Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mit együnk az aszúhoz?

2009.10.19. 09:00 - vörös és fehér

A bort folyamatosan körbelengi a sznobizmus diszkrét bája. Az ember elindul (én legalábbis onnan jövök) a középiskolai és felsőfokú tanintézményi bulik világából, ahol kétes eredetű borokat önt föl kétes eredetű italokkal. Hogy ne érezze ezt cikinek, még véletlenül sem vörösboros kólát iszik. VBK-t, meg vadászt annál inkább. Aztán egyre tudatosabb boros lesz az emberből, már nem jó a műanyag pohár, sőt, poharat forgatni és köpni is megtanul az egyszeri alkoholista, a végén pedig azt veszi észre, hogy az otthon bontott bor mellé is kiteszi a kiöntőt. Én ilyenkor elszégyellem magam, és igyekszem arra is használni a bort, amire való: mámorosan vidámra iszom magam. Van azonban a borfogyasztásnak egy olyan vetülete is, amiről ritkán esik szó ezeken a hasábokon: szeretünk enni is a bor mellé.

Én a magam részéről legalábbis szeretem, ha a bor mellé jó étel is kerül, persze a szigorú borkóstoláshoz ezek az élmények nem illenek; ki is néznének a művelt körökből, ha pörköltszaft-illat keveredne a leírásomba – a bort önmagában ítéljük meg, de a legtöbbször nem önmagában isszuk. Vannak sztereotípiák, amikkel a magam részéről szeretek leszámolni – ilyenek a vörösborhoz vörös húst együnk, vagy a fehérhez csirkét, halat doktrínák. A mit együnk a borhoz kérdéskör legnagyobb rákfenéje azonban kétségtelenül az aszú. Aszúhoz főzni nem könnyű, aszúra ételsort felfűzni egyenesen lehetetlennek tűnik. David Copp több évet töltött hazánkban, és Tokajt annyira megszerette, hogy erről könyvet is írt, sőt, a tokaji borászokkal azóta is ápolja baráti viszonyát, és ha csak teheti, részt vesz a magyar boréletben. Legutóbb magam Pannonhalmán bíráltam vele együtt a Bormustrán. Szembesült ő is azzal a (nem csak magyar) problémával, hogy önmagában az édes bor nehéz eladni, az aszút meg pláne. Ha pedig az aszúnkat kizárólag libamájhoz vagyunk hajlandók kínálni, akkor megint csak nem jutunk előrébb. Nem tartja jónak David az aszú legyen desszertbor megfejtést sem, ezért dr. Molnár Péterrel és Markus Marquart-tal kitalálták, hogy szerveznek egy vacsorát, ahol az aszú lesz főszerepben. Péter a Tokaj Renaissance Egyesület elnökeként, és a Patrícius pince igazgatójaként volt jelen, a borokat ő válogatta, szállította a vacsorához, amit a Markus által felügyelt Peppers Mediterranean Grill étterem séfjei prezentáltak. Mivel ételeket még a boroknál is nehezebben jellemzek, ezért elsősorban az italokat írom le, de a menü leírásakor megmondom, melyik bort találtam a legjobbnak mellé. Ugyanis kivételesen nem volt ajánlott bor az egyes fogásokhoz, szabadon kóstolgattuk a különböző tokajiakat az ételekhez. Kevés tökéletes párosítást találtam, de amikor ilyenre bukkantam, örültem. Valóban sokkal szabadabban párosítható ugyanis az aszú az ételekhez, mint azt előzetesen gondoltam volna.

