Mindig tanulságos dolog egy hosszú borsort végigkóstolni egyetlen termelőtől, különösen, ha érettebb tételeket is rejt az a sor. Ez alkalommal nem pusztán érdekesnek ígérkezett a dolog, a legkisebb kétségünk sem volt afelől, hogy a korosabb tételek egyben és élvezhető formában lesznek. A Weninger borok példás palackérését alig több, mint egy hónapja fejtegette Alföldi Merlot, és ezen tapasztalatok újfent megerősítést nyertek a mi vizsgálódásunk során is (csalatkoznunk egyszer sem kellett, a sor ívét mindössze egy-egy dugós palack törte meg). Néhány éves érlelés valószínűleg nem árt meg már a korán fogyaszthatóra hangolt Sopronnak és kékfrankosnak sem, azonban a pinot noir-tól fölfelé a szortiment vörösborai egyértelműen meghálálni látszanak a fektetést. [Itt Pardi Norbi rögzítette benyomásait ugyanezen eseményről.]
Frettner 2002
[octopus] Érett, bőrös illat, aszalt szilvával és medvecukorral, valamiféle melegséget, szinte Toszkán hangulatot áraszt. Teste kerek, de mégis kicsit rusztikus, határozott a struktúra, tannin és sav is jól tartja, megfelelően koncentrált. 6 pont.
[dagadtos] Nyolc éves, középkategóriás borhoz képest meglepően friss és dinamikus még. Illatában az érési aromák mellett még friss gyümölcsösség is; mindamellett nekem kissé egyszerű és savanyú. 5-6 pont.
Frettner 2003
[octopus] Pazar formában van, gyönyörűen megérett és kinyílt. Mintha intenzitásra cserélte volna le a sűrűséget, az illat árad, vibrál, benne érettség, piros bogyósok, egy kis kávé, egy csipet gyógynövény, alig szálazható össze-
tettségben. Elegáns, tökéletesen sima korty, lekerekedett test, mégis élénk és kellően tanninos. Hibátlanul megérett, kiválóan iható, egy élmény. 7 pont, hosszan már ne tartogassuk.
[dagadtos] Jóval érettebbnek mutatkozik, mint egy évvel idősebb társa, itt már csak főtt gyümölcsöket találtam, kávét és főleg gombát. A korty kissé édes, de nagyon egyben van, aromagazdagon, higgadtan gyönyörködtet. A meglepően sok tannin jól áll neki. 6-7 pont.
Kékfrankos Spern Steiner 2003
[octopus] A mai alap kékfrankos elődje, ha nem tévedek, ehhez képest tisztességesen állja az idő próbáját. Időtlen kékfrankos illat, cseresznyés-meggyes gyümölcsösség, egy kis édesfűszeres aláfestéssel (medvecukor), visszafogott komplexitással. Sztenderd kékfrankos savgerinc, érésben lévő meggyes íz, száraz, savanykásabb lecsengés. Eléri a 6 pontot, már ne tartogassuk.
[dagadtos] Megint főtt eper, megint gomba, kevés aszalt meggyel. Korrekt, de egyszerű. Ürülni látszó korty: hiába szép, nekem egyszerre erőtlen és savanyú kicsit. Erős 5 pont.
Kékfrankos Spern Steiner Selection 2002
Horribilisen dugós. Már megint büntet a parafa.
Merlot 2006
[octopus] Fiatal, intenzív illat, sötét, egyelőre inkább mély, mint nagyon komplex. Argentin malbec-ekre jellemző gyurmás, marcipános aromák, medvecukor, gyógynövények, egyszerre hűvös és meleg karakter. Szilvás íz, sűrű, de nem alkoholos korty, határozott tannin, merlot-tól szokatlanul élénk savak, melyek az utóízben is kitartanak. Fektessük még, ha úgy fejlődik, mint az idősebb merlot-k, nem bánjuk meg. Egyelőre erős 6 pont.
[dagadtos] Magyar boroktól egészen idegen aromákkal operál, gumis, gyurmás, erős erdei gyümölcsös jegyekkel nyit, mintha egy dél-afrikai és egy argentin bort kevertek volna össze. Szájban erről szó nincs, mindent elmosnak a savak, kissé tapadnak a tanninok, tagadhatatlanul óvilági. Ha nem kóstoltuk volna az érettebb merlot-kat, talán nem adnám meg rá a hat pontot, most nem sok örömet okoz.
