Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

2009 felfedezettjei - III

Losonci és Szecskő

2010.01.07. 13:00 - vörös és fehér

Két borász is szerepelni fog ebben a részben, ne lepődjenek meg. Szerepelhetne több is, hisz négyen lettek 2009-ben tőkéstársak; azt, hogy miért csak ketten lesznek, könnyen meg tudom indokolni. 2009 nyarán palack kolléga szervezésében részt vettem ugyanis egy egész napos programban, amit Losonci Bálint és Szecskő Tamás prezentáltak. Délelőtt értünk Gyöngyöspatára, és én csak másnap reggel távoztam tőlük. Igazi élmény volt hallgatni a két mátrai borászt, nem különben volt élmény a boraikat kóstolni.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mind Bálinttól, mint Tamástól kóstoltam már korábban is borokat, de egyikük sem okozott eddig amolyan igazi aha-élményt, noha Tamás Rubintosát első itteni írásaim egyikében már szerettem. A kirándulásnak viszont minden pillanatát élveztem. Borhoz valamikor kora délután jutottunk, addig a dűlőket, ültetvényeket jártuk végig, közben Tamás édesanyjának a sonkás-sajtos croissant-ját rágcsáltuk. Megjártuk a Gereget, láttuk Bálint saszla-ültetvényét, amit idén átolt rajnaira és kadarkára (tudták, hogy a kadarka a Mátrában a nem támogatott fajták közé tartozik, noha állítólag a középkorban kedvelt fajta volt?). Bejártuk Tamás turán területét, és azt a részt is megnéztük, ahol a család az eladásra szánt szőlőt termeszti. A hozamkorlátozás fogalmát elég plasztikus példán keresztül láttuk.

Külön öröm volt, hogy a két borász kínálata szépen kiegészítette egymást. Megkóstoltuk Losonci remek 2008-as Úrráteszi olaszrizlingjét, mellé talán a legjobb magyar zöldveltelinit Szecskőtől, az szintén 2008-as. Előbbi bor már nem kapható, utóbbi tudtommal még nem, majd figyeljenek rá. Végigkóstoltuk Bálint 2007-es kékfrankosait is, nekem ott is, meg máskor is a Gereg volt a kedvencem. Sajnos el is fogyott, mind egy szálig. Aztán úgy adódott, hogy a napokban nagy hirtelen megittam egy palack 2007-es Nyitnikéket. Előbbi az alap-vörös a pincénél (kékfrankos és magyar frankos házasítása), és megint megállapítottam, hogy ha ilyen az alap, akkor sok gond nem lehet ott. Fűszerek, gyümölcsök, lendület – ez a hármas kíséri végig a kóstolást, simán eléri az öt pontot a bor, de a hatost sem sajnálom tőle.

Szecskő Tamástól pedig bontottam a 2007-es Turánt, és az egyik legérdekesebb magyar vörösbort találtam a poharamba. Ha nem tudnám mit töltöttem ki, még amaronera is tippeltem volna – intenzív fahéjas aszalt szilva illata meglepett ugyanis. Jött még szamóca és szeder is a pohárból. Sűrű, már-már fekete színű bor, ami a magas, 15 feletti alkoholt nem tudja letagadni. Ízében egyértelműen ennek az édessége dominál, de mellette szép, markáns tanninok, némileg visszafogott savak is vitézkednek. Összességében ez is megért nekem erős öt pontot, no meg a különlegessége miatt a 3210 forintot sem sajnáltam érte. Ja, és kóstolása után ne öltsenek nyelvet senkire!

Szekszárd mellett a Mátrára is figyeljenek 2010-ben!

Címkék: hatpontos ötpontos kékfrankos mátra losonci 2007 szecskő turán magyar frankos 2009 felfedezettjei

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr481650332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

e_easy 2010.01.07. 14:56:29

Ugy lesz! Eddig csak N.A.G es Losonci borokhoz volt szerencsem. Utobbi 2008as olaszrizlingje igen nagy kedvenc is lett, rogton menekitettem is magam elol par palackot :)
Azt gondolom az altalam kostolt es az itt emlitett borok kellokepp megmozgatjak az ember kivancsisagat a tobbi tars iranyaba - szoval ez egy gyumolcsozo szovetsegnek tunik.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.07. 15:44:36

Nekem Losonci Bálint és Szecskő Tamás is inkább a 2008-as év felfedezettjei.

Mindkét gazda borai elég jók ahhoz, hogy a minőség miatt aggódnia nem kell biztosan a fogyasztónak ha az ő boraikat veszi le a polcról.
Manapság sokat beszélünk és olvashatunk a tudatos fogyasztói hozzáállás fontosságáról. Ezért én a borok dicséretén túl azt emelném ki, hogy aki ezen két pince boraiért pénzt ad ki az nemcsak jó borokat vesz, hanem olyan termelési modellt, hozzáállást és szemléletet támogat amik egyértelműen a magyar bor jövőjét jelentik.

vargánya 2010.01.07. 19:34:18

"talán a legjobb magyar zöldveltelinit"...
Hm. Hát azért nem ártana előbb Kaló Imrénél is körülnézni ... . A turán meg egyenesen az Ő "felfedezése". Nem csodálnám, ha Szekcső Tamásék is onnan kaptak volna "ihletet".

vargánya 2010.01.07. 19:35:58

@BZoltan: Maximálisan egyetértek !

lufette 2010.01.07. 21:36:22

Nálam a nyár legnagyobb boros élménye kötődik hozzájuk. Két napot töltöttem Patán, kifejezetten a tőkéstársak meglátogatásának szándékával. Mindenkinek kötelezővé kellene tenni, ha tudni szeretné, milyen a kézműves borászat. Losonci Bálintnál a kékfrankosok mind prímák, alap és Gereg egyaránt, de nekem legjobban mégis az olasza tetszett. Tamásnál a turán egészen különleges élmény, de a fehérek is nagyon szépek (a sonkás sajtos croissant-ból szerencsére nekünk is jutott:))
Aki arra jár, feltétlenül menjen át Szűcsibe is, Karner Gáborhoz - iszonyatosan jó kékfrankosa van.
A leghosszabb sort N.A.G-nál ittuk, szintén kitűnő borokkal - bár ő kicsit más kategória, már csak a birtokok mérete miatt is.
Szóval, irány a Mátra! (Ha már ott vagytok, nézzétek meg a Jessze-oltárt is, unikális!)

Ray Tango 2010.01.08. 13:52:55

A Tamás zöldveltelinijétől még Demeter Zoli is vigyázzba állt! :)
Szép borok, remek emberek!
Hajrá srácok!!!

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.01.09. 13:11:25

Turánra masszív 7 pontot én is adnék simán(:
Nem minden vörösbornak van ilyen fülledt kékszőlőillata.
süti beállítások módosítása