Aperitifnek 2008-as Patrícius Sárgamuskotályt kaptunk, a pincészet hét éves telepítésű, Szárhegy dűlős tőkéiről. Sokkal tokajibb volt ez a bor, mint muskotályos, már illatában is főleg ásványos jegyek mutatkoztak a szőlős gyümölcsösség mellett, kóstolva pedig egyértelműen a talaj érződött. Hosszú, kesernyés-minerális bor (5 pont), ami remekül harmonizált az elő-előételként adott felvágottakkal, nekem különösen a pancetta mellett ízlett. De az első fogásként tálalt karfiolos-gombás-petrezselymes ágyon tálalt Szent Jakab kagylóhoz is remekül passzolt, jobban, mint a Dobogó pince 2007-es furmintja. Abban a borban ugyanis még a hordó viszi a prímet, illatban is, ízben is. Ha hagyjuk szellőzni, eleget forgatjuk a poharat, akkor kiszagolhatjuk belőle az érett őszibarackot is, sőt, a kortyban is megtaláljuk a vastag, krémes testet, már-már chardonnay-t kiáltva, de a jelene ennek a tételnek inkább 4 pont, mint több.

Ezután a Pendits birtok 2007-es kései szüretelésű furmintja került elénk, meg egy borjú pot-au-feu, azaz tulajdonképpen egy zöldséges ragu. A bor nem győzött meg arról, hogy ehhez az ételhez ezt igyam, sőt, úgy általában nem győzött meg. Mind illatában, mind ízében jelentős oxidáltságot találtam, ez állítólag a biodinamikus birtok egyik stílusjegye, nekem nem jött be, persze ez nem jelent semmit. Egyszerűen: ha reszelt almát érzek, az engem nem vonz. A kortyból hiányoltam a lendületet, finoman teás íze mellől a savak nekem hiányoztak, így 4 pontra adtam csak a bort. A fogáshoz viszont a Dobogó tételt egész jól tudtam társítani.

A Béres birtok 2005-ös Vitis Tokajensis ötputtonyos aszúját is félretettem az ételektől, holott az illata alapján jól passzolt volna friss, gyümölcsös ízekkel készített sós ételhez is, pláne ha az őszibarack lekvárt is tartalmaz, ugyanis ezek a jegyek mind megvoltak benne. Csak az íz, az nem passzolt az illathoz, ugyanis kissé túlzottan savas volt a bor. 5 pontnál meg is álltam, és az aszalt sárgabarackkal, vargányával készített szarvas raviolihoz már új bort kértem.

A Disznókő 2000-es ötputtonyos aszúja sokkal jobb választás volt. Nagyon szép, érett jegyeket szagoltam ki a pohárból, dohányos, avaros, gombás illatok mögött sárgabarack is volt még. Kicsit szellőztetve jött a kaprosság is, amivel már jó pár Disznókő borban találkoztam – én nem idegenkedek ettől a jegytől. Az íz nagyon egyben van, nagyon komplex, talán egyedül a sárgabarack az, amit külön kiemelnék, de azt is csak a fenti fogás miatt. Erős nyolc pontos bor ez. Ráadásul remekül passzolt a következő ételekhez is, úgymint a roston sült hátszínhez, és a sütőtökkel és borókabogyó szósszal körített szarvas bélszínhez is (itt muszáj megjegyeznem, hogy ez a fogás kiemelkedett számomra a többi közül). De ezekhez már a Patrícius 2000-es hatputtonyos Bendecz dűlős aszúja is remek választásnak bizonyult. Ez a bor is igen érett volt, és nagyon komplex jegyekkel bírt. A dohányos, botritiszes jegyek itt talán kicsit erősebbek is voltak, mint a Disznőkőnél, a korty viszont ennél a bornál tűnt nekem a legharmonikusabbnak, leghosszabbnak. Telt, krémes, és friss érzés volt, nem telített el cukortartamával. Szintén nyolc pontot adtam neki.

A mezőny leggyengébb párosítása nekem az akácmézzel és fenyőmaggal sült kecskesajt volt, amihez úgy ahogy még párosítani tudtam a Degenfeld 1999-es hatputtonyos aszúját, azonban ezt a bort máshoz nem tudtam inni, igaz, magában sem szerettem. Számomra ez egy elöregedett, kicsit már szétesőben levő bor volt, nem is pontoztam emiatt.

