Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A türelem rózsája

Érett Weningerek a pohárban

2011.01.17. 06:00 - Octopus

Mindig tanulságos dolog egy hosszú borsort végigkóstolni egyetlen termelőtől, különösen, ha érettebb tételeket is rejt az a sor. Ez alkalommal nem pusztán érdekesnek ígérkezett a dolog, a legkisebb kétségünk sem volt afelől, hogy a korosabb tételek egyben és élvezhető formában lesznek. A Weninger borok példás palackérését alig több, mint egy hónapja fejtegette Alföldi Merlot, és ezen tapasztalatok újfent megerősítést nyertek a mi vizsgálódásunk során is (csalatkoznunk egyszer sem kellett, a sor ívét mindössze egy-egy dugós palack törte meg). Néhány éves érlelés valószínűleg nem árt meg már a korán fogyaszthatóra hangolt Sopronnak és kékfrankosnak sem, azonban a pinot noir-tól fölfelé a szortiment vörösborai egyértelműen meghálálni látszanak a fektetést. [Itt Pardi Norbi rögzítette benyomásait ugyanezen eseményről.]

Frettner 2002

[octopus] Érett, bőrös illat, aszalt szilvával és medvecukorral, valamiféle melegséget, szinte Toszkán hangulatot áraszt. Teste kerek, de mégis kicsit rusztikus, határozott a struktúra, tannin és sav is jól tartja, megfelelően koncentrált. 6 pont.
[dagadtos] Nyolc éves, középkategóriás borhoz képest meglepően friss és dinamikus még. Illatában az érési aromák mellett még friss gyümölcsösség is; mindamellett nekem kissé egyszerű és savanyú. 5-6 pont.

Frettner 2003

[octopus] Pazar formában van, gyönyörűen megérett és kinyílt. Mintha intenzitásra cserélte volna le a sűrűséget, az illat árad, vibrál, benne érettség, piros bogyósok, egy kis kávé, egy csipet gyógynövény, alig szálazható össze-
tettségben. Elegáns, tökéletesen sima korty, lekerekedett test, mégis élénk és kellően tanninos. Hibátlanul megérett, kiválóan iható, egy élmény. 7 pont, hosszan már ne tartogassuk.
[dagadtos] Jóval érettebbnek mutatkozik, mint egy évvel idősebb társa, itt már csak főtt gyümölcsöket találtam, kávét és főleg gombát. A korty kissé édes, de nagyon egyben van, aromagazdagon, higgadtan gyönyörködtet. A meglepően sok tannin jól áll neki. 6-7 pont.

Kékfrankos Spern Steiner 2003

[octopus] A mai alap kékfrankos elődje, ha nem tévedek, ehhez képest tisztességesen állja az idő próbáját. Időtlen kékfrankos illat, cseresznyés-meggyes gyümölcsösség, egy kis édesfűszeres aláfestéssel (medvecukor), visszafogott komplexitással. Sztenderd kékfrankos savgerinc, érésben lévő meggyes íz, száraz, savanykásabb lecsengés. Eléri a 6 pontot, már ne tartogassuk.
[dagadtos] Megint főtt eper, megint gomba, kevés aszalt meggyel. Korrekt, de egyszerű. Ürülni látszó korty: hiába szép, nekem egyszerre erőtlen és savanyú kicsit. Erős 5 pont.

Kékfrankos Spern Steiner Selection 2002

Horribilisen dugós. Már megint büntet a parafa.

Merlot 2006

[octopus] Fiatal, intenzív illat, sötét, egyelőre inkább mély, mint nagyon komplex. Argentin malbec-ekre jellemző gyurmás, marcipános aromák, medvecukor, gyógynövények, egyszerre hűvös és meleg karakter. Szilvás íz, sűrű, de nem alkoholos korty, határozott tannin, merlot-tól szokatlanul élénk savak, melyek az utóízben is kitartanak. Fektessük még, ha úgy fejlődik, mint az idősebb merlot-k, nem bánjuk meg. Egyelőre erős 6 pont.
[dagadtos] Magyar boroktól egészen idegen aromákkal operál, gumis, gyurmás, erős erdei gyümölcsös jegyekkel nyit, mintha egy dél-afrikai és egy argentin bort kevertek volna össze. Szájban erről szó nincs, mindent elmosnak a savak, kissé tapadnak a tanninok, tagadhatatlanul óvilági. Ha nem kóstoltuk volna az érettebb merlot-kat, talán nem adnám meg rá a hat pontot, most nem sok örömet okoz.

