Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Vörös ördögök IV.

Gróf Buttler Bikavér Selection vs. Gere Kopár

2008.01.02. 07:07 - Műtannin

(Az előző részek tartalmából: osztrák–magyar kékfrankosbunyó, Zwack-oportó és a Vylyan-syrah, St. Andi-zweigelt és Gergely-bika.)

A sok súlyos vöröskudarc után Gróf Buttlernak tehettem föl a mentőkérdést, Alföldi Merlotnak hála, aki volt olyan kedves bonyolult barterakciók ellentételezéseként egy 2004-es Bikavér Selectiont küldeni, Szarkástetőileg.

Merlot kifejezetten lelkesedett; egy St. Andrea-domináns vakkóstolón brillírozott ez a tétel, nyolc pont körülire értékelték, és ugyebár a 2003-as első sorozat is fantasztikus képességeket villantott egy darabig, majd ezekből jócskán leadott egy-másfél év alatt.

Ha Bukolyi László egyszer parfümgyárat gondol gründolni, nagyon szeretnék ott lenni a kockázati tőkések között. A Buttler-borok szinte mindig pazar illatokkal kábítják a közönséget, ennek a bikának is varázslatos szaga van: cseresznye vezérgyümölcs mögött hömpölygő egzotikus fűszerek, római kömény, fahéj, gyógyfüves orvosságosság, kék virágok. Lehengerlő, komplex, mégis kifinomult. Egy orrgazmus. (Ajándékszóvicc a bormédia örvendetesen gyarapodó számú szellemes szerzőinek. Csak ne üssön, drága ember, ne üssön!) Aztán az íz már nyomába sem. Mert megvillannak ugyan az illat izgalmas elemei, de elnyom mindent a savak savanyúsága, plusz még rá az orvosságos keser. Harmónia semmi, a tannin barátságosan visszafogott, de keserű. Verbális mentőakcióként előránthatjuk Szentesi József kedvenc szintagmáját: őszinte bor. 2004 szar, hűvös év volt a vörösre, különösen az északabbi termőtájakon, és mindezt őszintén mutatja ez a bor. Csak hát ötezerért az őszinteség nem elég, mást is várna az ember.

Persze ettől még nem rossz. Csak nem is jó igazán.

Négyes és ötös között lebegett éppen.

A Gere Kopár 2003-mal nemrég Albert Gazda is bajmolódott és jutott, hm, mire is? Hát nyugvópontra nem, az biztos. Gyorsan előrántottam egyet, karácsony úgyis alkalom, hogy ellőjünk régebben bevásárolt, drága tételeinket. A legutóbbi Kopár-bányászat alkalmával, valamikor nyáron, egy 2000-est bontottam, és az egészen nagyszerű formában volt, a 02-es szintén kitűnő, de ezzel nem tudok mit kezdeni. Ez az a ritka eset, amikor az értékelésem szinte szórul szóra megegyezik egy másik Alkoholistáéval. Albert gazda rendezetlennek, kevéssé komplexnek, bizonytalannak ítélte a hármas Kopárt. Sok a rusztika, sok a keser és az édes, nincs harmónia, hírből sincs. Én még az öt pontot is soknak érzem egy kicsit.

Címkék: kóstolás 2003 vörös négypontos 2004 ötpontos eger gere attila villány bikavér gróf buttler kopár bukolyi

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr51276960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoli 2008.01.02. 09:08:36

"Nem tudom élvezni a bort" című sorozatunk negyedik részét hallhatták.

Cserszegi Óvszeres 2008.01.02. 10:39:20

A kritika az jó dolog, mert az általában előre mozdít valamit. Szerintem a borkritikák jelentős részéből viszont hiányzik az alázat. Na, nem a szőlő,- bortermelő személyével kapcsolatban, hanem pusztán a műfaj iránt. Ez nekem kicsit olyan, mint a Réz András, aki tökéletesen elmondja egy film gyengéit, de filmet még nem csinált, pedig ugye azért az a nehezebb. Őszintén szólva nem is tudom, hogy milyen borokat várunk/várnak? Másszon ki reggel a palackból, főzzön le egy kávét, vagy mi van?

