Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Brókerborok

A Debreczeni és Ferenczi pincészetek bemutatkozása

2008.06.11. 09:00 - vörös és fehér

Induló pincészetet bemutató borvacsorán voltam a Maligán étteremben, ahol a Debreczeni és Ferenczi testvérpincék mellett az új szakácsot is tesztelhettem. Mindkét esetben vegyes volt a kép: van még hova fejlődniük. Természetesen jelen írásomban a pincészetek tevékenységét fogom boncolgatni. Annál is inkább aktuális ez, mert a Debreczeni pincészet a Borbarát által szervezett 7×7-en is be fog mutatkozni június 14-én a Festetics palotában.

A Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet 2000-ben kezdte meg működését, ekkor vásárolt 12 hektárt Etyek határában a néhai Vylyan-alapító öccse, Debreczeni Kálmán, aki nem titkolja, hogy alapvetően pénzember – a pincészet bemutatkozó prospektusán is ez állt: brókerborok. Az 1,8×0,8 méteres térállású, alacsony kordonos terület közel 40%-án pinot noirt, 35%-án chardonnay-t, 20%-án pedig sauvignon blanc-t telepítettek. A maradék 1 hektáron sárgamuskotály található. Kiemelt távlati cél a pezsgőkészítés is, ezért a fajtáknál a klónválogatás ennek fényében történt. Az első szüret 2006-ban volt, 2007-ben pedig már minden terület termőre fordult.

Ferenczi Pálma öröksége a szekszárdi borvidékhez tartozó Alsónána határában fekvő 6 hektáros testvérbirtok. A két birtokot a hitvesi kapcsolaton túl a közös borász, Gál Tibor egykori tanítványának, Mérész Sándornak a személye is egymáshoz fűzi. A térállás és művelésmód az etyeki területtel megegyező, a fajtaösszetétel természetesen nem. Legnagyobb a merlot aránya, 12000 tő található belőle, 9400 cabernet franc, 6600 pinot noir, 6200 zweigelt és 3000 tő cabernet sauvignon van még a birtokon.

A kóstolón érdekes kettőst alkotott a tulajdonos és a borász. Előbbi már-már agresszív stílusával, mindent elsöprő lendületességével, a kóstolt borok páratlanságát hangsúlyozó kommentárjaival szemben állt a borász halk, visszafogott, szikár ismertetője a szüreti időpontokról, metszési módozatokról. A kóstolt borok mindenesetre bíztatóak, de nem átütő erejűek számomra.

Ex ante 2007

Etyeki házasítás. A név feloldása: a pezsgőkészítést megelőző kísérletezés. 60 százalék pinot és 40 százalék chardonnay alkotja ezt a reduktívan erjesztett, majd négy hónapig fahordóban érlelt bort. Meglepően tutti-frutti illattal nyitott, majd idővel banános jegy telepedett meg rajta. A 13%-os alkohol mellé a híres etyeki savak nem tudtak felnőni, ha kicsit is túlmelegedett a bor, egyből édesség uralkodott el az amúgy krémes, friss ízen. Jelen állapotában 4-5 pont határán tart a bor.

Etyeki Pinot Noir Rozé 2007

A pinot ültetvény szakaszos szüretének második állomása ez a rózsaszín bor, amely szintén reduktív módon erjedt, alaposan lehűtve. A fajtajelleget sikerült valamennyire megőrizni, nem árad a gyümölcs a pohárból, inkább visszafogottan, kicsit fűszeresen mászik elő. Alapvetően szamócás ez az illat, kis szegfűszeggel keverve. Testes, a nehezebb rozé stílust kedvelőknek tetsző darab, nálam ez elérte az öt pontot.

Szekszárdi Rozé 2007

Más összetétel, más stílus: a kétharmadnyi merlot és közel egyharmadnyi zweigelt mellé egy kis pinot került még. Itt már a gyümölcsösség kitöltés közben megcsapja a kóstoló orrát, málna és eper versenyez egymással. Ízben az utóbbi nyer, kiegészülve egy kis kesernyével. Kevésbé volt izgalmas, mint etyeki párja, ezért négy pont a jutalma.

Etyeki Pinot Noir 2006

Burgundi stílusú pinot - hangzott a tulajdonos sommás kommentárja. Hát nem tudom. Mindenesetre egy szép pinot. Kicsit téglás színű, Enyhe vaníliaillattal nyit, ami szépen kiszellőzik belőle. Eztán a fűszeres, gyümölcsös illatvilág jelenik meg, leginkább cseresznye, némi szegfűszeggel. 13-as alkoholját két oldalról is megtámasztják, nehogy elbillenjen a korty: egyfelől a savak, másfelől egy leheletnyi tannin. Lecsengése hosszú, benne a cseresznye már kompótosabb formát önt, de még kellően friss ahhoz, hogy meglássam a borban az akár hatpontos potenciált is.

