Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borok a garázsból III.

Szentesi Pince

2009.02.06. 16:16 - palack

Szentesi József kezd kilépni a rejtőzködő borász szerepéből. Korábban leginkább csak budaörsi pincéjében kóstolhatták borait a szerencsések, a némileg szélesebb (ám még mindig nem nagy-) közönség pedig a Borbarát 7x7 birtokbemutatóin. Tudjuk róla, hogy a régi kárpátmedencei fajták kísérletező kedvű újjáélesztője. Piros bakator, hamvas, fekete muskotály, tihanyi kék, tarcali kék, hajnos kék, kékszilváni, kék bajor, fekete fájú bajor, laska, vörös dinka, csóka. Egy-egy sor vagy kicsit több van belőlük, aztán, ahogy Szentesi József mondja, az idő majd eldönti, mit tudnak. A csóka már lassan világhírű, de biztos vagyok benne lesz még olyan fajta, amit látunk majd palackban. Ami pedig a rejtőzködés feladását illeti: 2007-es évjáratú boraiból hetet forgalomba is hozott.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy több neves étterem borlapján megjelentek a Szentesi Pince tételei, illetve saját forgalmazásban, több kiváló pince boraival együtt megvásárolhatók a Kézműves Borok Házánál. (A honlap még inkább teszt üzemmódban van.) A kétféle zengő mostanra szinte elfogyott, a rajnai rizlingről már volt szó nálunk. Ezen kívül polcra került 2007-ből zöldveltelini, ezerjó, pinot noir és merlot. Ez utóbbi négy mellé tettem még két nem polci tételt, így próbálok pillanatképet mutatni a Szentesi-borokról.

Szentesi Pince Kéknyelű 2007

Nincs forgalomban, kevés van belőle, ha jól emlékszem 2008-as nem is lesz. Szép szalmasárga, elsőre inkább visszafogott illatú bor, hűvös eleganciával mutatkozik be. A kezdetben felfedezhető alma + körte páros mellé a türelem nektarint, mandarint, réti virágokat és némi krétát terem. Ahogy melegszik, ez a krétás, ásványos vonal egyre hangsúlyosabb lesz. Szellőzéssel pedig egyre rétegzettebbé, izgalmasabbá válik minden szippantás.

Szájban lendületes savai és markáns ásványossága határozzák meg az első benyomást. Kiválóak ezek a savak: jóizűen beterítik a nyelvet, frissítően vibrálnak, délcegen tartják a korty gyümölcsösségét, majd szépen beleolvadnak a finom, hosszú, sós gyümölcsös lecsengésbe. Ásványossága is remek: a végig érezhető határozott, de elegáns sós íz, egy cseppnyi alighanem a hordótól kölcsönzött fűszerességgel nagyon izgalmassá teszi a kortyot. Ám hiába lennének a savak és az ásványosság, ha nem lenne mit tartaniuk, illetve fűszerezniük. Az első hirtelen benyomásban szinte észrevehetetlen, pedig ott van a gyümölcsös test is, csak ennél a bornál inkább a háttérben marad, hagyja szólózni a többieket. A sztárok is vállalhatnak néha mellékszerepet. Mindezek együtt igazán koncentrálttá, vibrálóvá, és nagyon élvezhetővé teszik ezt a bort. 6 pont.

Szentesi Pince Zöldveltelini 2007

Egyik utolsó évjárata ez a fajtának, a gazda szerint nem erre a klímára való, inkább átoltja a tőkéket. Fakó szalmasárga. Illata közepesen intenzív, édes gyümölcsös, meszes és virágos. Kezdetben kicsit jellegtelen, ám tiszta, friss karakterű. Szellőzéssel szépül, nyílik. Megjelenik például egy érdekes, határozottan mentás, majd gyógynövényes vonulat is, ami egyéniséggé változtatja a kezdetben szürke figurát.

