Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A terroirgyilkos megdicsőülése

Tenuta Sette Ponti Oreno 2004 – és sokan mások

2007.10.20. 07:51 - Albert gazda

Hiába ismer meg az ember egyre több mindent – miáltal egyre jobban tudja, mennyi mindent nem ismer még –, olykor beüt a kultúrsokk, és ez jó. Én például eddig nem hallottam a Tenuta Sette Pontiról, és arról pláne fogalmam sem volt, hogy Arezzo környékén is készülnek kiváló szupertoszkánok. Igaz, tudhattam is volna, ha toszkánilag túllátok a Chiantin, Montalcinón és Bolgheri könyéki partvidéken. A lényeg: egy minapi borozáskor a 2004-es Oreno lepofozta a teljes mezőnyt, amelyben egy 2001-es Valdicava Brunello is vitézkedett.

Az is igaz, a Tenuta Sette Ponti csodakarrierje viszonylag új keletű. Mint AM kolléga szíves közreműködése révén kiderült: a birtok az újgazdag bőr- és divatcáré, Antonio Morettié, akinél Carlo Ferrini, a toszkán borászsátán keveri a lapokat és a hordókat. Vagyis maga a talján Michel Rolland. A Sette Ponti – ahogy AM fogalmazott – nagyon bűnös, nagyon globalizált, nagyon terroirgyilkos borászat.

Az Oreno a csúcsboruk, sangioveséből, merlot-ból és cabernet sauvignonból keverik-kavarják. A 2003-as a Wine Spectator top 100-as listáján az 5. helyen végzett – ezt is észrevehettem volna –, és ahogy az, úgy a 2004-es is 95 pontot kapott. Valamit mégiscsak tudhatnak Ferriniék sorozatban, minthogy utóbb – már azután, hogy rácsodálkoztunk erényeire – aztán a 2005-ös kapta meg a három poharat a Gambero Rossótól.

Hozzánk úgy került a 2004-es egy palackja, hogy V. Prof. toszkán turnéja során Arezzóban bement egy borboltba Valdicavát vásárolni. Ha már ott volt, hagyta, hogy a vinotékás rábeszélje valami egészen helyire. És mi lett ebből? Ebből élmény lett.

Gyönyörű gránátvörös, tükrösen csillogó szín, fiatalosan villan. Mászik fel a pohár falán mozdítás nélkül. Mozdítás után alig hajlandó lefolyni. Sűrű illat, erdei gyümölcsökkel, öreg bútorokkal, földdel, avarral. Komplex és gazdag, szofisztikáltan az. Hiába néz ki a korty közepéből kis édesség, bőven van mi ellenpontozza, szélesen összetett és száraz a búcsúja. Retrográd illatában ásványosság. Hatalmas és elegáns egyszerre, krémes és fineszes, percről percre újabb és újabb rétegeit mutatja meg. Nagyon érett és nagyon egyben van, pillanatra sem billen. Jószerével képtelen vagyok megmagyarázni, miért csak 9 pont, és nem tíz.

Természetesen nem ezt az egy bort vettük magunkhoz az este folyamán, úgyhogy a többi versenyző jellemzése jön. Sorrendben. Az Oreno utolsó előtti volt, Thummerer Vilmos és a Valdicava közé illesztettük.

Elena Walch Alto Adige Merlot 2005

Modern borászat Dél-Tirolban. Kissé világos szín, záptojásosság, alóla ilyen-olyan gyümölcsök próbálnak kiszabadulni. Ahogy szellőzik, egyenesedik, bár vonzóvá nem válik. Szájban ízes és ropogós, könnyed és kellemes, noha tanninjai kesernyések, és nem akarnak szelídülni sehogy sem. Halvány 4 pont.

Vinarija Dingac Dingac 2004

Vrhunsko Vino Vinogorje, Peljesac-félsziget. A Dingac egyszer a pincészet, egyszer a bor neve, a szőlőfajta ellenben plavac – ha mindent helyesen értek. Barnás beütések a színben, az illat mintha percig gondolkodna, mit tegyen, majd áradni kezd. Mazsolás és gyógyszeres, ásványos és ánizsos, likőrös és édeskés egyszerre. Mindez nem kaotikus katyvasz, hanem izgalmas elegy. Szájban telt és csavaros, csipetnyit csíp, ám a vége szárítós-savanykás sajnos. Kár érte. Hogy markáns és egyedi, az biztos, de ez összességében mégis csupán 5 pontot ér.

