Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Weninger Soproni Merlot 2002

2010.12.01. 06:30 - alföldi merlot

Megbocsáthatatlanul fiatalon iszom meg a boraimat. Mint a legtöbben, én is azt iszom, ami éppen forgalomban van. Eltenni ritkán teszek. Nem azért, mert fejlövésem, hogy a bor nem érik a palackban, hanem mert nincs keretem az előtakarékosságra. És talán nem tudatosodott bennem eléggé, hogy a jó bornak idő kell. A Tignanello-kóstoló és a Kramer-cikk aztán szöget ütött a fejemben. A Kramernél azon kellett elgondolkodnom, hogy tudok-e olyan bort mondani, amiről sejtem, hogy nagy lesz, de ebből jelenleg szinte semmi nem látszik. A Tignanello-sorban pedig az 1994-es hengerelt, és megmutatta, hogy az évtizeden túli potenciál nem urban legend.

A palackérleléssel saját árnyékát átlépő borok egyik stabil forrása a Weninger Pincészet. A Kramer által leírt metamorfózisra én legalábbis nem tudok jobb példát, mint a 2003-as Frettner, ami nyögvenyelős kezdet után mára gyönyörű borrá érett (a 2006-os Frettner is jó esélyekkel indul: absztrakt matematikai szigor per pillanat, de a szerkezet nem billeg). Alig hittem a szerencsémnek, amikor egy tétova keresés nyomán kiderült, hogy két szakállas kedvencem - a 2002-es Spern Steiner Kékfrankos és a 2003-as Frettner – most is forgalomban van, sőt kapható Szegeden. Másnap nyitáskor már a Bérkert utcában voltunk, és végül egy palack 2002-es "Spern Steiner" Merlot-val távoztunk. Ezt a bort az év elején egy Weninger bemutató slusszpoénjaként kóstoltam először, és leesett az állam. Súly, tartás, karakter, nemesség - ilyesmikre emlékszem. A kirakatból kiemelt négyezer forintos palackot persze cidrizve vittem haza: ki tudja, hányszor kapott hideget/meleget a piacrakerülés óta.

Ezúttal nem volt töke a menyasszonynak. Lehet, hogy nem volt ez mindig nagy bor (nem tudom), de a legszebb borkorba ért, amikor megvan már az érettség, és még nem veszett el az erő. A harci kedv még minden ízében lobog, de már nem dúl. 

Ne reméljünk szerelmet első szippantásra. De ha kap félórát egy karaffban, vagy egy napot a vállig letöltött palackban, a hatás nem marad el. Nem kiabál, nem hadar, de rengeteg mondanivalója van. Az illat egyedi és sokszínű - egy révbe ért, lekvármentes merlot weningeres fűszerekkel. Nyolcévesen a még élő gyümölcsök és még aktív pörkölési aromák egyenlő félként találkoznak az erősödő tercier aromákkal. Fekete cseresznye, törökméz, csokoládé, fekete tea, narancshéj, málna, szilva, balzsamecet. Kóstolva elegáns, eleven, zamatokban gazdag. A kortyban semmi nehézkesség, tömősség – ami leginkább föltűnik, az a remek savak és a gyümölcsöket keretező finom kesernye. Ha nagyon elmélyülünk benne, talán fölsejlik a mai higgadt és bölcs arc mögött a hajdani szertelenség, amit a palackérés szerencsés pályára terelt. A lecsengésben konyakmeggy és kissé tapadós, de érett tannin. Három napig kóstoltuk, és az utolsó cseppig tartotta a formáját. Bontottam mellé egy brunellót (Lambardi ’01), hogy kalibrálni tudjam a rajongásomat, és a Spern Steiner Merlot bizony jobban csúszott. 8 pont (Ez a bor egyszer már bizonyított merlot-teszten, igaz, annak három éve.)

Egy héttel a kóstolás után egy nagyobb Weninger-sornak szintén ez volt a legszebb tagja (a 2002-es Spern Steiner Kékfrankos és a 2003-as Frettner mellett). Rajta van az ezévi tizes listámon, és alig 15 euró.

[Az első képen Spern Steiner-kékfrankos október második hetében, a másodikon Franz Weninger és egy "biodinamikus" betontojás (utóbbi takarásban). A fotók Franz Weninger Facebook oldaláról származnak.]

Címkék: merlot 2002 nyolcpontos sopron weninger balf

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr612485072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

harasla 2010.12.01. 07:11:13

Nekünk is leesett az állunk, amikor tegnapelőtt minden más bort (kopár stb.) levert a lábáról egy 2000. Weninger Shiraz.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.01. 07:31:54

Mi is nagyon szerettük nemrég:
borrajongo.blog.hu/2010/10/26/weninger_sor
Lehet azért csúszott le kissé nálam a 8-asról, mert az évjáratazonos Spern Steiner kékfrankos még részletgazdagabb világa még egy picit jobban tetszett.:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.01. 12:48:31

Ezek a 2000-2003 közti Weningerek (a cabernet franc is!) nagy csodák mostanában. Kicsit sajnálom is, hogy az utolsó palackokat eladtam tavaly, miután bedőltünk a Maligánban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.01. 13:08:38

Most tervezünk egy weninger 2. kóstolót (az 1-höz ld. drbarta kommentjét), amiben ez a két bor szerepel, plusz még 2000-esek. Azt hiszem majd valaki itt ír róla az MA-n, ha jók lesznek. :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.12.01. 13:36:14

nagyon örülök, hogy megtaláltad ezt a bort és általánosságban Weningeréket, akiknek el lehet tartani a boraikat (ezek szerint).

rendkívül bosszantó, hogy nagyon kevés magyar bor van, ami képes jó állapotot mutatni akár a 4-5 év után is. legutóbb egy 2003-as Primarius volt olyan, mint az idősödő budai szépasszonyok: mindenki tudja, hogy egykor nagyon csinos volt, de már nem legelteti rajta a szemét senki.

a 90 százalékuk meg örül, ha 3 évig eltartható...

2010.12.01. 16:06:48

nem semmi, hogy még most is lehet kapni őket. ezen felbuzdulva bepróbálkozom velük, remélem szépek lesznek.. :)

Kénporos 2010.12.04. 16:39:13

Vásároltam. Nem a madaras tesoban, hanem a csíkosban.
Fretner 2006, (két éve kóstoltam egy korábbi évjáratot, az volt az késő nyári est máig ható emléke).
Elhamarkodott mozdulat volt.
Dugó hibátlan. Illat, ez nem tudom mi, de nem bor... Biztos levegő kell neki (2-3 éve palackozott boroknál ez nekem még soha nem jött be, de hallgatok a tapasztaltabbra, oxigént neki azaz szellőztetés).
Egy óra múlva. Illatában valami kénes szétesett kifejezetten hányingert keltő ital. Hihetetlen. Megkóstolom. Ha az illatot nem érzeném, akkor valami asztalinak elmenne, de ki tud úgy kortyolni, hogy az illat elmarad?
A remény hal meg utoljára. Majd másnap!

Eljött, de minek. Alapjában hihetetlen, hogy nyitott palackban is képes ezt a záptojás szagot 18 óra után szolgáltatni. Mosogató!
Hát nekem is leesett az állam... Fretner 2006!

2010.12.07. 13:12:59

@Parci: és meg is jöttek, remélem egyben vannak, pár hét múlva kiderül.. :)
süti beállítások módosítása