Meglepően savhangsúlyosan indít, az illat után nem igazán erre számít az ember. A markáns, magasra ívelő savak közepesnél vékonyabb testet tartanak meg, persze a legkisebb erőlködés nélkül. Nem is csak megtartják, inkább felrepítik, felkapják, mint tornádó a szalmabábut. Ízében szépen ott van a fajta izgalmas fűszeressége is, ám elkélne bele egy kis plusz gyümölcsösség. Lecsengése kellemesen fanyar, közepesen hosszú. Enyhe anorexiája miatt kicsit kilógnak a savai, de azért 5 pontot bőven megérdemel.

Szentesi Pince Ezerjó 2007

Aranysárga, tükrösen tiszta, tapadós, olajos mozgású bor. Orrban intenzív, meglepő. Karamellás, tejszínes rumosdiókrém, némi virágossággal. Ez a meglehetősen szokatlan és tömény illat nekem már csepet tolakodó, nem bírok rendesen mögé nézni (vagy inkább szagolni.)

Szájban vastag, krémes, kezdetben édes érzetű, ám összességében mégis szárazra kifutó bort ismerhetünk meg benne. A nagy test és a remek savak kiválóan összedolgoznak: mindenki tudja, mi a dolga, és azt is teszi. A savak lendületet, tartást adnak, a test pedig ott széles és ott vastag, ahol éppen kell. Ízében nagyon messze esik a szokványos ezerjótól (már, ha van ilyen), viszont teljes összhangban van az illattal. Karamellizált sárgabarack, dió, gesztenye és érett ananász. A korty második felében az alkohol is kezd befűteni, ám ez inkább még kellemes, mint zavaró. A nagy intenzitáshoz képest, kicsit meredeken cseng le, viszont hosszan időzik cserébe. Nehéz pontozni: megosztó bor, még én sem tudom hányadán állok vele. Négytől hatig hullámoztunk együtt.

Szentesi Pince Vörös Cuvée 2006

Cabernet Franc (35%), Cabernet Sauvignon (35%), Merlot (10%), Kékfrankos (10%), Kadarka (5%) és Pinot Noir (5%) házasítása. Szép tiszta bíbor szín, fokozatosan halványodó peremmel. Bontás után negyedórával még nagyon egysíkú tökmagolajos illatot árasztott. Szinte könyörgött, hadd pihenjen, szellőzzön egy kicsit a dekantáló karaffban. Megkapta, amit kért. Cserébe egy sűrű, mély pirosbogyós, tejeskávés, tökmagos (azért még maradt), fakérges illatot tudott felajánlani. Nem volt rossz üzlet.

Szájban nagyon kiegyensúlyozott, sűrű szövésű mégis inkább élénk, gyümölcsös bor. A savak természetesen itt is komoly szerepet vállalnak mind a harmónia mind az ízvilág megteremtésében. Ritkán találkozhatunk magyar vörösben ennyire élő, mégis jólnevelt savakkal. Ízében felbukkan egy finom sósság, ami nagyon jól áll neki. Tannin is van persze, de ő is ugyanazt a kiváló nevelést kapta, mint savtestvérei, eszébe sem jutna húzni. Nagyon jóízű, markáns, rusztikus stílusú bor. Lecsengése rendkívül intenzív, szép hosszú. Erős 6 pont.

Szentesi Pince Pinot Noir 2007

Jellemző pinot szín leheletnyi barnássággal, a gyűrűnél majdnem színtelen. Illata meglehetősen intenzív, sűrű, édes gyümölcsösség árad a pohárból. Leginkább alaposan beérett, puha meggy, eper, aztán cseresznye befőtt, mindez nagyon élénk fűszerességgel kísérve. Ez utóbbit nehéz behatárolni, talán koriander magból van a keverékben a legtöbb. Néha felbukkan egy csipet kakaó, máskor cseppnyi földességet véltem felfedezni izgalmas, szépen változó, nyíló illatában.

Szájban simogatóan, hízelgően, édesen gyümölcsös, ugyanakkor élénk savainak köszönhetően friss, könnyed és üdítő. Leginkább cseresznye és meggy azonosítható be a húsos, rágható korty domináns ízeként. Aztán vörös borhoz képest markánsan jelen van egy nagyon izgalmas sósság, ami kiválóan ellenpontozza a gyümölcsöket. Félidőben érkeznek a puha tanninok, majd a bor jólesőn szétárad a nyelven mindenfelé és innentől végképp nehéz figyelni, leírni, mi történik, mert egyszerűbb hátradőlni és élvezni ezt a harmonikus kavalkádot. Lecsengése is nagyon izgalmas, hosszan intenzíven, szinte lüktetőn érezhetjük még a hátrahagyott remek zamatokat. Erős 7 pont.

