Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bordeaux felé tekintve

2010.06.07. 10:52 - Octopus

Se szeri, se száma a világban a bordeaux-i mintára készített házasításoknak, úgy tűnik, a nagy vörösbor megalkotásához továbbra is jól bevált receptnek számít a cabernet szőlőcsalád alkalmazása. A végeredmény ritkán közelíti stílusban a fajták őshazában produkált borait, de én most kettővel is talál-koztam, amely határozott rokonságot mutat a nagy Chateau-k produktumaival.

A dél-afrikai Capaia létrehozásakor egy csúcs bordeaux-i blend megalkotása lebegett Von Essen báró szeme előtt, az álom megvalósításában az Ornellaiánál nagy sikert elért Gál Tibor is részt vett. A bor itthon is kapható, nagy izgalommal estünk neki, meg is felelt az elvárásainknak - ami az előző évjárat szereplésének fényében nem annyira meglepő. Erősen hozta a dél-afrikai vörösboroknak felhánytorgatott jellegzetes füstszerű aromát (lásd a burnt rubber issue), de ezzel együtt is remek bor. Jancis Robinson valamiért nem igazán lelkesedett múltkor a Gere Koparért, minket viszont lehengerelt, remek formában találtuk. Ahogy másnak is tetszett már, sőt nem az volt egyetlen alkalom.

Merfelsz Musica Nobile 2006

Bemelegítés gyanánt nyílt a palack, kellemes meglepetést okozva. Színében már halványan felfedezhető az érésre utaló barnás árnyalat, orrban azonban még fiatalos. Sőt, újvilágias, a fekete ribizli és hordós aromák (füst, tölgy, kókusz) kombinációja szinte Chilét idézi. Közepes testét elegendő sav élénkíti, jól eltalált, nem túlzó tanninja és koncentrációja révén jól iható és barátságos. Finom erdei gyümölcsök, kicsit magas alkohol, nem túl hosszú utóíz, de kellemes összkép. Eléri a 6 pontot.

 

Les Tourelles de Longueville 2005

A neves Pauillac-i szupermásodik birtok másodbora, az előző "évszázad évjáratából" (az aktuális ugye a 2009-es). Átlátni nemigen lehet rajta, bíbor, fiatalos a karimánál. Orrban jellegzetesen bordeaux-i: finom bőrös animalitás, remek hordó, tipikusan nem édes-vaníliás, inkább szerecsendiós-fűszeres, gyümölcsei némileg a háttérben (fekete meggy). Egyik jegy sem tolakszik a másik elé, mondhatni elegáns, ugyanakkor még kialakulatlan, fejletlen. A pohárban hosszabban szellőzve már elkezd kinyílni az illat, előrevetítve a későbbi "kivirágzást" liliom is bevillan egy pillanatra, az ideális érettséghez azonban még szüksége lesz néhány évre. Határozott savak, közepestől alig nagyobb test, az alkoholra sem lehet panasz, azonban kissé nyers még, a tannin is szárít egy picit. A 7 pontot azért eléri. (9000 Ft környékén volt korábban a Bortársaságnál.)

Gere Kopar 2006

Villány bordeaux-i arca, akár neves jobb parti bor is lehetne. Érett, de friss, túlérettségtől mentes sötét bogyós gyümölcsök az illatban, a klasszikus fekete ribizli és áfonya, édes, kávés hordóval kísérve, mely minőségi és nem tolakodó. Koncentrált és mély, egy kevés bőr és babérlevél színesíti. A korty pazarul sima és krémes, élek nélküli, sűrű, de kellően lendületes is. Tanninjai hibátlanok, struktúrája megbonthatatlan, az alkohol sem lóg ki, áfonyás íze kellő lecsengéssel távozik. A Longueville-nél kerekebb, vastagabb, csiszoltabb. Gyönyörű. 7 pont legteteje, nem is értem, miért nem nyolcat adok. (Talán már csak a 2007-est kapni, változatlanul 7290 Ft klubáron a Bortársaságnál.)