Szekszárdi Pinot Noir 2006

Már a színe is sötétebb, egészen bordó árnyalatú. Illatban sokkal érettebb gyümölcsök mutatkoznak, többnyire málna. Ezzel szemben az íze kevesebb izgalmat tartogat, az újfahordós érlelés túlzottan rányomja bélyegét a borra – a 14 hónap soknak bizonyult. A 13,5-ös alkohol kicsit több, mint ami ideális lenne ebben a pinotban - enyhén édeskésnek érzem a bort. Ami fűszer belészorult, azt a hordó és az alkohol elnyomja. De lehet, hogy nekem ez a villányi, szekszárdi stílus kevésbé tetszik, mint a hűvösebb egri, etyeki. Így 4 és 5 pont közé teszem ezt a tételt.

Ferenczi Cuvée 2006

60% merlot, 20% cabernet franc és 20% zweigelt házasítása ez a bor, ami 500 literes, közepesen égetett tölgyfahordóban külön érlelt alkotóelemekből áll. A kóstolón még kissé kócos állapotban mutatkozott be, a házasítás nem sokkal ezelőtt történt. Az újhordó ezen az anyagon is érződik: az érett, kissé aszalt meggyes illatot némi vanília bolondította meg. Kóstolva szép, kerek bor, a tannin sehol nem lóg ki, de a pohár letevésekor itt is kis hiányérzet maradt bennem. Valami finesz még hiányzik ahhoz, hogy igazán jó bor legyen. Most négy pontra volt érdemes.

Ferenczi Superior 2006

Bordeaux-i cuvée, fele merlot, fele cabernet franc. Szintén friss házasítás, így ezt a bort is kissé fésületlen állapotban mutatták be. Sűrű, már-már feketébe hajlóan bordó színű, tartalmas bor, az est folyamán ez tudta a legméltóságteljesebb lefolyást produkálni a pohár falán. Étcsokis, meggyes, vaníliás az illata, íze ezzel összhangban konyakos meggy fűszerekkel (fahéj, ánizs) vegyítve. A tanninjai még kicsit húznak, de nem tapasztják össze a szájpadlást. Komoly, szép tétel, már most is hat pont környékén jár, ez a palackos érleléssel 1-2 ponttal feljebb is kúszhat.

Összességében szép borokat kóstolhattam, de az aha-érzés elmaradt. Ha ehhez hozzáveszem, hogy az Ex Ante 2000, az etyeki Pinot 3500, a Superior pedig 6000 forint körül kapható, akkor egyelőre még merésznek tartom ezt az árszintet. No de pont egy befektetési szakember ne kockáztatna?

Címkék: 2006 vörös szekszárd fehér négypontos hatpontos ötpontos pinot noir cuvée debreczeni rozé kóstoló etyek 2007 maligán ferenczi

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr33513426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2008.06.11. 13:31:03

Nem ismerem a pincészeteket, de a pontozásod bíztató. Az árképzésük pedig már-már megszokott magyar stílus.

Gyagilev (törölt) · http://lattam.blog.hu 2008.06.11. 13:58:56

Bár nem kóstoltam, de 3500 egy etyeki pinot-ért... Annyiért már egész korrekt borokat kap az ember, ami ráadásul nem zsákbamacsek.

vörös és fehér 2008.06.11. 14:04:05

Az Etyeki Kúriának 4000 felett van alapáron a pinot-ja, gondolom az a mérce.
A pincészet amúgy kifejezetten sok borvacsorát ad jelenleg, a napokban lesz a Centrál kávéházban is egy, plusz fesztiválon is előfordulnak (voltak Etyeken is, ajánlottam is őket kóstolásra), szóval érdemes ilyen helyeken mintát venni tőlük. Aztán lehet dönteni.

dalton1 2008.06.11. 15:02:54

Az Etyeki Kúria pinot-ja még 4000-ért is megéri. Persze lehetne olcsóbb...

bajkeverő 2008.06.11. 15:05:14

megvédeném az etyeki Pinot-kat!
egyre szebbek, jobbak, igenis megérik az árukat! lehet, hogy még van szórás ezen a borvidéken (is), de ha egy hiteles pincétől választasz Pinot, akkor az nem zsákbamacska!

dummyname · http://budapestdailyreview.com/wineguide 2008.06.11. 18:02:20

v&f: azt megmondanád hogy szerinted érdemes-e most felbontani az Etyeki Pinot-t? Az utolsó mondatod alapján mintha itt lenne az ideje. Vettem egy üveggel, impulzív vásárlás volt, úgyhogy nem tartogatnám ha nem nagyon érdemes.

vörös és fehér 2008.06.11. 18:19:10

Én nem fogom sokáig tartogatni a saját palackom.

muskotály küvé 2008.06.12. 13:11:11

Tanulság: bort nem a brókerektől kell venni :)
Háromezerért ismeretlen termelő borát kockáztatni, mikor annyi jó bor van, pl. Tóth István borai, 2000 alatt.