Szentesi Pince Merlot 2007

Egészségesen sötét bíbor szín, alig halványodó, viszonylag vékony gyűrűvel. Illata nem mondható intenzívnek, inkább kicsit visszafogott, ugyanakkor nagyon kellemes. Friss házi eperdzsem, érett málna, puha, édes cseresznye, egy kis kakaós tejberizs és leheletnyi dohány. Nem nagyon változik, de egy ilyen összetett, finom illatnál hova változzon és minek?. Nem kell mindig izgalom és vibrálás, néha jólesik csak gyönyörködni.

Szájban jóval intenzívebb, mint ahogy azt az illat után várnánk. Mindene van neki bőven: sav, tannin, alkohol, gyümölcsös test. A lényeg persze, hogy szépen összeállnak, kiegészítik egymást. A savak élénkítenek, frissítenek, magasságot adnak. A tannin gömbölyű, puha és finom. Tekintélyt parancsol, meghatározza, de nem nyomja el a lecsengést. Az alkohol észrevétlenül teszi dolgát, meleg karaktert ad a bornak. A gyümölcsös test készségesen befogadja mindezen összetevőket, vastagságot, kedvességet és nagyon jó ízt ad a kortynak. Egyszerre férfias és nőies bor. Finom, meleg karakterű, kedves és kerek ugyanakkor, mivel savban és tanninban sem szűkölködik, markáns, semmiképp sem negédes. Lecsengése hosszú, gyümölcsös, tartalmas és jólesően csersavas. Egyetlen hiányossága, hogy csak szép és harmonikus, nem túlzottan elgondolkodtató. Dehát muszáj mindig gondolkodni? Erős 7 pont.

[Az első fotó forrása a borportal.hu]

Címkék: velencei hegység kóstolás vörös fehér hatpontos merlot ötpontos kéknyelű pinot noir hétpontos 2007 zöldveltelini ezerjó szentesi

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr73907316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czudarka 2009.02.06. 20:37:24

Minden tiszteletem a Borászé!
Várjuk, hogy más tapossa az ösvényt, mi meg majd sétálunk rajta! Kitartást a próbákhoz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Borbúvár 2009.02.06. 20:39:22

Palack, egyrészt az írás nagyon klassz, élmény olvasni, remek formát fogtál ki. Másrészt baromira irigyellek. Nekem eddig a rizlinghez és egy édes késői szürkebaráthoz volt szerencsém. Nagyon örülök, hogy megjelennek a borok! Mindenképp új szín lesz a palettán, és csak ösztönzőleg hathat a kollégákra.

pecz 2009.02.08. 19:42:16

Tudom, hogy kostolni legfeljebb kenyérrel kell, de ez a merlot fantasztikus kkékpenészes sajttal.

Fokoló 2009.02.09. 12:15:59

Csupa hat-hét pontos vörösbor.Régi vörösbortermő vidékeinknek nem sok jövőjük marad!

palack 2009.02.09. 13:16:47

@Fokoló: nem értem az összefüggést.

Fokoló 2009.02.09. 18:35:29

@palack: Kevés magyar vörösbor szokott hat feletti pontot kapni és hát a Velencei rész nekem nem egyértelműen a vöröseiről híres.Csak erre gondoltam...

palack 2009.02.09. 19:18:43

@Fokoló: azért csak érdemes megkóstolni ezeket a borokat. Attól pedig, hogy ennyi pontot kaptak, a jövőben semmivel sincs kevesebb esélye erre mondjuk egy egri vagy szekszárdi vörösnek. Ezért nem értem az aggodalmad.