Merlot Burgenland 2006

[octopus] Hűvös, szinte egries illat egy kis kaporral, zöldességgel, ugyanakkor szép fekete cseresznyés, kakaós jegyekkel; mély, félelmetesen tiszta, mintha a technológia itt komolyabb szerepet kapott volna, mint a balfi boroknál. Szájban is csiszolt, nincs egy kilógó alkatrész sem, lendületes, de integrált sav, érett tannin, hűvös és koncentrált, jó utóíz. Nem kifejezetten merlós, de szép, idővel még jobb is lehet. Erős 7 pont.
[dagadtos] Még a 2009-es Mondovinón volt az egyik kedvencem. A gyümölcsöknél most meglepő módon erősebbek voltak a zöldségek, tisztasága mellett is ijesztőnek hatott az olykor felerősödő savanyúságos, zöldes jelleg. Pedig kóstolva perfekt, mind savai, mind tanninjai sokkal szebbek a soproninál, utóíze is hosszú. Gyenge 7 pont.

Merlot Spern Steiner 2000

[octopus] Nem tűnik egy 10 éves bornak, még jócskán van benne erő. Animalitás, füstölt szalonna és aszalt szilva az illatban, meleg karakterű, szinte mediterrán hangulatú, levendulás-rozmaringos fűszerekkel. Trademark élénk savak, fekete szilvás íz, remek szerkezet. Kimagasló ihatóság, összeérett és kerek, de még mindig életteli. Erős hetes.
[dagadtos] Már orrban egyértelmű, hogy kategóriát váltottunk. Szarvasgomba, csokoládé, eszpresszó, animalitás, szilva és déli gyümölcsös villanások. Nagy bor. Szájban tökéletes, végre nem bántanak a savak, kerek, kényeztető, hosszú. 8 pont.

Merlot Spern Steiner 2002

[octopus] A sor legerőteljesebb bora, de szó sincs buta, édes óriásról. Pohárból kiugró, koncentrált, tömény illat, rumos meggy, étcsoki, beszáradt szilvalekvár, mediterrán fűszerek, komplexitás és mélység. A többi borra jellemző élénk savakat itt is megtaláljuk, de a hatalmas testben kevésbé tűnnek hangsúlyosak, annál inkább a cserek. Finoman adagolt brutális erő. Eléri a 8 pontot is.
[dagadtos] Mindenki nagyon szerette, nekem mégis butábbnak és kuszábbnak tűnt, mint a 2000-es. Toszkán hangulat exhibicionista hordóval: rumos dió és kókusz. Nem találtam azt a sok színt, mint a többiek, gyümölcsöt egyáltalán nem éreztem. Nagy bor, de a sok dicséret miatt inkább a hibáit emelem ki: elődje után szájban is rusztikusnak, durvának hatott, kicsit éles savakkal, és sok, szerintem nem tökéletes minőségű tanninnal. 7 pont.

Cabernet Franc 2006

[octopus] Kifejezetten paprikás, de ez itt valamiért nem zavar. Fiatal, franc-osan fűszeres, babérleveles, szerecsendiós, fekete ribizlis illata mély, kicsit animális. Szerkezetét nem érheti kritika, gyakorlatilag tökéletes, integrált savak, érett tannin, komoly tartalom, mély ízek, mégis inkább elegáns, nem nehéz, már ebben az állapotban is jól iható. Erős 7 pont.
[dagadtos] Valódi fűszeráradat, őrölt koriandermaggal, szerecsendióval, paprikával, mellettük intenzív földesség. Szájban tökéletes, a szerkezet stabil, a korty mégis elegáns, de egyelőre hiányzik belőle valami, hogy igazán nagy bor lehessen. Eléri a 7 pontot.

Cabernet Franc 2003

[octopus] Dugós. Nem durván, néha nem is egyértelműen, máskor viszont határozottan TCA-snak tűnt. Sokat vesztettünk, ami így is átjött, az valami elképesztő, egyedi fűszeráradat, keleti fűszerek, humusz, szeder. Húsos, glicerines, magas alkohol kerekítette korty. Potenciálisan 7-8 pont.
[dagadtos] Valószínűleg egészen különleges élménytől fosztott meg minket a TCA, így nem tudom értékelni.

Címkék: hatpontos merlot ötpontos kékfrankos hétpontos cabernet franc nyolcpontos weninger osztrák frettner dugós

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr972586564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2011.01.17. 09:10:54

MOst kaptam egy 2006-os "sima" Kékfrankost. A hátoldali cimle szerint viszont a kiváló Spern Steiner dűlő biztosítja a bor alapanyagát.
Akkor mi a különbség a dűlőshöz képest?

csikos 2011.01.17. 09:46:59

@pecz: Az, hogy az az alapkékfrankos, a Spern Sterner pedig egy válogatás. Az alap 1700 Ft -ba kerül, a Spern Sterner pedig 6000 Ft-ba.

demisec · http://thepit.blog.hu 2011.01.17. 10:19:30

Érdekes kóstoló lehetett, érdekes végeredményekkel. Szeretem ezeket a párhuzamos leírásokat, hisz kiválóan látható, hogy még az ilyen színvonalú munkáknál (mint Franz Weninger nagyborai) is mennyire eltérhet egyik-másik bor megítélése (bár tény, hogy 1 pontnál nagyobb különbségek sincsenek).