Jenyei 2008.01.02. 11:07:48

Adott egy helyzet: valakik kóstoltak borokat és leírták a véleményüket.
Két dolgot lehet tenni szerintem, ha ennyire nem tetszik: szembeállítani a fentiekkel a saját eltérő tapasztalatainkat. Vagy pedig otthagyni ezt a fórumot. De ez így megint prejudikáció: valakik alázat nélkül, fanyalgó spleenes hangulatban ideböffentenek valamit és elrontják a jóérzésű borbarátok örömét. Ez nem korrekt.

dalton1 2008.01.02. 13:31:42

Itt nem a saját eltérő tapasztalatainkról van szó mert nem a kritikát érte kritika hanem a stílusát. Nem azt kritizálta Cserszegi hogy miért nem ízlik a bor hanem azt hogy hogyan.
Az egyet nem értésre pedig nem megoldás otthagyni a vitát...

Ray Tango 2008.01.02. 13:33:51

Csak annyit szólnék hozzá, hogy én legalábbis ezt a két bort nem említettem volna egy lapon...

Jenyei 2008.01.02. 14:04:41

Óvszeres 'kicsit' számonkéri rajtuk, hogy mit okoskodnak borról, amikor nem is tudnak bort csinálni. Holott akkor se tudnának (?), ha dicsérnék a borokat, csak az bizonyára 'emberibb' lenne, így a felvetés AKKOR nem is létezne.

espé 2008.01.02. 15:40:09

1. nem kell tojást tojni tudni ahhoz, hogy kiszagljuk, hogy melyik záp. Magyarul, az is tudja, hogy mellé ment a 11-es, aki nem tud focizni.
2. marhára el kellene dönteni, hogy a BOR kóstolásra, vagy fogyasztásra való!
3. ha végiginnám némely ünnepi menű kínálatát, biztosan a plafont is bepontoznám.
Búék

Cserszegi Óvszeres 2008.01.02. 16:34:02

Kedves Jenyei Kolléga!

Túldramatizálod a helyzetet és asszem nem érted, amit mondani akarok. Egyrészt, én teljes mértékben elismerem az itt író arcok hozzáértését, rátermettségét. Sőt, még a borokról készült kritikáikkal is egyetértek többnyire. Mindössze néha túlzásnak érzem az alulpontozást. A borokat nem kell feleslegesen dicsérni, csak úgy érzem, hogy a helyén kell kezelni a dolgokat. Természetesen szó sincs arról, hogy minden szakírónak bortermelőnek kellene lennie, ezt csak te kombináltad ki. Én, amikor az alázatról beszélek, akkor a viszonyítási pontot nem találom. Vagyis, mi az a bor, amitől be kéne fonnunk a szemöldökünket, mit kell ahhoz nyújtania egy bornak, hogy max. pontszámot kapjon? Ja, a fórumot pedig nem szándékozom itthagyni. Boldog Újévet Mindnyájatoknak!
Óvszeres

Fűrészpor 2008.01.02. 17:04:31

Hello!

Faízben gazdag új évet mindenkinek!

smici74 2008.01.02. 17:09:07

Én sem érzem bántónak a kritikák élét - na ezért vagyunk különbözőek. Pedig voltak kedvencek a leszólt borok között, de a bor szubjektív dolog - nagy részben.
Azt viszont nem tudom, ha enyém lenne a bor, megbántódnék-e.

espé 2008.01.02. 17:20:37

T. Óvszeres!

El kell dönteni, hogy kóstolgatunk, vagy fogyasztunk.
Akinek a 10pontos ízlik, akkor Ö azt igya!
Akinek a pörkölthöz más passzol, akkor az ne nézze a pontokat.
Búék.

Benikuty 2008.01.02. 17:36:09

De jó lenne itt "fanyalogni" ezekre a borokra! Csak ahhoz meg kéne venni őket,
de ez nekem magasan a vörös vonal felett van. Árilag.
Kétszer indulta el Bukolyihoz, nem bántom Őt, de amikor elindulok a Tóth-tól, megkérdem magamtól: ember van ott keresnivalód?

borosember 2008.01.02. 19:54:14

'03-as és '04-es Kopárt kóstoltam kb:1hónapja és hatalmas csalódás volt mind a kettő,valószínűleg éppen rossz passzban vannak.Talán egy-két év múlva magukhoz térnek...

