Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kis rajnai panoráma

Rizlingek a Balatontól Révkomáromig

2008.01.16. 06:15 - palack

Olaszrizlinget gyakrabban szoktam kóstolni, rajnait eddig inkább csak egyszer-egyszer. Gondoltam, faragok a hendikepen: megnézek többet egyszerre. Összeszedtem hat plusz egy határon túli most kapható magyar rajnait, hogy kis kilátást nyerjek a fajtára. Ellátogatunk Mórra, Budajenőre, Pannonhalmára, a Balaton mindkét partjára, sőt átugrunk a frissen megnyitott határon Révkomáromba is.

Maurus Rajnai Rizling (Mór) 2006

Ifjabb Kamocsay Ákossal és boraival már két fesztiválon is találkoztam. A borász és borai is szimpatikusak számomra, fogunk még találkozni biztosan.

Halvány szalmasárga, szinte nagyfröccs-színe van. Fürgén pörög, csorog a pohárban és falán. Elsőre hilltopos, nyakasos, friss, édeskés gyümölcsillatok támadnak: kemény körte, szőlő, zöldalma. Aztán egy érdekes, kovászos, krétás vonal is előkerül. A részben kis fahordós iskolázásról maréknyi mogyoróhéj tanúskodik.

Szájban először a kenyeres, kovászos íz uralkodik. Utána az illatban bemutatkozott gyümölcsök veszik át az irányítást, és fordítják a savanyút édesbe. A lecsengésbe bekapcsolódik egy kesernye, de csak félsikert ér el, az édesérzetet nem tudja eléggé ellenpontozni. Édes mogyoróíz. A savai nekem tompák, hiányzik a lendület, a vibrálás, pedig eddigi futó benyomásaim alapján ez nem jellemző a pince boraira. Mintha az ellentétes hatások – édes vs. kesernyés, savak vs. hordó – letompítanák, majdnem kioltanák egymást, ahelyett, hogy magas, széles struktúrát eredményeznének. A jelek továbbra is biztatóak, azonban 4 pontnál még nem több.

Bott Frigyes Rizling Rýnsky 2006

Bott Frigyes a Felvidéken, Révkomárom környékén készít kiváló borokat. Albert gazda már többször összefutott vele, én a Terroir Club-születésnapon ismerkedtem személyével és boraival. Mindkét tétele, amit kóstolni lehetett (szürkebarát és kékfrankos), maradandó és jó emléket hagyott bennem.

Szintén halvány, vizessárga szín. Darabosabban forog a pohárban, és nem is csíkokban, hanem helyenként foltokban csúszik le a falán. Illata elsőre szentandisan fás-gyümölcsös. Vajas, diós, virágos, szőlős, citrusos. Kedves, nekem cseppet túlzottan is behízelgő, de harmonikus, nem tolakodó.

Szájban élénk, játékos, bájos. Megvan benne az édes gyümölcsösség és a tartást adó savak egyensúlya. Gazdag, érett zamatokkal büszkélkedhet: őszibarack, sárgadinnye, ananász és sokan mások. Savai szépek, kerekek, nem hagyják elnehezülni a kortyot. Nem komplex bor, de remek arányai vannak, jó inni és finom. 5 pont.

Bazaltbor Bazalt 2006 (Badacsonyi Rajnai Rizling)

Laposáékat még annyira sem kell bemutatni, mint az előző két pincét, viszont rajnai rizlinggel tőlük eddig nem találkoztam. Bizony, meglepő randevú volt.

Színre rímel az előzőekre, talán fél árnyalatnyit sötétebb. Gyorsan pörög, szépen tapad. Orrban odacsap rendesen. Rögtön megérti az ember, miért lett Bazalt a keresztneve. Az ásványosságot eddig csak diszkréten a háttérben, vagy nagyon visszafogott, zárkózott boroknál éreztem dominánsnak. Neki viszont intenzív ásványos illata van. Teljesen betölti az orrot a savanykás, földes, kovás, sziklás szag. Másnak nem is hagy teret.

Szájban is szokatlan – pedig azt hiszem, hozzá vagyok szokva Laposáék boraihoz. Ám ez még tőlük is radikális darab. Lopott jellemzésként azt mondhatnám, hogy a terroir teljesen felülírja a fajtát. Sajátként hozzáteszem: sőt inkább kiradírozza. Terroirterminátor. Komoly, szélesen induló és hosszan elnyúló savak. Földes, fémes, erősen savanykás íz. Akárhogy is, a gyümölcsöt hiányolom belőle. Két nappal bontás után Schwarzenegger megborotválkozott, az ásványosság kifejezetten finom lett, a savanyúságnak is a kellemesebb fele maradt. Gyümölcs azért nem termett benne, kivéve a savak citrusosságát. Nehéz pontozni, mert tipikusan olyan bor, akit rohadtul nem érdekel, hogy pontozzák. Azt mondom, érdekes (kicsit azzal a hanglejtéssel, amikor az ember nem tud hova tenni valamit), és adok rá 5 pontot. Ha van, aki jobban szót értett vele, segítsen.

