikus oportók?

zoli 2012.03.01. 10:21:27

@alföldimerlot: Pedig tévedsz az ellenszenvvel kapcsolatban (na jó, akad egy olyan is). Nem azzal a célzattal írtad ezt a cikket, hogy végképp tisztánláss vagy hogy kiderüljön, kinek a készülékében van a hiba? Ezzel kapcsolatban mondtam el a véleményemet - szerintem a tiétekben.
Ha visszakeresel, épphogy örömmel konstatáltam, hogy oportóval foglalkoztok, még két palackot is felajánlottam volna, hátha a legjobbak kimaradnak. Közben az egyiket megkóstoltátok (Lelovits), egyszerűen nem tudtam mire vélni, mindenkinek kivétel nélkül tetszett, akivel eddig találkoztam. De az általad kóstolt Gere TZs is sokkalta jobb a leírtaknál. A nem oportós, mint olyan visszatérő elemként többször is szerepelt a leírásokban. Ebből következtettem arra, hogy nem vagytok vele tisztában.
Ha vmi ellenérzésem van az inkább az, hogy ezen hiányosságotokból és az abból következő lehúzott oportókból vonja le a bölcs hozzászóló azon végkövetkeztetéseit, hogy ki kell vágni vagy, hogy Villány en bloc szar és ezek a vadhajtások a ti magjaitokból nőnek ki, vállaljátok-e vagy sem.
Sajnálom, ha kioktatónak, párbeszédre alkalmatlannak tartasz, meg kellett volna azért próbálni. Idekívánkozik, hogy egyikőtök írása igen primitívre sikeredett, igen rosszindulatú utalgatásokkal. Mindez azért kívánkozik ide, mert gyakori mentegetőzési alap, hogy mi csak mezei fogyasztók vagyunk, leírjuk, amit tapasztaltunk. Hát nem.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.01. 16:42:12

@Szomjas Gödény: magyar borból valóban. más kérdés, hogyha nem csak magyar bort iszunk, akkor mennyire versenyképesek ár/értékben a magyar borok - de ez már annyiszor volt téma és mindig az lesz a vége, hogy nem nagyon...

2012.03.01. 17:54:25

@szenvedély S.: no offense, de nagyon fárasztó ez a "magyar bor nem versenyképes ár/érték arányban a nemzetközi borok mellett" szöveg. ráadásul jobbára ugyanazoknál az embereknél lesz mindig az a vége, hogy nem nagyon. én sem szeretnék belemenni az egészbe, csak jelzem, hogy versenyképesből is van dögivel. most pedig megyek, és felveszem az I (L) Villány pólómat.

evernever 2012.03.01. 20:41:13

@Parci: Nekem is van olyam pólóm, csak az enyém hátán van egy zsákutca tábla is :-)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.01. 23:41:57

@Parci: ha nagyon fárasztó, ne olvasd! végképp nem értem, hogy ha ennyire elfáradsz tőle, akkor miért szólsz hozzá? harmadrészt, miről akarsz meggyőzni? külföldön élek, ahol ezek a borok - hál'istennek - könnyebben elérhetőek, mint a magyarok, talán van is alapom, hogy ezt mondom. no offense, persze.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.03.02. 00:19:52

@szenvedély S.: Inkább csak arra gondolok, hogy a hány Ft/pont arány már túlegyszerűsíti az egyenletet, a személyes kedvenceim esetében hangsúlyosabban számít a konkrét bor. Van, ami nagyon a szám íze szerint van, és ezért nyerő, pont. Van közte olcsó szekszárdi, tescos ausztrál, délolasz téesztermék, purista magyar kistermelő, mindenféle népek.

fugu 2012.03.02. 07:12:30

@evernever: Nekem is van, szerintem aktuális divat.
Komolyra fordítva a szót ez nem divat, de szerintem erre a tendenciára oda kellene figyelni! A "NAGYOK"-nak meg nagyon! Persze Ők ezen mosolyognak, mert megy a bolt. Oké, mi iszunk mást. Nem bonyolult.

fugu 2012.03.02. 07:13:45

@evernever: Úgy értettem, hogy az enyémen is van hátul tábla...

2012.03.02. 09:45:33

@szenvedély S.: azért szólok hozzá, mert az állítás hamis. meg mert ez egy blog/topik, ahol az emberek már csak ilyenek, hozzászólnak. külföldi borokhoz köszönöm szépen én is hozzáférek, aztán mégis hazai borokból tankolok jellemzően (2-3000 ft-os ársávban), mert jobban megéri.

2012.03.02. 11:24:21

@Parci: de, hogy konkrét is legyek, kapásból pár bor, amiket inni szoktam és ami nagyon nehezen lenne megverhető ár/érték arányban a szuper külföldiából is, szerintem:
- demeter birtokbor édes és száraz
- sap juhfark és olasz
- ráspi kékfrankos, kopár, mágus
- karner és losonci siller
- szecskő szürkebarát
- szentesi öcsi
stb. stb. stb.

117 2012.03.02. 11:34:37

Egy vélemény:

Nyilván mind a hazai, mind a külföldi borok között vannak olyanok, amik jó ár-érték arányúnak számítanak, mások pedig nem annyira.

Annak kifejezetten örülök, hogy hazai bort jó minőségben lehet fogyasztani. Ugyanakkor a sajátjaival szemben az ember hajlamos kritikusan fogalmazni, pont szeretetből. Igenis ösztökélni kell a hazai termelőket, hogy évről évre jobb borokat állítsanak elő. Mindenki ismer példát az elkényelmesedő termelőkről. Nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy hozzánk is a világ számos termelőjének számos terméke érkezik, amelyek olykor előremutatóak, különlegesek, máskor meg olcsó tömegtermékek vagy túlározott sztároltak (ez, gondolom, a magyar exportra is igaz) (förtelmes elzászi fehéreket lehet kapni, és nyilván nem ez alapján kell megítélni a jeles borvidéket). Itthon persze sokszor sokkal drágábban lehet ugyanazon termékhez hozzájutni, mint külföldön.