2011.01.17. 10:32:10

egy 2002-es spern steier kékfrankos nálam is pihen, imádkozom Minden Dugók Istenéhez, hogy egyben legyen...

dalton1 2011.01.17. 12:34:52

Már akartam írni hogy furcsa mennyi dugós borral találkoznak a művelt alkeszek a kóstolóik során...mi is tartunk rendszeresen kóstolókat (biztos nem ennyit), meg otthon is iszunk bort...de messze nem találkoztam ennyi dugós tétellel...vagy nekem van mindig mákom vagy...?...

Évente kb. 3-4 dugós borba futok bele...

danmajerle 2011.01.17. 12:50:29

Egyik legjobb kóstoló, amin valaha voltam, 2007?-ben a Maligánban a Weninger vertikális volt (a pár hónap eltéréssel ugyanott rendezett Szepsyvel egyetemben). Az összes komoly bor ott volt, amit Franzi addig valaha csinált. Sosem értettem azokat, akik a palackérlelés ellen ágálnak, a Weninger borok különösen meghálálják, technológiaváltás ide vagy oda.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.17. 13:41:10

@pecz: jelentős különbség, hogy az alap kéfrankos gyenguci (szokott lenni, újabb keletű tapasztalataim szerint).

2011.01.17. 16:39:17

no, nem bírtam tovább, megbontottam a 2002-es merlot spern steiert. első sokk a dugó, majdnem a tetejéig átázva. ajjajj... illatra viszont nincs áporodottság, penész... nocsak, van még remény? a bornak sincs dugós illata. hurrá.

ugyanakkor egyelőre igen barátságtalan, reszelős-fás, brutális. marad a türelmes kivárás... :)

csikos 2011.01.17. 17:06:28

@Parci: Az elején azt írtad kékfrankos, most meg merlot lett??

2011.01.17. 17:41:58

@csikos: mindkettőből van 1-1, most a merlot lett megbontva.

2011.01.17. 21:39:26

@Parci: no, pár óra szellőztetés után kinyílt a merlot, és bizony ez egy pazar bor. minden fillérjét megérte, erős 7 pont, remek. somló után amúgy is vártam egy jó vörös élményre, most meglett. :)

exian · http://csabatanya.blogspot.com/ 2011.01.18. 10:28:51

Lehet egy olyan kérés (a jövőbeni bemutatókra/kóstolókra is értve), hogy legyen nagyítható kép a címkékről? Már sokszor örültem volna nagyon (most is), ha teljes méretben láthatóak lennének a címkék, olvashatóak minden apró infó. Egyébként kösz a leírást.

Octopus 2011.01.18. 21:56:56

@exian: most már nagyítható.

osi84 2011.11.28. 21:34:07

weninger spern steiner kékfrankos 2000,2001,2002 940,- ft a veritas-nál (csak a dohány utcai üzletben)
weninger pinot noir 2002 1200 ft körül
malatinszky noblesse merlot 2002,2004 2300 körül
malatinszky noblesse chardonnay 2006 2000 ft
és még hosszú a lista :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.11.28. 23:50:53

@osi84: Ez most megint valami klasszikus Veritas-akció? A honlap szerint ezek a borok nem akciósak, hírlevelet nem küldtek, honnan lehet erről tudomást szerezni? (Közszolgálati kommenteden kívül?)

A legutóbbi akcióba is véletlenül futottam bele az utolsó napon, vehettem volna egy 5 éves rozét, meg valami izét. A többi cucc már elfogyott, a hírlevelet az utolsó előtti nap küldték ki, idézem a kollégát "hát nem tudom miért csak most".

osi84 2011.11.29. 08:41:59

@Szomjas Gödény:
A borokat én raktam ki, így az infó biztos :) Szerencsére rozék most nincsenek :/ Mennyiségek sok tételből vannak, de sokáig nem érdemes várni a vásárlással.
Hírlevéllel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, arra nincs rálátásunk. Sokszor azok a dolgok működnek a legnehezebben, amiknek a legegyszerűbben kellene egy ideális világban...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.11.29. 10:33:43

@osi84: Tökéletes, köszönöm! Ebben az esetben szerintem sokat segíthetne a népeknek, ha az aktuális poszt alá kommentelnéd be az akció főbb paramétereit, egy OFF megjegyzéssel!

Nem tudom hányan térnek még ide vissza...
süti beállítások módosítása