Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tokaj Nyitány 2011

2007-es aszúk bemutatója

2011.05.02. 06:00 - Octopus

Az idei Furmint Február helyszíneként remekül bevált Mezőgazdasági Múzeumban került megrendezésre a szokásos éves Tokaj Reneszánsz bemutató. Délelőtt 10 órakor kitárultak a kapuk, és az úgynevezett szakmai programok első állomásaként nekiálltunk megkóstolni kilenc aszút, természetesen a frissen debütáló 2007-es évjáratból. A bejáratnál kezünkbe kapott poharat itt most félretolhattuk egy időre, az asztalon ugyanis egy újabb példány volt kikészítve; amint azt egy rövid bevezetőből megtudtuk, ebben az új Tokajis poharat volt szerencsénk megismerni. Az általános tetszés valószínűleg leolvasható volt az arcokról, ugyanis előadónk sietősen hozzátette, legyünk szívesek, és a poharakat ne vigyük magunkkal a kóstoló végeztével. Kicsit elszomorodva vettük tudomásul, hogy kénytelenek leszünk az eredetivel beérni a későbbiekben, de máris érkeztek az aszúk, és nem győztük kapkodni a fejünket. Ahogy a kolléga már leírta, ahány bor, éppannyi stílus képviseltette magát; az évjáratjellemzőként beharangozott kerekség és lágyság rendszeresen tetten érhető volt, ám korántsem meghatározó. A személyes kedvencek: Nobilis, Dereszla, Dobogó, Disznókő.

Disznókő 5 puttonyos

Egészen világos, enyhén zöldes árnyalatú szín. Illata virágos, citrusos, ananászos, friss és édes, ugyanakkor kellemesen fanyar is, grépfrútos és zöld mandulás jegyekkel. Koncentrált, betölti a szájat, és az évjárat beharangozott melegségének megfelelően lágyabb savakkal rendelkezik. Kedvesebb, behízelgőbb ezáltal, hangsúlyosabb édességgel, a lendület mégsem csorbul. Szép bor citrusos, trópusi gyümölcsös ízekkel. Erős hetes.

Béres 6 puttonyos

Még világosabb szín, még inkább zöldes villanásokkal. Orrban enyhén visszafogott, virágos, kandírozott citromhéjas, a zöld mandulás fanyarság itt is megjelenik. Kellemes, de valahogy távolinak hat, remélhetőleg ez csak afféle átmeneti állapot. Igazán lendületes, friss, savai élénkebbek, emiatt több maradékcukra ellenére sem édesebb, mint a Disznókő. Citrusok, ananász, édes gyümölcsök az ízében, finom savasság a lecsengésben. Tiszta és már-már elegáns. 7 pont.

Dereszla 6 puttonyos

Az utóbbi időben egyre meggyőzőbb Dereszla borokkal találkozok, ennek köszönhetően az egyik személyes kedvencemmé vált a pincészet – és most sem kellett csalódnom. Mélyebb, aranysárga szín. Izgalmas, az eddigiektől eltérő illat, kevésbé citrusos, inkább buja, érett, édes egzotikus gyümölcsökkel, aszaltakkal, frissességet adó gyömbéres fűszerességgel, és finoman adagolt füsttel a háttérben. Szájban olajosan sűrű, koncentrált, azonban az alacsonyabb alkohol révén mégsem olyan nehéz. Moderáltabb savainak hála az arányok a kerekség felé tolódnak, élénkségben mégsem szenved hiányt. Mer édes lenni, szeretem. 8 pont.

Patricius 6 puttonyos

Érleltebb jellegű, színre és illatban is; kandírozott egzotikus gyümölcsök, aszaltak, botritisz, jó koncentráció, édes, kifejezetten aszús. Ugyanakkor valami zavaró is volt az illatban, a TCA gyanúja is felmerült, de egyértelműen hibásnak nem tűnt. Testes, olajos, de a sűrűséghez kellő sav is társul, amely az utóízben hangsúlyosabbá válik. Talán nem olyan intenzív, mint amilyen tömény. Ebben a formában kb. 7 pont.

