Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Milyen a jó sauvignon blanc?

Még nem tudom, de már keresem

2009.09.01. 08:11 - vörös és fehér

A sauvignon blanc az a fajta, amiből igazán jót talán ha egyszer ittam. Nyilván ez az én hibám is: magyar polcról előbb veszek le egy furmintot, hárslevelűt, olaszrizlinget, mint sauvingnon blanc-t. Külföldről meg elsősorban rajnait, esetleg zöldveltelinit rendelek – természetesen itt és most a fehérboros szokásaimról van szó. Ezért is örültem, hogy a Colour WineWorld rendszeres kóstolóin a sauvignon blanc volt a téma, Sancerre-ből és Pouilly-Fumé-ből származó tételekkel. Sokkal közelebb a fajtához nem jutottam, viszont, a kóstolóközönségnek hála, nagyon jól éreztem magam.

Aki még nem járt a WineWorld-ben, annak azt ajánlom: menjen el. Egy kicsi bolt, nem túl nagy, de annál izgalmasabb kínálattal, ahol Bartha Roland igyekszik a saját ízlését megmutatni – és jó ízlése van. Legnagyobb hangsúlyt a nagy magyar fehérek kapják, emellett kevésbé felkapott borászok vörösei is sorakoznak a polcokon. Hetente van tematikus kóstoló, havi rendszerességgel pedig újdonságokat bont Roland, amiket el lehet poharazgatni, jó áron. Így a fogyasztó vásárlás előtt tájékozódhat is; jó taktika, jó lenne, ha minél több kereskedő tartana nyitott palackokat, akár drágább tételeikből is.

A kóstolón a tételeket nem vakon kaptuk, hanem címkéstül, a lenti sorrendben.

Bujdosó Pince 2008

Egy kifejezetten friss, ropogós tétel. Illatában vágott fű, csalán, kis egressel. Nem egy bonyolult bor, arra szánták, hogy jól csússzon – ezt tökéletesen hozza is. A végén kellemes kesernyével búcsúzik. A visszakóstoláskor látszott igazán, hogy nem feltétlenül vele kell egy sort kezdeni – erős négy pont, 1130 forintos ára miatt (lelőhely: Corvinum) pedig best-buy.

Lisicza 2008

Forgattuk a poharakat ezerrel, de nem sikerült igazán illatot kicsikarni belőle. Kis kénfülledtség, némi füves jelleg – ez volt a legtöbb, amire jutottunk. A korty kizárólag a savakról szólt – a tartalmasság fel sem merült bennem. Nem szép bor: nálam három pontot kapott.

Chateau Dereszla Zempléni 2008

A tavalyi hordómintáról már írtam – sok változás nem történt a borral. Illata nagyon szép: grépfrútos, ásványos, bodzás jegyek kavarognak benne. Ízében a savdominancia feltűnő továbbra is. Szerencsére tartalmas is emellett, az ásványos jegyek szépen érvényesülnek benne. A kóstoló legjobb magyarja volt, ebben vita nem volt köztünk, ennek ellenére a hat pontot nem éri el – az eleganciához moderáltabb savak kellenének – erős öt pont.

Nyakas 2008

Igazi megosztó bor, volt, aki teljesen elutasította – én szerettem. Illatában zöldesség: csalán, fű. (Pontosan úgy, mint a chardonnay-ban.) Íze pedig hozta az illatban megsejtett jegyeket: zöldfűszerek, enyhe gyógyszeres kesernyével kiegészítve. Arányos, jól iható bor, olyan, amiből az ember szívesen tölt újra. Erős öt pont ez is.

Distant Land Marlborough 2007

A 4000 forintos új-zélandi bor nálam az est egyik legjobbja lett. Illatában végre elhagyhattuk a csalánt, füvet, helyette kellemes trópusi jegyek, egressel kiegészítve uralkodtak. A korty telt, krémes, és elegáns, amit az öt gramm maradékcukor is szépen megtámogat. Enyhe kesernye zárja itt is a kortyot, ami arra pont jó, hogy az ember újabb pohárral töltsön belőle. Hat pont, mese nincs.

