Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Heten, mint a vörösök

Öt borvidék, hat évjárat

2006.11.26. 20:33 - Albert gazda

Múltkor fehér, most vörös tapasztalataim és benyomásaim gyűltek össze bőséggel, jókor, hiszen ez a hét sokkal inkább frissességről, gyümölcsökről és ásványosságról szólt, mint rubinról, hordóról és feketeribizliről, animáliákról nem is beszélve. A porondon három darab év bortermelője – nem mintha ez oly fontos lenne, mégis –, és négy másik borász(at), akik közül egyre-kettőre ugyancsak várhat ilyetén osztályrész. Kicsit szigorú leszek ezúttal.

Vesztergombi Turul Cuvée 2004

Vesztergombi Ferenc és Csaba fia nagy kedvencünk – különösen AM kollégának szokása agyba-főbe ajnározni őket –, és ez a módfelett magyar nevű bor megint olyan, hogy muszáj csupa jót mondani róla. A 2004-es évjáratot Vesztergombiék nem minősítették kiemelkedőnek, ezért nem is készítenek csúcsszelekciókat, noha Ferenc több helyütt is elmondta, többre volt képes az esztendő, mint némelyek állíccsák. A konkrét esetben a lényeg az, hogy a legjobb hordók tartalma kerülhetett a kétkabernés-merlós házasításba. És látjuk, hogy ez milyen jó.

Mélyvörös szín, távol a feketétől, tükrös élénkséggel. Az illata frenetikus. Zsenge kora ellenére egyben van, annyira, hogy nehéz is szétszálazni: erdeinek mondott gyümölcsök játszadoznak igen finom állatsággal, de nem istállóval, bőrrel. Ízben is összerendeződött, konzisztens, nem hatalmas, de a struktúrája kitűnő, magas, arányos. Ahhoz, hogy pannon klasszissá minősüljön, komplexebbnek kellene lennie, így marad a 6 pont, azzal a kiegészítéssel, hogy nagyon szeretem őt.

Gróf Buttler Portugieser Selection 2005

Bukolyi László nemrég alapított történelmi borászatával nincsen szerencsém egyáltalán. Mindig rengeteget várok tőle, és majdnem mindig keveset kapok. Nem jött be a 2003-as bikavér, az ugyanabból az évből származó B küvé, a 2004-es cabernet sauvignon. (Igaz, ami igaz, a 2003-as pinot blanc lenyűgözött, de úgy alakult, hogy ahhoz csak egyszer, a tavaly őszi borfeszten fértem hozzá. Mondják, a 2005-ös legalább olyan jó lesz.) A válogatott oportóról is csak hozsannázni hallottam kollégákat, barátokat. Ráadásul a Borbarát Hétszerhétjében is kapott öt fénylő csillagot, miközben egy kacska kézen megszámolhatók a magyar vörösök, amelyek ekkora magaslatokra vergődtek.

Az első hozzám eljutott palack dugója mentén átfolyt a bor. Nem volt büdös, tehát megkóstoltam. Nem tetszett: fűszeres volt ugyan, de vékony és savanykás, rétegzettség nélkül. Később került másik, egészséges zárással. Világos rubinszín, ami nem baj, egy portugízer ne legyen éjkirálynő. Illatában karcsú gyümölcsösség, fűszerekkel, nyersességgel, kevéske árványossággal. Ízileg is keskeny. A fűszerek mellett rizbizli, szerény test, savanyító savak. Még csak nem is könnyeden elegáns, sajnos. Rossznak nem mondanám, és érzem az nemes akaratot is, amelynek valami egyedi létrehozása volt a célja. Csak a várakozásaimat tudnám feledni. De nem tudom. 4 pont.

Etyeki Kúria Pinot Noir 2005

Az Etyeki Kúria pinot noirjait eleinte nem szerettem. Mindenből túl sok volt bennük, látványra és érzetre egyaránt: sok szín, sok alkohol, sok tannin, sok édesség. Holott azt vélem, kevés borvidékünk van, amely alkalmasabb arra, hogy kihozza a Kárpát-medencében lehetséges maximumot a burgundi csodafajtából. Csak nem kell túljátszani.

