Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tour de franc III.

Kemény hegyi szakasz bukásokkal

2012.03.26. 06:00 - Octopus

A parafa a bor ellensége. A kéregdarab kiszámíthatatlan fertőzöttsége saját tapasztalatom alapján hullámokban támad, az ázott kartonpapír-szag kíséretében elúszó borokkal hosszú hónapok TCA-mentes időszakait szakítva meg. Az ember már rég elfeledkezett az utolsó dohos palackról, illetve a kidugózást övező szokásos paráról (valójában drágább tételek nyitásánál mindig rám tör a szorongás), mikor ismét jön egy kijózanító pofon – ideiglenesen ugyan elkerülhet minket a baj, de a statisztikák nem hazudnak. Az aktuális termés: kilenc borból kettő bukta. Hihetetlen, hogy ezt el kell tűrnünk.

A dugósokon kívül egyéb meglepetéseket is tartogatott számunkra a borsor. Tematikailag az első szakaszra építettünk, ársávban egyet ugorva fölfelé, önkényes módon 2500 és 4000 forintban jelölve meg a határokat. A választék ezen a szinten már érezhetően kiszélesedik, olyannyira, hogy igazán jó kompromisszumra nem is adódik lehetőség, amennyiben a mérvadó mintavétel a cél. Marad így a szemezgetés, egy klasszikus innen (Vylyan), egy új arc onnan (Ikon); végül úgy alakult, hogy az ország majd minden sarkából került egy franc az asztalra.

Frittmann Kunsági Cabernet Franc 2007

Ez a legdrágább száraz kunsági bor, amellyel valaha is találkoztam. Hogy más lesz, mint a csoportátlag, azt már a címkéből sejthetjük: a szesz mindössze 13-as, dacára a forró évjáratnak. Illata intenzív, határozott hordós jegyekkel, kakaóporral, némi vaníliával. Az újvilági hasonlat azonban fel sem merül, talán mert a gyümölcse nem túlérett, nyoma nincs lekvárnak, se édességnek. Meggyes, áfonyás, kialakulóban lévő palackbukéval. Közepes teste már kerekedőben, savai jók, de nem hangsúlyosak, ugyanez a helyzet a cserekkel. Arányos felépítésű, nem erőltetett; inkább jól iható, mint koncentrált. Különösebb fajtajelleget nem mutat, ellenben karakteres és érdekes. 6 pont (Szép) és lokális csúcs. (kb. 4000 Ft, selection.hu, Tesco)

Németh János Szekszárdi Cabernet Franc 2008

Nem fogyaszthatatlanul hibás, de valami mégsem stimmel vele. Bizonytalannak, kissé üresnek hat. Lopakodó dugósság?

Riczu-Stier Villányi Cabernet Franc 2009

Portói-kísérlet a villányi lekvárföldekről. Illatában dzsemesített fekete ribizli, csokoládé, vanília, tölgy. Szájban kendőzetlen édesség, nyers fa, lekváros gyümölcs, a lecsengést az égető szesz uralja (a címke szerint 15,5%). A hazánkba érkező külföldi borszakértőket ne ezzel a borral próbáljuk meggyőzni, hogy a franc új otthonára lelt Villányban. 4 pont (3810 Ft, bor-bolt.hu)

Domaine Bernard Baudry Le Domaine Chinon 2009

A vezető Loire-völgyi pince alapborára várt a feladat, hogy bemutatót tartson stílusból és eleganciából, porig alázva ezzel a hazai ellenfeleket. Parker's Wine Advocate 90-91+ pont, 11,90 EUR. Menthetetlenül dugós, irány a lefolyó. A TCA nem válogat és nem kegyelmez.