Sesta di Sopra Rosso di Montalcino 2004

Egy kisebb toszkán bónusznak, a két óriás toszkán elé. Mintaszerűen mélyvörös szín, igen vastag, gyümölcsös-vaníliás-lakkos-pörkös-nagyboros illat. Testben is nagyobb a közepesnél, komplexnek és koncentráltnak tűnik, mindaddig, amíg el nem gáncsolják a végén az erősen savanyító savak. Nem is bír egyenesbe jönni, hiába telik és múlik az idő. Legyen 4 pont, bár a 7 pontos orrpróba után sok értelme ennek az osztályzatnak nincs. Meg kéne nézni egy másik üveget.

Thummerer Vilmos Vili Papa Cuvée 2003

Amennyire benne volt Thummerer Vilmos a fősodorban a 90-es évek második felében, annyira hiányzik belőle most. Ezért is örültem, amikor kiderült, poharamba töltik csúcsházasítását. Színe több, mint korrekt, rendben van illatilag is. Feketeribizli, erdei izék, édeskés reflexek, karamell, kávé. Majd paprika és égett gumi. Ízben az édes és a keserű keresi az egyensúlyt. Az alkohol és a glicerin édesíti, rengeteg tannin keseríti. Hihetetlenül fiatal, ha összérik, lehet belőle valami. Búcsúja kifejezetten komplex, de az elegancia hiányzik. 6 pont és környéke egyelőre.

Valdicava Brunello di Montalcino 2001

A pincészetről sokat nem mondanék, AM megtette helyettem, a szokott alapossággal. Csak annyit: topborászat, topévjárat. Az est fénypontjának szántuk – és ha nincs az Oreno, az lett volna. A színről ezen a szinten felesleges merengeni, a habja is mélyvörös kitöltéskor. Gyümölcsös és földes, animális és gyógyszeres, hibátlan. Különösen szájban az. Nagy az eleje, nagy a közepe és a vége is, harapható, rétegzett, koncentrált és izgamas, perfekt szerkezetben. Kanyarból talán nem volt annyi benne, mint a szupertoszkánban. Nem vibrált annyira. Így 8 pont ez ezúttal. Alighanem az eddigi legjobb brunellóm így is.

Címkék: 2005 horvátország kóstolás 2003 vörös négypontos hatpontos merlot 2004 eger nyolcpontos cabernet sauvignon 2001 kilencpontos toszkána thummerer házasítás sangiovese szupertoszkán valdicava rosso di montalcino tenuta sette ponti brunello di montalcino alto adige dingac vinarija dingac plavac peljesac örpontos seste di sopra

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr85200222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borboszi 2007.10.21. 20:43:41

... igen, talán Elena Walch nem ebbe a sorba illett :-)... az ő vöröseit nem nagyon kedvelem. Amúgy sem rajongok a déltiroli vörösekért, bár vannak kivételes esetek... kóstoltam már remek vereseket déltirolban (4-et 5-öt)... de maradok a fehéreknék... Elena Walchnak is jobbak a fehérborai... A többiért meg eléggé irigykedek most ;-)

teroldego 2007.10.21. 22:13:13

Akkor én szeretném ajánlani a dél-tiroli pinot noir-okat.Hoffstatter,Haas,Lageder borai kellemes meglepetést fognak okozni.Egy hátrányuk van,Magyarországon nem szerezhetők be,de egy téli sítúra remek alkalom a vásárlásra.

kádkongató 2007.10.21. 22:48:03

Keves Teroldego!
Dél-Tirolból tudnál ajánlani olyan bort mint a neved?Illetve asszem azt már Dél-Tirolnál is délebbre termelik.És milyenek a kinti Lagreinok?Abból vmi ütőset?

teroldego 2007.10.22. 10:04:58

Kedves kádkongató !

