Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Argentin terroir-bor

2011.04.18. 06:00 - Octopus

Egy igazán kiválónak ígérkező vacsorára voltam hivatalos néhány hete, egészen pontosan egy borozással egybekötött vacsorára, lévén a házigazdák és a vendégek jó része is mind borrajongók voltak. A beígért szték mellé valami ütősebb vereset szerettem volna vinni, leginkább valami testesebb újvilágit – létezik ugyan számos egyéb alternatíva is erre a célra, de én ilyen borra vágytam. Szűkös készletemben szétnézve nem találtam megfelelő bort, kénytelen voltam tehát a helyi borellátó egységekre hagyatkozni, azok közül is valami olyanra, ami útba ejthető, és még nyitva is áll szombaton estefelé. Végül a Culinarisba ugrottam be, ahol rövid töprengés (negyedóra) után egy argentin malbecet emeltem le a polcról. Sikerült jól választani, remek volt a marhához, nemkülönben magában is. Árán felül teljesített, ez nem kérdés, de ezzel még mindig nem érkeztünk el a leglényegesebb ponthoz, miszerint ez a bor gyakorlatilag egy teljes paradigma-váltás kóstolható bizonyítéka: egy dél-amerikai vörösbor, melyet óvilági ideálok alapján szabtak. Nem hordós, nem édes, nem a koncentrációval próbál meggyőzni, mint például egy Salentein Primus. Talán emiatt szeretett bele a brit Decanter is az előző évjáratba, és találta a legjobbnak a 255 fős mezőnyből tavalyi nagy tesztjükön.

Achaval Ferrer Mendoza Malbec 2009

Bíbor árnyalatú, átlátszatlanul sötét szín, ahogy elvárható a fajtától – nagyjából minden malbec ezt nyújtja (ami meglepőbb, a fiatalos árnyalatot egészen hosszan megőrzik; mintha csak bizonyos játékszabályok nem vonatkoznának rájuk, képesek hatévesen is lilás színben pompázni). Lehengerlő illat, a szokásos argentin malbeces hordós-marcipános-aszalt szilvás jelleg helyett valami egészen mást mutat, izgalmasabbat, eredetibbet, természetesebbet. Friss és érett sötét bogyósok, távol a lekvárosságtól: áfonya, fekete cseresznye, szeder. A gyümölcsöket egyedi fűszeres jegyek, Earl Grey tea, dohány és csipetnyi fahéj egészítik ki, komplex, ugyanakkor nehezen szálazható egységet alkotva. Semmi direkt hordó. Kóstolva csontszáraz, már-már szigorú, élénkebb, de szépen integrált savakkal, határozott tanninnal. Közepesnél testesebb, húsos, de nem túlextrahált, ízgazdag, savanykás-fanyar sötét gyümölcsökkel, melyeket szájban is tealeveles, fűszeres aromák kísérnek, akárcsak a hosszú lecsengésben. Ha egy újvilági kliséktől rettegő barátomat kellene meggyőznöm arról, hogy Európán kívül is érdemes próbálkozni, ezt a bort mutatnám meg neki. Erős hetes minimum, akár 8 pont, nálam inkább az utóbbi. Nagy vétel, 4990 Ft, Culinaris.

Címkék: nyolcpontos malbec argentin mendoza achaval ferrer

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr352834717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2011.04.18. 10:10:49

Érdemes odafigyelni az argentin borokra. Egy-két kiváló malbec nálam is hasonló pontszámmal szerepel.

e_easy 2011.04.18. 11:15:24

koszi a tippet, eppen szervezes alatt egy hasonszoru vacsi

a tavalyi evjarat ugyanilyen eredmennyel zart nalam

Octopus 2011.04.18. 12:32:15

@e_easy: esetleg hasznos lehet, itt egy útmutatóként használható beszámoló, a szték-alapanyag és készítésmód függvényében változó párosításokról:

www.matchingfoodandwine.com/articles/20071019_1

borelite 2011.04.18. 14:40:55

RP 92 pont: "The purple-colored 2009 Malbec is sensational for an entry-level wine. It gives up an alluring nose of wood smoke, Asian spices, floral notes, black cherry, and black raspberry. Layered, smooth-textured, and plush, this is a mouth-coating effort that is ready to drink but that will continue to deliver satisfaction for another 6-8 years. "
Egyébként benne volt Wine Spectator 2010-es Top 100-ban (68.) !!
süti beállítások módosítása