Kaló Imre Egri Cabernet Franc 2007

Az előző évjárat körül nemrégiben alakult ki egy kisebb vita, melyben a védelem oldalán álltam. Ezúttal viszont semmiféle érvet nem tudnék felhozni a bor mentségére: a koviubis, gyógynövényes jegyek az illatban éretlen alapanyagról árulkodnak, a háttérben lappangó dohosság viszont ennél komolyabb kérdéseket is felvet (nem ez az első ilyen eset). Kóstolva vékony, karcos, bántó. 2 pont

Jackfall Villányi Cabernet Franc 2008

Végre egy bor, ami nem szenved alapvető hibáktól. Modern stílusú, áfonyás, fekete ribizlis, fekete cseresznyés, egy kis kókuszos édességgel. Szuperérett, de van benne élet és frissesség, savai sem lágyultak le. Kóstolva száraz, az alkoholt nem érezni, a cserek viszont annál inkább hangsúlyosak. Fiatalos, kicsit talán még nyers, szép fajtajelleges cassis ízzel. Fektessük még. 5+ (2680 Ft, sidewayz.hu)

Gróf Zichy Szekszárdi Cabernet Franc 2007

Újabb baki. Ezt a palackot már megérintette egy kis oxidáció, ami felsejlik mögüle, az egy meggyes, testes, arányos bor, ötpontos kvalitásokkal. Kár érte, megérne egy újabb próbát. (2581 Ft, Veritas)

Ikon Evangelista 2008

Trónfosztás házon belül. A Tulipán helyett én biztosan ezt a bort tettem volna a ranglétra tetejére. Vakon magabiztosan beazonosítottam Villányiként, és ha már az, akkor ez nyilván a Vylyan. Hát majdnem. Intenzív illatában fajtajelleges babér és fekete ribizli, délies melegség, de a lekváros buktatót ügyesen elkerüli. Sötét és koncentrált, ahogy a teste is méretes, remek ízintenzitással, jó savakkal. Markáns tanninja mellé kellően gazdag a gyümölcs, másrészről viszont a cseresség jól is jön a száraz érzethez. Áradó, erőteljes bor. Ez az évjárat talán már dagadtosnak is tetszene, szemben az előzővel. Eléri a 7 pontot. A hazai presztízsborok világában bombavétel. (3390 Ft, Borfalu)

Vylyan Villányi Cabernet Franc 2007

Ez a bor vakon nem egészen olyannak bizonyult, mint amit a papírforma alapján vártam volna. A tilózás óta eltelt két év mintha jó tett volna neki, habár erre nem fogadtam volna akkor. Orrban fejlettséget mutat, délies karakterrel, visszahúzódóban lévő fekete bogyósokkal. Bőr, babér, finom gyógynövényes aromák színezik a képet, egy kis medvecukorral a háttérben. Kóstolva az egyetlen kritika a még most is tapadós tannint érheti, ezt leszámítva viszont van egyensúlya, meglepő módon még a címke tanúsága szerint 15 százalékos alkoholt is uralma alatt tartja. Bizonyára a savai mentik meg, az érettség ellenére még némi frissességet is kölcsönözve a bornak. Gazdag, testes villányi. 6+ (3663 Ft, Veritas)

Címkék: cabernet franc vylyan ikon frittmann kaló imre németh jános jackfall gróf zichy tour de franc riczu stier baudry

16 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr34339477

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.26. 08:54:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

loading 2012.03.26. 09:16:11

A Frittmann a pincénél 3000 Ft körül van (2600/3300, már nem emlékszem pontosan). A Metroban sem drágább. A Tescoban 3 hete 30%-os kedvezménnyel mérték minden borát.
Azért arra számítok, hogy lesznek akik meg akarják magyarázni a többi, nem jól szereplő bor, mégis mennyivel jobb ennél.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.26. 09:44:49

úgy tűnik, valamit nem értek az Evangelistán, ugyanis nekem többedszerre kóstolva sem jött be..

PonyvaMester · http://ponyvamester.hu 2012.03.26. 10:24:46

@eletesbor.blog: Ízlések és pofonok. Van itt kéremszépen ojjektív és szujjektív :) tetszelgés.

Gasztroszex - Tony D'Amato · http://gasztroszex.blog.hu/ 2012.03.26. 15:47:05

Németh János nyolcasa gyönyörű cabernet franc, a hiba biztosan nem a borban volt.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.26. 15:50:10

biztos valami híres ember mondta, hogy Villányban talált otthonra a CF, de tapasztalataim szerint a szekszárdiak (merlot-ban is) jobbak, különösen ebben az árkategóriában.

nem lehet, hogy csak e kettőt összehasonlítsátok (nem véve példát az ország többi - persze szintén fontos - részéről)??

