Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szepsy István kilépett a Renaissance-ból

Eredetvédés, iránymutatás, stílusteremtés

2007.03.09. 10:08 - Albert gazda

Otthagyta a Tokaj Renaissance Egyesületet Szepsy István. A mádi borász ezentúl csakis és kizárólag és mindenekelőtt az eredetvédelemre óhajt koncentrálni, egyrészt a borvidéki szinten formálódó szervezetben, másrészt annak mádi frakciójában. Korábban úgy látszott – írtunk is erről –, akár két egészen külön álló eredetvédelmi szervezet is létrejöhet a borvidéken, ám azóta sikerült összehangolni az elképzeléseket.

Szepsy István szerint a Renaissance-szal sok mindent elértek, sikerült kikeveredni a szocialista zárványból, ábrázolni a sokszínűséget, bebizonyítani, hogy kiemelkedő adottságú borvidéken dolgoznak. Ez azonban önmagában már nem mondanivaló. Az a fajta marketingmunka, amely korábban hatékonynak tűnt, nem elegendő. A legfontosabb kérdésekre, mondta Szepsy, az eredetvédelemben lehet megtalálni a választ.

Vagyis: a tisztaság és a minőség rendben van, de még keményebb előírások kellenek, hogy Tokaj ne egy legyen a világ minőségi régiói közül, hanem iránymutatóvá, stílusteremtővé váljon, és ezt a legszélesebb körben el is ismerjék. Nem a szabály, hanem a szabályok megalkotásából és következetes betartásából fakadó eredmény az, amivel a tokajiak felhívhatják magukra a figyelmet. Mindez nem allűr, hanem kényszer, tovább kell lépni, mert ott van a pallos a fejünk felett – vetítette elénk vízióját a borász.

Címkék: híradó tokaj eredetvédelem szepsy renaissance

8 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6844583

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: http://aitour.kz 2019.04.07. 19:27:03

Halmozd a stílusos élvezeteket! - GaborSzakacs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jenyei 2007.03.09. 14:05:36

Hajrá Tokaj! Szép eredményeket értek a a Vinalies versenyen. Ha valaki nem látta volna, itt az eredménylista:

www.vinagora.hu/borversenyek/cikk.php?id=119&c=275&l=1&a=275

Minden díjazottnak gratulálok!

Pincesor 2007.03.09. 20:48:21

A szabályok, törvények betartása már ideje volna. Ha senki nem szólal fel a tokaji bor hamisítások ellen, a közvetlenül a szőlő mellett lévő szemétégető ellen, akkor hova jut így Tokaj? Az érdekvédelmi szervezetek azért is vannak, hogy ennek gátat szabjanak!

Karthasz 2007.03.10. 13:37:11

Sajnos Magyarország nem áll túl jól eredetvédelem terén. Kormányzati szinten nincs semmiféle elhatározás ebben a tekintetben, csak az ilyen helyi kezdeményezések jelenthetnek kitörést. Csak meg kell nézni a jogszabályi hátterét. Ha komolyan gondolná valaki odafent az eredetvédelmet, akkor nem hagyná, hogy a lobbik kigarcoljanak maguknak mindenféle könnyítéseket. Az meg Tokajnak külön szerencséje, hogy van egy Szepsy Istvánja, aki valóban tenni akar - és nem csak magáért. Sőt. Ráadásul úgy, hogy a saját hírnevét fogja felhasználni ahhoz, hogy a többi - ugyancsak nagyszerű, de korántsem annyira ismert - tokaji borász nemzetközi hírét is megteremtse.

gardonyim 2007.03.10. 13:57:24

Nem értek veled egyet Kerthasz! Mármint nem konkrétan azzal amit írsz, hanem a szemlélettel, hogy t.i. "oda fönt" kellene megcsinálni az eredetvédelmet. Szerintem akár csinál a kormányzat valamit, akár nem, csak és kizárólag a helyi kezdeményezések lehetnek sikeresek hosszútávon. El kéne már felejteni ezt a "majd az állambácsi megoldja, vagy ha nem, akkor szidjuk a kormányt" attitüdöt. Az eredetvédelem tipikusan egy olyan kérdés amit a helyieknek kell helyben megoldaniuk. Ezért tartom nagyon pozitívnak a Tokaj Renaissance léterejöttét és a most alakuló tokaji eredetvédelmi próbálkozásokat is.

dalton1 2007.03.10. 18:07:13

Az állambácsi úgy oldotta meg a dolgot hogy eltörölte a borzárjegyet...Nem ártana ha a helyi kezdeményezéseknek adna egy alapot a kormány. Mert t.i. ez az alap nagyobb jelentőségű lenne akár országos akár európai szinten mint bármiféle helyi kezdeményezés aminek a hangja vagy eljut az emberekhez ill. külföldre vagy nem. Azért vagyunk egy társadalom tagjai hogy egymás és saját sorsunkon javítsunk és azért szavazunk meg ezt vagy azt a társadalomn vezetőjének mert bízunk benne hogy segít az országon és állampolgárain és kézben tartja azt ami túlnyúlik az egyes emberek hatáskörén, mintegy felhangosítja a szavunkat. Most nem ez történik!

Karthasz 2007.03.10. 19:33:12

Kedves gardonyim!

Azt hiszem nincs köztünk vita. Nekem pusztán azzal van bajom, hogy amit eredetvédelemként a jogszabályok fogalmaznak meg, az egy nagy semmi. Az eredetvédelem valóban helyi szinten kell, hogy kialakuljon. De azt hiszem nem baj, ha annak - ténylegesen bevált - elemeit veszik át jogszabályi szinten. Mert nem az államtól kell várni a megoldást, de azt igenis el kell várni tőle, hogy ami jól működik, akkor azt segítse. Főleg, ha nem kerül sem pénzbe, sem időbe. Mert tulajdonképpen ez már agrárpolitika. Ennek nem látom semmiféle nyomát.

hegyaljai 2007.03.14. 22:10:51

Kedves dalton 1! Tehát amíg zárjegy volt a boron, addig minden rendben volt vele, nem csak a jövedéki adót fizették be utána. Ugye ezt Te sem gondoltad komolyan? A borok eredetvédelmével és hitelességével kapcsolatban két stratégia van. Először is meg kell akadályozni a nem valódi borok forgalomba kerülését, tehát ha valami nem kiskőrösi kadarka, az ne kerülhessen ilyen néven forgalomba. A másik stratégia amit Szepsy folytat, hogy önsanyargató módon korlátozva a borkibocsájtást a saját neve alatt emeli a plafont, mindannyiunk feje felett. Lehet, hogy most a Tokaj Renaissance tagok nem tudtak vele menni. Kilépett, de ezzel csak eddig is ismert különc voltát bizonyította, de nem mondott le stratégiai céljairól.

dalton1 2007.03.14. 23:02:52

Bocs hegyaljai én nem Szepsyt bíráltam hanem a kormányt. A borzárjegy nem oldotta meg a problémák zömét de egyes borhamisítóknak elgondolkodtaó lett volna a hosszabb távú alkalmazása. Vagyis érdemes-e úgy hamisítani hogy még adó is van rajta. De nem csak ez az egyetlen hiba. Csak hirtelen ez jutott eszembe. De értem amit írsz és jogos is!
süti beállítások módosítása