A 2005-ös nem feketéllik, fiatalosan rubintos, pinósan barnás reflexszel. Annyival, amennyi kell. Illata gyümölcsös a végtelenségig, az obligát málnával, és földes, avaros és dohányos is. Perfekt pinot noir. Az íze is a fajtáé. Nem sűrű; elegáns és arányos. Jó inni. Még jobb, hogy ahogy múl az idő, és barátkozunk vele, úgy lesz egyre szofisztikáltabb és játékosabb. Folyvást újabb és újabb arcát mutatja. A poén: úgy adódott, hogy megmaradt harmada pihent kilenc napot. Attól tartottam, szétesik, de nem tette. A legjobb formáját hozta inkább. 6 pont, felülről, annyira, hogy már majdnem 7.

Pók Tamás Egri Bikavér 2001

Pók Tamásról nem tartok kiselőadást, amit akartam, elmondtam tavaly ősszel. A 2001-es az elmúlt évtized legrosszabb egri vörös évjárata, párban az 1998-assal. Pók azonban nem hagyta ki egyiket sem.

Ötéves a bor, és teljesen rendben van. Illata érett, palacbukés, leveszöldséges, húsos, és a gyümölcsök sem hiányoznak belőle, bár nem is tülekednek. Teste eléri a médiumot, szerkezete arányos. Fent van öncsúcsán, készül átbucskázni rajta. Ügyesen játszik menet közben, van, amikor komplexitása egészen ígéretesnek mutatja – akadtak pillanatai, amikor hat ponttal is szívesen megjutalmaztam volna –, máskor elunalmasodik. Végül is erős 4 pont. Minekutána kétezer alatt van – ha van még –, ár-érték vonalon ez nem rossz.

Pfneiszl Soproni Kékfrankos 2002

Az osztrák Pfneiszl família magyarországi munkássága – amely, azt hiszem, a 2002-es évjárattal kezdődött – meglehetősen ellentétes érzelmeket váltott ki. Egyrészt egyesek egykettőre megkedvelték boraikat – mi tagadás, nekem is bejött a 2002-es merlot, de kevésbé győzött meg mondjuk az Impressionen Rouge –, mások ellenben az antitermészetes borászkodás etalonját sejtették bennük. Született egy Alkesz-szöveg is, minden idők legtöbb hozzászólásával, négyszázhatvaneggyel, a kurvaanyázásokat is beleszámítva. Akárhogy is, minden érdeklődő számára beszédes lehet a hír, hogy a borászat átáll a bioművelésre.

Ez a kékfrankos korábban készült, és nem a könnyedélyes Újra Együtt szériából való, hanem barrique-ban érlelődött. Módfelett setét szín, fűszeres-gyümölcsös illat, a hordó határozott kávéjával. Derekas test, éretten gyümölcsös zamatok. Az újfa nem tágít, de csak annyira nyomul, amennyire én még szeretem, én meg, mint tudjuk, toleranciabajnok vagyok. Utóíze szélesen, gyümölcsösen hömpölygős. Tizennégyes alkoholja melegít; szerencsére nem csíp. Savai elegendőek ahhoz, hogy még lendületes legyen. Jó inni, sőt nehéz abbahagyni. Gömbölyű 5 pont.

Tiffán Villányi Cuvée Zwack Private Reserve 1999

Kétféle cabernet-ből palackozták ezt a bort a múlt évezredben, direkt az akkoriban a borágazatát első nekifutásra kiteljesíteni igyekvő unikumcég számára. Hogyan válogatták, nem tudom, de rémlik, hogy nem számított olcsónak. A hátcímkén szerepel Kovács Bajnok Antal ajánlása, többek közt egy fél mondattal, amely a tölgyfa hordó összetéveszthetetlen, egyedi aromájára hivatkozik.

Gránát, barnás-vöröses széli elszíneződéssel. Hiába, öregszik. Illata elsőre nagyon jó: palackbukésan, éretten hoz feketerizbizlis-animális harmóniát. Később azonban keresztbeveri a korából következő fülledt nehézkesség. Szájba’ már szikár és egyvonalú, hiába a nagy test, szárítanak a cserek, nincsenek gyümölcsök. Fénykorában átmenet lehetett a korai szigorú és a mai, összetettebb Tiffánok között. Ez a fénykor már a múlté. Még meg lehet inni, de akinek maradt belőle, ne tartogassa. 4 pont.

