Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Lefolyóborok

Amikor semmi nem sikerül

2009.05.07. 05:39 - vörös és fehér

Van, hogy semmi sem sikerül. Az embert felbosszantják a munkahelyén, hazamegy, és elsózza a vacsorát. Bort bont, de az első korty után lefolyóért kiált. De nem adja fel, újabb palackot dugóz ki – a végeredmény ugyanaz. Amikor a harmadik tételt is legszívesebben elöntené, akkor inkább lefekszik aludni. De mivel óvatos duhaj, a három palackot akkurátusan visszadugózza, s másnap rájuk néz, hisz tudja: a hangulat meghatározza a borértékelést. De másnap is szomorúan fekszik le.

A fenti pech-szériám úgy kezdődött, hogy elővettem egy sillert, amit jó pár hónapja őriztem már. Biztos, ami biztos alapon egy frissen vásárolt merlot-t is felvittem mellé, tehát tudat alatt felvérteztem már magam. A harmadik bort kármentőnek szántam: a villányi kézműves borászról szinte csak jót hallottam.

Karner Gábor Nagyapám Siller 2007

Ez a kékfrankosból szűrt siller a tavalyi etyeki fesztiválon több szerzőt is lenyűgözött, karakteresnek, tipikusan műfaj-jellegesnek mondták. Aztán úgy alakult, hogy sokáig nem sikerült beszereznem egy példányt sem belőle, pár hónapja viszont a Terroir Club polcáról lekaptam egyet. Gondoltam: a siller tovább eláll, mint egy rozé, vagy bozsolé, pláne ha forgalmazzák is, akkor nagy gond nem lehet vele. A fenét nem. Kifejezetten értelmezhetetlen illattal nyit a bor. Van benne pörkölt mogyoró héja, nagy adag reszelt citromhéj, és némi erjedt bogyósgyümölcs. Szellőztetem, hátha csak fülledt; de nem akar változni. Megkóstolom, de most nincs pozitív csalódás. Sok hordó, kevés gyümölcs, túlzottan is markáns ásványosság és kesernye. Másnapra sem változik. 3 pontot tudtam rá adni.

Szeleshát Merlot 2006

Kezdjük a pozitívumokkal: lehet már Budapesten is kapni Szeleshát borokat, méghozzá egy szimpatikus borbárban a Hercegprímás utcában. Ugyanott jó áron lehet poharazgatni a kínált borokból, de akár teljes palackot is el lehet iszogatni. Pár hónapja nyitott a hely, ezért a kínálat még csak most épül, érdemes időnként benézni hozzájuk. A pincétől egy pinot-t és egy merlot-t emeltem le a polcról; előbbi bort Bob már megírta, így én a másikat bontottam. Szívesen cseréltem volna vele.

Bontás után gyorsan megnéztem a címkét, nem tévedtem-e, ugyanis már-már pinósan halovány színű bort töltöttem a poharamba, meglepődtem. Illata sem tipikusan merlot-s ennek a tételnek: főleg hecsedli jön a pohárból, és kicsit az alkohol is kiszúr. Ahogy forgatom, úgy romlik az illat, eleinte odakozmált gyümölcslekvár, a végén pedig ázott kávézacc a jellemző jegy. A szín jól előrevetíti a kortyot - kifejezetten vékony, testetlen bor. Eleinte némi gyümölcs felüti a fejét, de a közepétől mindent eláraszt a gyógyszeres kesernye. Rossz ivású ez a bor, nálam a két pontot nem haladja meg.

Iványi Zsófia Villányi Cabernet Franc 2006

Az elmúlt időben többször is belefutottam Iványi Zsófia nevébe. Lelkesen meséltek a vókányi borászról, aki ősi kézműves módszerekkel (sarazás például) készíti borait. A Várban pult alól előkerült egy meglepő, ámde remek cabernet franc, maradékcukorral. Ezért is vártam sokat ettől a bortól, amit a Monarchia borkereskedésben vettem, nem kevés pénzért - ha jól rémlik, 4000 forint körüli összeget adtam érte. Ami utólag azért esett rosszul, mert például itt jelentősen olcsóbban juthattam volna hozzá.