Capaia 2006

Brutál palack, kiló felett lehet a súlya. A beletöltött anyag is elég súlyos, már a színe is extrém sötét, illatát sem kell keresgélni, meglehetősen intenzív és nem kevésbé koncentrált. Markáns füstösség nyomakszik minden más elébe, fanyar, mintha diófalevél füstje lenne. Idővel tisztul, vagy csak hozzászokik az ember orra, így már jobban élvezhetjük sötét gyümölcseit, mint a szeder, fekete ribizli, áfonya. Bordeaux-i karakter megintcsak, finom hordófűszerekkel, barrik-attak nélkül, a bőr itt is megjelenik. Szájban hatalmas, mégis mentes a túlzásoktól, inkább cabernet-s elegancia és hűvösség jellemzik. Szeder és sötét bogyósok, jó savak, haraphatóan sűrű, telt korty, talán kicsit nyers tanninnal. Az alkohol a végén melegít kissé, utóízében magas kakaótartalmú, finoman kesernyés étcsoki és a végig jelen levő füstösség. 7 és 8 pont határán, nekem inkább átbillen a nyolcba. (10000 Ft környéke, Radovin)

Címkék: vörös szekszárd hatpontos bordeaux villány hétpontos nyolcpontos gere merfelsz kopar délafrika capaia longueville

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr302062411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pupa pupánszky 2010.06.07. 12:10:44

Én most sajnálom, hogy megittam korábban a 2006 - os Kopart. Szerintem már csak a 2007 - es van a BT - nél.

2010.06.07. 13:30:07

lassan megbontom akkor az első 2006-os kopart... :D

alföldimerlot 2010.06.07. 17:53:04

Ezen a hétvégén kóstoltam a 2006-os Kopart, és le a kalappal. Okosan, ízléssel, jó arányérzékkel elkészített bor valahol félúton Bordeaux és Toszkána között. Különösen örömteli a savak élénksége és érettsége, és a tannin minősége. Ahogyan az a posztban is olvasható, a hordóválasztás és használat is példaszerű.

Szittyakürt 2010.06.07. 18:24:32

Khhm.
"burnt rubber issue" nagyon pc. sokkal inkább illik rá az ázott mosogatórongy.

megapöpi · http://bullymusic.blog.hu/ 2010.06.07. 20:46:38

nincs jobb a kis pincészetek fahordós kézimunkáinál....hmm...bíborkadarka Egerrből...hajh....

mossberg operator 2010.06.07. 21:25:44

A Kopar mashol is ilyen hires? (Kulfoldon). Ez kicsit ugy tunik nekem, mint ahogy a magyar bor vilaghires Magyarorszagon...Nem akarok senkit provokalni, csak ezt talan vakteszten kene hasonlitgatni, ahol nemcsak magyarok biralnak, nemde?
2 uveg Les Tourelles de Longueville fel tudok ajanlani a celra (2004/2005). Tartsuk talan idegen foldon...

zuzzer 2010.06.07. 21:51:44

@londonercsecse: Így van. Azaz inkább azt mondanám, hogy magunk felé hajlik az ízlésünk.

2010.06.07. 22:21:52

@alföldimerlot: no, nem bírtam tovább, megbomlott ma egy üveg 2006-os Kopar. egyetértek az előttem szólókkal, 7-8 pont és hibátlan bor!

ilCapitano 2010.06.08. 02:41:18

@londonercsecse: nem tudom, hogy mennyire híres külföldön, de itthon évek óta kap hideget-meleget, (mert ahogy itt a blogon is volt régebb egy ilyen poszt, miszerint Gere Attilát mostanában divat leszólni), ennek ellenére a Kopár hosszú évek óta a magyar borpiacon egy elég magas értéket, viszonylag kiegyensúlyozottan hoz(ott).