Cirfandlia 2008.01.02. 21:46:03

És a LOT számok mit mutatnak Tannin mester?

dalton1 2008.01.02. 23:15:49

espé: tojás és tojás között nincs akkora különbség mint bor és bor között, max. ahogy te írtad hogy záp vagy nem. És ha mellé ment egy tizeneggyes attól még a meccset meg lehet nyerni...sőt utánna nyerni nagy dolog...
Néha kóstolásra néha fogyasztásra való, én pl. most kóstolással kezdtem és már fogyasztok. De csak addig pontoztam amíg kóstoltam.
Mindenki szereti azt amire 10 pontot ad, de azt is amelyiket a pörkölt mellé issza...

Egyébként bárkinek szíve joga hogy szeressen vagy ne szeressen egy bort, írjon vagy ne írjon róla, a másiknak meg hogy egyet értsen vagy ne. Bor-bor, ember-ember...

Tobyas 2008.01.03. 01:15:25

Álljunk meg, emberek! Miért is kéne sok pontot adni egy borra, ami nem is olyan jó? Feltételezve persze, hogy hozzáértő bírál. Csak azért, mert a mi kutyánk kölyke (= magyar bor)? A borásszal szemtől-szembe nyilván a finomkodó, politikailag korrekt kritikát illik használni-már ha van bátorságod-, de itt?! Ezért szoktam le a '90-es évek végén a Rohály-borkalauzokról, mert szórta a 90 pontokat a kátrányízű, durva (villányi) borokra ("sok évtizedes potenciál" volt a kedvenc kifejezésem). Soha egy rossz szót nem írt le, nem is tudtál meg semmi érdemlegeset semmiről.

espé 2008.01.03. 08:36:24

Nem hiszem, hogy csak egyféle tojás lenne....
A 10 pontos bor a legjobb ugye? Akkor minden alkalomra csak ezt ajánlanám, ha összekeverném a pontozást a fogyasztással. A pontozás "steril" körülmények között igyekszik "objektív" értékelést adni egy "abszolút" skálához képest. A fogyasztás a körülményeket is figyelembe veszi, és őszintén szubjektív. A pontozó nem mondhatja egy borra, hogy rossz mert a pincecímer a dugón tamponnal készült, és nem háromszínű ofszettel. A fogyasztó mondhatja, hogy ez a bor nem ízlik, mert a kupakja csavaros és nem menetes.
Ja! A pontozás és a borkészítés külön-külön művészet. Hány olyan anekdóta van, melyben a pincemester nem ismerte fel a nagy kavarban a saját borát?

nemjo 2008.01.03. 09:51:10

Semmi baj nincs a cikkel.
Tannnin tapasztalatait nem kell Mózes kőtábláival egyenértékűnek elfogadni, ha valaki kóstolta a tételeket és mást gondol róluk - legfeljebb leírja a maga kommentjét!
Nálam a 2003-as Kopár teljesen rendben volt, csakúgy mint a többi évjárata 1997-ig visszamenőleg.

A 2004-es Bukolyit nem kóstoltam, pontosan azért amit a szerző ír:
- egy 2004-es egri vörösért nem adok ötezret.
(abból az évből és az azt követőből még villányiért sem nagyon)

ongroá 2008.01.03. 10:36:56

"Még villányiért sem nagyon..." :))))

zoli 2008.01.03. 11:06:46

Jenyeinek, a jóérzésű borbarátnak, miután hajszálpontos jellemrajzzal illetett és felkínált egy politikust idéző alternatívát, kifejteném, mit nehezményeztem.
Nem a pontozást. Miről szól ez a sorozat?(már az első rész is kapott számot) Zsinórban nyolc nemtetsző bor, nyilván folytatni is csak nemtetszőkkel lehet, különben más címet kellene adni neki. A végére már bele lettek tuszkolva a címbe, nem biztos, hogy a borokkal volt a hiba.

Meg ha már ez a gyermekded pontozás szóba került. Hogyan lehet megsimogatni egy 4pontos bor buksikapszuláját és fanyalogni egy 5pontos után? Ha nem tetszésindex a pontozás, akkor mi? Mit ér egy ruha, amit nagyon extravagánsnak és eredetinek tartok, de azért egy istennek se húznám fel?