Igazából a borleírás most két szóra is redukálható: ecetes céklalé. Kicsit jobban kibontva: lilás villanásokkal kísért bordó szín forgott a poharamban, de az orromat egy savanykás, kicsit káposztás illat csapta meg. Oxidáltnak és illósnak tűnt a bor, de a kezdeti erős káposztásság idővel enyhült. Azonban ízében a savanya uralkodott, mellé egyedül egy határozott cseresség társult. Szép struktúrának, harmóniának, fajtajellegnek nyoma sem volt. Két pontos élmény - ennyi pénzért ez határozottan worst-buy volt.

Mivel előzőleg hasonlóan jártak dagadtosék is, ezért tapasztalatomról a forgalmazó infó-vonalára írtam pár sort - sajnos választ nem kaptam arról, hogy előfordult-e nagyobb számban ilyen szétesettségre utaló jel. A honlapon mindenesetre nem találtam már Iványi bort, azonban a hírek között még kiemelten foglalkoznak a termelővel.

Szeretnék hinni abban, hogy tényleg csak pech-szériám volt. Cáfoljanak, vagy csatlakozzanak Önök is! Kíváncsi vagyok arra is, hogy ilyen esetekben olvasóink mit tesznek: adnak még egy esélyt a kóstolt boroknak, és vesznek egy kontroll-palackot, félig elfogyasztott üvegekkel visszasétálnak az eladóhoz, és cserét kérnek, esetleg végleg elfordulnak az adott termelőtől?

Címkék: kóstolás dilemma szekszárd merlot kétpontos hárompontos villány cabernet franc mátra karner siller iványi szeleshát

65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr821098873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.05.07. 07:54:37

Így olvasva ezek beteg boroknak tűnnek, könnyen lehet, hogy a palackban romlottak meg.

Ilyesmit direkt szerintem senki nem palackoz le.

lackó 2009.05.07. 08:39:53

@RAMBO: én is ezt olvasom ki a postból. Nem kaptak ezek a borok sokkot? A "kézműves" borászatban sajnos ott a nagyobb hibalehetőség, de nem gondolnám, hogy szándékosan valaki szar bort palackozna...egy benyomás meg nem benyomás :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.05.07. 09:03:09

Én ha sok pénzt adok egy palackért és nagyot csalódok, akkor nem valószínű, hogy újra befektetek az adott termelő másik termékébe. Tudom, hogy nem ez a helyes, de én ilyen "beskatulyázós" vagyok, nem tehetek róla:)

vörös és fehér 2009.05.07. 09:39:04

@lackó: én sem hinném, hogy valaki ilyen bort akar kihozni. nálam a benyomás az volt, hogy a siller már/nálam/ez a palack szétesett, az Iványi borral viszont nem csak én jártam így, ezért ott konkrétan gyanús, hogy valami történt a borral.

lackó 2009.05.07. 10:36:57

@vörös és fehér: a siller valóban érdekes kérdés, lehet, hogy meg kell tanulnunk helyén kezelni?

Lehet, hogy a kézművesség visszaütött a francnál? Azt hiszem, Légli Ottó említette egyszer pont ezt a hibalehetőséget...

Persze, nem mondok én semmi rosszat a kézművességről...lehet azt nagyban csinálni, nekem pl. Dúzsi borai jelentik az abszolút stabilitást e téren...nem is értem, hogy nem került még elő a neve az év wájnmékere díjazáson.

tunderninja 2009.05.07. 10:45:45

A Karner Gábor Sillert én egy hónapja kóstoltam,a tárolás az borhűtőben volt.Elmondhatom,hogy életem egyik legjobban sikerült sillerjét kóstoltam aznap este.Nekem nagyon tetszett.Iványi Zsófinak a borai azok szerintem meg megosztóak,de tény,hogy én nemegyszer futottam bele dugósba,elég sok sajna.Írásod alapján a Monarchia meg egy igazi rabló akkor,mert Vókányban 2500.-Ft.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.05.07. 11:17:05

@tunderninja: én is kóstoltam az elmúlt 1 hónapban 5x vagy 6x, a tőkéstársakon is bemutatkozott, a 7végén Hollókőn is, sosem volt vele probléma, pöpec borocska!

vörös és fehér 2009.05.07. 11:29:28

@ringsider: simán elhiszem. továbbra is fennáll a kérdésem: ha találkoztok egy szétesett, hibás(nak tűnő), de nem dugós borral, ti mit csináltok? A szitkozódáson túl, persze.
(Amúgy én a fenti hármasból Karnert újra szeretném kóstolni, a másik kettőt nem áll szándékomban)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.05.07. 11:31:53

én szitkozódok, az biztos! :-)
Gábornak nincs már szerintem belőle, de ha van, akkor Etyeken megteheted! majd intézek neked kóstolást...;-)

lackó 2009.05.07. 11:37:11

@vörös és fehér: ugyan a kérdés nem nekem szólt, de idézném: khm, úúú, ba*meg, ez ***, szelőztessük? még ***, bocs, fiúk!

