Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szentek és bikák

Áldások, Merengők, Szarkások és mások

2008.01.15. 07:28 - alföldi merlot

Minél határozottabban állítják valamiről, hogy a legjobb, nálam annál inkább vesztésre áll. Mert persze szeretném, ha a pénzemért földöntúli élményt kapnék, de egyrészt horgadozik bennem a bakunyin, másrészt mégiscsak sekély az esély, hogy az én ízlésem, az én palackom és az én borperszónám az érettségnek és a fogékonyságnak ugyanabban a szakaszában legyen, mint a csúcsot kiáltott szerzőé. Nálam évek óta ez a képlet interferál a St. Andrea-képemmel, azaz hiába szeretem a boraikat (többnyire), a gonosz mostoha tükre előbb-utóbb megszólal: szép vagy, szép vagy, Andrea, de nehogy már te legyél a legszebb! Hogy a gonosz tükör mögé kerüljünk, szerveztünk egy St. Andrea-alapú bikavakot. Miután bakunyint sikerült kiiktatni, a köd fölszállt, és most már nyugodt szívvel mondhatom, Lőrincz György valóban minden kalaplengetést és szakrális hivatkozást megérdemel. (De könyörgöm, ne a 2005-ös Merengőtől várjuk a megerősítést!)

Monarchia Rhapsody in Red 2004

Hivatalosan nem BKV, de külön kategóriát nem nyitunk neki. A 2003-as nagy kedvencem volt. Pók Tamás az évjárattáblázatában 2003-at 10 pontra, 2004-et 8-ra értékelte. Ennyi különbség van a két Rhapsody között is.

Az illat kezdetben egy felmosáshiányban szenvedő tornaterem szagát idézi, ribizlis-vegetális felhangokkal. Ahogy nyílik, húsleves-leveszöldség- köménymag vonalra áll át. Élénk, friss korty – még nem érett. Sem palackban, sem globálisan. Magyarán: zöldesség bújkál benne, ami a lecsengésben zöldborsóvá fajul. A tannin húz. Az élénkséggel, a fűszerességgel nincs probléma, de az érettségnek nincs ellenszere. Összességben nem rossz bor, de a 2003-as után visszalépés, és így csúnyán túlárazott.
5 pont

St. Andrea Áldás 2002

Ez valami protoáldás, amiből állítólag 400 liter készült összesen, kissé véletlenszerű körülmények között. Aki ismeri a teljes sztorit, ossza meg velünk! Remek bor. Kifinomult, arányos, egri. Én is utálni szoktam mindenkit, aki nem létező borokat dicsér az egekbe – elnézést, hogy most a túloldalra kerültem!

Az illat eleinte likőrös, némi szesztúltengésre utal. Primér, piros bogyós gyümölcsösséget nem találtunk benne, de fűszerességet, avart, sült gesztenyét, fekete szedret és fügét igen. Egzotikus és elegáns. Kóstolva teljesen kerek, sima felszínű. Szájban kakaópor, keserű csokoládé, cseresznye és némi csipkebogyó. Nem annyira komplex, inkább letisztult és harmonikus. A tannin markáns, de érett, ha nem is bársonyos. A lecsengés nagyon gazdag, és meglepetésre gyümölcsös (ribizli, szeder, szilva), a háttérben nyers hús. Az egész több, mint a részek összege. Semmi olcsó népszerűséghajhászás – természetes borászkodás.
7 pont

St. Andrea Áldás 2004

Régi kedvencem. Ez a bor nyelte el a 2004-es Merengő és Mythos alapanyagát. Bár 2005-ben is győzött volna ez a fajta bölcs nagyvonalúság!

Friss, dinamikus, komplex illat – nagyon érett cseresznye, vanília, húsleves, foszfor. Az egy évvel ezelőtt tapasztalt ribizlialapú, vibráló gyümölcsösség elcsitulni látszik, a helyét egy rafináltabb, de továbbra is nagyon vonzó ötvözet veszi át. Az alkohol már az illatban jelentkezik, és kóstolva is érezhető. Nagyon érett anyagból készült, testes, selymes, finom bor. A kellően élénk, egri savak szépen vezetik végig az aromákat. Meglepően erőteljes tanninok, de a kulturált fajtából. Hosszú, cseresznyés, keserű csokoládés lecsengés. Kevésbé kifinomult és egzotikus, mint a 2002-es, ám annál megnyerőbb.
7 pont

St. Andrea Merengő 2003

Amikor 2005 őszén először kóstoltam a pincészet kóstoló termében, akkor a Burgundia-transzplantáció közepén Bordeaux-zárványnak véltem. Ma már azt sem tudom, hol áll a fejem, de megkockáztatom, hogy a 2003-as Merengő a legtestesebb St. Andrea ever.

