Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A világ legjobb zweigeltjei

2010.10.15. 06:00 - palack

A világ legjobb zweigeltjeiért nem kell messzire menni: a Fertő-tó környékén akár meg is lehet állni. Kitaláltam, hogy a legjobb hazaiak mellé odateszek két komoly osztrák versenyzőt, meghívom blogger borbarátaimat, nem árulva el nekik előre, hogy mit kapnak majd vakon poharukba. A kóstoló után néhány nappal én újra megvizsgáltam a gondosan elmentett maradékokat, így kiegészítve a vakteszt eredményeit egy alaposabb, zavartalan visszakóstolással. A legnagyobb meglepetést a belövőbornak túl jó, érdekes illatú, gyümölcsös, könnyed, mégis tartalmas Matias Zweigelt okozta, aki mindenkinél megkapva a hat pontot, szemtelenül a mezőny közepére ugrott. Azonban mivel belőle nem mentettem el, így részletesebb leírást most nem adok róla. A többi bort toplistásan haladva a hetediktől a világbajnokig, az izgalmakat a végsőkig fokozva közlöm a hajtás után.

Orsolya Pince Egri Zweigelt 2006

Szép halvány rubinszínű, erős lilás árnyalattal. Illata inkább visszafogott, céklás, virágos, szellőzés után meggy és kis földesség csatlakozik be, ezzel érdekesebbé téve az élményt. Szájban túlzottan a savai határozzák meg, amelyek ráadásul nem is igazán szépek vagy izgalmasak. Tiszta, gyümölcsös, de savanyúsága annyira beteríti a kóstoló száját, hogy alig hagy érvényesülni más érzetet. Régebben sem volt nagy kedvencem, de ennél biztosan szofisztikáltabb volt. Mindenkinél egyértelműen az utolsó lett. Visszakóstolva sem nyújtott nagyobb élményt, sőt. Jóindulattal éppen eléri az 5 pontot. (Kézműves Borok Háza, 3200 Ft)
AG: 4 pont
V&F: 4 pont
dagadtos: 4-5 pont
Octopus: 5 pont

Tschida Illmitz 2007

Sötétebb rubinszínű, szép lilás áttetsző gyűrűvel. Orrban intenzív, gazdag, édes karakterű: barackkal, mandarinnal, kávéval, fűszerességgel, amiből Octopus babért azonosított be. Nagyon izgalmas, vonzó és sokat igérő illat. Utána pedig némi hidegzuhany. A savak bizony itt is túltengenek, bár másképp, mint az előző Orsolya-borban. Itt inkább élesek, sarkosak, néha húznak, viszont nem savanyítják meg annyira a kortyot, nem uralkodnak el annyira rajta. Talán nagyobb testének is köszönheti a bor ezt és a végén beköszönő finomszemcsés, cseppet tapadó tanninak. Visszakóstolva már engem is jobban zavartak a savai, így az első este 6 pontja után, inkább 5 és 6 pont határára tenném. (Weinshop24.at, 37.70 EUR)
AG: 5 pont
V&F: 5 pont
dagadtos: 5 pont
Octopus: 5 pont

Luka Soproni Zweigelt 2008

Sötét, tiszta rubinszínű, vékony, szinte színtelen, átlátszó gyűrűvel. Illata inkább visszafogott: virágokkal, gyógynövényekkel, szilvával, egyesek szerint kakaós káposztával, mások szerint meg marcipánnal és kólával. Többen vakon is Sopront kiáltottak. Szájban nagyon intenzív, egyszerre édes és savanyú, érdekes mentás hűvösséggel. Közepes testű, élénk savú, egész rendes mennyiségű és minőségű tanninnal büszkélkedhet. Kicsit még szétáll, de izgalmas bor. Utóíze kellemes, egy cseppet hirtelen halkuló. Visszakóstoláskor tartotta magát, nálam hozta a nem túl erős 6 pontot. (Bortársaság, 4290 Ft)
AG: 5 pont
V&F: 5 pont
dagadtos: 6 pont
Octopus: 6 pont