A klasszikus libamáj-briós fogást pálinkába áztatott szőlő kísérte, nálam itt a Béres bor, és a Patrícius aszú volt a nyerő borválasztás, míg a sárgabarack szósszal és mákkal felszolgált gőzgombóc megerősített abban a hitemben, hogy egy jól elkészített desszerthez teljesen felesleges aszút inni, az étel és a bor cukortartalma nincsenek egymásra jó hatással. Egy jó kéksajthoz viszont bármelyik aszút el lehet kortyolgatni.

Remélem a tanulságot ezek után felesleges külön is levonnom: lehet helye egy aszúnak a főétel mellett. Tessék kipróbálni!

A képeket a szintén jelen levő Chris Black készítette.

Címkék: 2005 kóstolás négypontos ötpontos disznókő furmint 2000 nyolcpontos béres dobogó 1999 degenfeld aszú 2007 2008 pendits kései szüret patrícius ötputtonyos

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr131458909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2009.10.19. 09:22:32

1999-es szétesett aszú? Ajjaj...

Amúgy meg jól betettél a hétfőnek...gusztusos cikk.

vörös és fehér 2009.10.19. 09:26:23

@lackó: legalábbis ez a palack nem volt jó formában. én bízom benne, hogy csak a palackkal volt gond. de az is lehet, hogy ez az oxidatívabb stílus ott és akkor annyira elütött a többi borétól, hogy egyszerűen nem sikerült befogadnom.

Cukker 2009.10.19. 11:11:08

@vörös és fehér: Látom hatással volt a Várban a beszélgetésünk. (gondolok itt az utolsó tételre)

Winebar-ba jöttök?

Kabagyöngye 2009.10.19. 11:19:47

Izgalmas kóstoló lehetett, igaz inkább a párosítás kihívása, mint a borok végett, de azért mégis. Ha a legutóbb kiosztottam Dr.Zwack-éknak egy szőrös feketét (ZIP Tv ügyben), most jár egy pici piros. Szerintem a kreatívan Dobogó Blue (vagy valami ilyesmi) névre keresztelt aszútörköllyel készült alpesi kéksajtjuk kifejezetten izgalmas párosítás lehet, főleg az erősebbik aszúkkal. Maga az ötlet persze itt sem új (de a remake legalább jó lett), a kéksajt – Tokaji/Sauternes combo jó ideje hódít világszerte. Ha jól emlékszem 2007-ben volt, hogy az étel/ital párosítás nagyasszonya, Fiona Beckett a Decanterben a 25 valaha összeállított legerősebb párosítás közé választotta a Stilton-Tokaji frigyet.

www.matchingfoodandwine.com/

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.10.19. 11:28:33

Nagyon jó lenne, ha ez a cikk nem maradna egyedül, és akár nagyon kevés alapanyagból elkészíthető borkorcsolyákkal együtt mutatnátok be a borokat. Mert szerintem az igazi borozás ott kezdődik, hogy valami nagyon jó ételhez valami nagyon jó bort iszunk. Az odamentem - kóstoltam - leírom típusú jegyzetek kissé unalmasak. Talán érdemes lenne a borozás életmód oldalát is bemutatni. És még valami: nekem simán belefér a körömpörkölt is.

Kóstolómester (törölt) 2009.10.19. 11:36:00

Én birom a jó aszút a mazsolás túrós palacsinta mellé, a töltelék persze ÉDESÍTETLEN és a 6 puttonyos meg király vele. Az 1975-ös Oremus jól passzolt a német diós Brie krémsajthoz...Amúgy ritkán iszom Tokajit mert kevés vendégem van aki rajong érte annak ellenére hogy vannak kiváló tételeim...

vörös és fehér 2009.10.19. 11:41:32

@Kabagyöngye: a Dobogó blue mellé én is beírok egy pirospontot, remek sajt, valóban

vörös és fehér 2009.10.19. 11:44:57

@Cukker: bár a várban a "mámorosan vidámra iszom magam" projektet vittem épp, de igen. igyekszem tanulnia saját hiábimból, és mivel azóta hasonlóan rossz palackkal nem találkoztam, így készségel elismerem, hogy hiba volt pontoznom azt a bort.
(szerinted rajtunk kívül más is tudja, hogy miről beszélgetünk?)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.10.19. 11:50:27

Én szinte mindig ételhez választom a bort. Az első poharat főzés közben, a maradékot a vacsorához.

