Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Eppur si Movia

Borok Szlovéniából: Simcic és Movia

2008.12.01. 14:00 - vörös és fehér

Reneszánsz kastély pincéjében működik egy remek kis vinotéka. A vásárlás mellett, vagy akár helyette, poharazgatni is lehet, a bor mellé helyi termelők sajtját, szalámiját kínálják. A szaküzletben a régió 40 termelőjének 200 borát tartják. A borvidéket Brda-nak hívják, és a szlovén-olasz határon terül el. Májusban arra jártam, és félig vakon vásároltam pár tételt, amiket most kidugóztam.

A régió különlegességét a márgás talaj adja, mely minerális elemekben igen gazdag – egykoron tenger borította ezt a részt. Fajtaválasztéka hasonló olasz párjához, Colliohoz: nemzetközi fehérek mellett a fő attrakció az itt rebula-nak hívott, amott ribolla giallaként ismert helyi fajta, mellette az identitását és nevét kereső (tocai) friulano (itt: furlanski tokaj) terjedt még el. Vörösbort általában klasszikus bordói fajtákból szűrnek, ha éppen nem pinot-ból teszik ezt. A nemrég említett Wine Reportban a szlovén pincészetek közül kizárólag e borvidék termelői lettek kiemelve. Közülük két termelőtől is kóstoltam most.

Movia Chardonnay 2003

A Movia 1820 óta létező pincészet. 13 hektáron terül el, ennek egy része az olasz oldalon van, többsége Szlovéniában. A régió talán legradikálisabb termelői Kristalcic-ék, biodinamikus és szűretlen borokat készítenek. Árfekvésük nemzetközi összehasonlításban is magas, egyik legolcsóbb boruk ez a chardonnay volt – emlékeim szerint 10 euró körüli áron vásároltam. Meglepően friss bor ez, illata kifejezetten üde. Virágok, ásványok, egres és őszibarack jön a pohárból, amiben apró buborékokat fedezek fel. Ízben ugyanezt a komplexitást hozza: rengeteg sósság, lecsengésében szőlős-traubis jegyekkel. A lendületességet az enyhe szénsav csak fokozza, a hosszúságról a végén felbukkanó meszes-krétás íz gondoskodik. 5 pontos bor, jó volt inni.

Simcic Rebula Selekcija 2005

Két Simcic nevű pincéről is megemlékeznek a borkalauzok, azok alapján Edi a híresebb. Ezt a tételt Salkan és Marjan Simcic készítette, 15 euró körüli ár rémlik. Hosszú, hat hónapos héjon áztatás után még két évig érlelték a bort, mielőtt palackba került. Színe emiatt már-már konyakosan mély arany. Mozgása kifejezetten olajos, vastag glicerin csíkokat hagy a pohár falán. A tankönyvek szerint illatos fajta itt teljesen új értelmezést nyer: nagyon mély, visszafogott illatok jelennek meg a pohárban. Kandírozott narancs mellett mézes dió, birs, gyógynövények és cédrus. A korty selymes, sós, és meglepően sima – a várt cseresség alig érezhető. Minden porcikájában különleges bor, még akkor is, ha a lecsengésre egy picit egyedül marad benne az alkohol. Vaskos 7 pont.

Movia Lunar 2006

Ez a bor már túl van emlékeim szerint a 25 eurón, de még mindig nem a csúcs fehér a pincészettől (azt Veliko-nak hívják és 50 euró felett mérik palackját). 100 százalék rebula, egészfürtösen áztatva hosszan, tudomásom szerint ezt sem piszkálják jó fél évig. Utána sem nagyon, préselés nélkül kerül át a színlé szlovén hordókba. Az első kontaktus ennél a bornál sem okoz meglepetést: mély arany szín, komoly sűrűség. Illatában méz, frissen főzött kamillatea, valamint a kandírozott narancshéj itt is megjelenik. Plusz rengeteg mineralitás; pusztán az illat alapján el lehet képzelni a termőhelyet. A korty pedig könnyed, harmonikus, fegyelmezett. Semmi kilengés, ez egy kecses bor. Ásványok kísérik a citrusokat végig, egészen a végtelenül hosszú lecsengésig. Ha eddig a héjon áztatás mellé a robosztusságot írtam volna fel borszótáromba, most radírozhatom ki az eddig tanultakat. Ez egy nemzetközi klasszis nálam, azaz 8 pont.

Movia Merlot 2001

A borok beszerzését nem sokkal a Radikon-látogatás után ejtettem meg. Mivel ott letaglózó élmény volt a merlot, ezért kíváncsi voltam, a másik oldal neves borászata mit hoz ki a fajtából. Nos, csalódnom nem kellett. Öregedésre egyedül a kissé rozsdabarna karima utalt a nem túl mély színű mag körül. Illatában földes, ásványos jegyek – nekem egyből Weningerék Spern Steiner dűlője jutott róla az eszembe. Némi pörgetés után elindulnak a gyümölcsök is: aszalt meggy és szeder formájában. Nem egy zúzós, lehengerlő bor ez, rafinált és kifinomult inkább. Habár kellően tanninos a korty, mégis könnyed az összhatás. Meggy, ribizli és a talaj dominál – az ásványok markánsan képviselik magukat. Hosszú és tartalmas a lecsengés is, jár a 7 pont.

Címkék: 2006 2005 kóstolás 2003 merlot ötpontos chardonnay hétpontos nyolcpontos szlovénia 2001 simcic movia rebula

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr49796952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borbúvár 2008.12.01. 21:06:28

A vinotékát már el is tettem a kedvencek közé:-)Szlovénia eddig a természetről, sportról szólt inkább számomra. Na kóstoltam már ott, minden előtanulmány nélkül felfedeztem a Terant és hoztam is. Ez a cikk viszont nagyon felkeltette az érdeklődésemet, legközelebb jobban utána járok a dolgoknak!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.05.03. 22:29:24

Egyre inkább mennék én is inni :)
Hiába, lassan eljön az a nap is...
süti beállítások módosítása