Idén sem maradt el a Balkán-kurzus a VinCÉ-n, bár ezúttal Horvátországra és Szlovéniára koncentrált a mezőny. A borokat a Decanternek a Közép-Európai régió boraival foglalkozó munkatársa, Darrel Joseph mutatta be.
Érdekes, de a kóstoló végére leginkább a magyar borok lehetőségeire nézve sikerült következtetést levonnom. Szabad a pálya, bármit lehet, a világ nyitott az új fajtákra, kísérletekre, alternatív borkészítésre, az esély megragadásához pusztán tiszta, hibáktól és bizonytalanságoktól mentes borokat kell kínálni. Legyen szó akár 80 napos héjon áztatásról, 12 hónapos akáchordós érlelésről, 15%-os szesszel bíró illatos fajtákról, Darrel Joseph tudott lelkesedni a borokért, és meg is tudta magyarázni a tetszés, vagy nem tetszés okát. Minden bor megtalálhatja a saját közönségét a nagyvilágban, ha nem nyom el benne mindent a birsalmaíz, nem ül rá a borra a dohos hordó, az oxidáció, a keserűség. Ha sikerül biztos kézzel, hibátlanul kivitelezni a rendhagyó gondolatokat.
Dveri Pax Sipon 2010
Tavaly a pince magasabbra pozicionált sorozatából a 2007-es évjárat tette tiszteletét a sorban, és ez a furmint sem különbözik sokban elődjétől. Igen halvány citromszín, vágott fűvel, almával, citrommal, diszkréten. Szájban karcsú, de izmos, szép arányok, hosszú utóíz. Úgy néz ki, hogy arrafelé inkább a kiváló toszkán-francia évjáratra hasonlított 2010, nem pedig a szomorú osztrák és hazai évjáratra. Szájban almás és déligyümölcsös, szépen érett, van hozzá teste is. Bár színében és illatában keveset mutat, ízében és kivitelezésében kiváló. Ha magyar lenne, klasszis lenne. 7 pont.
Querqus Rebula 2009
Halvány citrom szín, illatában egres, citrom. Szájban az előző borhoz hasonlóan sokkal többet mutat, mint amit az illata ígér. Érett alma, pici briós. Közepes a teste, viszonylag karcsú, közepes utóízzel. Erős 5 pont.
Querqus Sauvignonasse 2009
Szlovén fajta, a sauvignon blanc helyi rokona. Vágott fű, csalán, fehér húsú gyümölcsök, szájban inkább gyümölcsös, mint vegetális, bár kétségtelenül emlékeztet a sauvignonokra. Mintha egy gyümölcsösebb változat lenne, és ez nekem tetszik. Magasabb alkoholja miatt testesebb, mint az első két bor, de még elfér benne a szesz. Egy lépéssel közelebb a magyar szájhoz, 6 pont.
Itt jegyezte meg a kóstolót vezető Darrel Joseph, hogy eddig mindhárom bor semleges fajélesztővel készült, acéltartályban – és valóban, látható, hogy kifejezetten jól hozzák az alapokat. Nincsenek hibák, bizonytalanságok, vagy túlzó hordóhasználat. Lehet, hogy nem mindig lényeges a vadélesztő és a hordós érlelés.
Matosevic Alba Robinia 2007
Darrel Joseph elmondása szerint 50 éves tőkékről szűrték a bort, 12 hónapot töltött akáchordóban, és ő szerette, csakúgy mint a korábbi évjáratok hazai rajongótábora, sőt még Robert Parker is pontozta. Pedig tényleg nehezen hinném, hogy egy angol vagy amerikai borítész könnyedén akáchordót találhat Közép-Európán kívül.
Közepes citromszín, erősen parfümös illat, engem speciel a banános krémtúróra emlékeztet ez az akácos-fehér húsú gyümölcsös egyveleg. De most nem borhibaként jelenik meg, és kölcsönöz erjedt jelleget a bornak, maga a bor ilyen. Szájban is hozza ezt az ízt, testes bor, 14 körüli szesszel. Bár megvan a magához való sava, mégis némi személyes nemtetszést megengedve 5 pont. Talán az akáchordó miatt érzem ilyen furának, máskor is viccelt már meg ez a fa.