Ami az aszút illeti, azért tudom nehezen elképzelni, hogy egy egész menüt aszúval kísérjek, mert nekem annyi aszú túl sok. Lehet inni egyesével elő- és főétel mellé, de hogy egy egész, többfogásos vacsora mellett végig aszú legyen... sok az a jóból.

Amúgy nekem az aszú aperitif-bor. Desszerthez egyáltalán nem szeretem, sokkal jobb egy gyümölcsös száraz, vagy - ha merünk nagyot álmodni - pezsgő. Sajtokhoz, a kék sem kivétel, inkább a vörös borra voksolok.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.10.19. 11:52:38

Így hétfő délben, nagyon jól esett az írás, megyek is ebédelni! Csak kár, hogy nekem ma a menzakoszt marad, jó borok nélkül!

vörös és fehér 2009.10.19. 11:54:18

@mistinguett: természetesen ez egy extrém, kísérleti vacsora volt, én magam is úgy gondolom, hogy egy vacsora egynél több aszút (sőt: édesbort) nehezen visel el. inkább az volt itt a cél, hogy lássuk, mennyire lehet kilépni a megszokott klisékből. és persze kiderült, hogy az aszú sem viselkedik alapvetően másként, mint egy száraz bor: van amelyik jól passzol egy szarvashoz, van, amelyik egyáltalán nem illik hozzá.

pipacsaripacspapucs 2009.10.19. 13:16:56

Egy kicsit elkeseredtem...

Egyrészt azért, mert itt is a "tőkeerős" pincészetek termékeiről olvasok, pedig tapasztalatom, hogy Tokaj vidékén, és különösen pont nem tokajon, hanem a borvidékhez tartozó többi kisebb településen az igazi csodát a kis, kézműves pincészetek készítik.

Másrészt, vagy leginkább azért, mert - az aszúk kivételével - egy-két éves, vagyis jellemzően kifejezetten nem igazi Tokaji borok kerültek az asztalra és a posztba... A hétvégén sikerült felbontanom egy 2000-es furmintot, és ugyanattól a (kis) pincészettől egy 2007-est meg előző hétvégén. Mindkettő csoda, de egészen másképp fogyasztja az ember az érett, már-már szamorodni-jellegű ó-furmintot, mint a tökéletes, friss, gyümölcsös kamaszkorú bort.

És ez talán azért elkeserítő, mert úgy tűnik, hogy Hegyalján is jellemzően immár az acélhordóban erjesztik a tokaji szőlőlét, ami azt jelenti, hogy (jó esetben) csak a szőlő eredete és neve Tokaji - a bor, amit készítenek belőle, immár valami egészen más. Nem rossz, sőt, akár jó is lehet. De nem gönci-hordóban évekig érlelt, igazi Tokaji.

hvuk 2009.10.19. 13:37:14

@pipacsaripacspapucs: Nem hiszem, hogy a borkészítésben ne lenne helye a technológiai fejlődésnek. A borászok nem ülhetnek elefántcsont toronyban, rájuk is hatnia kell (és hat is) a fejlődés, az új technológiák és gondolatok megjelenése.

LegjobbVagyok · http://legjobbvagyok.hu 2009.10.19. 13:58:55

Nekem a Tokaji borok közül még mindig a Bene pincészet Zétája a nagy kedvencem. Sajnos nagyon nehezen lehet beszerezni... A bejegyzés írójával egyébként egyetértek, én is próbáltam már főételekkel aszút, és teljesen rendben van, természetesen csak akkor, ha csak az összhatás miatt kortyolgatunk közben. Én a könnyebb, 3-4 puttonyosokat szeretem, a Hétszőlőnek vannak egész szép aszúi, ha 6 puttonyos, akkor Hétszőlő 6 putt Hárslevelű 1999.