Fokoló 2009.02.09. 19:37:15

@palack: Amint lehet megkóstolom őket,de addig is maradok a tradíció mellett.

palack 2009.02.09. 20:22:13

@Fokoló: nem a vita kedvéért, de. Egyrészt minden tradíció elkezdődik valamikor. Másrészt, például az első bekezdésben említett fajták újraélesztésének kísérlete éppen a tradícióhoz való visszatalálásról szól. Szerinted nem?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.02.09. 22:01:21

@Fokoló:kóstold meg ezeket a borokat, addig meg kár aggodalmaskodnod! :-) kár, hogy nem lehet minden borvidéknek egy Szentesi Józsija!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.02.09. 23:21:29

Lehet, hogy csak nekem van tele a tököm azzal, hogy Szentesi "Jóska", Lőrincz "Gyuri", Szepsy "Pista" és így tovább, per tu minden borász mindenkinek, aki vett tőle egy üveggel?

R3sp3ct emberek, basszus!

(Persze lehet, hogy nekik van a legtöbb cimborájuk széles e világon, és mind ide írnak, de ezt azért kétlem.)

Fokoló 2009.02.10. 08:19:21

@palack: Tényleg nem a vita kedvéért,de a három vörös közül melyika régi magyar fajta?

Kusuma 2009.02.10. 08:28:14

@Fokoló: A felvezetésben olvasható fajtákról van inkább szó. Egyébként volt szerencsém kóstolni már csókaszőlőt, feketefájú bajort, laskát...

HSZ

lackó 2009.02.10. 09:33:43

@RAMBO: ezek az emberek szokták szeretni, ha így emlegetik őket :)

Kérdezd erről Hernyák Lászlót :))))

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.02.10. 09:41:21

@RAMBO: világos, ettől tisztelsz valakit...:-P

kádkongató 2009.02.10. 13:09:33

@RAMBO: Kérdezheted Miklós Csabát is.
utazóbőrönd.meghülyülsz :D

D. Gromov 2009.02.10. 13:16:46

@RAMBO: nemcsak neked van tele :)

ez egy ilyen közeg

kádkongató 2009.02.10. 13:18:44

Szóval ezek után már csak Szentesi úrnak merem írni. Félédes zengőt és a rajnait kóstoltam többször. Előbbi nagyobb élményt okozott, utóbbiban jobban zavart a cukor.
Lehet gyökérnapot fogtam de a rajnaival nem békültem még ki maximálisan.Igaz egy korábbi kóstolás alkalmával már spanban voltunk.

dagatt 2009.02.10. 17:02:45

A párom jelenleg valahol e jeles pince területén tartózkodik többedmagával, és kóstolnak. Kicsit irígykedem, nekem csak a beszámoló marad majd... :)

muskotály küvé 2009.03.04. 16:52:37

Nemrég bontottam egy Zöldveltelinit és Ezerjót.
Az Ezerjó hallatlanul koncentrált bor, én semmilyen "konkrét" illatot nem éreztem benne. Bár az itt leírtak némileg találóak, de megértem a cikkíró frusztráltságát, amiért nehezen tudta analizálni...
Számomra az első olyan 14% feletti (konkrétan ugye 15%) alkoholtartalmú bor volt, amely harmonikus. (Egyszerre néhány kortynál több azért ebből sem fogyasztható jóízűen.)
Nincs túl széles összehasonlítási alapom, de nagyon nagy bornak tartom.

SLACÓ 2009.04.22. 16:48:02

Tegnap este volt szerencsém Kedvesemmel itthon elkortyolgatni egy palack '07 - es Merlot-t, Szentesi Józseftől. Egyszerű, de nagyszerű etikett. Látatlanban fűszeresebbnek gondoltuk. Illata picit még puha, gömbölyű savszerkezettel rendelkezik. A 15 százalékos alkohol nem ütött. Jó ivású veres, van még jó pár év érési potenciálja. Nekünk bejött... Ízlett. Jelenlegi ízélményemet nem feledve kíváncsi leszek rá 2 - 3 év múlva is. Vajon kiérezzük-e belőle a majd a szilvalekvárt? Más. Vajon kapható lesz-e a Csóka palackozott formában?
süti beállítások módosítása