Orsolya Kutyahegyi Zweigelt 2007

Sötétebb rubinszínű, erős lilás árnyalattal, van benne egy kis mattság is. Orrban kissé visszafogott, de annál izgalmasabb. Octopus szerint Buttler-illattal nyit, ami lehet akár virágos, céklás, szilvás, füstös, földes és finoman vonzó. Kóstolva intenzív, megosztó savai viszik a prímet: voltak akik túlzottan dominánsnak érezték, voltunk, akiknek ez még belefért az egészséges arányokba. Húsos finoman gyümölcsös, fűszeres, jó testű bor, tanninja sem rossz, ha nem is sok. Nekem innen kezdődik az igazán jó zweigelt, amit bármikor szívesen iszom. Visszakóstolva is nagyon erős 6 pont. (Bor és a Társa, 4890 Ft)
AG: 6 pont
V&F: 6-7 pont
dagadtos: 6 pont
Octopus: 7 pont

Schwarz Rot 2007

Telt rubinszínű fokozatosan halványodó gyűrűvel. Orrban sűrű, fűszeresen gazdag, intenzív: mandarinnal, friss ribizli és áfonya dzsemmel, hordós kávés és kakaós jegyekkel. Dagadtos vakon is kifejezetten zweigeltesnek érezte, szerette benne a fekete gyümölcsöket és gumibogyós jellegét, Octopus inkább St. Andreára tippelt volna. Kóstolva közepes testű, kevésbé sűrű, mint az illata. Az első bor, akinél vitán felül állt a savak mennyisége és minősége. Pont itt, pont ennyi kell: észrevétlenül, kiválóan dolgoznak. Erőteljes, finoman hordós, fűszeres ízvilága mindenkinek tetszett. Jóízű, nagyon jól iható bor, hosszú, finom lecsengéssel. Visszakóstolva is nagyon szerettem. A pannon klasszis osztrák, azaz 7 pont. (Weinshop24.at, 38.30 EUR)
AG: 7 pont
V&F: 6 pont
dagadtos: 6-7 pont
Octopus: 7 pont

Ráspi Electus 2007

Lilásan rubinszínű alig halványodó gyűrűvel. Illata majdnem intenzív és közepesen ráspis. Meggy, őszibarack, valódi kakaó és valami krémesség. Kedves, vonzó és intelligens. Most viszont nincs az illatában az a határozott mineralitás, amit eddig mindig megtaláltam benne. Kóstolva közepes testű, harmonikus mégis élettel teli. A korty felszíne sima, savai tökéletesek, tanninja is szép. Ízében kiváló egyensúlyban vannak a tisztán gyümölcsös, a finoman sós és a diszkréten hordós jegyek. Utóíze rendkívül intenzív és nem mindennapian hosszú. Élmény egy ilyen bort kóstolni, alighanem a világ egyik legjobb zweigeltje. Vakon hét és nyolc közé lőttem, visszakóstolva, nyugodt magányomban elérte a 8 pontot. (Ráspi Pince, 14900 Ft)
AG: 7 pont
V&F: 6-7 pont
dagadtos: 7-8 pont
Octopus: 7 pont

Ráspi Zweigelt Válogatás 2006

Sötét rubinszínű, alig halványodó gyűrűvel. Intenzív, felismerhetően ráspis illattal mutatkozik be: őszi- és kajszibarackkal, csokoládéval, sziklafallal és enyhe füstösséggel. Pörgetni és szippantgatni kell: érdemes, mert meg tudja mozgatni a fantáziát. Rétegzett és izgalmas, akárcsak az íze. A korty, sűrű, elképesztően tartalmas mégis lendületes. Savszerkezete hibátlan, tanninjai is nagyon rendben vannak, bár Octopus még egy kis lehengerlést el bírt volna viselni. Én meg ha minden hétre lenne egy palackom belőle. Annak idején a 2004-es zweigeltért is így rajongtam, pedig ez most más, jóval vörösborosabb élményt ad. Lecsengése hosszú, de nem annyira és nem olyan intenzív, mint az Electus-é. Visszakóstolva aztán majdnem megbántam, hogy a többieknek is adtam a világ legjobb zweigletjéből. Ez bizony 8 pont csont nélkül. (pincearon.hu, 12490 Ft)
AG: 8 pont
V&F: 7 pont
dagadtos: 7 pont
Octopus: 7 pont

A konklúzió számomra egyértelmű: a fertőrákosi druida zweigeltben még mindig verhetetlen.