075 2009.05.07. 11:50:20

Attól hogy valamely bor kézműves tech el készült még inkább tartalmasabbnak hoszzúéletűbbnek kellen hogy legyen, merthátugye ez a minőségre kell hogy kihegyezve legyen. Én azt nem tartom elfogadhatónak hogy egy ijen bor azér esik szét mert kézműves.
Ha hamar szétesik akkor azt a borásznak kell észrevennie a leghamarabb, oszt nem forgalmazni, meg a következő évben tanulva a hibáiból válltoztatni a prés hején, vagy a tartályt arrébrakni az ablak alól.
Szar dugót meg el kell felejteni ezeknél a boroknál, minimum natur 1 de inkább jobb 1000 palacknál azt a + 50 ft rá kell költeni palackonként.
Én újrakostolnám a borokat, lehetőleg borásztól beszerezve.

November 2009.05.07. 11:55:43

Úgy látszik már túl régen volt alázó cikk az alkoholistáktól, elég kicsinyes három kezdő pincének ingyen negatív reklámot csinálni.

vörös és fehér 2009.05.07. 11:59:01

@November: köszönöm értékes hozzászólásod.

lackó 2009.05.07. 12:03:53

@075: pedig itt lenne az ideje elfogadni, pont azért, mert nem vegytiszta és laborkörülmények között készített borról van szó, esetleg kevesebb kén miatt, a kíméletesebb tisztítás során esetleg benne maradnak bizonyos anyagok...nem saját kútfőből vettem ezt, ez már nem borbaráti, borkóstolói, hanem szakmai kérdés...

A prés meg a tartállyal kapcsolatos viccedről most elfeledkeznék.

@November: üdv a blogon! Talán pöppet kicsinyes dolog elkezdeni a köpködést tájékozottság nélkül, bár az ilyen rövid, velős, odamondós beszólás nem is olyan ritka. Ajánlom figyelmedbe a húsvét körüli posztot a Szeleshát merlotról, ha jól tévedek, már Karnerről is volt szó, mégpedig igencsak pozitív kontextusban.

Amúgy meg biztos tök jót tesz egy kezdő pincészetnek, ha agyon dicsérik a nem épp tökéletes borát...

kekfrankos 2009.05.07. 12:11:48

@tunderninja: Az, hogy Vokányban 2500.-, az inkább, a még mindig "vadnyugati" borpiacnak köszönhető. Azaz amikor a termelő hülyét csinál a kereskedőből.

Jenyei 2009.05.07. 12:21:28

November, miért, hogyan kellene? Savanyú is, büdös is, de mégis a mi borunk? Ennyire tetszett a film?

hegyaljai 2009.05.07. 12:25:52

@kekfrankos:
Előbb-utóbb a kereskedő rá fog jönni, hogy át van verve. Egyébként ez a 2500 Ft/palack ár be lett ütve a pénztárgépbe, vagy volt róla kiállított számla?
Nos ezzel a kérdéssel elérkeztünk egy fontos ponthoz. Magyarországon kétféle borpiac van. Az egyiknél a cég alkalmazottja adja el a bort, a másiknál a cég tulajdonosa. Az utóbbi esetben a tulajdonos vállalja a kockázatot, és nem ad számlát, blokkot, vagy minden 6-12 palack után ad egy ingyen palackot. No ezért nem értem a nagytudású hozzászólók ár/értékre vonatkozó és "best by" megjegyzéseit.