Takler Szekszárdi Bikavér Selection 2003

A három Takler mindig azt mondja, a bikavér annyira fontos náluk, hogy nagyon. Ezért válogatott tételeket raknak bele, és szeretnék, ha presztízsborukká avanzsálna. Mármost, 2003-ban a legjava biztosan nem a bikavér-válogatásba került, hiszen ez az az esztendő, amikor messze tízezer fölötti ára ellenére tarolt veresfronton a cabernet franc és a cabernet sauvignon – utóbbi mizerábilis mennyiségben készült, és persze ez hatott rám a legjobban, amikor egyetlen árva alkalommal találkoztam vele –, valamint a Primarius merlot és a Regnum. Ezzel együtt ez a bor sem sikerült rosszul. Különösen pályája elején találtam, találtuk kedvünkre valónak.

Most ilyen: sötét rubin, az idő még nem látszik rajta. Miért is látszana, hiszen még csak hároméves. Illata elsősorban gyümölcs, aszalt meggyel és aszalt szilvával; másodsorban a jóféle hordót sem tagadhatná meg. Vastag, sűrű, inkább széles, mint magas. Koncentrált, de már nem elég dinamikus. Meleg karakterű, minden tekintetben hasonlít a fentebb elemzett Pfneiszl-kékfrankosra. Annál egy árnyalattal kevésbé összetett. Hiányoznak belőle a csavarosságok. Valahogy külön van benne minden pillanatnyilag. A szellőztetést, igaz, meghálálja, a levegő leveszöldséges beütést hoz elő belőle, ettől érdekesebbé lesz. Nem eléggé. 4 pont jár neki.

Címkék: 2005 2003 vörös szekszárd négypontos hatpontos 2002 2004 ötpontos eger villány takler pók tamás pinot noir kékfrankos bikavér vesztergombi sopron 2001 portugieser 1999 tiffán buttler pfneiszl etyeki kúria etyek küvé

17 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr3719121

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: boom beach hack activation code 2018.02.12. 18:49:41

Ki, hogyan, hol, mikor, miért? - Önvédelmi blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2006.11.27. 10:39:43

Végre bekerült a Buttler portugízer, teljesen egyetértek az értékeléssel! Tisztelem a Borbarátot, de hogy adhattak pont erre 5 csillagot?? 3 esetleg... és a negatív ár/érték arány-bajnokság győztese.

eV 2006.11.27. 16:48:40

Albertgazda borleírásai: .... 1 pont (alulról).

Albert gazda 2006.11.27. 19:08:49

Szigorúbb vagy, mint én, kedves eV. Melyik bor leírásával nem értesz egyet ilyen kegyetlenül?

b 2006.11.27. 20:39:52

A Buttler pinot n dettó.....azt is sokan ajnározzák. Sajnos eddig nekem sem volt sok szerencsém a Butler borokkal....de nem adom fel mert szimpatikusnak tünnek mindig....csalódni meg még ráérek...időm van :-)))

Egyébként a sorból én a turult emelném ki....az az egyik legjobban sikerült mind közül..mármint az én ízlésemnek..:-)

ja....én is utálom az olyan értékeléseket amelyek realtíve egyértelműek tudnak lenni:-))))
Hehe...azon nehéz összekapni:-)
(szerencsére a magyarok vérében van a képesség...úgyhogy menni fog:-))

Szegediszomelijé 2006.11.27. 20:50:07

Egyre kíváncsibb vagyok a Bukolyi borokra. Orsolyáék szerint ő készíti a legjobb vörösöket Eger vidéken. Ehhez hozzáteszem a fenti véleményt, és máris olthatatlan a tudás szomjam. Amúgy pg-t kóstoltam Kalónál, 2002 -ből. Kellemes volt, de nem több, nem érte el a többi vörös szintjét szerintem. Meglehet, nincsenek túl mély tartalékok a fajtában...

kutya 2006.11.27. 20:50:18

Albert! Nem csak szigorú vagy, de szánalmas is. A borokat illetően az vezet meg, aki csak akar. Szőlőben jártál már? Honnan veszed a bátorságot, hogy borkritikákat írj, mikor nem is értesz a borhoz? Boldogok a lelki szegények, (de legalább írásaikat ne adnák közre...) :) Én például a Takler 4 ponttal nem tudok azonosulni. Többek között. De ha jobban belegondolok, össze, de vissza írtál itt mindig.