Címkék: 2006 pécs kóstolás ausztria vörös hatpontos ötpontos eger orsolya hétpontos zweigelt nyolcpontos ráspi sopron 2007 2008 schwarz luka matias tschida

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr832373037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.15. 06:59:02

Impresszív sor! A Vievinumon volt szerencsém a Ráspi 06-ost és az Electust egymás mellett kóstolni. Az mellett, hogy akkor és ott a sok elegáns riesling után nagyon bántott az erős fajelenlét, megállapítottam, hogy nem érzem az Electus elsőbbrendűségét a 06-oshoz képest, mint ahogy azt előzőleg beharangozták. Örülök, hogy most ti sem( annál is inkább, mert a 06-osból van egy palackom a 07-esből meg nincs:)

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2010.10.15. 07:51:41

A Matias Pincészet 2008-as pécsi zweigeltjéről valóban kár, hogy nem történt részletesebb leírás, az évjárat egyik legjobban sikerült pécsi vörösbora. Nekem már igen fiatal korában, még palackozás előtt is tetszett. Egy borversenyre érkezett belőle, friss volt, de robusztus, sűrű anyag, tele gyümölcsösséggel, lendülettel. Aztán nemrég piacra került, kóstoltam többször, "bírálóként" szigorral és borfesztiválon, pusztán a bor élvezete kedvéért.
Nekem valahogy ilyennek tűnik, ha szabad szubjektív hiánypótlást adnom: illata szép, gyümölcsös, vörösáfonyás-grillázsos, bár még ül rajta a fa. Puncs és egy kis meggyes likőrösség is bolondítja, kortyban kerek, puha, picit túl vaníliás, keserédesen karamellás. Rumpuncsos alkoholosság, kis édeskésség, feketeribizli bújik elő a végén. Jó és nem nehézkes test, szép és arányos tartalom, egész bor, ámbátor még mindig fiatal, még elfektethető.

fiatalborivo 2010.10.15. 07:55:44

Csak a tudatlanságom okán: Electus= 2007es zweigelt válogatás ugyanazokról a területekről vagy van valami más különbség is?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.15. 08:18:16

@fiatalborivo: Amennyire én tudom ugyanazon területről van szó. Felteszem annyira tetsző tétel lett a 2007-es változat, hogy kapnia kellett valami nevet, ami miatt "kiválasztott" pozicióba került. :)

vörös és fehér 2010.10.15. 08:48:11

9-től a fenti pontszámaimhoz némi írásos magyarázatot is adok, itten ni
borvirag.blog.hu/2010/10/15/zweigeltek_vakon

vörös és fehér 2010.10.15. 09:28:28

@Tóth Ferenc: 9-től már van.

borispán 2010.10.15. 10:31:42

Palack ne húzzál fel ba**d meg!
Ha már "a világ legjobb zweigeltjei", akkor ezt a borászatot legközelebb ne hagyjátok ki, hanem nyomjatok be a sorba egy zweigelt selektion-t hogy megszorongassa a Ráspit!
www.tattendorf.at/winzerhof/betrieb.htm

borispán 2010.10.15. 10:39:43

...a másik, palack, hogy ezekkel mi van? Kifelejtettétek?
Emlékezz rá hogy az 1999-es milyen állat jó volt!

www.vylyan.hu/boraink/zweigelt

palack 2010.10.15. 11:22:17

@borispán: Ispán Mester, az áldóját! Miért nem szóltál hamarébb, hogy van egy osztrák zweigelt 10 euróért, ami megszorongatná szerinted a Ráspikat?!

borispán 2010.10.15. 11:45:40

@palack: Egy jó selektion több mint egy tízes, de nem ez a lényeg. Nagyon jó kis bor.
Az itt szereplő jobb zweigeltek sem drágák:
schiller-wine.blogspot.com/2010/04/austrias-13-top-zweigelt-wines-20092010.html

Miért legyen egy jó zweigelt 50 euro?

palack 2010.10.15. 12:12:10

@borispán: Miért legyen egy jó bor 50 euró?

borispán 2010.10.15. 12:31:09

@palack: Akár több is lehet.
Mert egy életre szóló élményt ad...