El Portillo Mendoza 2007

Argentin sauvignon blanc – szűzkóstolás volt ez nekem. Megint a „megosztó bor” jelzős szerkezetet kell elővennem: ez sokaknál nagy kedvenc volt, nálam a vert mezőnyben végzett. Illata zárkózott, egyszerű – füves. A kortyban inkább lendületet találtam, markáns szénsavval, mintsem tartalmat. Négy pontra tartottam.

Simon 2005

Az egri pincében fahordós érlelést kapott a fajta. Ennek megfelelően a citrusos illatot határozott vaníliásság kísérte. Korát meghazudtolóan friss volt a korty, de ez egyensúlyt itt is a savak borították fel. A közepe kicsit üres, nálam négy pontra volt jó ez a tétel.

Jean Pabiot Sancerre 2004

A két Loire-völgyi tétel közül először a bal partit kóstoltuk. Érdekes volt látni, hogy a palackállóság tekintetében ott sem minden fenékig tejföl: ez a tétel enyhén oxidált, kicsit káposztás illattal nyitott. (Persze a szakirodalom felhívja a figyelmet, hogy a sauvignon blanc-t lehetőleg frissen fogyasszuk, az érlelést csak az igazán kivételes tételek hálálják meg – ezek szerint ez nem volt az.) Forgatva a poharat sem tűnt el ez a jegy, sőt, a visszakóstolás sem hozta el a Kánaánt. Az íz egy fokkal jobb, mint amit az illat alapján vártam, de az öregedés itt is szembeötlő. A savak külön úton járnak, a telt kortyot megborítják. Gyenge négy pontra jó csak a bor – kár érte.

Jean Pabiot Pouilly-Fumé 2007

A pincészet jelentősebb területei, a honlapjuk alapján, a Loire jobb partján, Pouilly-Fumé-ben helyezkednek el. Innen egy frissebb tétel került elénk, és remek volt. Illatában zárkózott, hűvösen elegáns. A korty elegáns – telt, krémes, harmonikus. Nagyon szép savak, finom tropikális ízjegyek jellemzik, a visszakóstoláskor elsőként ez fogyott el, nem meglepő módon. Erős hét pont.

A kóstolón vettem egy palackkal a legjobban szereplő magyar borból (Dereszla), és otthon folytattam a fajta-faggatást. Két szárazat bontottam, majd Kürtön vettem egy édeset is Takács Lajostól. A Dereszla bort nem írom meg még egyszer: pont olyan volt, mint feljebb. És a túlzó savak ellenére otthon sem találtam nála fajtajellegesebb száraz sauvignont – jobb bort viszont kettőt is.

Bolyki 2008

Visszafogott, fajtajelleges illatok, ez is a csalános-egreses vonalú sauvignon sorába illeszkedik. Egyszerű bor, közepes testtel, visszafogott, 12-es alkohollal. Ízében gyümölcsökkel indul, aztán felbukkan egy meszes vonulat benne. A savakkal egész jól lépést tart az alkohol, egészen a lecsengésig, amikor is lemarad, így kissé harsányan, savanykásan búcsúzik a bor. Kár érte, így a négypontosok táborát erősíti.

Légli Géza 2008

Légli Géza hisz a fajtában, hiszi, hogy jól érzi az magát nála. Bevallja azonban, nem is kell noszogatni, hogy a túlérés, a magas alkohol ellene dolgozik a bornak. Tervezi, hogy elkezd korábban, vagy többször is szüretelni, és az újhordó használatát is szeretné még jobban korlátozni. Gondolatait csak támogatni tudom. Elsőre ugyanis ebben a borban, legalábbis illatban, sok fa. Vanília és pörköltmogyoró jön a pohárból. Idővel a fa kicsit hátrébb húzódik, szép, érett gyümölcsök jönnek. Semmi friss fű, egres, inkább barack. Illata alapján furmint is lehetne, állapítom meg, akárcsak a tavalyiról AM. A kortyban az alkoholédesség dominál. Vajas, krémes, telt ez a korty, akár chardonnayra is asszociálnék. Jó ez a bor, de nem jó sorba keveredett. Viszont én könnyen eltekintek a fajtajellegtől, így jár a hat pont.

