Akármekkorát merítünk, mindig kiderül, hogy nem elég nagyot. A borút derűre konvertáló tuti tippeket rendre kihagyjuk. Én legalábbis ezt olvastam ki az Oportóhét kommentjeiből. Szemes nélkül komolytalanok, Vylyan nélkül súlytalanok vagyunk. Ezen ne múljon! A Szemes amúgy is szívügyem, a Vylyan nosztalgia. És a kötelező hiánypótlásra ráadásként befutottak a Jackfall felhőkarcoló paszulyai.
Szemes Villányi Portugieser 2011
Mint a 2008-as. Az más kérdés, hogy ma már nehezebb ujjongásra bírni (erről is a külföldiek tehetnek, főleg a most 990 forintos Al Muvedre), de azért meghajolok Szemes József következetessége előtt. Az illat tipikusan oportós, vaynerchuki abszurd tömörséggel: kátrányos meggylé és resztelt máj. Kóstolva kerek, érett, jó savú, a felszín sima, a textúra selymes, a korty közepe kissé üres, de stabilan gyümölcsös. Cheap & cheerful, mondaná az angol. Én pedig azt mondom, hogy ilyen a villányi oportó, ha jó napot fog ki. 5 pont, de 1700 forintos árával nem nevezhető alkalmi vételnek.
Vylyan Villányi Portugieser 2011
A Gere Tamás és Zsolt-féle jobbról előzés taktikáját követi. Annyira korrekt, hogy az már nem is portugieser. Ennek a fajta oportó-szelídítésnek bizonyára több mesterfogása is van, én kellő borászati ismeretek hiányában mindig a házasításra gondolok. De lehet, hogy a hordótól vagy a szűréstől juhászodott meg. Az illat málnacukros (merlot?), köménymagos (kékfrankos?), bocskorszíjas (hordó?). Kóstolva kiegyensúlyozott, jól csúszik. A korty kissé üres, kissé jellegtelen (a málnacukor mindent visz), de ez legyen a legnagyobb bajunk. Lehetne persze hosszabb, lehetne összetettebb, a meghatározó benyomás azonban az, hogy egy okosan elkészített, kellemes bor, amiről sikerült legyantázni az oportószőrt. Erős 4 pont. (1590 Ft)
Jackfall Portugieser 2009
A két Jackfallt önkéntes felajánlkozásból a pincészet küldte. A kísérőmailben azt mondták, hogy ők komolyan veszik a fajtát. És tényleg. Nem primőröznek, nem bozsoléznak, az aktuális évjárat 2009. Dűlőszelektált oportójuk, a 2008-as „Gesztenyés” alkoholja 15%, az ára 4000 Ft.
Nekem a 2009-es „sima” végül jobban tetszett, de mindkét bor olyan tiszteletreméltó tudásról és hozzáállásról tanúskodik, hogy a Jackfallt haladéktalanul fölvettem a méltatlanul ismeretlen listámra.
A 2009-es Portugieserről soha ki nem találnám, hogy oportó. Vagy hogy cabernet, vagy kékfrankos, vagy zweigelt, vagy merlot. Ha már valamire, akkor egy rosso di montalcinóra hasonlít, és aki ismer, tudja, hogy ez nálam nagy dicséret. Aromái, a hordóhasználat, egyensúlya és vitalitása sangiovesére emlékeztet. Bizarr. Az illatban olívabogyó, cseresznye, citrusok, narancs és hordóvanília (elegánsan, mértékkel). A kezdeti animalitás gyorsan kiszellőzik, de egy árnyalatnyit talán illós. Komplex, nagyboros, jó szerkezettel, lendülettel, csiszoltsággal, jó korban. A tannin inkább fatannin, kissé tapad és szárít, de bőven tolerálható.
Ha házasítás is, nem lóg ki belőle semmi, nem árulja el magát. Bornak kiváló, villányi oportónak alien. Kiváló alany vaktesztes tréfákhoz. 6 pont (2500 Ft)
Jackfall „Gesztenyés” Portugieser 2008
Nálam ez vakon villányi merlot az ezredforduló környékéről. Ha oportó, akkor esszencia, de szerencsére az alkoholédesség mellett is száraz lecsengéssel. Eleinte dúlt bennem a nosztalgia, és tapsikoltam, hogy mennyire toleráns vagyok, aztán valahogy szárnyam szegtem. Valójában nagyon jól elkészített bor, és a nyilvánvaló buktatókat elég ügyesen veszi. De nem olt szomjat, nem komplex, és nem fejlődik a pohárban. Hangulat kell hozzá és hiperhatékony máj. Aki jó barátságban van az alkoholédességgel, a málnaszörppel, egy kis acetontól nem száll inába a bátorság, és általában szereti a nagy villányiakat, az bátran kipengetheti érte a 13 eurót.
Talán 6 pont ez is, de csak a kötelességtudat pontoztatja velem. (4000 Ft)
(Angolul tudóknak egy kis csemege: Grape Type: Viognier; Price: $16 to $29 per bottle; Wine type: Drinking; A special portugieser. You should try it, they can be like that. 1200 bottles were made, gourmet. In this style of portugiesereket Jackfall clearly want to make in the future.)
Utolsó kommentek