Az illat csábító és mély. Egyrészről meggylekvár és málna, másrészről grillázs és vanília. Intenzív és tömör. A hárometapos kóstolás során az alapáramlatokhoz csatlakozott némi oregánós-ánizsos fűszeresség és forró gránitot idéző kövesség, égettség. Kóstolva telt, kellően sűrű szövésű, csipetnyi édességgel, éppen csak elegendő, kerek savakkal. Egy bizonyos hőmérséklet fölött lomhaságra hajlamos. A tannin pédaszerűen egyenletes eloszlású, finom szemcséjű és a bor arányaihoz illeszkedő. A lecsengés hosszú, krémes és édes. Ízében csokoládé parfé és dohány. Érett bor érett szőlőből.
Nagyon erős 7 pont (Bob is szerette.)

St. Andrea Merengő 2005

2004-ben nem készült Merengő. Kaptunk helyette egy pompás Áldást, amelyben semmi nem árulkodott az évjárat nehézségeiről. A 2005-ös Merengővel merőben más a helyzet. Kilóg a zöld lóláb, és ebben a mezőnyben egy pillanatig nem forgott veszélyben az utolsó helye. Tekintettel arra, hogy 7000 forintunkba került, a leleplezés után a népharag elsöpörte a patikamérleget.

Élénk illat kaporral, vaníliával, zöldborsóval, lakkal és csokoládéval. Ahogy a 2003-asból sütött az érettség, ebből úgy áradt a zöldesség. Legjobb pillanataiban a cseresznye bele tudott kapaszkodni a vaníliába, de egyébként a kapros-köménymagos csokoládé uralta a terepet. Kóstolva karcsú, élénk, luftos. Az éretlen cseresznyét idéző savanya és a cseresznymagot idéző fanyarság mellett bélyegenyv. A lecsengésben citrusos-pezsgőporos, csípős savak és savanyúság. Nagyon elfogultnak kell lenni ahhoz, hogy a Merengő és Áldás elődök erényeit fölfedezzük benne. Öt pontnál senki nem értékelte magasabbra. És ez akkor is kevés, ha az áráról nem ő tehet.
5 pont (mert nem tudom elhinni, hogy csak 4)

Gróf Buttler Bikavér Selection 2004 (Szarkás tető)

A 2003-as előd híre futótűzként terjedt borbarátberkekben. Úgy tűnt, a St. Andrea burgundi ihletettségű útkeresése mellett egy férfiasabb, a cabernet-től (sőt syrah-tól) sem visszariadó, de hasonlóan ihletett új irányt jelöl ki a Buttler BKV. Ünnepelték, ünnepeltük, aztán oly sok magyar vöröshöz hasonlóan ez a bor is hullámzani kezdett. Én, barátaim gyűjtőszenvedélyének köszönhetően, az utóbbi egy évben is kóstoltam egészen remek (7-8 pontos) és szerényebben teljesítő, az öregedés jeleit mutató (5 pontos) palackot. Bennfentesek szerint a 2003-as Buttler-borok lázgörbeszerű ingadozása csöppet sem meglepő, kockázati tényező akadt/akad bőven: nem megfelelő dugó, a kénezés teljes mellőzése a borkészítésben és a szűretlenségből adódó instabilitás. Mire a 2004-es Bikavér Selection a piacra került, addigra a Buttler-barátok valószínűleg már mindannyian megjárták a mennyet és a poklot, és ez a bor valahogy szélárnyékban maradt. Aztán idén ősszel piacra került a 2005-ös Nagy-Eged Bikavér, amely a legendás, de nehéz művelhetősége miatt hosszú időn át parlagon heverő "grand cru" terület első modern bora, és új fejezetet nyithat az egri vörösök történetében. De nézzük, milyen a szélárnyékban rekedt 2004-es!