Lagrein-ből kiemelkedőt sajnos még nem kóstoltam.A teroldego rotaliano (a név a szőlőfajtát és a termőhelyet jelöli)viszont olyan egyedi,sajátos aromákkal rendelkező bor,amelyet bátran ajánlok. A legjobbak ebben a kategóriában Foradori borai,különösen a Granato.Rendkívül elegáns,szép bor.

Borboszi 2007.10.22. 19:54:41

Kedves teroldego,

azt hiszem, hogy elég jól ismerem a déltiroli vöröseket :-)))... meg a fehéreket is... a magam ízlése szerint maradok a fehéreknél... Haas, ja... elmegy... vörösben nálam a Manincor van topon déltirolban... :-)

kádkongatónak,

a lagrein-ok között vannak egészen meglepően ihatóak... legalábbis én lepődtem már meg legrein kóstolón... ami nagyon pozitív dolog! :-)

teroldego 2007.10.23. 00:20:31

Kedves Borboszi !

Ha konkrétan leírod,melyik dél-tiroli vörös tetszett vagy nem tetszett ( pl.Haas-tól),akkor lehet véleményt cserélni. Így nehéz vitába szállni a tapasztalaiddal.A Manincort még nem kóstoltam.

kádkongató 2007.10.23. 15:03:45

Mi a véleményetek a Muri Gries -lagreinről? Az sztem ilyen t9megárú szerű piciképt. Legalábbis minden hiperben lehet kapni.
Lagrein riserva-t meg Teroldego-t is Kalternben a Kettmeier-nél vettem.De azokat még nem nyitottam meg.Esetleg ismeritek?
Borboszi:"a lagrein-ok között vannak egészen meglepően ihatóak... legalábbis én lepődtem már meg legrein kóstolón... ami nagyon pozitív dolog! :-)" Ezt írtad.Szabad érdeklődni, hogy miért? NEm nagyon van fajtaismeretem.Kérlek avass be kicsit részletesebben.
Továbbá érdekelne a magad ízlése a fehérek terén.Tramini-t ittam dél tirolit de igen gyengének tartottam.Baromi nagy szeszfok, nulla sav. Kérlek írd le hogy fehéérek között milyen termelőt, fajtát ajánlasz.

kádkongató 2007.10.23. 15:23:35

P.s.:Mit gondoltok a tiroli borok ár/érték arányáról? Nekem kicsit "villányiasnak" tűntek. Vagyishogy fele annyit nemérnek mint amennyiért kínálják. De természetesen a tiroli árak érthetőek(míg a villányiaknál totális az értetlenség),hiszen az ottani bérekhez mérten abszolut korrekt a borok ára.

teroldego 2007.10.23. 17:53:39

Szerintem minőségben és árban is nagy a szórás azonos borfajtán belül. Általában nem lehet kijelenteni róluk,hogy drágák,persze a magasabb minőséget itt is meg kell fizetni. A Teroldego Rotaliano pl. az egyszerűbb üzletek valamint szupermarketek polcain már 4-5 euróért kapható,a komolyabb - elsősorban a riserva - változatok már 10-15 euróról indulnak.Ezeket ajánlom inkább.A már említett Foradori Granato 30 eurő körül mozgott emlékeim szerint,de nekem megérte az árát.

Borboszi 2007.10.23. 20:39:36

teroldego,

pfff... :-))) hosszú lenne a lista, ha ezt most itt elkezdeném, mi igen, és mi nem. De ha te déltirolban élsz, akkor szívesen magammal viszlek a következő nagy kóstolóra. Vagy ha például voltál augusztusban Bolzano-ban az FWS által szervezett kóstolón, akkor tudunk tapasztalatot cserélni.. vagy szintén nagyon jó lehetőség májusban a Bozner Weinkost, de tegnap az Autochtona-n is voltak déltiroliak... pl Elena is ott volt, persze autochton borokkal :-)

teroldego 2007.10.23. 20:50:50

Kedves Borboszi !

Sajnos nem Dél-Tirolban élek,csak évente egyszer-kétszer fordulok meg ott.Irígyellek az általad említett lehetőségekért,kóstolókért,azonban így méginkább hiányolom a konkrétumokat,ötleteket,hogy szerinted mit érdemes és mit nem.Ez a fórum többek között erről szól,olyanoknak is,akik még életükben nem jártak arra.