Sárfehér 2009.10.19. 14:02:23

Off: Belga cimborának ajánlottak Dereszla 1993-as 5p aszút, 70CHF-ért. Tud valaki róla valamit? Az már "új stílusú", vagy kombinátos készletként került a Dereszlához?

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2009.10.19. 16:10:15

Az aszúk és amúgy a desszertborok többsége szerintem jól megy a fűszeres, csípős ételekhez. Szerintem a csípős ízérzet egyik legjobb komplementere az édes. Egy laza albérleti vacsora alkalmával például sültkolbász mellé egy 2000-es Degenfeld 5 puttonyost ittam barátnőmmel. Perverz egy vacsora volt:)

kádkongató 2009.10.19. 16:51:24

"könyörgöm, aszúhoz nóóóó food" :)))
Egy igen nagy tudású barátom hozzászólását várnám a témában.
Könnyű ringsider úr megjelenik?

Sárfehér 2009.10.19. 17:21:05

@kisrizling: Te arra a kérdésre válaszolsz hogy milyen ételhez megy jól az aszú, és persze mindenhez jól megy. De itt a kérdés az, hogy milyen étel passzol legjobban az aszúhoz, és az már egészen más dolog. Vö. a VBK jó dolg, mert mennyit dob a bor a kólán (kivéve a feketecimkés bikavért), de fordítva, bort soha nem b...nánk el kólával. Vagy a vonatkozó vicc: A bóherek összevesznek azon, hogy szabad-e a Talmud tanulmányozása közben dohányozni. Megegyeznek, hogy megkérdezik a rabbit. Az egyik rálegyint, hogy hiába, az előző héten már megkérdezte, nem lehet. Erre Móricka: "Na várjatok, majd én." Jön vissza: "Gyújtsatok rá nyugodtan." "Mi az, a rabbi egy hét alatt megváltoztatta a véleményét?" "Nem, de kérdezni is tudni kell. Nem azt kérdeztem, hogy szabad-e a Talmud tanulmányozása közben dohányozni, hanem azt, hogy szabad-e dohányzás közben tanulmányozni a Talmudot? És hát igen, a Talmudot mindig lehet és kell is tanulmányozni."

(Amúgy én utálom a cigarettát.)

Mr Chablis 2009.10.19. 17:59:13

Ami azt illeti, egy komplett menüsor alighanem igen megerőltető lenne CSAK aszúkkal, de azért Egy szép libamájhab, kis kecskesajttal, zöldalmaszeletkén karamellizált barnacukorral a tetején, nos ahhoz bizony csúszik az aszú. De egy olvasztott kéksajtba is bele tudnám keverni és rá a piritósra.
Esetkeg egy vargányaesszencia mellé?
De ittam már Tom Ka Gai (kókuszos thai csirkeles) mellé is .
Jézus, megyek és próbálkozok valamivel, egész megéheztem egy kis finomfalatra.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2009.10.19. 18:42:46

@Sárfehér: ez a cikk elsősorban nem arról szól, hogy az aszú milyen ételekhez illik a legjobban: "az édes bort nehéz eladni az aszút pedig pláne", írja a cikk is. Ennek az étel-aszú párosításnak az volt a célja, hogy több alkalmat keressen desszertborok fogyasztására (és így értékesítésére). Az európai konyhák többsége az édességeken kívül kevés ételt tud felmutatni, melyek harmonizálnak az édes borokkal. Az átlagfogyasztó szívesebben vásárol meg egy üveg száraz fehér vagy vörösbort ártól függetlenül, mert szinte bármilyen ételhez passzolnak. A magyar átlagfogyasztó aszút karácsonykor, újévkor, vagy nagyobb családi ünnepekre vesz. Mert jó lesz a bejglihez, tortához, koccintani. Tokajban lelkesen dolgoznak egyes ázsiai piacok megszerzésén, melyek fűszeres egzotikus konyhája jól harmonizál az aszúval.
A VBK-s hasonlatodra reagálva szerintem egyik sem javít a másikon...