Színre barnás, kissé matt. Az illat ellenben a fáradtság legkisebb jelét sem mutatja, komplex és intenzív – az előtérben meggy, ribizli és csokoládé, a háttérben avar, bors és rózsa. Kezdetben éreztünk némi alkoholos túlfűtöttséget, de ez hamar elillant. Kóstolva a 2004-es klasszis pinot noirt idézően kifinomult. A közepes testhez az egész szájat bejáró intenzív zamatok társulnak – főként szamóca, csipkebogyólekvár és a sokat emlegetett, egries ribizli. Remek arányok, kerek savak, elegáns és izgalmas bor. A tannin finom szemcséjű, nem húz, nem szárít. A lecsengés példásan hosszú, és teljesen mentes a szokásos vaníliás vagy égett gumis jegyektől. Voltak pillanatok, amikor az alkohol kissé befűtött, de szerencsére kisebbségben maradtak. Nálam az év egyik legszebb bora, Műtanninnál az ihatóság határán.
8 pont

Thummerer Bikavér Reserve 2003

Emberemlékezet óta nem kóstoltam Thummerer-bort. A sok évvel ezelőtt a helyszínen belénk diktált tréflik és bertramok hatására tett fogadalom máig köt. Ahogy hallom, Vili papa sem a régi, de lehet, hogy ő a régi, csak mi változtunk meg.

Mély, likőrös, a kilencvenes éveket idéző illat: erdei gyümölcs, meggy, ribizli, tejkaramella, ászokhordó. Az első félórában még jól érezhető a nosztalgiaébresztő tufapince- és öreghordó-stich. Aztán kiszellőzik, és egy dinamikusan gyümölcsös, vonzóan csokoládés illatamalgám áll elő. Magas alkohol, nagy test, tekintélyt parancsoló extrakt – mindenből sok, és ez már félig harmónia. Rágós tannin, húz a széleken, de azért nem villányi elánnal. A mai kifinomultabb próbálkozások mellett ez old-school padlógázzal, ugyanakkor biztos kézzel kivitelezett és kimondottan szerethető. Talán egy délpannon sorban kirajzolódna az egrisége, itt a bordóisága kakukktojást csinált belőle. Terroiristák kerüljék, de aki féláron akar "presztízsküvét", az nyugodtan vágja bele a screwpullt. (Az ünnepek alatt kóstoltam a 2000-es elődöt, és összességében hasonló képet mutat, az öregedés legkisebb jele nélkül.)
6 pont

Az összesített eredmény (öten pontoztunk):

1-2.  St. Andrea Áldás 2002  33 pont
St. Andrea Áldás 2004  33 pont
3. Gróf Buttler Bikavér Selection 2004  32 pont
4. Thummerer Bikavér Reserve 2003  31,5 pont
5. St. Andrea Merengő 2003  27 pont
6. Monarchia Rhapsody in Red 2004  24,5 pont
7. St. Andrea Merengő 2005  22 pont

Versenyen kívül kóstoltunk egy 99-es Rhapsody in Redet, amely igazán szép óboros erényeket mutatott – határozottan kékfrankost idéző, avaros, naspolyás aromákkal, közepes, hajlékony testtel, élek nélkül. Sokkal inkább érett, mint erőtlen.

Címkék: 2005 kóstolás 2003 hatpontos 2002 2004 ötpontos st. andrea eger monarchia bikavér hétpontos nyolcpontos gróf buttler thummerer mmi áldás merengő

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr51290392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferraiolo 2008.01.15. 09:36:00

Azt hiszem a Rhapsody In Red 2004 helyett jobban beleillett volna a sorba a Monarchia Bazilika 2003. Az valóban Bikavér és ráadásul Superior minősítést is viselt. Bár ebből a limitált palackszám miatt kevés jutott a piacra, azért fellelhető itt-ott;-)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.01.15. 10:35:40

és ez volt itt a reklám helye...:-)

pecz 2008.01.15. 14:26:50

Az összesítésből az derül ki, hogy a 2005-ös Merengőnek ketten adtak ötöst és hárman négyest... Hát igen, nekem is az volt a véleményem, hogy nem kellett volna ilyen néven kihozni, bár én azért enyhébben pontoztam.

Ami szintén szomorú, hogy a 33 pont is csak 6,6-os átlagot jelent..., ami a legjobb vörösekre nem túl magas...