tunderninja 2009.05.07. 12:28:28

A szitkozódás az van,de már nem olyan mértékben,mint régebben.Régen az volt mint mondjuk a Ponyvaregényben mikor Butch vagyis Bruce Willis teljesen kiborul mikor a hotelszobában feldúl mindent ami a keze ügyébe kerül,aztán kb 1perc múlva leül az ágyra és azt mondja a kedvesének,hogy nem tehetsz róla és nem a te hibád.Na kb ilyen lehet mikor olyan borral találkozok ami hibás,vagy dugós vagy kénes:)Kékfrankos a vadnyugati borpiac ez szép és találó szó gratulálok.Azért ilyenkor mégis elgondolkodtató,hogy mi a fa...ért van 1500.-Ft eltérés/palack a vadnyugaton és acivilizáció között.Ráadásul ilyen evolució csúcs közelében,mint ahol most tartunk.Sajnos én azt tapasztalom,hogy ma kis hazánkban kevés az igazán korrekt kereskedő talán egy kezemen meg tudnám számolni.A Kárpátiának van egy száma amit mindig magamban elkezdek dúdolgatni,amikor ilyen vérlázító árazást látok,hogy "sok a horgász,kevés a hal."Etyekre nem tudjátok mennyi idő alatt van kint a busz kelenföldről?és menni a jegy?

tunderninja 2009.05.07. 12:30:01

ja a fontos dolog lemaradt Bruce Willis az aranyórája nem találása miatt.

hegyaljai 2009.05.07. 12:30:35

@075: Negyvenharmadik alkalommal vetem fel a kérdést, hogy mi az a kézműves borászat? Akinek már van szivattyúja, elektromos hajtással, és nem kézi fejtőgéppel fejt, az már nem kézműves borász? A bor minden kezelés szűrés nélkül stabil marad, és a 12 Celsius fokos pincéből fel lehet vinni a 40 méter távolságra lévő étkezőbe a bort, anélkül, hogy megzavarosodna. Más esetekben, például az Egyenlítőn túli szállításra bele kell nyúlni a borba.

tunderninja 2009.05.07. 12:31:39

Ezt a pénztárgépes dolgot haggyjuk szerintem.Mint ahogy az egyre több Szlovák rendszámos kocsit is ami futkároz gondolom ők annyira ütötték a pénztárgépet.

vörös és fehér 2009.05.07. 12:40:29

@hegyaljai: @kekfrankos: külön cikket érne meg az árazás, gondolom. illetve a kereskedők / borászok kapcsolata. Továbbá a kereskedők egymással való kapcsolata. Ha egy borász több cégnek is ad el, gondolom akkor nem állapodik meg egy minimum árról, aminél olcsóbban még ő sem fogja adni a bort a pincében.
Nekem amúgy a legmeghökkentőbb élményem e tekintetben pár éve a St. Andreánál volt: ami bort meg lehetett venni a pincében, azt kiárólag a polci Bortársaásg áron lehetett. Akkor ez engem meglepett, és nem is értettem, aztán rájöttem, hogy tulajdonképpen ez a tisztességes magatartás, ha kizárólagos forgalmazója van egy pincének.

lackó 2009.05.07. 12:54:43

Mondom én, legjobb dolog lenne egy "szociális borhálózat". 5-6 bolt az ország stratégiai városaiban, és nem üzletkötőkön, meg invínóveritászokon keresztül venni a borokat, hanem közvetlenül a termelőtől. Nem hatalmas, hanem normális árrést alkalmazva, a "nyomott ár a versenyhelyzet miatt" szlogent elfelejteni...

lackó 2009.05.07. 13:00:50

Tudom, utópisztikus, de olyan szépen hangzik az én kis világomban...miért akarnak olyan sokan feltétlen meggazdagodni a borkereskedelemből? Tisztelet persze a kivételnek...

Jenyei 2009.05.07. 13:10:39

lackó, ezt a szociális borhálózatot nem értem. Először is, aki 100 km-re lakik a "stratégiai" városoktól, az mit igyon?

lackó 2009.05.07. 13:28:33

@Jenyei: gondoltam, hogy előbb fog valaki kritizálni, mint egyetérteni :)

Hosszú ez, csak egy gondolat, de szerintem érdekes dolog lenne vele foglalkozni.

A mai világban már nincsenek távolságok, mindenre van megoldás :) A stratégiai városok közt amúgy sem lenne 100 km...vagy igen? :)