Nyakas Budai Riesling 2006

Malya Ernőt sem én említem először ezen a fórumon. Nem a rajnai rizling szokott beugrani róla, pedig akár nagyon jól is állhatna a Nyakasnak.

Szép friss, szalmasárga szín, néhány buborék is belehuppan a pohárba. A Maurusra azt írtam, nyakasos illata van. A Nyakasnak kevésbé. Megvan a várt gyümölcskoktél (körte, szőlő, nektarin), azonban a zsírkréta és az agyag szinte egyenlő arányban jön velük, amit nem mondtam volna előre. Van benne szottyadt gyümölcs is, erre alighanem a hátcímke adja meg a magyarázatot, ugyanis jórészt töppedt szőlőből készült a bor.

Szájban elsőre savak és sav jönnek. Ezt úgy értem, hogy a savak invázióját a szénsav teszi cseppet játékossá. Aztán szóhoz jut a gyümölcs is: dicséretes módon az orrba beköszönők a szájban is tiszteletüket teszik. No meg citrom. Most nem kell itt a 'cit' után 'rus'-sal finomítani a leírást. Jó kis frissítő limonádé, utóízében különösen. Üdítő, jó ivású. Nincs ezzel baj, hacsak az nem, hogy az illat után többet vártam. Korrekt 4 pont. Amúgy meg talán érdemes várni vele, egy kis pihenés jót tehet neki.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai Rizling 2006

Az Apátság rajnai rizlingjéről kicsit rövidebben írok, azon egyszerű oknál fogva, hogy a lentebb hivatkozott leírás szinte egybeesik az én élményemmel, csak a pontszámon faragtam.

Szintén szalmasárga, egy kis zöld csillogással, szép vastag koronával. Illata kissé visszafogott, de nagyon szép, tiszta. Ásványos, gyümölcsös.

Szájban is az eddigiek közül a leginkább egyensúlyban lévő. Savak, gyümölcs, ásványosság – minden a helyén, kellő mértékben. Ropogós, lendületes – mindezek veszélyesen jó ivású borrá teszik. Üdít, frissít. Könnyed, vidám bor, nekem ez 5 pontot jelent most.

Nyári Ödön Rajnai Rizling 2006

Nyári Ödön a magyar borászválogatott rakkoló középpályása lehetne. Csendesen teszi a dolgát, és szinte nem hibázik. Az utóbbi időben pedig kezd egy-két látványos csellel ebből a skatulyából is kitörni.

A bor halvány színében szintén látni vélek zöld árnyalatot. Fürgén, sűrű csíkokban mozog. Illata hűvösen intenzív. Nektarin és körte levét összekeverjük, belemorzsolunk két csipetnyit a Szent György-hegy talajából, végül megbolondítjuk három csepp benzinnel. Tehát gyümölcsösség, mineralitás és némi petrol.

Szájban a savak uralkodnak – ez egy Nyári-bortól nem meglepetés. Az sem, hogy a korty kristálytiszta, enyhén gyümölcsös és hangsúlyosan ásványos. A savak fegyelmezetten, karcmentesen vezetnek. Utóíze hosszú, kesernyés, finom. Tökéletes aperitif lehet magában vagy előétel mellett. Egyenes, szép bor. Kapott már többet is, nálam 6 pont.

Légli Riesling 2006

Valóságos sztár lett ez a bor itt nálunk. Ha jól számolom, már hárman (első, második, harmadik) írtak róla, egyöntetű elismeréssel. Én sem csalódtam. Megkóstolva és újra elolvasva a bejegyzéseket csak egyetérteni tudok.

Jóval teltebb szín az eddigieknél, aranysárga, csillogó, tiszta. Mozgása is lassabb, komótosan csorognak a cseppek. Illata meleg, intenzív, behízelgő. Van olyan direkt behízelgés, ahol kilóg a lóláb, amit könnyen lerázunk magunkról. Ez nem olyan. Rafináltan, kedvesen csábít, hiába tiltakoznánk. A pörkölt hordós aromák mögött/mellett áradnak a mézédes érett és aszalt gyümölcsök. Sárgabarack leginkább. Végül finom ásványosság teszi teljessé az orrban összeálló benyomást.