@zuzzer: biztos, hogy van benne igazság, a sajátom felé húz az én szívem (is), de én ebben nem találok semmi kivetnivalót. Ennyi elfogultság had legyen bennünk, ettől még adott esetben kimondom, ha egy külföldi tétel lenyom egy magyart.

dagadtos 2010.06.08. 03:33:21

@londonercsecse: egyrészt nem teljesen értem, mire gondolsz az "ennyire híres" alatt, másrészt viszont úgy érzem, nem kell külföldi szakértőkkel konzultálnunk, ha tetszik egy bor, és meg szeretnénk írni.

Egyébként más szempontból sem értek egyet a felvetéssel. Azt hiszem, nem lehet megvádolni azzal, hogy csak magyar borokat fogyasztanék, vagy borzasztóan elfogult lennék velük. Az viszont meggyőződésem, hogy nem kell gondolkodás nélkül befeküdnünk a külföldi kóstolók véleményének (ha több is lesz, korántsem lesznek egységesek, ahogyan más borok esetében ez jól látszik), vagy hogy nem attól függ, a Kopár jó bor-e, hogy mennyire esett jól belőle fél deci a legutóbb Jancis Robinsonnak.

Magam ezt a Kopárt elég sokszor kóstoltam, legtöbbször vakon, kivétel nélkül elég jól szerepelt. Volt, hogy jobb parti bordóinak / extra villányinak tippeltem, volt olyan is, hogy 5 bordói másodbor mellett kóstolva lett első a mezőnyben. Mindenkinél.

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ne lenne érdekes, mit mondanak a külföldi nagyok, vagy hogy ne kóstolnának más dimenzióban és sokkal jobban, mint mi. Ugyanakkor nem hiszem, hogy amikor Neil Martin cca. 4, azaz négy szamorodni megkóstolása után (többet kóstolt, csak azokról persze nem tudta, hogy szamorodnik) véleményt formál a műfajról, azt nekünk borzasztóan komolyan kellene vennünk. Őszintén szólva nekem azt is nehezemre esik kicsit, hogy egy vörös sorban a 2006-os Solus első, a 2006-os Kopár pedig az egyik utolsó helyen végez.

Még annyit tennék hozzá, hogy az angol Decanter olykor mókás teszteredményeit szerintem a legtöbb boramatőr sem szívesen vállalná a nevével.

európai 2010.06.08. 09:14:48

A Koparral kapcsolatban az egyetlen aggodalmam az hogy vajon hogy bírja az érlelést? Nagyon szép 3 évesen de aztán később valahogy elindul a lejtőn lefelé.
Én ezt tapasztaltam a múltban...másoknak erről mi a véleményük?

shiraz 2010.06.08. 12:30:13

@londonercsecse:
szerintem mindenki azt igya ami tetszik neki. mindegy, hogy itt vagy máshol ki hány pontra értékel valamit. már rég nem hiszek a borok pontozásában.
ha valaki a gere koparjat szereti ám ígya, ha valakinek a capaia jön be akkor azt igya. mit jelent a 7 pont vagy a 8 pont amikor a bor élményt kell adjon.
külföldön híres magyar borból pedig elég kevés van.
Londonországban azért van egy-két ilyen.

bodri · http://www.nedu.hu 2010.06.08. 15:59:04

@európai:
az érleléshez - pár hónapja ittam 2003-as Kopárt, és nagy élmény volt

mossberg operator 2010.06.08. 18:31:52

Mindenkinek:
Arra gondoltam, hogy ne csak mi hasonlitgassuk kulfoldi borokhoz. Mint irtam nem provokalni szeretnek, hanem megtudni, hogy mit tud(na) egy nemzetkozi kostolon. Artani nem artana, nem?
Engem igenis erdekel, ki mennyi pontot ad borokra. A tapasztalat szerzes miatt.
Az osszehasonlitast nem megivas szempontjabol gondoltam, hanem, hogy megtudjuk, hogy hol is vagyunk. Gere-t nem szolom, nem szoltam le soha. S senki kostolasi tapasztalatat sem biraltam, vontam ketsegbe.
"hires" alatt meg arra gondoltam, hogy kulfoldon is elismerik-e, nagyra tartjak-e?
süti beállítások módosítása