Ferraiolo 2009.05.07. 13:41:23

Kedves Bortársak!
Legutóbb a múlt hétvégén a Budai Gourmet fesztiválon kóstoltattuk Iványi Zsófi 2006-os Merlot-ját és 2006-os Cabernet Franc-ját. Valóban megosztók a borok, a kóstolóknak azoban kb. 70 vs 30 százalékban pozitív véleménye volt róluk, a 30 % is inkább a stílust és a szokatlan ízvilágot kifogásolta. Ami a borok stílusát illeti, igen elgondolkodtatóak. Kóstoláskor nem feltétlenül egy villányi vörös ugrik be, sem illatban sem az ízben. Azt gondolom, a hasonló szemlélettel készült boroknál a különös stílusjegyek nem kifogásolhatóak, ellenben a borhiba az igen. Zsófi borait kóstolva az utóbbival eddig még nem találkoztunk. Dugós palackkal sem, bár ez valószínűleg szerencse kérdése.
Ha valaki Siklóson jár, valószínűleg érdemes benéznie a fent belinkelt borszaküzletbe, mert valóban igen csekély árakon dolgozik. Ehhez viszont le kell vezetni -pl. a fővárosból több mint 400 km retúr- és egy napot rászánni, és saját magunk felszállítani az ott vásárolt palackokat. Nyilván 20 palack felett majd megtérül az árkülönbség, ami a helyi bestbuy szaküzlet és a budapesti nagykereskedő kisker ára között van.

Kedves Vörös és Fehér! Ha az általad hibásnak ítélt palackot máskor visszaviszed a borszaküzletbe, a kolléganő készséggel kicseréli egy másik palackra. És ez minden vásárlónak szól.
Ha érdekel titeket, szívesen írok pár sort Iványi Zsófi borairól és a borkészítési eljárásról.
Üdv,
Ferraiolo

loading 2009.05.07. 13:48:47

Az árazáshoz nem szeretnék hozzászólni, mert negyedévente előkerül a téma (azaz nincs még a helyén), de már elmondtam majd' mindent, amit gondolok e témában.
A széteső vagy erősen nem ízlő borok? Én kiöntöm és nem veszek többet. Iványi Zsófia boraival is eképp voltam: egyik-egyszer ok, a másik-máskor nem jó. Három év után most vettem újra 1 palackkal tőle. Minden tiszteletem az övé, de nekem úgy tűnik nem tud egyenletes minőségű bort palackban forgalmazni (a készíteni-t nem írnám le, mert lehet még rendben van a hordóban). Én ezt technológiai hibának tartom.
Sajnos ez nem olyan, mint a kínai póló, hogy 4eFt-ért 10 db-ot kapok érte, tehát megértőbb vagyok, ha egy-kettő hibás.
A merlot-ja jobb.
De nálam a "blocked" kategóriába került Bock J. is, a 2007-es merlot-ja miatt, amit fél pohár elfogyasztása után öntöttem ki a mosogatóba. Egyszerűen nagyon rossz volt (részleteket inkább nem, mert minek). És megemlítettem a boltban, ahol vettem, hogy ki kellene listázniuk. Én pedig ebben az évben nem veszek tőle több bort. Uff. Bocs, a hosszú kommentért.

lackó 2009.05.07. 13:59:19

@loading: nem hiszem, hogy egy adott palack hibája miatt érdemes lenne elszalasztanod egy gyönyörű bort...Pócz fehérborai nekem pl. sokáig nem ízlettek, sőt...aztán egyszer csak jött egy 2003-as merlot (jó, tudom, évjárat) és szólt egy akkorát, hogy kiskanállal kellett felvakarnom magam a földről...szóval szerintem ezzel a nem ízlett, tőle többet nem veszek hozzáállással magaddal szúrsz ki -bár tény, az átlag fogyasztó ez alapján ítél- de ezen ne sértődj meg, nem negatív értelemben használtam.

vörös és fehér 2009.05.07. 14:06:28

@Ferraiolo: Szia, nos, nálam egyértelműen illó-gyanús volt a bor, örülök ha ilyen gond a többi palacknál nem merült fel.

vörös és fehér 2009.05.07. 14:52:57

@lackó: bár ez is az eredeti témától messze visz, de azóta volt hasonlóan jó Pócz merlot? Én sajnos már leszállóágban kaptam el a 2003-ast, de még úgy is komolyabbnak tűnt, mint az akkor (2008 eleje, ha jól rémlik) még fiatal 2006-os.

lackó 2009.05.07. 14:55:40

@vörös és fehér: egy kiragadott példa volt, én 2008 közepén kaptam tőle, akkor nagyon nem volt leszállóágban. Nincs neked szerencséd ezekkel a borokkal :D

vörös és fehér 2009.05.07. 15:04:26

@lackó: holnaptól csak sört iszok. :)

lackó 2009.05.07. 15:07:55

@vörös és fehér: azzal is vigyázz, nehogy vizes legyen, vagy fáradt, szénsavszegény...hibalehetőség mindenhol van...minek ide a nagy sznobéria, meg nyápickodás? Igyá' oszt jó napot :D

