Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Hársas utazás - második megálló

Hárslevelűk a Béres Szőlőbirtokról

2008.07.21. 06:12 - vörös és fehér

Kevés olyan pincészet van, aminek az indulása annyira bíztató lett volna, mint az erdőbényei Béres Szőlőbirtoké. 2003-as száraz furmintjukat sokan az egekig magasztalták, az én torkomon is jó pár palackkal lecsúszott belőle. Mire a bor kifáradt, addigra a pince fénye is kissé megkopott – az erős kezdést nem sikerült megismételni a következő évjáratokkal. Hárslevelű fronton, bevallom, nem tudtam mire képes a pincészet, így beterveztem egy trilógiát a fajtából. Azonban míg a hiperekben a 2004-es évjárat maradékát akciózzák, addig az In Vino Veritas borszaküzletben még a 2005-ös készletet apasztják, így 2006-os palack egyelőre nem került elém. A két régebbi évjáratot kóstolva átkoztam és áldottam a pince nevét - a körkép során igyekszem majd 2006-os tételt is beszerezni, és megnézni: merre is dől a libikóka.

Béres Tokaji Hárslevelű 2004

Nem ez a bor győzött meg arról, hogy én Béres hárslevelűkre költsem borozásra szánt pénzem. Lehet, hogy a Cora tárolta rosszul a bort, lehet, hogy egész egyszerűen elfogyott már az ereje neki - én már egy megfáradt itallal találkoztam. (Mellékszál ugyan, de. Nem értem, miért töltik átlátszó palackba a termelők a borukat, ha azt a szakszerűtlen tárolási körülményekkel terhelt hipermarketben kívánják forgalmazni.) A bor színe a szokásosnál mélyebb, aranysárgább volt, ami jelen esetben az enyhe oxidáltságnak volt köszönhető. Lustán, olajosan mozgott a pohárban. Illatában a reszelt alma uralkodott bontáskor, ezt kiszellőztetve szőlős, enyhén mézes, de alapvetően fülledt jegyek tűntek fel. A szájban az alkohol és a savak szerteszét tartottak: hol édeskés, hol savanyúcukros volt a vezető íz. Itt-ott traubis jegyek is megjelentek, aztán hamarost továbbálltak. Még iható, de már élvezet nem okoz a bor, két pontnál többet nem tud teljesíteni. 1000 forintos ára ellenére ez nem jó vétel.

Béres Tokaji Hárslevelű 2005

Ebbe a borba viszont beleszerettem. Ha a Béres hárslevelű értelmezése újabban így néz ki, akkor könnyen lehet, hogy egy igazi best buy-ra bukkantam (1100 forintért adták palackját). Úgy tűnik, hogy ezt a stílust csiszolja azóta is Bárdos Sarolta tovább, immár kizárólag a saját borászatukban. Ezt a tételt már sötét üvegbe töltötték; hogy ez mennyiben járult hozzá a frissesség megőrzéséhez, nem tudom. Mindenesetre tiszta, tükrös, és szalmasárga volt a kitöltött bor. A forgatás utáni lecsorgás itt is bíztató volt, illata pedig csábító. Ásványos-krétás alapra pakolt tavaszi virágcsokor rejtezett ugyanis benne. Melegedve érett őszibarack csatlakozott még ehhez a csendélethez. A korty kicsattanóan üde, lendületes. Nehéz megállj-t parancsolni a töltögető kéznek. Jellemzői ízjegyei a zöldalma, a birs és a citrom, utóbbiból egy kicsit többet csöpögtettek bele a kelleténél. Másnapra a fanyarabb ízeket felváltja a kissé még kemény őszibarack, de a citrom megmarad. A közepesen hosszú lecsengésre visszatérnek az ásványok is, enyhén sós ízzel búcsúzik a bor. Tehetséges, azaz öt pontos tétel.

A következő megállónál debrői hársakat fogok kóstolni, de Erdőbényére később még visszatérek.

Címkék: 2005 kóstolás 2004 ötpontos tokaj kétpontos hárslevelű béres erdőbénye hársas utazás

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr89574064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fűrészpor 2008.07.21. 21:40:11

Én a hatosat kóstoltam. Hármas. De valószínűleg jobb lett volna egy picit, ha nem bontottat kóstolok egy étteremben.

dagadtos 2008.07.22. 00:22:59

Ez a 2005-ös tényleg best buy!
süti beállítások módosítása