Hollóvár 2007

2006-ban száraz tételt tett le Takács Lajos ebből a fajtából az asztalra, eddigi sauvignon blanc kóstolásaim legszebbje volt az a bor. 2007 forrósága nyomot hagyott ezen a tételen, ami édes maradt – szabadkozott miatta Lajos, pedig szerintem nem kéne. Igazi sorzáró bor, jelentős mennyiségű maradékcukorral, nem kevésbé markáns savakkal, és nem alacsony alkohollal mellette. Mindazonáltal érzetre a félszáraz, félédes kategóriába tettem volna vakon. Illata egyszerre somlai és sauvignon blanc: feketeribizlit, egrest, és köves talajt szippantok. Nagyon jó inni: nem telít el az édesség, sőt, ízben visszatér a ribizli fanyarsága. A magas alkoholt csak a többedik pohár után éreztem meg. Addigra már a hat-hét pontot is kiosztottam rá.

Amint a fentiekből is kitűnhet, még mindig nem találtam meg azt a száraz sauvignon blanc-t, amit etalonként tarthatnék számon. De a kóstoló óta is már több tétellel futottam össze (Hernyák, Rókusfalvy, Etyeki Kúria), és ez nem a véletlen műve. Figyelni és kóstolgatni fogom a piacot, hátha legközelebb megtalálom az igazit.

Címkék: kóstolás négypontos hatpontos ötpontos bujdosó hárompontos hétpontos sauvignon blanc simon nyakas hollóvár lisicza sancerre pouilly fumé új zéland bolyki argentina dereszla légli géza

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr161351557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.09.01. 08:36:46

Végre olvashattam Takács Lajos sauvignon blanc-járól. Eddog nem sok infót találtam róla, csak szemezgetett velem a bltban. De túl borsosnak találtam az árát, inkább egy 2006-os hárslevelűt vettem. Kíváncsian várom, hogy mit találok majd a palackban. De egyszer lehet, hogy megnézem ezt a sauvignon blanc-t is. Ha jól emlékszem kései szüret és tájbor feliratok is szerepelnek a címkén, de lehet, hogy tévedek.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.09.01. 09:06:09

Érdekes és jó összeállítás. Főleg, hogy a kóstolt francia borok a kedvenceim közé tartoznak. Talán a viognier (Condrieu és a Château Grillet) ízlik jobban.

Kiváncsi vagyok, mennyiért vesztegetik a Sancerre-t MO-n. Itt egy üveg Sancerre ára 125-150 SEK között mozog(kb. 11-14 euró). A Condrieu kb. 300 SEK (kb 28 Eu). A Chateau Grillet pedig 450 SEk (kb. 42 Eu).

vörös és fehér 2009.09.01. 09:11:28

@Hobbiszakács: bocs, az árakat nem jegyeztem fel, és nem néztem utána, eddig. A fenti Pouilly-Fumé 2007-es bor 7400 forint a WineWorldben (28 EUR), egy 08-as Sancerre 5900 (22EUR).

Ray Tango 2009.09.01. 09:14:32

Kedves vörös és fehér! A Légli Géza Sauvignon Blanc nem 2008-as véletlenül?

vörös és fehér 2009.09.01. 09:20:38

@Ray Tango: dehogynem. bocs, elírtam, javítottam.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.01. 09:44:55

Köszi a cikket. Néhány komment:

A Pabiot Pouilly-Fumé-ből a 2006-ossal találkoztam, remek bor volt. Magyarban azóta még csak megközelítőt sem találtam. Pouilly-Fumé híres az illatáról, a minerális és köves aromáiról. Nálam a 2006-osnak nagyon komoly és intenzív virágoskert illata volt, az elegán - nem a geil - fajtából.

www.pouilly-fume.com ezt mondja az érlelhetőségről: Pouilly Fumé can be kept for five to ten years, according to the year and vintage. It normally peaks in its second or third year.