Tokaj Classic 5 puttonyos

Kisebb lejtmenet, de nem az alacsonyabb puttonyszám okán. Óarany szín, ászkolt, oldszkúl illat, kissé híján frissességnek és gyümölcsöknek, teás hangulatú, reszelt almás. Szájban könnyedebb, az előző borok viszkozitása itt teljesen hiányzik, viszont jók az arányai, intenzív, savai integráltak. Fűszeres almás ízű, régies stílusú bor, amit nehéz értékelni ebben a sorban. Alapvetően nem rossz, de elmarad a többiek színvonalától. 5-6 pont.

Nobilis 6 puttonyos

Nagyobb már nem is lehetett volna a kontraszt, a Nobilis aszúja az egész sor legfrissebb, legtisztább borának bizonyult, szinte már száraz fehérboros jelleget mutatva. Kristálytiszta, hűvös illat citrusos-grépfrútos élénkséggel, gyümölcsön kívüli komplexitással, árnyalatnyi Chablis-t idéző sajtos aromával. Az elegancia jellemzi szájban is, csiszolt, feltűnően tiszta, citrusos aromákkal, izgalmas, bár nem élénk savakkal. Olajos konzisztencia, komoly sűrűség, mégis sokkal inkább a kifinomultságával hódít. A kóstoló legszebb tétele. 8 pont simán.

Royal Tokaji Szent Tamás 6 puttonyos

Stílusváltás, ismét. Mély aranysárga, illata kevésbé intenzív, mint a Nobilisé, érleltebb jellegű, aszalt gyümölcsös, egy kis hordós füstösséggel kiegészülve. Lehetne kicsit meggyőzőbb, azonban belekóstolva már más a helyzet, szájban gazdagabbnak bizonyul. Élénk savai könnyedén megtartják komoly testét, szárított gyümölcsös íze betölti az egész szájat, arányos, erőteljes, savak vezette utóízzel. Erős 7 pont.

Füleky 6 puttonyos

Óarany, sötét szín. Érett, karakteres, kifejezetten aszús illat, aszalt sárgabarackkal és dohányos jegyekkel, finom füstös aláfestéssel. Viszkózus, testes, íze érleltebb, karamelles, finoman gombás. Az érintésnyi füstös aroma egészen izgalmassá teszi, egyedinek hat. A lágyabb, kerekebb irányt képviseli. 7 pont.

Dobogó 6 puttonyos

20% sárgamuskotályt tartalmaz, ami intenzív parfümösséget, és egyszersmind frissességet is kölcsönöz az illatnak. Virágos, szőlős, citrusos, de törökmézet és gyömbért is felfedezhetünk benne, igazán komplex. Szájban is gazdag és sűrű, intenzitását mintha a muskotálynak köszönhetné. Behízelgő, lágyabb savakkal, hangsúlyosabb édességgel, hosszú, gyömbéres utóízzel. 8 pont.

Címkék: ötpontos tokaj disznókő hétpontos nyolcpontos béres dobogó füleky patricius royal tokaji aszú tokaji dereszla tokaj classic

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr732870345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.05.02. 07:38:19

Köszi a posztot!
A Nobilis 07-est volt szerencsém nekem is kóstolni. Bár csak kóstolómennyiség erejéig, de akkor annyira tetszett, hogy felmerült nálam a 9p lehetősége is :)

palack 2011.05.02. 09:26:23

Nálam is a Nobilis nyert a Dobogó és a Patricius előtt. Alighanem családi holtverseny lett volna, ha nincs az a zavaró illatjegy a Patriciusban, amit valószínűleg ki fog nőni.

hegyaljai 2011.05.02. 09:33:35

Mivel a célkitűzésem a késői szüretek és a szamorodni voltak, nem reagálnék valamennyire.
Disznókő 5p, aszalt körte nagy potenciál, nálam is 7 pont.
Tokaj Nobilis 6p, citrus és aszalt alma, útóízben megjelenő talajíz, sósság. Nagy potenciál. 8 pont.
A Tokaj Renaisance fejlődése nem válhat el a tokaji általános problémáktól. Sokan továbbra is negligálják a Tokaji nevet és a késői szüretelésű kifejezést. Márkanév jelleggel használnak - sajnos többségében nem magyar - kifejezéseket az egyébként kitűnő borokra. Néhány példa:
Dobogó: Mylitta.
Patrícius: Katinka.
Füleky: Pallas.
Royal: Áts Küvé.
Degenfeld: Andante.
Béres: Lőcsei Fehér Asszony.