Merlot Burgenland 2006
[octopus] Hűvös, szinte egries illat egy kis kaporral, zöldességgel, ugyanakkor szép fekete cseresznyés, kakaós jegyekkel; mély, félelmetesen tiszta, mintha a technológia itt komolyabb szerepet kapott volna, mint a balfi boroknál. Szájban is csiszolt, nincs egy kilógó alkatrész sem, lendületes, de integrált sav, érett tannin, hűvös és koncentrált, jó utóíz. Nem kifejezetten merlós, de szép, idővel még jobb is lehet. Erős 7 pont.
[dagadtos] Még a 2009-es Mondovinón volt az egyik kedvencem. A gyümölcsöknél most meglepő módon erősebbek voltak a zöldségek, tisztasága mellett is ijesztőnek hatott az olykor felerősödő savanyúságos, zöldes jelleg. Pedig kóstolva perfekt, mind savai, mind tanninjai sokkal szebbek a soproninál, utóíze is hosszú. Gyenge 7 pont.
Merlot Spern Steiner 2000
[octopus] Nem tűnik egy 10 éves bornak, még jócskán van benne erő. Animalitás, füstölt szalonna és aszalt szilva az illatban, meleg karakterű, szinte mediterrán hangulatú, levendulás-rozmaringos fűszerekkel. Trademark élénk savak, fekete szilvás íz, remek szerkezet. Kimagasló ihatóság, összeérett és kerek, de még mindig életteli. Erős hetes.
[dagadtos] Már orrban egyértelmű, hogy kategóriát váltottunk. Szarvasgomba, csokoládé, eszpresszó, animalitás, szilva és déli gyümölcsös villanások. Nagy bor. Szájban tökéletes, végre nem bántanak a savak, kerek, kényeztető, hosszú. 8 pont.
Merlot Spern Steiner 2002
[octopus] A sor legerőteljesebb bora, de szó sincs buta, édes óriásról. Pohárból kiugró, koncentrált, tömény illat, rumos meggy, étcsoki, beszáradt szilvalekvár, mediterrán fűszerek, komplexitás és mélység. A többi borra jellemző élénk savakat itt is megtaláljuk, de a hatalmas testben kevésbé tűnnek hangsúlyosak, annál inkább a cserek. Finoman adagolt brutális erő. Eléri a 8 pontot is.
[dagadtos] Mindenki nagyon szerette, nekem mégis butábbnak és kuszábbnak tűnt, mint a 2000-es. Toszkán hangulat exhibicionista hordóval: rumos dió és kókusz. Nem találtam azt a sok színt, mint a többiek, gyümölcsöt egyáltalán nem éreztem. Nagy bor, de a sok dicséret miatt inkább a hibáit emelem ki: elődje után szájban is rusztikusnak, durvának hatott, kicsit éles savakkal, és sok, szerintem nem tökéletes minőségű tanninnal. 7 pont.
Cabernet Franc 2006
[octopus] Kifejezetten paprikás, de ez itt valamiért nem zavar. Fiatal, franc-osan fűszeres, babérleveles, szerecsendiós, fekete ribizlis illata mély, kicsit animális. Szerkezetét nem érheti kritika, gyakorlatilag tökéletes, integrált savak, érett tannin, komoly tartalom, mély ízek, mégis inkább elegáns, nem nehéz, már ebben az állapotban is jól iható. Erős 7 pont.
[dagadtos] Valódi fűszeráradat, őrölt koriandermaggal, szerecsendióval, paprikával, mellettük intenzív földesség. Szájban tökéletes, a szerkezet stabil, a korty mégis elegáns, de egyelőre hiányzik belőle valami, hogy igazán nagy bor lehessen. Eléri a 7 pontot.
Cabernet Franc 2003
[octopus] Dugós. Nem durván, néha nem is egyértelműen, máskor viszont határozottan TCA-snak tűnt. Sokat vesztettünk, ami így is átjött, az valami elképesztő, egyedi fűszeráradat, keleti fűszerek, humusz, szeder. Húsos, glicerines, magas alkohol kerekítette korty. Potenciálisan 7-8 pont.
[dagadtos] Valószínűleg egészen különleges élménytől fosztott meg minket a TCA, így nem tudom értékelni.
Utolsó kommentek