A 2003-as Merengőnek nemrég otthon én is egy hetest adtam. Ha itt Alföldi Merlottól kapta meg a hetet, akkor a többiek csak 5-öt adogattak neki !?

alföldi merlot 2008.01.15. 14:47:54

Kedves Pecz! A fő szövegben megadott saját pontjaimat a közös vakkóstoláson túl az aznapi és másnapi visszakóstolás, valamint az utólagos bölcsesség együtt alakította. Nem azonosak a vakszakasz hevében elcsattant (egyébként fél vagy egy egésszel alacsonyabb) pontjaimmal.

evernever 2008.01.15. 17:01:16

Sokszor hangoztatott vád, hogy zölden, éretlenül szüretelik a szőlőt még a "csúcsborászatok" is. Vajon milyen indoka van ennek?

Decanter 2008.01.15. 21:24:20

Nekem ez az 5 pont-majdnem 4-túl szigorúnak tűnik. Kóstoltam már párszor,szerintem ennél többet érdemel. Én 5500.- vettem néhány palackkal amikor kijött,nem bántam meg, mert jó anyag. Kicsi pihi a pincében és besimul az ami még kilóg,teljesen kerek lesz.

egri Fehér 2008.01.15. 22:05:58

Szerintem sem zöld a Merengő'05, és min. 6-7 pont (régen kóstoltam már, vmikor júniusban, aztán meg a Budai Várban). Igaz, nem vakon volt. Vakon én is mindig kevesebbet adok (eddig csak egy kivétel volt).

hú, most nagyon OFF leszek, de tanácsra van szükségem:
Alföld-kóstolót szervezünk a haverokkal, és nem nagyon tudjuk, hol szerezzünk be borokat. Meg kitől érdemes.
Ami szerintem kéne mindenképp:
Frittmannék, Font, Gál-Dingisz
Talán: Somodi, Anna Borház, meg mintha a 2007-es 7×7 mezőnyében is lett volna egy alföldi, ő kicsoda?
Tudja vki hol lehet ezeket a borokat beszerezni?

bodorján 2008.01.15. 22:15:12

"A borok túlárazása megérne egy két misét..."
re: vörös veltelini

borhirek.blog.hu/2008/01/15/biztosan_finomabb_a_bor_ha_draga

:-)

Albert gazda 2008.01.15. 22:25:57

eF,

Varga Árpádot, Gonda Jánost, Köpcöst, kedves hozzászólónkat, TF1-et javaslom még, de a beszerezhetőséggel bajban vagyok.

Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2008.01.15. 23:21:49

egri Fehér: ajánlom még Filus Jánost és Kökény Benőt.

egri Fehér 2008.01.16. 00:00:52

AG, WY: köszi. Már csak beszerzési helyek kellenének... :)

palack 2008.01.16. 00:09:24

egri Fehér: a 2007-es 7x7-ben a Köpcös szerepelt, Albert gazda már említette őket. A 2006-osban is volt alföldi: Somodi Sándor.

dalton1 2008.01.16. 00:48:26

A Decanterben kapni Köpcöst...

palack 2008.01.16. 12:01:23

Frittmann és Font néhány bora Óbudán a Csillagvárban található Borpalota borboltban kapható. Talán más alföldi is van még.

Fekete Leányka 2008.01.16. 18:38:32

A 2005-ös Merengő kicsit korán került ki a pincéből. Két év múlva kóstoljátok újra.

Briós 2008.01.17. 10:19:15

A 2005-ös Áldást kóstolta már valaki?

newpest 2008.01.17. 16:24:09

Én a 2005-ös Merengőt BT-ban kóstoltam egy St. Andrea bemutatón, hát nekem nagyon nem ízlett, szinte csak a fa jött át, illetve egy nagyon erőteljes zöld, savanyú íz, nem tudom, hogy ez egy két év múlva milyen lehet.
2005-ben nem nagyon érett be a szőlő a sok eső, és hideg miatt, nem tudom, nem értek hozzá,mit lehetett volna vele csinálni de ezen a néven nem kellett volna kihozni a St. Andreának azt a bort.Szóval nekem csalódás volt.Az ára meg pláne
Csak halkan jegyzem meg, egy kis de igen ismert borász Egerben nem hozza ki 2 évvel később a borait, a csúcsküvét meg pláne nem...