2011.05.02. 09:56:02

azér' a szepsy is egész jó volt.. :)

Octopus 2011.05.02. 10:06:23

@Parci: valóban, nálam 9 pontra. Kíváncsi leszek a '07-esre, meg persze a '06-osra is, mert még azt sem kóstoltam.

Volt még néhány egészen kiváló bor, pl Samuel Tinon 2003 száraz szamorodni, Alana muskotály 2008, Disznókő '02-es aszú stb

hegyaljai 2011.05.02. 12:12:10

@Octopus: Sajnos szégyelje magát az egész Renaisance, hogy egyedül egy francia vállalta fel, hogy tokaji száraz szanorodnit mutasson be.

iLane 2011.05.02. 13:32:06

Nemrég volt szerencsém egy tokaji kóstoló-bemutatóhoz Brüsszelben. Szerencsére volt száraz bor is szép számmal. Itt írtam róla jegyzetet:
www.foodandwine.hu/2011/04/29/brusszel-14-boraszat-tokajbol/

hegyaljai 2011.05.02. 14:22:53

@demisec: Én nem ragadnám magamhoz az orákulomot, hogy mit ajánljak. El kellett volna jönnöd!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.02. 15:07:10

@hegyaljai: Szerintem a melyik-száraz-szamót-érdemes-megkóstolni témában nem segít, ha valaki jelen volt, lévén nagyon keveset lehetett megkóstolni, ezt te magad is említed.

De ha tényleg van olyan, akit te követendő iránynak, vagy referenciapontnak tartasz, akkor ne habozz, oszd meg velünk, közös épülésünkre.

Nekem többeké tetszett újonnan, a Chateau Dereszlától kezdve az Erzsébet pincén át Samuel Tinon szamorodijáig, lassan érik a fogyasztói oldalról is a termék újrafelfedezése. Meg egyszer majd bizonyára lesz egy poszt is róluk :)

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.05.02. 15:08:09

@hegyaljai: voltam(:
Viszont száraz szamorodniból kevés igazán jót tudnék mondani. Valóban nem volt rossz ez a Tinon-féle, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy egy jól iható, jóleső bor lenne...és valahogy az eddigi sz.szamorodni-élményeim közül nem sokat tudnék kiemelni pozitív példaként. Nem kóstoltam még bizonyára eleget ebből a műfajból, ezért kérdeztem egy igazi 'hegyaljai'-t...

hegyaljai 2011.05.02. 16:35:58

Tudom, hogy a szamorodni az azt jelenti, hogy ahogyan született, és azzal nem illene manipulálni. Ne lehessen aszút száraz borral visszahígítva szamorodnit előállítani sem. És egyáltalán a szamorodni és az aszú ne legyen házasítható.
A száraz szamorodni pedig szinte egy "kihaló állatfajta" amelynek nagyon nehéz megtalálni a helyét az ételek mellett. A borászatok többsége kötelező gyakorlatnak tekinti, hogy ilyet is tud mutatni a pincei borkóstolón, de nem ebből akar megélni. A száraz szamorodnit lehet "csinálni", darabban tartással, meleg helyen való tartással, de ettől még nem lesz jó.
Amit igazán tudok ajánlani, az nem a Renaisance tagok száraz szamorodnija, hiszen ott csak egy francia - Samuel Tinon - mert ilyet bemutatni, ami alapvetően tetszett. (Ott és akkor 6 pont)
A többieket ilyen blogokon nem illik emlegetni, pláne dícsérni, de én azért hármat megnevezek a konzervatív, ódivatú termelőkből: Bodnár Pince Sátoraljaújhely, Sajgó Pince Tolcsva, Babits Pince Bodrogszegi.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.02. 20:56:47

@hegyaljai: nem nagyon izgat, kit tartanak az "ilyen" (khmm?) blogokon Tokajból ódivatúnak s kit nem, azért megemlítem, Sajgóéktól egy elég koravén édes küvét ittam nemrég. Ennek is női neve volt (Krisztina, 2008).
süti beállítások módosítása