Roxanich Antica 2008
Ezt a malvaziját 80 napig áztatták héjon, és DJ azért élvezi, mert nem oxidált az illata, friss maradt a bor. Neil Martinnak ellenben nem jött be a 2007-es évjárata.
Közepes borostyánszín, vörösborosan fura, de gyümölcsös illattal. Aszalt szilva! - esik le később a tantusz. Egysíkú, bár egzotikus illata van, és gyümölcsökben szűkölködő íze, csak a szilva próbálja ismét menteni a helyzetet. Némi méz és fahéj gazdagítja a képet. A savai vezetik, a korty végén pedig finoman tapad a sima tannin.
Pontszámot nem írtam fel, talán a malvazijában nálam sokkal tapasztaltabb Pécsi Borozósok véleményét lenne célszerű idézni: "vagy utálni, vagy rajongva szeretni lehet." Én ma még szkeptikus vagyok. Kaló Imre hosszan héjon áztatott, fiatalon sokszor végtelenül egyforma fehérborai jutnak az eszembe, jó lenne egy hosszú vertikális ezekből a borokból, hogy lássam mire is kellene gondolni.
Ilocki Podrumi Traminac 2009
Ez a bor vadélesztővel készült, és 3 évig érlelték: 1-1 évet töltött 7000-5000-3000 literes nagyhordókban.
Mély citromszín, fűszeres, traminis, intenzív, fehér virágos, sőt virágcsokros illat, icipici szappannal. Szájban is traminis, rózsás, nagytestű, széles, kerek, szeszes, de jól össze van gyúrva, nem túlérett. Szecskő Tamás legszebb illatos-hordófűszeres fehérborai ugarnak be, és egy pillanatra felrémlik a Somlói Apátsági Pince harcos küldetéstudata a nagy tramini elkészítése iránt. Talán ez egy fontos megálló lehetne Elzász felé félúton, de nem zárnám ki az önálló út lehetőségét sem. Erős 6 pont és elismerő taps.
Belje Merlot 2009
Hosszú héjon áztatással, tölgykádas erjesztéssel készült a bor. Darrel Joseph szerint egy jól elkészített, tipikus terroirborral találkozhatunk. Ha jól értem a Pécsi Borozó szavait, akkor Villány közelében, a Drávaszögben található a pincészet, az értékesítést pedig a számos pince részére szolgáltató Agrokor Vina szövetkezet végzi.
Mély rubinszín, illatában mintha egy somlai kékfrankos veszett volna el. Szájban is minerális, de még a határon innen marad. (Tehát nem annyira alternatív, mint egy badacsonyi pinot, vagy cabernet tud lenni alkalomadtán.) Rengeteg tanninja van, de szép és sima. Mint egy felpumpált, nehéz páncélba öltöztetett grenache, vagy egy héjon áztatott soproni bor. Igényli az érlelést. Itthon ez a bor is klasszis lehetne, fura egy szerzet, annyi szent, de nincs benne semmi bizonytalanság. És ez fontos. Itthon talán a Somlón tudnék talán elképzelni hasonló vörösbort, ez jut újra és újra az eszembe. Eléri a 7 pontot.
Roxanich Teran 2007
Mély, átlátszatlan rubin szín, gránát villanásokkal. Édeskés, toszkán borokra emlékeztető illat, szilvával, tintával, pici rumosdióval. Szájban is szilvás, nem éles a sav, nem bánt a tannin, de azért nem tagadhatja le a fajtáját: azonnal beindítja a nyálelválasztást. Igen koncentrált, sűrű anyag, nagyon hosszú utóízzel, így a stabil 7 pontot megkapja még nálam is, teran-szakértőknek akár több is lehet.
Utolsó kommentek