Chateau Montrose 2eme GCC St-Estéphe 2000
[palack] Gazdag, gyümölcsös mégis elegáns illat. Nagyon finom tannin, szép savak, tökéletes szerkezet, sima felszín és harmónia. Nálam a nap (és talán az év) bora. 9 pont. (cca. 150 euró, Millesimes)

palack 2010.10.15. 12:59:43

@borispán: Egyetértek. Viszont akkor egy jó zweigelt is lehet 50 euró.

sziszi100 2010.10.15. 14:05:21

Szerintem meg pont azért olvassuk a blogot, hogy 10 euróért is találjunk 8 pontos bort, mert 150 euroért mindenki tud!

palack 2010.10.15. 14:53:03

@sziszi100: Mi is azon vagyunk, mert 150 eurós bort bizony (sajnos) ritkán kóstolunk. Azért a 10 euró necces, de ha megnézed a nyolcpontos cimkét, ott azért bőven találsz 20 euro körüli borokat.

Amúgy a 150 euró sem garancia a nyolcpontos élményre, szóval azért nem mindenki.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.15. 15:35:31

@palack: Azért remélem továbbra is feladatnak (legalábbis a részének) tekintitek a 150 euro és afölötti árú cuccok bemutatását, hogy legalább lehessen valamihez hasonlítani, fejben elhelyezni őket, mert mindent megvennem otthonra azért kissé nehéz lesz...

vinos 2010.10.15. 15:59:36

@Szomjas Gödény: Teljesen egyetértek. Én mindenféle árkategóriájú borokról szívesen olvasok kóstolási jegyzeteket. Nem valószínű pl. hogy egy 1945-ös Mouton-hoz hamarosan hozzájutok, de hogy milyen lehet - azt szívesen elképzelem egy jó kóstolási jegyzet után. Más. Jó ideje az a zavaró érzésem, hogy túl sok a nem nagyon jó, de meglehetősen drága magyar vörös bor a piacon. Pl. a hozzászólások (palack) között korábban megjelent 20 Euro- 8 pont párosítást én magyar vörösben nem találtam meg az utóbbi egy-két évben. Talán a Sebestyén Grádus, de az is inkább hétbe hajlik.

palack 2010.10.15. 16:17:51

@vinos: Vörösben ritkább, de nemrég én találtam ilyet. A szépséghiba, hogy rögtön el is fogyott.

alkoholista.blog.hu/2010/06/17/az_a_gyanus_ami_nem_gyanus

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.10.15. 21:09:45

@palack: lehet, hogy nem éppen jól értelmezem a szöveget (v&f és AG blogját is elolvastam), de akkor ezek szerint a fajtát sem tudták a vendégeid??? Volt, aki kitalálta mégis, hogy tiszta Zweigeltekről van szó?

palack 2010.10.15. 21:34:11

@demisec: Jól értelmezed. Sőt. Abban sem lehettek biztosak, hogy fajtakóstolón vannak. Lehettek volna házasítások, vagy egy pince tételei. A zweigelt többször is elhangzott, de a teljes sor és a duplavakság azért elbizonytalanította őket.

mossberg operator 2010.10.16. 01:10:23

Kedves palack!

Rudolf Rabl-tol kostoltal mar zweigeltet esetleg?

En is szivesen olvasok mindenfele borrol, barmilyen arkategoriaban, orszagbol,stb, csak igy tovabb, koszi.

Nagy Rolf 2010.10.17. 16:45:04

Nem semmi, ha valóban így történt.

palack 2010.10.17. 21:07:10

@londonercsecse: Még nem. Ezek szerint úgy gondolod, érdemes volna?

Szikra Feri 2018.11.27. 11:21:35

Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat zweigelt-jeit! Nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre! Én beleszerettem...
süti beállítások módosítása