Szájban telt, húsos, kerek. Nagyon intenzív, élettel teli: szétárad, hódít. Rengeteg gyümölcs, csodálatos savak. Az érett nektarin és körte édes zamata, illetve a simára csiszolt, mégis erőtől duzzadó savak ellentéte teszi vibrálóvá a kortyot, és nem utolsósorban nagyon jó ízűvé. Régen találkoztam ilyen intenzíven behízelgő, mégsem a megcsináltság érzetét keltő borral. Már azt hiszed, nem tudja elcsavarni a fejed egy bájos arc, egy ártatlan(nak látszó) mosoly, egy rakoncátlan szőke hajtincs. Aztán a szemedbe néz, és véged.

Egyértelműen a legjobb a sorban. Tőlem is 7 pont. Egyetlen kételyem merült föl: másnapra a savai tompultak. Ez a jövőre nézve figyelmeztető lehet, ám a jelenén nem változtat.

Címkék: 2006 négypontos hatpontos ötpontos badacsony balatonboglár hétpontos rajnai rizling pannonhalmi apátsági pince pannonhalma nyakas laposa mór légli balaton felvidék felvidék dél balaton bazaltbor bott frigyes maurus pannonhalmi apátsági pincészet etyek buda nyári ödön

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr97279553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.01.16. 11:04:35

Én eddig csak a Nyári és a pannonhalmi rizlinggel futottam össze, de a Nyári Ödöm félét csak ajánlani tudom mindenkinek. Nagyon jól eltalált bor.

tomlaker 2008.01.16. 13:53:09

amikor osztrák és francia rizlingeket a fentiek közül néhány mellé kostoltunk hát 3-4 pontnál még elfogultan se jutottak tovább. szépek voltak de kevesek.

tomlaker 2008.01.16. 13:54:44

amikor magyar rajnaikat osztrák és francia társaikkal összekostolunk, az addig jónak hitt magyarok... hát gyengék
sajnos

Sárfehér 2008.01.16. 16:24:52

Komáromban hol és mennyiért lehet Bott Frigyes boraihoz hozzájutni?

(Újból jót mulatok rajta, hogy a történelmi Komárom várost - ami a mai Szlovákiában található - "lerévkomáromozzuk" mostanában. Révkomárom valójában az a rész, ami a mai magyarországi parton található.)

palack 2008.01.16. 17:47:01

Én nem a pincénél, hanem a Terroir Clubnál vettem. Egyébként maga Bott Frigyes is Révkomáromnak nevezte a szlovákiai várost.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.01.16. 20:39:27

Ma kóstoltam egy rajnait, ami teljességgel magavál ragadott. Gyönyörű illatok, és mögötte még szebb zamat, még nagyobb test, hangsúlyos savak és erőteljes alkohol, de szépen egymáshoz simulva.
Komplex bor. A virágméztől az aszalt kajszibarackig, a mentától a körtéig, a citrusok frissessége keveredik a barackok édességével, pedig száraz a lelkem.
Jó pár évet adok még neki, még biztosan felfelé ível az életútja. Nagyon beleszerettem, 7 pont erejéig. Szinte ismeretlenül.
Igen, mielőtt elfelejtem, Szabó Zoltán követte el ezt a 2006-os pécsi rajnai rizlinget.
(Csak zárójelben, most elutazom, de pénteken újrakóstolom és dupla tapasztalattal írok róla hosszabban a blogon.)

Cirfandlia 2008.01.17. 12:28:26

Igen, Szabó Zoli rajnaija! Hát még az aszús abból az évből, az milyen! :)

Tom, ebből a sorból a csak az apátságit néztük, a léglire kíváncsi vagyok, igaz közel 3000 pénz

Shyr Kahn 2008.01.17. 12:32:25

Nekem a kedvenc külföldi fehér borszőlő fajtám, mert a belőle készült borok eddig még nem okoztak csalódást. Inkább a külföldi rajnai rizling jött be eddig (abszolút király, Peter Lehmann: Barossa Riesling 2005), bár itthonit nem sokat ittam (mondhatni azokat is oly régen, hogy elfeledtem zamatukat). A Légli-re kíváncsi is lennék, lehet beiktatunk egy hónapon belül egy Riesling kóstolót...

Nikó Noir 2008.01.17. 14:18:17

Cirfandlia, tudod esetleg, hogy hol lehet hozzájutni Szabó Zoltán rajnai rizlingjéhez?

Cirfandlia 2008.01.17. 15:13:05

Kérdés Zoranka hol jutott hozzá, a Hordó Vinotéka forgalmazza Pécsett. (Lehet beviszi a Susogó étterembe is)

Nikó Noir 2008.01.17. 15:22:18

Köszi, a honlapjukon láttam, hogy Pesten a Remízben is kóstolható, úgyhogy így fogok tenni.