Octopus 2012.03.26. 16:04:35

@szenvedély S.: Michael Broadbent az ötletgazda

Franc-ról még biztosan lesz szó a közeljövőben. Hogy egy Villány kontra Szekszárd meccs is belefér-e, azt majd meglátjuk

italosztály 2012.03.26. 18:30:41

@szenvedély S.: akarni azt tudod hol kell...:) én is sok helyen olvastam, miszerint a Villányi vörösök zászlóshajójává akarják tenni a CF-t, de a mai napon úgy néz ki hogy egy objektív versenyben ebbe még egy kunsági palack is könnyen beleszól. na persze az tényleg nem akármilyen, de akkoris.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.03.26. 23:23:24

@italosztály: akarni? hol is írom ezt? - nem értem a poént, de biztosan bennem van a hiba...

SwIX 2012.03.27. 00:49:27

Pont a héten volt szerencsém egy 2007-es CF-hoz Mészáros Pál-tól. Sajnáltam hogy 1700ot kidobtam rá mert nagyon vacak volt.

italosztály 2012.03.27. 15:46:22

@szenvedély S.: nem te írtad. mások akarják tolni annyira a CF-t Villányban.

frankia 2012.03.27. 22:07:22

Bolyki 2008-asa gyorsan lecsúszott a minap nálam. Általában élmény mind a Cabernet Franc mind a Merlot tőle. Kb. 3000 Ft körül szoktak lenni, ha jól emlékszem, ennyiért teljesen rendben vannak.

lackó 2012.03.28. 16:05:33

@italosztály: lehet, hogy elnyelt a motor? Szóval ha jól értem, akkor nálad nem stimmel a Cf-Villány párosítás? Miért gondolod?

italosztály 2012.03.29. 15:29:42

@lackó: de stimmel, csak ennek az egésznek olyan marketing szaga van. nem feltétlenül rosszallom a dolgot, de én szeretem ha valami önmagától és természetes módon alakul ki. hogy stílusosan fejezzem ki magam, jó bornak nem kell cégér.

zsibvasar · http://www.zsibvasar.hu 2012.03.29. 18:25:11

Dugósság kapcsán lenne egy megjegyzésem. Volt alkalmam beleolvasni egy nagyon drága "szakácskönyv"-be. A Modernist Cuisine jelenleg 450 dollár körül megy az amazonon könyvesboltban és nagyon kiterjedt kutatások állnak a hátterében. A borról írt fejezetet végigolvastam. Remélem még jól emlékszem. Az szerepelt benne, hogy a dugós ízt adó vegyület nagyon hasonló a műanyagokhoz. Ezt ki is lehet használni, mivel a polietilénhez nagyon jól kapcsolódik. A dugós ízt 90%-ban eltüntető eljárás, hogy egy polietilén tasakba öntjük a bort, lezárjuk és alaposan átrázzuk.
A könyv szerint szinte teljesen meg lehet vele javítani a bort. Mivel nem vagyok túl rendszeres borfogyasztó ezért még nem próbáltam a módszert, de ha valaki amúgy is összeakad egy-egy ilyen palackkal szerintem nem veszíthet semmit, ha kipróbálja.
Ha működik a dolog, azért várom a visszajelzést. :)

konyhaszigetek 2012.04.17. 11:48:30

Nem közvetlenül ehhez a témához kapcsolódik, de most olvastam, muszáj megosztanom, és hát hol, ha nem itt :)))
www.biglol.eu/szoveg/2601-szoktal-olvasni/

barella 2012.04.18. 14:44:49

A Riczu-Stier Cf-ja a legutóbbi villányi borversenyen a borvidék legjobbja lett, pontszámba megelőzve az összes nagynevű pincészetet!!!
Lehet, hogy mégis ezt kéne mutogatni a külföldi szakértőknek???
süti beállítások módosítása