@Hobbiszakács: a 2006-os Jean Pabiot-hoz 5500Ft körül hozzá lehetett jutni tavaly. 20 EUR+ kategória. A jobb új-zélandi tételek is ott kezdődnek.

e_easy 2009.09.01. 10:07:35

Csatlakozom akovhoz, koszi a cikket - en is most tervezem melyebb ismeretseget kotni a fajtaval. Eddig csak Legli Geza borat kostoltam - tiedhez hosonlo elmeny, furmintos jegyek, szep test de nekem tobb a fa mint ami jolesik + igy a fajtarol sem tudtam meg sokat.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.01. 11:27:18

Valamiért nekem ez a fajta - legalábbis amit eddig ittam belőle - nem jön be. Talán azért, mert idehaza a zöldfüves illat eléggé domináns.

töppedt 2009.09.01. 12:22:21

Tavaly kísérletképpen minden nálunk elérhető sauvignon blanc-t megkóstoltam. Ízlett sok új zélandi és francia, főleg mert kifinomultnak, elegánsnak találtam, de a pálmát Kaló 2007-es sauvignon blanc-ja vitte el. Én ugyan az illatban semmilyen vágott füvet,csalánt nem találtam, de a Matt Skinner által megjelölt macskapisit sem. Ez utóbbit már csak azért sem érzem mert eddig még nem jutottam hozzá.(Igaz nem is kerestem) Ezt a bort is robusztusnak mondják, mint annnyi más Kaló bort, de a fajta jelleg jellemzőjeként nála mást kellene megjelölni nem a csalános, füves vonulatot. Nekem mindenesetre a sauvignon blanc az egyik kedvenc fehérbor fajtám és a tonhal kivételével majd minden halhoz az egyik legjobb választásnak tartom

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.09.01. 12:30:31

@akov: köszi :-)
@töppedt: Érdekes... pedig a sauvignon blancnál kell számolni a bodza-macskapisi beütéssel.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.01. 13:24:32

@töppedt: Van erről egy teóriám: szerintem a nem teljesen beérett SB jellemzője a zöldfüves illat. Kaló Imre borainál ilyesmiről nem beszélhetünk, talán éppen ezért nem volt fűszagú.

takács bálint - zsebtévé 2009.09.01. 14:15:46

Árvay János 2006-os Zemplénije nagyon finom, a MA is foglalkozott vele többször is. A 2007-est még nem ittam, de bízom benne.

takács bálint - zsebtévé - zemplén

Ray Tango 2009.09.01. 14:26:19

@töppedt: Ha már Sauvignon és macskapisi, akkor érdemes Etyeken próbálkoznod! Hernyák és Rókusfalvy Sauvignonokban például ott van a jegy!

loading 2009.09.01. 14:26:30

@takács bálint - zsebtévé: Nekem már szétesőnek tűnt az év elején a 2006-os. A 2007-es tudtommal édes.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.09.01. 15:35:25

...és ismét Németh Attila az ajánlott olvasmányok között, Barnatanya SB 2007!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.01. 16:47:38

@RAMBO: az SB-vel vigyázni kell, mert hamar túlérik és elvesznek az annyira fontos savak. Azt hiszem olyan 21-es mustfoknál már le is szedik. A túlérett SB ritkán izgalmas, bár lehet rá találni példákat.

Itt valaki emlegette Takács Lajos valamelyik édes SB-jét, azt hiszem 2007-est ittam, ami csak acéltartály látott. Félelmetes volt... :)

vörös és fehér 2009.09.01. 19:29:21

@akov: jaja, valaki emlegette :) konkrétan a cikkben is szerepel.