Na jó, nem :D

lackó 2009.05.07. 15:18:06

Ööö..lehet, hogy a tavalyi borfeszten a 2006-os merlotját kóstoltam, de akkor is nagyon tetszett ez is :D

loading 2009.05.07. 15:18:17

@lackó: Nem érdekes, de azért egy kis magyarázkodás. :)
Nem egy palack, hanem egy tendencia után döntök a feketelistára küldésről. Onnan van visszatérés, de hátrányból indul: ha megugorja a szintet az új kóstolás akkor ok, ha nem, akkor marad ott. Hál' Istennek van elegendő jó borász és bor Magyarországon, hogy ne azzal kelljen foglalkoznom melyik bora lehet talán jó nekem (és nem megy rá a gatyám)?

tunderninja 2009.05.07. 15:39:36

Csak a Pócz címke olyan csúnya,az öregnek állandóan mondani kell,hogy nem fordít nagy hangsúlyt az innovációra.2003-as merlot nyárvégén kóstóltam nekem tetszett de lehetett érezni benne valami olyat,hogy na akkor neki még 1-2éve van hátra.A 2006ost még nem kóstoltam,de jóváteszem a hibámat.Iványi Zsófinak pedig sok sikert és sikeres munkát szeretnék kívánni.Valaki említette,hogy rapszódikus a mínőség ebben egyetértek vele.Ignác Cuvée-t esetleg Vörös és Fehér azt próbáldd meg.Szeretném megkérdezni az itten jelenlévőktől,hogy kóstolt valaki mostanában 1-2hónappal bezárólag Tóth Sándor 2003-as kereklevelűt?Amennyiben valaki igen kérem írja meg,hogy tartja-e magát a tétel.Kelenföldről mennyi idő a busszal Etyek?A választ előre is köszönöm.

Octopus 2009.05.07. 15:49:45

@vörös és fehér: de mégis milyet, kézműves sört? :)

kekfrankos 2009.05.07. 15:52:55

@vörös és fehér: Pontosan ezt értettem a "vadnyugaton".

075 2009.05.07. 16:29:36

@lackó: pont ezt próbáltam érzékeltetni hogy attól hogy valaki a kézműves jelzőt használja attól még ki lehet mosni azt a hordót el lehet öblíteni a csövet meg a szivit, meg nem árt ha nem tölcsérrel tölti bele palackba a bort oszt kész.
Sajnos nálunk a palackozási kultúra országos szinten hihetetlenül a béka segge alatt van, és beszéltem borásszal akinek fingja se volt még a sima szűrőlap használatról sem.
Na ha egy bor kezeletlenül kerül palackba azt ..ják mert fél év oszt vége.
Egy bor vót ami bírta Malatinszki szűretlen aszem kabernéje.
Én ebben látom az ijen kostolási eredmények születését.
Az szép ha a hordóban szép a bor, de azt palackban is tartani kellene..

075 2009.05.07. 16:31:35

@hegyaljai: én úgy látom hogy a kis kezdő pincéket hívjuk így..de jó neked ha a bor a hordóban stabil marad te is használsz muskátliport??

morc 2009.05.07. 16:34:45

@tunderninja: Kb. 40 perc. Menetrendet meg a volan.hu-n megtalálod, de minden óra 10-kor van busz, ezen felül meg sok sűritő járat.

lackó 2009.05.07. 17:27:23

@tunderninja: Egészen pontosan 2 hónapja kóstoltuk, kóstoltam a kereket, már írtam itt is: nagyon szépen tartja magát a bor, bár nem vagyok benne biztos, hogy a csúcsán van. Talán egy picit előtérben van a fa, a savait kezdi elveszíteni, de mindenképp érdemes még most megkóstolni, tartogatni semmiképp sem.

A Pócz címkék tényleg nem a legszebbek, de sajnos tudunk még jónéhányat...

@075: akkor Györgykovács mi? :D

tunderninja 2009.05.07. 17:48:15

ok köszi szépen nektek.az infókat.tudjátok még mely boroknál tapasztaltam nagyon sok dugó problémákat a Román boroknál és ott voltak olyanok amik nem voltak olcsók.

Raul75 2009.05.07. 19:26:03

én megiszom szódával aztán többet nem veszek olyant...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.05.07. 21:05:35

@tunderninja:tóth sándor 2003asok még egytől egyig rendben vannak, érett de élő borok!