Fűrészpor 2008.06.12. 14:15:03

Muskotály! Értem amit mondasz, de nem eléggé! Azért nem mered kipróbálni, mert eddig nem ismerted, és pluszban még nem is olcsó? Biztosan egyszer volt olyan amikor még a TI-t sem ismerted, mégis megpróbáltad. Ilyen alapon akkor nem lépünk előre sose...Egyébként nekem mindegy, hogy kié, csak ne az legyen hogy a közgazdász, meg a nagy vállalkozó lesz a borász is egyben, mer sokan úgy gondolják, hogy ha sikeres volt eddig az eredeti szakmájában akkor nagyon jó bort is fog készíteni. Jó borászt kell alkalmazni, és indulhat az üzlet.

muskotály küvé 2008.06.12. 16:23:11

Szerintem a borászat nem úgy működik, hogy veszek szőlőt, pincét, meg hozzá egy borászt, és elkezdem 3-6 ezerért árulni a bort. Megértem én, hogy valakinek a jólét mellé egyszercsak a hírnév is elkezd hiányozni, de akkor vagy ő csinálja a bort, vagy árulja ezerötért, mint a demján. Én sok pénzt csak hiteles borért fizetek (azért sem szívesen :) ). Ez nekem nem az, mivel a l'art pour l'art hírnévre törekvést érzem benne. Ez nekem amolyan újgazdag kivagyiság.
De lehet, hogy igazságtalan vagyok, mindenestre 1500 felett nem fog számomra kiderülni :)

bodorján 2008.06.12. 19:38:13

(más iparágban) sikeres vállalkozók borai (amiket már kóstoltam):

Rókusfalvy: nekem nagyon nem jön be
Csányi: ár/érték arányban jó
Demján: sztem drága, minősége közepes
Szeremley: nagyon vegyes a kép, de vannak nagyon szép borai
Szathmári: vulcanust kóstoltam, nagyon érdekes, szép bor

Más most nem jut eszembe.

Fűrészpor 2008.06.12. 19:52:20

Én a posztban leírt borokat nem kóstoltam, nem ismerem a pincéket sem. Általánosságban irtam azt ahogy én látom. A kivagyiságot én is érzem, főleg a kóstolóhelyszínekre alapozva (Maligán-Centrál-Borbarát tengely). Ettől függetlenül szerintem nem kell ahhoz háromgenerációs családi birtoknak lenni, hogy jók legyenek a borok. Ha valakinek van mersze és tehetsége 4-5 év alatt össze lehet rakni egy sikeres borászatot szerintem. Az ár pedig ettől némileg független is lehet. Miért ne lehetne egy új birtoknak 6000 Ft-os bora, ha egyszer mindent megtesz a magas minőség érdekében?

bajkeverő 2008.06.13. 07:14:57

egyetértek. Demján úr és emberei azért tudják 1500 Ft-ért adni a boraikat, mert fele annyi munka is van mögötte. meg lehet nézni a szőlőjeiket, vagy a feldolgozójukat. magyar viszonyok mellett minőségi bort előállítani költséges dolog. valahol meg kell fizettetni. ettől függetlenül én is azt gondolom, hogy egy új belépőnek barátibb árral kellene bevezetnie borait a piacon.

egri Fehér 2008.06.13. 09:27:16

Nehéz dolog egy újonnan piacra lépő pincének beáraznia a borait. Ha ugyanis jóárasítva lépnek a piacra, mondván, h majd később, befutás után emelnek, mondjuk a borok valódi értékéig, akkor jö a vád: "ők is elszaladtak az áraikkal".
Ha pedig eleve azokon az árakon adják a bort, amiken mondjuk 10 év múlva is fogják (terveik szerint), akkor meg az a gond, hogy miért ilyen drága egy újtól.

Én azt mondom, hogy a bor árának értékelésekor szempont a pince ismertsége, de egyike a legkevésbé fontos szempontoknak. Sokkal, de sokkal fontosabb az, hogy milyen a bor (még az is irányadóbb az ismertségnél, hogy mennyi van a borból)
süti beállítások módosítása