t f 1 (törölt) 2008.01.17. 18:26:18

Albert gazda, köszönöm az ajánlást, sajnos Bpesten nem kapható a borom(Szeged környékére járok), most csak 1 fajta bort tartottam meg, 07es Zöldveltelinit, még a pincében pihen, nincs lepalackozva
De hordómintaként már kóstolgatjuk :))

pinot 2008.01.17. 21:00:52

Egy kicsit kezd elegem lenni abból hogy semmi mást nem lehet ezen az oldalon olvasni csak St.Andrea és Buttler borokról!Mennyit fizetnek nektek ezért?Vagy Én tudom rosszul hogy Egerben kettőnél több borász van?

nemjo 2008.01.18. 10:42:19

Egy kisebb társaságban kóstoltunk vagy 10 bort ezek között volt egy általam "beáldozott" Áldás 2005 is.
Aki azt mondja hogy ez a bor nem jó, az nem mond igazat.
Korrekt - hibátlan bor, jó inni.
De:
nem tagadhatja le hogy egy gyenge évjárat szülötte, még ha jó iskolába is járatták.
Zsenge kora ellenére bizalmatlan, lassan nyílik - nagy extázisok nélkül.
A nagy gyümölcsösség csak nyomokban fedezhető fel benne, rövid lecsengésű, helyenként üres.
1,5-2 óra szellőzés után barátságosabb arcot mutat, de valahogy nem varázsolt el.
(a Jekl 2006-os Kadarka nagyobb élmény volt, a 2004-es Takler Bika Sel.ról már nem is beszélve! Ez utóbbi borral az este folyamán többször összekóstoltam és egyértelműen alulmaradt.Nálam.)

BORKER.EOLDAL 2008.01.18. 13:40:58

KEDVES PINOT!
LEHET,HOGY AZÉRT SZTÁROLJÁK A BUTTLERT.....MERT JÓ ! NEM SMUCIG,NEM PRÉSEL ,NEM KÉMIÁZ..ENNYI!
------------------------
EGYÉBKÉNT A THUMMERER BIKÁVAL ÉN IS UGYANÚGY JÁRTAM ....ÉS NAGYON ÍZLETT!

bodorján 2008.01.18. 14:14:19

BORKER.EOLDAL, beragadt a CapsLock? :-)

Így olyan, mintha ordítanál.:-)

Buttlerék nem préselnek?

BORKER.EOLDAL 2008.01.18. 14:22:04

BODORJÁN!
BOCS! NEM KIABÁLOK CSAK ÍGY SZERETEK ÍRNI! A PRÉSESELÉST ÚGY ÉRTEM,HOGY A SZÍNMUST UTÁN NEM FACSARGATJÁK HALÁLBA A TÖRKÖLYT,A HORDÓK ALJÁBÓL MEG NEM SZŰRÖGETIK A TRUTTYOT CSAKHOGY KISZEDJENEK MÉG NÉHÁNY LITERT(LD...NEM PITI) EGYÉBKÉNT EL KELL MENNI HOZZÁ,ÉS MEG KELL NÉZNI!

alföldi merlot 2008.01.18. 14:30:32

Kedves Borker, nagy tisztelettel megkérlek, hogy tegyél velünk kivételt, és erre az oldalra Caps Lock nélkül ontsad az üzeneteidet! Előre is köszönöm.

BORKER.EOLDAL 2008.01.18. 14:40:36

Tudomásul vettem,bocs!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.18. 14:52:31

BORKER.EOLDAL,

és miért gondolod, hogy az ilyen alacsony lékinyerési módszer annyira ritkaságszámba menne? Nekem a nagyapám mindig kétfajta bort csinált... egyet amit nem is préselt és a kicsorgó színmustot külön kezelte és a másikat amit normálisan kipréselt. Lett ünnepi és lett asztali bor. Nem űrtechnika az alacsony lékinyerés minőségi hatása.

nemjo 2008.01.18. 14:53:49

Kedves Borker.Eoldal, kóstold meg a 2004-es és 2005-ös sauvignont tőlük és utánna lelkendezz, ha tudsz tiszta szívvel!
Lehet hogy nem préselte, de hogy Bukoly nem azt issza vasárnap délutánonként arra lenne egy nagy összegű fogadásom ...