Cukker 2009.05.07. 21:14:49

A kóstolt Merlot minden bizonnyal dugós volt, sajnos ez bárki borával előfordulhat.

Ezúton szeretnék MINDENKIT MEGHÍVNI a Hercegprímás utcában lévő WINEBAR-BA, ahol a kóstolt 2 (azaz kettő:) pontos SZELESHÁT Merlot 2006-t a cikkre hivatkozva egy pohár erejéig bárki INGYEN kóstolhatja. (vasárnap éjfélig)

Cserébe annyit tegyetek meg, hogy írtok róla egy pár soros véleményt.

hegyaljai 2009.05.07. 21:40:52

@075: Gondolom egy száraz vörösborhoz nem kell a bomlása után muskátli illatot árasztó kálium szorbát, mert nincs benne cukor, aminek az erjedését megakadályozhatnánk vele.
Egyszerűbben képzeld el: lemegy a paraszt a pincébe, lopóval kiszív másfél litert, kancsóban felhozza az ebédlőbe, vagy a teraszra, és tükrös, tiszta, nem kell belenyúlni.
Ha viszont két hét múlva lesz a sógor fiának a lakodalma, akkor valamit csinálni kéne vele, mielőtt betöltik a kannába.

Fűrészpor 2009.05.07. 22:26:30

@hegyaljai: És mivel tölti fel a hordót? Na?Na?

dalton1 2009.05.07. 22:32:18

Ízléstelen egy cikknek ilyen címet adni.

nick: 2009.05.07. 23:57:57

forralt bornak jó lesz még az ilyen

...amúgy nem lehetséges, hogy - akár a borboltban is, de - nem jól volt tárolva?

amikor ősszel bogyólét akartam venni, vagy nem volt, vagy ahol volt, ott min. 25 fok volt, és rólam is dőlt a víz...
na ONNAN nem akartam hazavinni


amúgy pár hónapja vmelyik újságban (talámn a Decanterben) volt egy jó kis cikk a borszaküzletek meg a hiperek bortárolási horrorjáról

a borszaküzletek nagyon gázok voltak


...azt nem értem, ha egy semmilyen benzinkút megengedheti magának, hogy a fél falat egy hatalmas beépített hűtő foglalja el, ahol az igen értékes borsodi világost és a sima csapvizet hűti, egy magára vmit is adó borszaküzletnek uez miért nem megy...

Vizvári Pál 2009.05.08. 00:38:07

@nick:: mert a 60 forintos csokit 130-ért, vagy a 80 forintos ásványvizet 185-ért adják.

vörös és fehér 2009.05.08. 00:58:33

@Cukker: bocs, de a dugós bort azért felismerem. ez NEM volt az.

Cukker 2009.05.08. 07:37:57

@vörös és fehér: Ha nem volt dugós, akkor miért nem volt szine?
Ez a bor bor nem halvány piros, hanem "fekete mint a macska".
Délután bontok egy Pinot meg egy Merlot és lefényképezem neked a különbséget. Gyógyszer íze meg végképp nincs.

lackó 2009.05.08. 07:44:10

@Cukker: nekem is feltűnt tegnap amikor a dugósságot említetted...amit a teszter írt, az nem a dugós bor jellemzője!

Jelentkezzen az, aki tudja, hogy függ össze a TCA a színnel, volt valakinek ilyen tapasztalata?

Emlékszem egy szegedi borfeszten szóltunk az egyik piciny borvidék igen nagy bortermelőjének standjánál, hogy ölnézést, de dugós a bor. Erre az emberünk fogta az üveget, belenézett és azt mondta: ebben nincs is dugó.

Egy bornak nem csak dugóhibája lehet, számos betegség lehet...

@vörös és fehér: a színkiválás más dolog...erre nem utalt semmi?

075 2009.05.08. 07:52:58

@hegyaljai: ha egy hordó darabban van ha fehér ha piros ha vörös ha édes ha száraz
hacsak nem szamo vagy likőrbor akkor a kedves földműves bácsi cseszheti, mert még magas alkoholnál is egy oxidált szar lesz fél éven belül, hacsak nem kénezi 25-ttel hetente...

ABS (törölt) 2009.05.08. 16:21:03

Kedves Mindenki!