Borboszi 2007.10.23. 21:18:57

kádkongató,

igyekszem visszafogni magam és röviden válaszolni a kérdéseidre. Kettmeier-t nem ismerem, így nyilatkozni se tudok a Lagrein-jéről. Az alap lagrein-nek nekem általában nem szoktak tetszeni. Egyszerűen nem találok benne semmit, ami megfogna. Valahogy mindegyik olyan, hogy rendben van, rendben van, de nekem híg, meg finesztelen, meg hideg, meg nulla komplexitás, stb, stb. Ez az átlagos tapasztalatom. És akkor ettől tért már el egy-két Lagrein Riserva. Nagyon szeretnék egy nevet mondani, de itt kerestem a kártyáját a fickónak, és nem találtam az istennek sem, pedig emlékszem, hogy vagy Kalternsee környékéről, vagy Unterland-ból való volt. Az a lagrein riserva szép volt, gyönyörű érlelt illatok, kellemes, selymes behízelgés.. és legnagyobb megdöbbenésemre ezt hozta ízben is... komplex, gyümölcsös, szeder, erdei gyümölcsök, és játszott még benne étcsokoládé árnyalva és némi dohány... a savai kerekek voltak, a tanninja lesimult... eh.. valahogy megkeresem, mert a Bozner Weinkoston találkoztam a fickóval.
Ízlés fehérek terén. Hát, déltirolban összesen két ember van, aki feszt hangoztatja, hogy déltirol inkább fehérboros vidék. Abból az egyik én vagyok. De az van, hogy amíg pedig a német turisták (merthogy itt a turisták 95%-a német) megveszik és imádják, addig a veresek jóval nagyobb hangsúlyt kapnak továbbra is. Vannak édes fehérborok is, arról most nem mesélek. Nu, déltirol abszolut alkalmas friss, ropogós savú, gyümölcsös és karakteres fehérborok készítésére. Erre az én meglátásom szerint az eisacktaliírégió a legalkalmasabb. Bár, említem megint a Manincor-t, Kalternsee-nél, isteni fehéreket készít, vagy a Loacker Bozen-ben. És mi is :-) A fajtaszortimentre leginkább jellemző a Veltliner, a Kerner, Sav. Blanc, Chardonny, Müller Thurgau, Gewürztramminer. Sok ígéretes termelő van, de nagyon sokkal találkoztam, akik úgy tudják elcseszni a techonógiát, ahogy az van. Mindenesetre van pár nagyon favorizált pincészet itt a kis szívemben. Én is magyar borokon nőttem fel és tanultam, és számomra megbocsájthatatlan, amikor a borász "kifelejti" a savat a borból. Eltűnik... rossz szőlőművelés, a szüret időpontjának nem megfelelő megválasztása, alkalmazott borkészítési technológia, tudáshiány, akármi. Ettől függeltelnül, aki komonyan foglalkozik borászkodással, az nagyon szép reduktív és fajtajelleges!!!, és még szebb érlelt fehérborokat tud készíteni déltirolban.
A tramini kérdést a végére hagytam. Magyar traminiken - és főleg Bozóky traminiken - nőttem fel és ahhoz szoktam hozzá. Déltirolban (nos, Tramin - a tramini szülőhazája - Kaltern-től 7 kilóméterre van csak) egyszerűen kevés a számomra tetsző, tényleg jó tramini. Már passziómmá vált, hogy minden kezem ügyébe kerülő traminit kóstolok, mert keresem azt, amire én is azt mondom, hogy na végre!... Az idén rengeteget kóstoltam. Déltirolban nem jellemző, hogy a traminiket hordóban érlelik. Általában mindenki reduktívan készíti, és cuki módon meghagy némi cukrot benne... Botrány. :-).. Vagy megvan a csodás fajtajelleges illat és ízben meg olyan, mint a víz... vagy totál kierjesztette és lett 15 v/v alkoholja... és olyan szomorú tudok lenni olyankor, mert mindig azt hiszem, hogy bennem van a hiba. Az ízlésemben... Hogy nem tudok egy csodálatos friss, rózsás, barackos, komplex illatú, kerek, vagy élénk savú, gyümölcsös, száraz, fajtajelleges, megfelelően tüzes, hosszú traminit kóstolni. De nem adom fel, és jövőre elmegyek a Tramini szimpóziumra és lázadok :-)
Csapongó kisregényemt be kellene fejezni, sok a mondanivaló, nagy déltirol ;-) és van mit megosztani. Elnézést, hogy megnyúlt. Ár/érték arányról legközelebb ;-)