BORKER.EOLDAL 2008.01.18. 15:10:42

nemjo! az említett bor valóban nem petrus,de nem is adja annyiért!de mondjuk a syrah trilógián meg nem sokat lehet kritizálni!
---------
bzoltán! nem csodálkoztam el az alacsony lékinyerésen csak kommentáltam "pinot" kritikáját a buttler borokkal kapcsolatban!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.18. 15:36:27

Kedves Borker,

értem én, csak érthetetlenül állok az előtt a jelenség előtt, hogy borászati és szőlészeti technológiákat látok előrántani pár pincészettel kapcsolatban, mintha ők találtak volna fel olyan módszereket amik sokszáz éve is még a legegyszerűbb parasztpincében is ismert volt.

Úgy érzem, hogy ami a kilencvenes években a "barikkolt" jelző volt amire a "borértő" elismerően csettintett az manapság a tőketerhelés, lékinyerés, biodinamika, terroir szakszavak üres dobálása.

Kiváncsi vagyok, hogy akik nagy hanggal átkozzák az állítólag cuccozós pincészeteket azok ugyanilyen lelkesen vásárolják az organikus tejtermékeket vagy ugyanilyen nagy hanggal szidják a nem organikus módon csirkét tartó gazdaságokat is... Gyanítom, hogy nem és csak üres divatlózungokról van itt szó... megint.

bodorján 2008.01.18. 16:05:23

Hm. Most már értem a préselést.

Nem vagyok borász, de ahol eddig jártam pincelátogatáson, ott mindig elmagyarázták, hogy a szikkasztás/préselés során a különböző fázisban keletkezett mustokat minőség szerint külön tartályban gyűjtik. A must "elejéből" készítik a csúcsborokat a "végéből" pedig jó ivóbort lehet készíteni. Persze a "vége" sem azt jelenti, hogy 4-5 baron széttrancsírozzák a szőlőszemeket, hanem alacsony nyomású kíméletes préselést jelent. Várom a borászok hozzászólásait.

BZoltan: egyetértek veled, minden korszaknak megvan a maga bullshitlistája, amit mindenki meg tud tanulni, 10 éve ez a barrique volt, ma meg az általad felsoroltak. Nekem az a kedvencem, amikor valaki kikóstolja a "cuccot" a borból. :-)

ongroá 2008.01.18. 16:23:41

BZoli! Megbántott valaki? Vagy mi ez az eredendő ellenszenv?
Nemhogy örülnél, hogy van olyan borász is, aki úgy készíti a borát, ahogy a nagyapád.
A préselés mellőzésének a célja nem az, hogy versenyelőnyben legyen az adott borászat a jelenlegi "borászati gyakorlattal" szemben, vagy hogy ezzel marketingelje magát agyba főbe, hanem hogy a lehető legjobb minőségű bort készítse el. Meglepne, ha ez a törekvés neked fájdalmat okozna, tudva hogy neked is hasonló a célod.

t f 1 (törölt) 2008.01.18. 17:15:26

Jól látod bodorján, így is lehet

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2008.01.18. 17:27:06

ongroá,

Dehogy :) Nem bántott meg engem senki.Sőt, minden a legnagyobb rendben van.

Nincs bennem semmi ellenszev senki és semmi ellen. Semmi problémám a préselés mellőzésével, csak furcsálom, hogy ezt valaki amolyan extrának tartja, ahogy furcsálom, hogy valaki kunsztnak tartja azt, hogy egy borász nem cuccozik. Az általam ismert borászok egyike sem cuccozik és nagyrészük ugyancsak az alacsony lékinyerésre esküszik. Csak nem mindenki érzi fontosnak erről beszélni. Szerintem sincs értelme olyan dolgokról évődni amik nem ellenőrizhetők. Hitelesnek érdemes lenni és a bor valamint a borivó iránt őszintének és a büszkeség határáig alázatosnak.

nemjo 2008.01.18. 18:05:10

Nem azzal van a baj ha valaki azzal a technológiával dolgozik mint nagyapáink hanem azzal ha a minősége is csak olyan ...

deprimarius 2008.01.20. 18:25:20

nemjo,

ezzel a mondttal óvatosan bánnék, bizony sok csoda-bor teremhetett nagy és dédapáink idején! pl az olyan hegyi, akrós szőlők, aminek borát nem kénezték el, biztosan csodák lehettek!
süti beállítások módosítása