Spiny_Norman 2009.09.01. 20:28:56

Izgalmas, érdekes fajta, érdemes áldozni rá.
Szöllősi barrikolt 2006-osát javasolnám az uraknak.

vörös és fehér 2009.09.01. 20:36:53

@Spiny_Norman: hm, Szöllősi egy jó tipp, kiváncsi vagyok a boraira, nagyon rég ittam utoljára tőle valamit is.

Kabócás 2009.09.02. 10:52:54

Kíváncsi lennék, hogy szerepelt volna ebben a sorban a BT-nál akcióban lévő: Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2008

Nem egy tipikus bets-buy, de jókat hallottam róla: "...emellé a bor mellé már talán nem is kell magyarázat. A világ egyik legismertebb és elismertebb sauvignon blanc-ja mindig hozza a könnyen felismerhető illatokat. Ennél a bornál a szokásos harsogó, friss, gyümölcs jegyek mellett a fajta érettebb arcát is megtapasztalhatjuk. Már illatban is feltűnnek az érett gyümölcsök, úgymint a mangó vagy a sárgadinnye..."

ha netán valaki kóstolta, nyugodtan írhatna róla :)

vörös és fehér 2009.09.02. 10:57:02

@Kabócás: pont ezzel a cikkel egyidőben írt róla albert
albertgazda.blog.hu/2009/09/01/cloudy_bay_sauvignon_blanc_2008

persze ez nem jelenti azt, hogy az ő véleménye az enyém is, mert nem kóstoltam még.

Kabócás 2009.09.03. 09:54:57

@vörös és fehér: kösssz, olvastam, kicsit tartok is tőle, hogy csalódás lesz leárazva 4k-ért :(

alföldi merlot 2009.09.03. 10:47:27

Nekem mostanában pozitív meglepetést okoznak a sauvignon blanc-ok, és még inkább a rájuk alapozott, vagy velük frissített házasítások. A Konyári Loliense 2008 pl. remek bor méltányos áron. alkoholista.blog.hu/2009/08/12/oromborok_v

alföldi merlot 2009.09.03. 10:52:32

@Kabócás: Az olcsóbb Mount Nelsont én és baráti köröm is szokja szeretni, talán érdemes azzal próbálkoznod. Nagyon profi munka és lehengerlően gyümölcsös.

sonero 2009.09.04. 00:13:01

@Kabócás: A legcsodálatosabb SB, amit valaha ittam... Nincs rá szó...

Ly  2009.10.08. 20:43:55

Késői megjegyzések egy (magyarországi) Sauvignon Blanc (- de inkább Olasz- és Rajnairizling, Furmint, Juhfark, és jófajta Hárslevelű) hívőtől:

a szerző vörös és fehérrel ellentétben, én szívesebben veszek le magyar SB-t a polcokról, mint Chardonnay-t, pedig régebben azt is nagyon szerettem.

Amit már kóstoltam:
-------------------

Bujdosóé:
nekem is tetszett!

Lisiczáé:
kb. két évvel korábban nekem is tetszett!

Nyakas:
régebben NAGYON tetszett, a 2008-as óta nagyon csalódás!

Simon:
késői barrique tétel kóstol(tat)ása szerintem itt NEM ér! :-), de a többi sem illik ide egy _szándékosan_ testes borokat készítő mestertől.

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2008:
csodás illat és íz, de csak 1x az életben éri meg a kb. 5000 ft-ot;

Árvay János 2006-os Zemplénije nagyon-nagyon-nagyon finom!!! Személyes kedvenc!

Kaló 2007-es sauvignon blanc-ja:
Töppedt: hol jutottál hozzá? Nála? Oda hamarosan én is eljutok, remélem. :-)

Takács Lajosé: hol lehet kapni? Már csak azért kérdezem, mert az ő borai minimum eszméletlen jók...

Kóstolóra fel!!!

vörös és fehér 2009.10.08. 20:53:06

@Ly : TL: szerintem ezt csak a pincénél, illetve mintha a terroir clubban is lett volna már
süti beállítások módosítása