Fekete Leányka 2008.01.03. 12:05:04

Jobb lenne talán, ha értékeket keresnénk, különben a saját dugánkba dőlünk. Sajnos az erőltetett kritikai él médiadivat, ami nem kerüli el ezt a fórumot sem, különösen nem a szerzőket.
Sajnálom.
...az alkeszok folyamatos határozott élű, sokszor bántó fanyalgására kiosztok részemről a 2007. év teljesítménye alapján gyenge 4 pontot, ami ha érik idővel még jobb lehet.
Talán az idő múlásával gyarapszik a bölcsesség és kopik a felesleg!
Az értékekre jobban fókuszáló Boldog Új Évet Kívánok!

2008.01.03. 12:30:37

jópár - az itteni kritikák által megbántott - borásszal való beszélgetés után hajlok rá, h én is csatlakozzak.

akiket én ismerek, mind elfogadják a kritikát, de az életük a borok készítése, és persze, h amikor egy éveken át dédelgetett tételre bántóan és kíméletlenül fanyalognak, azt zokon veszik.

szerintem is az értékeket kéne keresni. főleg, mert egyébként hasznos információforrás ez az oldal, (sokszor) a stílusa ellenére.

Jenyei 2008.01.03. 14:15:23

Kedves Zoli,

nem értem a 'jellemrajzos' dolgot, de ezt már játsszuk le magánban.
Köszönöm.

Ferraiolo 2008.01.03. 14:25:04

Nemjonak egy borbaráti kérdés:
Idézem: "A 2004-es Bukolyit nem kóstoltam, pontosan azért amit a szerző ír:- egy 2004-es egri vörösért nem adok ötezret.(abból az évből és az azt követőből még villányiért sem nagyon)"
Egy villányi brand mennyivel ér többet, hogy azért a fogyasztó képes kiadni több, mint 10 ezer forintot és egy egri borért még 5 ezret sem? Ha kinyitja már végre az átlag borfogyasztó a szemét és körbenéz más magyar borvidékek nagy borai között is akkor bizony lehet, hogy elcsodálkozik! Már elég uncsi ez a Kopár fetisizmus. Az meg hogy neked rendben volt az összes Kopár évjárat 1997-ig az nem biztos, hogy igazolja a márka nagyságát. Pukkantsál ki mostanában pl. egy 1999-est...
Üdv, Ferraiolo

dalton1 2008.01.03. 15:00:57

Ferraiolo, egy villányi annyival ér többet egy hűvösebb évben hogy ott még úgy is melegebb van mint Egerben.

Szó sincs a borvidékek közti favorizálásról. Most. Itt.

dagadtos 2008.01.03. 15:22:01

Az Egerre történő rejszolás is elég uncsi, mégis igen állandó:)
Egyébként szerintem az itteni szerzők nemcsak borügyileg, egyébként is jól, szellemesen és szórakoztatóan írnak. Nyilván többen profik közülük. (Mármint az írás terén.)

Ferraiolo 2008.01.03. 16:52:44

Dalton1, nem a favorizálásra akartam kilyukadni, és nem is az egerfényezésre.
A klimatikus viszonyok meg mint tudjuk egyes fajtáknak kedveznek míg másoknak nem. De elegáns is egy déli Pinot Noir...:)

szulfit 2008.01.03. 17:59:10

Na nehogy már ne lehessen borokat és borászokat szidni, mert az életük a bor készítése. Ezzel az erővel aztán senkit sem lehetne kritizálni.
Szerintem mindenkinek joga van véleményt formálnia egy termékről, melyért pénzt adott (sőt még egy művészeti alkotásról is, melyet ingyen és bérmentve megnézhetett). Az internetes megjelenés természetéből adódóan nyilván vannak pongyola szövegek, elhamarkodott kritikák és hozzá nem értő kommentárok, de ezzel tudnia kell élni minden borásznak és a rajongóiknak is.
Én egyébként egész Villányt beutalnám néhány hónapra Tokajra hozamkorlátozást, tisztaságot és alázatot tanulni.