Végül meg úgyis az egyéni ízlés és a pénztárca dönt. Meg egy kis lokálpatriotizmus.

Egy másik vélemény:

A portugieser valószínűleg olyan, amilyen. Talán sosem fog nagy bort adni, de a kultúra része, és nem véletlenül. Stílusa van, mégha nem is tetszik mindenkinek. És ki kell mondani: olcsóbban kellene adni egynémelyeket.

117 2012.03.02. 11:44:20

@Daeril:
"Bornak kiváló, villányi oportónak alien."

Szerintem nem leszólásnak szánta alföldi merlot ezt a leírást, és ezzel igaza is volt szerintem: tényleg teljesen más jellegű (jellegében: kinézetében, színében, karakterében, ízvilágában), mint a többiek. Mondhatnánk egyedinek is.

Kölpény 2012.03.02. 14:29:27

A jólihatóság is szempont, az oportó esetében padig értékmérce. Amíg a C.S. sokszor a mély színnel, tanninnal, lekvárossággal, tölgyaromákkal hízelgi magát bele sokak poharába, aközben ő inkább a könnyedséggel, gyümölcsökkel és szép savakkal hódít. Ebben pedig a CS nem tud vele versenyezni.
Általában a látszólag egyszerűbb, vagy könnyebb bort adó fajtánál(ami az oportó, kadarka, esetleg kékfrankos esetében sem pejoratív)alap esetben a termelési költség nem marad el a dupla áron értékesített világfajtákéhoz képest.

Nem minden borunk ár-érték arány bajnok, de ez egy összetett folyamat. Lassan kiépülnek a birtokok, tisztul,egyszerűsödik a fajtaszerkezet, beállnak és korosodnak az ültetvények. A fejlesztések, nagy kiadások dandárja már megvalósult, eljött az ideje, hogy racionalizálódjanak az árak is. Sok minden egy picit drágább a kelleténél (a 27% áfa is tényező) és jó néhány különlegesség az ára alatt kerül a polcokra. Most az van még megszokva, hogy a minőségi borok 3-9 pontot kapnak, de a fogyasztók többsége 1-3 ezer forintos árú borokban gondolkodik. Gyakran a 6-8 pontos borok termelési költsége 10 szerese a 4 pontosénak (ehhez képest a polcokon pl. oportó 1700, Öregkirály furmint 4900).
Vannak zavarok a magyar borpiacon, de attól még külföldön sem minden szent és csodás. 50 év kommunizmus és értékrombolás után, és az azt követő még inkább értékválságot generáló mai rendszerben nem rossz teljesítmény a magyar bor. Szép jövőt sejtet.

Cirfandlia 2012.03.02. 16:40:25

@alföldimerlot: Áradó ellenszenv, kioktató magabiztosság Zoli hozzászólásaiból??? Hát sztem nem egy filmet nézünk, de úgy tűnik a borászok önérzeténél csak a blogolók önérzete nagyobb ha kritika éri a kritikájukat. (lásd még múlt heti csörte Bzoli és borrajongó blog között)

Daeril 2012.03.02. 17:44:04

@117: Nekem inkább az jött le, hogy valószerűtlennek tartotta, hogy a bor oportóból készült volna (100%-ban).
De ez már olyan mint a verselemzés - belemagyarázunk gondolatokat egy ellentmondásos mondatba.

Sárfehér 2012.03.02. 18:48:40

Az, hogy ilyen élénk a vita az portugizi körül, mégiscsak azt jelenti, hogy szeretjük. :)

kifli 2012.03.02. 21:45:35

mazohisták vagytok ezzel az oportózással

ihatóbb · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2012.03.05. 14:09:57

Oportó hét... Gyönyörű. Biztos, hogy vannak komoly tételek is, de leginkább amolyan kármentőként működik ez a bor, el lehet sózni a gyengébb tételeket is, és a tájékozatlan borfogyasztó örül, hogy hozzájut egy-két nevesebb pincészet borához Portugieser név alatt olcsóbban.
Legyen inkább Olaszrizling hét, Kékfrankos hét, Kadarka hét...
A Portugizi, így hivatalosabb ( az Oportó kicsit avítt és tiltott név, vagy már engedélyezték? ) Szóval várjuk a jobb heteket!

italosztály 2012.03.09. 17:27:01

nehezen értem az oportó körül forgó hitvitákat. ez egy olyan borszőlő fajta, amelyből önmagában csak egyszerű bor készíthető. a legkiválóbb palack sem tartható el sokáig és nem fog ízorgiát nyújtani. ráadásul valaki vagy szereti vagy nem, szóval köztes állapot nemigazán létezik. ezért nem is igazán értem hogyan lehet 4000ft-ért árusítani, hiszen annyiért már igen finom aszút kapni és a kettő minőségileg és előállítási költségben köszönőviszonyban sincs egymással. mielőtt valaki megvádolna elárulom hogy az egyik kedvenc fajtám a kövidinka, amely szintén olyan egyszerű bor mint a faék. ezért nem is adok érte egy ezresnél többet, de nem is szokták drágábban adni.
egyébként részemről a porto ellen szól még hogy egyesek othello-t kevernek bele festőborként, amit az avatott száj egyből kiérez, azontúl pedig még tilos is ilyet csinálni.
süti beállítások módosítása