Nálunk, a már korábban említett szaküzletben, ahol jóval kedvezőbben lehet hozzájutni Iványi Zsófi borokhoz (is), utoljára két hete kóstoltuk a 2006-os Cabernet Franc és a 2006-os Ignác Cuvée borokat. Véleményünk szerint mindkettő hibátlan volt, de ahogy az összes Iványi Zsófi bor, ezek is megosztóak egyedi ízviláguk, karakterük miatt.
Februárban tartottunk egy borvacsorát, ahol Zsófi maga mutatta be borait, ott sem tapasztaltunk rossz élményt a borokról, pedig ennél jóval megosztóbb például a Rosé 2007 (!), ami Zsófi szerint mostanra összeállt és jelenleg ez az aktuális évjárat...
Ferraiolo véleményéhez pedig hozzátenném, hogy mivel minden héten járunk Budapesten (is), gyakori, hogy előzetes megbeszélés alapján személyesen viszünk bort bárkinek, tehát nincs szüksége senkinek egész napos utazásra, elég egy e-mail.

üdv,
ABS

Szegediszomelijé 2009.05.08. 20:48:32

@Fűrészpor: Na,Na? És ha a borásznak van üveg edényben, műanyag palackokban még abból a borból? Netán arra a célra, hogy a kóstoltatott tételeket tudja pótolni?
Na? Talán nem kéne így vagdalkozni -0- azaz -Nulla- tapasztalattal? Meg hülyeségeket írni? Na? Na?

nick: 2009.05.09. 19:41:47

@Vizvári Pál:
azért a borboltokban sem épp pinceáron kapod a borkokat...

egyes nagyobb borboltoknál mondjuk azt látom újabban, hogy egész kulturált árakat tudnak kialakítani, de némelyik teljesen el van tévedve...

plusz ezt már eleve bele kellene számolni a nyitási költségekbe
tejtermékhez is kell a hűtő - borhoz is kellene

vörös és fehér 2009.05.10. 13:32:16

bocs srácok, de a személyekedést hagyjátok itt abba, köszönöm.

etna 2009.06.16. 22:07:08

A téma már leült, de mivel van tapasztalatom mind a három pincével kapcsolatban, hadd véssem ide.

Karner Gábor borait évek óta kóstolgatom (7x7ről még nem hiányoztam, Etyekről is csak az idén) - nekem mindig kedvemre valók voltak. A Nagyapám bora pedig az egyik legjobb siller, amit valaha kóstoltam. (A siller műfajra pedig külön odafigyelek, mert ez talán a legjobb kísérője a "klasszikus magyar ételeknek".) Legutóbb egy hete volt szerencsém e borhoz és akkor sem okozott csalódást, sőt.

A Szeleshát borokat a minap lezajlott 7x7en ismertem meg, 3 mintát hoztak, kikereshetném a jegyzeteimből, hogy mit, de lusta vagyok. Mind a három tétel a "remek" kategóriában végzett nálam. (Százas skálán 85 körül.)
Úgy rémlik, a Merlot is közöttük volt, de nem vennék rá mérget. A borok minden esetre igen sötét színtónúsúak. Amit én speciel kedvelek.

Iványi Zsófia szortimentjét tavaly kóstoltam a szegedi borfesztiválon. Volt vagy 8-9 bor. Azzal maradtam, hogy kétharmaduk borhibás. Egy-két tételt leszámítva zavarba ejtően rossz borokat kóstoltunk.

vörös és fehér 2009.06.16. 22:16:10

Szia @etna! Ha már felhoztad:
A Karner sillert megkóstoltam a 7x7-en, engem továbbra is zavart az illat és a beltartalom közti enyhe disszonancia, nekem túl vékonynak, és savhangsúlyosnak tűnt a bor, nem lelkesedtem érte most sem - bár határozottan jobb formát mutatott mint a fent kóstolt palack. Igazából ami nekem eddig legjobban tetszett a pincétől, az az alap kékfrankos (Szücsi kékfrankos).
A Szeleshát borokat is természetesen megkóstoltam, bár ott a 07-es merlot volt - tetszett az is, a háromfiú is, a k2 kékfrankos is, noha ott a túlérést kevésbé szerettem. De valóban figyelemreméltó pince, igyekszem még tőlük nem rapidan is kóstolni majd.

lackó 2009.06.16. 22:48:50

@vörös és fehér: ugye arról is beszámolsz? :DDD Ugye érted? :DDDD
süti beállítások módosítása