Sárfehér 2009.10.19. 19:15:54

@kisrizling:

(Harmadszor próbálom.)

Nem kell engem ennyire komolyan venni, igaz, lefelejtettem a :)-t. :))) Mindenesetre a barátnő Dégenfeld aszúval überelhetetlen.

Komolyra fordítva a szót, azt szokták mondani, hogy az aszú mindennel jó. Egy időben olyat is olvastam, hogy a világban a bor szempontjából problémás kínai édes-savanyú párjaként kellene reklámozni. (Egyik reggeli műsorban töltöttpaprikát főztek, és a szakács - érthetően - elengedte a füle mellett a "milyen bort iszunk hozzá" kérdést. Nos: töltöttpaprika aszúval..? :)

Tény, hogy mindenki libamájjal és kéksajttal akarja párosítani a botritiszes édesbort - már aki túljutott azon, hogy nem iszik édes bort. A belga cimbora még veszekedett is a sajtossal, hogy melyik az igazán jó kéksajt hozzá.

napoletano 2009.10.19. 21:38:31

most csak annyit, hogy hurra, a probalkozasra szukseg van, meg ha ezt en nem is talalom meggyozonek. Ja es a porcini gomba= varganya, ne vicceljunk mar, kedves v&f, ha nem tudod, kerdezz utana

samumester 2009.10.19. 22:25:29

@SárgaEminenciás: Bene Zéta: Én úgy tudom, kiszállítások alkalmával meg lehet beszélni találkozót velük pár extra palack átadására. Legalábbis úgy 2 éve Pest környékén még működött.

Én is ihletet kaptam ám közben egy 5 puttonyos aszú feláldozásához. A fentebb ajánlott édes-savanyú és a markáns ízvilág mentén én párolt birsalmás vadkacsát sütöttem, és nem bántam meg. Vadkacsa persze nálunk sincs minden nap, de a birsalmát javasolnám...

vörös és fehér 2009.10.19. 23:01:01

@napoletano: igazad van, angolul jegyzeteltem, gyorsan írtam cikket, kösz a helyretételt.

vörös és fehér 2009.10.19. 23:03:46

@kádkongató: csicsóka nem megy hozzá? esetleg egy laza lisicza sauvignonhoz még passzolhat az aszú, no?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.10.20. 08:28:33

ennél nehezebb feladat nincs is a világon szerintem! kétségtelen hogy egy egyensúlyban lévő aszú képes lehet a menü bármelyik pontján érvényesülni (nyílván inkább a vége felé) de a hozzá elkészített fogásnak nagyon átgondoltnak és csakis ahhoz a borhoz hangoltnak kell lennie! más esetben szerintem egy igazán kiemlkedő aszút mutassunk meg önmagában, önálló fogásként!

oddbinsa 2009.10.20. 22:27:11

Minap főztem a kedveseknek thai zöld curry-t, ami olyan erős, hogy letépi az ember fejét - ehhez tokaji helyett Maurer Oszkár Kormányzóját kínáltam 2004ből. Igen kellemes élményben volt részünk. A lényeg, hogy bátran kísérletezzünk és ha lett volna itthon valami jó kis elzászi anyag, akkor az is beléphetett volna a thai curry-nek ellentartani.

Krisztina (törölt) 2009.10.21. 13:24:03

En bizisten megprobaltam megszeretni, kostolgattuk elegszer, mert az uramnak nagyon bejon. De en egyszeruen nem birom meginni az aszuborokat. Sem a kesei szuretelesueket. Szoval nalunk a Sacherhez is valami "nagyvoros" dukal...

kádkongató 2009.10.23. 11:20:09

@vörös és fehér: vörös és fehér Úr!
Sokkal! Szerényebben!! :)

temy 2009.10.26. 20:16:38

Ahogy már előttem mondották, valami jófajta alpesi kéksajt dukál az aszúhoz, vagy semmi. Édes aztán végképp nem.
süti beállítások módosítása