Krisztina (törölt) 2006.11.27. 20:56:22

Talan az lehet eV baja (ami az enyem is), hogy egyforman 4 pontot kap a "kevésbé összetett...külön van benne minden " vs. "még meg lehet inni" vs."szerkezete arányos...komplexitása egészen ígéretesnek mutatja" vs. "Ízileg is keskeny" De mindenki ugy pontoz, ahogy tud, mindenki azt iszik, ami neki a legjobban izlik es azt olvas vagy vesz komolyan, amit akar. Ez a website tajekoztat nem torvenyt alkot de azt legalabb kulturalt modon teszi.

kutya 2006.11.27. 21:05:52

Krisztina: "Ez a website tajekoztat nem torvenyt alkot de azt legalabb kulturalt modon teszi." Szerintem meg -valóban kutúrált módon-, de totálisan félretájékoztat!

Metzger 2006.11.27. 22:19:41

Szeretnék innét kiregisztrálni.

Krisztina (törölt) 2006.11.27. 23:03:19

Lehet, hogy igazad van, kutya, en inkabb ugy fogalmaznek, hogy az en izlesem, velemenyem nem feltetlenul egyezik minden esetben a szerzok izlesevel. De a figyelem felkeltesere es a kulturalt borfogyasztas osztonzesere valo torekveseiket (akar pro, akar kontra) nem lehet toluk elvitatni. Ird le inkabb, mivel (nem)ertesz egyet, halljuk a masik oldalt is.

anggurputih 2006.11.28. 00:28:22

Végre valaki közületek is elismeri az Etyeki Kúria kiváló Pinot Noir-ját.
Szvsz megéri a 7,5 pontot is - a remek Svájci (Valais-Dôle)Pinotkra emlékeztet!

Albert gazda 2006.11.28. 07:14:45

Az ember egy pillanatra lehajtja a fejét, és máris mekkora vita bontakozik ki.
Kedves kutya, soha nem neveztem magamat borszakértőnek, sőt borszakírónak sem, egyszerűen csak szeretem a borokat, és írok róluk, mert van hova. Úgy gondolom, általában empatikusan és megelőlegezett jóindulattal teszem, főként azért, mert mindig a jót, sosem a hibákat keresem bennük, hiszen elsősorban nem kritizálni, hanem élvezni szeretném őket. Szánalmasnak például még egyet sem neveztem. S hogy ki vezet meg? Te például megpróbáltad már? Szőlőben amúgy elég sokat jártam, pincében dettó, nyilván nem annyit, mint te, minthogy én nem vagyok sem szőlész, sem borász, sem szőlészborász.
Kedves Metzger, maradj nyugodtan, az már nem lesz úgysem, ami a regisztráció előtt volt.

Metzger 2006.11.28. 10:22:15

Igazad van Albert,maradok!Megárthatott a Ludányi Józsi '04-es Olaszrizlingje.
Kóstold meg.

kifli 2006.11.28. 15:52:19

de tényleg mi van, ha valaki ki akarna regisztrálni innen???

teroldego 2006.11.28. 17:29:48

Az Etyeki Kúria Pinot-jával kapcsolatban egyetértek a dícséretekkel,bár a borleírásból szerintem kimaradt a finom és elegáns hordóhasználat.Engem Lőrincz Gyuriéra emlékeztet.

Metzger 2006.11.28. 18:12:03

Albertnek: Nem tudom mi volt a regisztráció előtt.
Kiflinek:Te melyik bortól kerültél áldott állapotba,hogy ilyen okosakat kérdezel?
süti beállítások módosítása