Borboszi 2007.10.23. 21:24:20

kedves teroldego,

holnap megkapod a részleteket, mostmár nagyon fáradt vagyok :-) irigyelni meg ne tessék, mert én sokkal irigyebb vagyok, hogy mások kijutnak a borfesztre a várba, meg mindenhova Magyarországon én meg csak szomjazva olvasom, akikor a kedvenc magyar termelőim éppen futó borairól beszélgetnek :-)))... nekem ez a napi pletyi :-)

kádkongató 2007.10.23. 23:58:35

Kedves Borboszi!
Kösz a választ, igazán informatív volt számomra, írhatnál még sok hasonlót.Nyáron voltam kint dolgozni és baromira semmi ismeretem nem volt arról, amihez most ha csak kicsit is de közelebb hoztál.Köszi érte.
HA megtaláltad a jó Lagrein termelő nevét kérlek add közre.
"És mi is :-)" -ezt hogy értsük, ha nem vagyok túl bizalmas?
Pont amikor kint voltam júliusban volt a tramini szimpózium..:) Egyébként ha az általad körbeírt,áhított traminit megtalálod, kérlek hozz egy palackkal:), borzasztó kiváncsi lennék egy ilyen traminire(úgy tűnik,jó ízlésed van) Itthoni traminiket ismered? Ajánlanám Bussay-jét, Györgykovácsét. Kiváncsi volnék mit szólnának hozzá a tiroliak..
Ja egyébként ha Traminban jársz, ajánlanék egy házi sajtműhelyt.Ha Kaltern felé mész akkor jobbra a főúton.Az alap legolcsóbb tehénsajtjuk szenzációs.De volt Lagrein-ben érlelt sajtjuk is...

Borboszi 2007.10.24. 18:56:19

Kedves kádkongató,

ne hozz zavarba, légyszí :-) amúgy meg nagyon szívesen, máskor is :-)

A "mi is" az azt jelenti, hogy a főnököm és én, ha összeszedjük magunkat, iható borokat produkálunk :-)

Ez a traminis dolog engem elég komolyan foglalkoztat. Azt tervezem, hogy megütköztetem a déltiroli traminiket a magyar traminikkel. Hogy ezt mikor és hol, nem tudom, de alapvetően egyszer Magyarországon egy kóstolótársasággal, és egyszer itt.. ugyanazokat. Annyira kiváncsi vagyok, hogy csuda... hogy a végén ki képedne el... lehet, én ;-)
Köszi a sajtost, ha arra járok, megnézem.

A pasas neve Peter Zemmer és a Reserve lagrein volt ami engem akkor megfogott... pedig úgy kellett neki rábeszélnie engem, és csak azért engedtem, mert a fehérborai nagyon tetszettek és adtam egy esélyt :-)... és milyen jól tettem...

Benikuty 2007.10.24. 19:12:59

Kedves Borboszi,ez a tramini ügy elég izgi.
Jómagam Gyöngyösön tockoltam ezzel a müfajjal,köszönhetően egy azóta eltünt szép nevű irogatóval.
A borász neve Sipos István.Traminijének csodás muskátli illata van,picinyke maradék cukorral.Elhiheted,élmény:)

kádkongató 2007.10.25. 01:16:27

Szóval kedves Borboszi!
Hát ez a tramini ügy tényleg elég izgi.:D
Valahogy bennem is felötlött ez a "mutassuk meg ki is akkor a frankóbb traminibe", vagy csak szimplán a traminik verseny(szellem) nélküli összehasonlítása. Tényleg nem ismerem tirolt, gondolok itt főleg a talajadottságaira, de hát baromi érdekes volna pl. egy somlaival össszevetni egy ottani igényesebb, "iskolázottabbat"
Ha netán nyilvános lesz az asztaltársaságod kérlek feltétlen szólj
;)
TÉnyleg egyébként itthon tudtok valami tuti tramini tippet?