Cirfandlia 2008.01.17. 15:55:50

Milyen honlapon? A hordóén? van nekik? Vagy a susogóén?

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.01.17. 19:42:15

a hordóban pécsett hozzá lehet jutni,meglehetősen jó áron és ez az amiben ha jól tudom, van kábé 15 százaléknyi botritiszes szőlőszem :)

tomlaker 2008.01.17. 21:03:47

cirfandkia!
igen a nemzetközi sorban csak azt. de elötte már volt egy magyar előszelekció bümtető tételekkel is:)
onnan mint legjobb jött be a nagysorba

BORKER.EOLDAL 2008.01.18. 13:14:08

VOLT SZERENCSÉM KÓSTOLNI
-SZENTESI RAJNAI'07(HORDÓMINTA):NAGYON-NAGYON..IGÉRETES
- --UA--'06:NAGYON..(EGZOTIKUS GYÜMI,EUKALYPTUS)
- --UA--'05:NAGYON..(SAVANYÚ CUKOR)
- --UA--'04:NAGYON-NAGYON..(PICIT PETROL,KOMOLY TEST,SZÉP SAVAK)
- --UA--'03:JÓ..(FSZ,FÜGE,ALMA,BIRS)

Borbarát 2008.01.18. 18:45:34

Nemrégiben volt Budapesten az országos újborverseny, ahol szép eredmények születtek. Többek között kiemelném az izsáki Vargáék Rajnaiját, ami arany lett, volt szerencsém az azt követő vasárnapi sajt és újborkóstolón megízlelni.
Megint egy aranyérmes alföldi bor. Örülök neki, mivel én is alföldi vagyok, és végre itt is tudunk jó borokat inni!

Benikuty 2008.01.19. 09:18:50

Kedves Borbarát, együtt szurkolunk, bár én nem vagyok alföldi.
Ez a "végre" szerinten sántít, mert inkább a " mindig is" a reális.
Én, ha Jánoshalmán járok, ki nem hagynám Papp Jenő bátyámat, aki elég idős, vagyis egész életében tisztességes borokat csinált. Meg jókat:)

kádkongató 2008.01.24. 04:57:42

Igen, hát Szabó Zoltán rajnaija. Sikerült beszereznem.
Illatban igen nagy dolgokat ígér.De egy picit füllent vagy inkább hazudik.
Alkoholból és savból van benne rendesen. Utóbbi talán sok is. Talán jót tehetett volna még neki kis hordós érlelés?
Bár német rokonai szerintem ehhez lehetnek hasonlóak. Zamatot hiányolom plusz a testének egy részét is.A végén enyhe kesernye, de simán elnyomja a savanya.Így most 5 és 6 pont között van. Azért nem csúnya bor az biztos.
De még mindig keresnem kell tovább a nagy mecsekaljai bort.:( Nagyon félek hogy nem lesz egyszerű feladat.
A terület "adottsága" ennél a bornál szerencsére csak részben érvényesül. Gondolok itt a klíma okozta kevés savra és a zamat anyagok "kiégésére". Utóbbinak ha nem is teljesen de azért, érződik a hatása.
P.s.:Szerintetek is lehetetlen itt(pécsi borvidék) igazán nagy borokat termelni??? Bízom a pozitív válaszokban.
üdv

kádkongató 2008.01.24. 05:05:51

Ya és a Susogóban már bent van, sőt a degusztációs menüben is szerepel. És az áráért tényleg megéri. Ajánlanám az alkeszoknak rajnai-művelődésre. Kb 800 palackkal töltöttek le belőle. Állítólag érdemes kipróbálni a gazda zöldveltelinijét is.

Albert gazda 2008.01.24. 07:05:25

Kádkongató, ha valaki ad egy tippet, ahol Pesten vagy közelében beszerezhető, rajnaikedvelő lévén azonnal megyek és veszek. Ha csak Pécsen van, akkor lassabban megyek, de igyekszem.

Cirfandlia 2008.01.24. 09:01:46

Gazda, Csitén keresztül küldhetek valahogy bár mi is ritkán találkozunk az utóbbi időben.
A "Klíma" okozta kevés savat és zamatok kiégését pedig visszautasítom a Mecseki boroknál. Ilyen jó meszes talajon savhiány?? no persze nem vegyes fehérből kell bort szűrni, mint az sokan teszik sajnos.

Benikuty 2008.01.24. 11:57:35

A Varga Árpádnak lesz kb. egy hónap múlva késői szüretelésű rajnaija.
Hétfőn kóstoltam, valami szenzációsan szép bor. Ajánlom az alkesztársak szives figyelmébe!
süti beállítások módosítása