2008.01.03. 18:29:43

bárkit és bármit lehet kritizálni. kell is. csak ne legyen öncélú(an ilyen vagy olyan az a kritika). némi felelősség is jár (jó esetben) azzal, ha egy sajtóorgánum nagy, és a Művelt Alkoholista (a borszakmában) az.

vörös és fehér 2008.01.03. 20:01:14

hm, csak hogy értsem: ebben a cikkben pl. mi az öncélú kritikai rész?

dalton1 2008.01.03. 22:01:24

Ferraiolo: Itt nem pinot noir-ról volt szó...

borostyás 2008.01.03. 23:50:44

Ferraiolo te nagyon meg vagy sértődve Villányra? Mi lehet ennek az oka?
Szulfit te jártál már Villányban? Én most voltam ott szilveszterezni és megnéztem néhány pincét kicsiktől a nagyokig. Hát a tokaji pincék némelyike tanulhatna a villányiaktól hozamkorlátozásról, vendéglátásról, tisztaságról és alázatról egyaránt.
Folyamatosan furcsa dolgokat olvasok ezen a blogon Villány témában. Az észosztóknak erősen javasolnám, hogy mozduljanak már ki a számítógép mögül kicsit bortúrázni déli irányba is!

dalton1 2008.01.04. 00:54:17

szulfit: szidás nem= kritizálás...és szidhatsz bárkit csak ne alázd meg azzal hogy semmibe veszed az életművét...

benchmade 2008.01.04. 08:21:08

Bulvárosodik az Index, bulvárosodik az MA. A negatív kritika = több olvasó. Ilyen világban élünk. Akinek nem tetszik az nem, vagy csak kevesebbet jön ide. Fekete Leányka viszont a pozitívumokat látja, legalábbis a 4 pontja alapján:)
Gondolom mindenkinek meg van az a szerzője, akinek legjobban elfogadja a véleményét és van olyan, akiére semmit sem ad.

Ferraiolo 2008.01.04. 12:39:25

Borostyás, semmi bajom Villánnyal, szép borok születnek ott és vannak a régióban számomra kedves borászatok és borok.
Arra szeretnék csak egy kicsit rávilágítani, hogy lássunk túl Villányon is. Lássunk túl brandeken és kultneveken, mert a borvilág már nagyon kinyílt, de sok fogyasztó csukott szemmel jár benne és folyamatosan a Gere-Bock-Tiffán nevekért veszi csak le a polcról a borokat. De ez már nem ennek a postnak a témája...

2008.01.04. 16:02:59

tudtam, h meg lesz ez kérdezve, meg kellett volna előznöm azzal, h felmentem ezt a konkrét cikket. (ebben ugyanis semmi)

deprimarius 2008.01.05. 13:32:05

borostyás, légyszíves ajánljál már legalább egy olyan pincét, ahol tényleg találkozhatnék hozamkorlátozással (nem csak az útmenti sorokban) és alázattal. Mert sajnos én eddig ott szinte csak pökhendiséggel és beképzeltséggel találkoztam, meg rengeteg lehúzással. gyakorlatilag nincs olyan rossz bor ott, amit 1000 Ft alatt adnának. Igazán élvezetes bort viszont még nem ittam. zsákutca.

t f 1 (törölt) 2008.01.05. 18:18:27

Borostyás, én voltam az ősszel Villányban, és láttam hatalmas táblákon, hatalmas betűkkel kiírva, hogy félédes/édes Pinot Noir és ha nem tudtam volna hogy hová kell menni, hát meg lenne a véleményem......

vörös és fehér 2008.01.05. 21:23:54

részben, persze, a cikk miatt, de leginkább vendégvárás okán nyitottam egy 2004-es b cuvéet buttlertől, szarkástető , selection ez is. nálam ez nagyon rendben van, egy kellemes avaros fedőillat alatt gyümölcsök, zavaró kesernye, savanya nincs benne. rendben volt bontáskor is, de másnap, sőt immár harmadnap vitézkedik főleg.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2008.01.06. 00:38:13

Áh, marhaság. Én megmondom az igazat: mindenki azt kóstol, iszik, amit szeret. Kész.

Dalton, te általánosságban beszéltél, így ne lepődj meg, ha ferraiolo bedobja a pinot noirt.

Ha egri borász lennék, zavarna, hogy a csúcsboromat nem tudom annyiért adni, mint egy villányi csúcsbort. Ettől függetlenül engem is zavarnak az olyan megjegyzések (itt és másutt), hogy "egriért ötezret?", "kékfrankosért négyezret?", stb. Butaság. Az előítéletek rabjai.

Amúgy még a fekete leányka hozzászólásával értenék egyet, aki szerint zavaró az erőltetett kritikai él a médiában. Ha lehet szavazni, ebben a mennyiségben én sem vagyok rá vevő. Attól még ez a blog is információdús:)
süti beállítások módosítása