Sárfehér 2007.10.25. 11:43:30

Engedjétek meg, hogy (újra) ajánljam kedvenc traminimet, ami a köveskáli Pálffy pince 2004-ese. Borfaluban találkoztam vele, majd a házuknál vettem még. Sajnos, más lelőhelyét nem ismerem.

Kedves Borboszi, ha már Dél-Tirol, és fehérbor, akkor mi a véleményed a nosioláról? (Remélem, jól írtam.)

Borboszi 2007.10.26. 19:37:08

Kedves Sárfehér,

igen, jól írtad, Nosiola. Miattad jól utánannéztem a borkóstolós jegyzeteimnek, mert egyáltalán nem rémlik, hogy Déltirolban valaha is kóstoltam volna, vagy egyáltalán lenne Déltirolban számottevő ültetvény belőle. Láttam már, de az nem déltiroli volt. És találtam egy jegyzetet, amiben szerepel ugyan, de a "semmi extrá"n kívűl egyéb megjelölést nem láttam. Nos, ez nálam olyankor szokott előfordulni, amikor a saját köpőcsészém tudatosan otthon akar maradni, a közösbe meg nem köpködök :-)))... a viccet féretéve, a nosiola nem Déltirol, hanem Trentino egyik autochton szőlőfajtája. Odalent annyira nem vagyok elég ismerős. Odalent... jah... 100 kilómérter... elég közel van a két borrégió egymáshoz. De egyenlőre Trentinoba csak Trentoba járok, ha rámtör az "olasz fílinget akarok" hangulat, vagy Roveretoba, mert van ott egy csudaklassz modern művészetek múzeuma kreatív kiállításokkal. Mindenestre a meginterjuvolt alany borügyben aztat mesélte róla, hogy karakteres, szép fehérbort ad.. majd ha jobban megismerem személyesen, akkor én is tudok erről véleményt mondani.

Sárfehér 2007.10.27. 11:28:23

Kedves Borboszi,

köszönöm, hogy utánanéztél. Én Trentóban kóstoltam, egy helyi (igazából Val di Fiemmből való) ismerős kínálta. Kb. úgy beszélt róla, ahogy mi szoktunk a juhfarkról, azaz "tudjuk, hogy a main-streamen kívüli de ez a miénk". Sajnos, régen volt, akkor még nem voltam ismeretségben a jó borokkal, és nem emlékszem. De mindenképpen érdekel.

Igazad van, hogy Trentino és Süd-Tirol az más, délen sokkal több az olasz, de azt gondoltam, talán a szőlőfajták hasonlóak. Bár jártam ott túrázni, igaz, jó tíz éve, úgyhogy tudom, hogy a feszültség a németek és az olaszok közt mind a mai napig erős (pl. a Meran környéki kis völgyekben világos, hogy jobb olaszul nem megszólalni), lehet, hogy egymás szőlőitől és boraitól is távol tartják magukat? :)))

Borboszi 2007.10.27. 21:38:19

Kedves Sárfehér,

:-)))... gyere megint túrázni. Egyrészt, mert gyönyörű, másrészt meg akkor meglátod, hogy mi is a különbség. :-)... Trento az inkább olasz lakta, de sok arrafelé is a német szó... ott is beszélik még mindkét nyelvet. Merano környékén meg persze, hogy jóval több a német... azért vannak olaszok is. Igazán pontosan fel lehet ismerni egy idő után a helyi tiroliakat, a helyi olaszokat és a turistákat. :-)))... Például Merano, Bolzano, Bressanone környékén és általában véve úgy Déltirolban ismerszik ez az igen érdekes nyelvezet, ami a német és az olasz egyénre és személyre szabott keveréke itt-ott rettenetes akcentussal. :-)... dehát ezért is különleges szelete ez a vidék a világnak. És nem, nem tartják magukat egymástól távol szőlő és borügyileg sem. Csak itt nem őshonos a nosiola. :-) ott meg nincs kerner például. De gyere megint és akkor megmutatom ;-)
süti beállítások módosítása