Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kelet-Közép-Európa

Nemzetköz albánnal, románnal, osztrákkal, magyarral

2007.01.29. 19:07 - Albert gazda

Albán merlot egyenest egy tiranai vinotékából, fekete leányka Romániából, tökéletesre érett zöldveltelini Wachauból, és hogy Magyarország se maradjon ki a régióból, Horváth Ráspi József Máté Cuvée-je ráadásnak. Nemzetközi leszek módfelett.

Sara Merlot Vere E Kuqe, Albánia

Az albán borászat mindennapjairól nem egyszerű érdemi információt szerezni, annyi biztos, hogy némely elméletek szerint valahol ott ringott a kedvenc italunkkal foglalkozás bölcsője, amiből mára nem sok maradt. A Johnson–Robinson-féle atlasz elintézi a témát egy rövid bekezdéssel, a wine-searcher pedig nem ismeri az országot egyáltalán. Én sem ismerném, ha derék kollégám nem járt volna Albániában nemrég, amelynek fővárosában beleütközött egy borszaküzletbe.

Így került elém a nevezett merlot, amelynek évjárat-megjelölése sincs, tehát valószínűleg nem a csúsról érkezett. Ehhez képest nem volt rossz. Becsületes rubinvörös színnel, bőrös-gyümölcsös illatokkal kezdett, kár, hogy valami acetonos-savanykás stich zavarta az összképet. Ízileg sem találtam ihatatlannak, de a kis disszonancia nem akart távozni az istennek se. Ezért bár közel járt a 3-hoz, végül úgy döntöttem, 2 pontnál többet nem érdemel.

Halewood Feteasca Neagra Reserve 2003, Románia

A Halewood brit multi, 1987 óta van jelen Romániában, egyszer csak úgy döntött, beruház nagyon nagyot. Van honlapjuk, onnét kiderül, mintegy négyszáz hektáron gazdálkodnak, és készítik sokféle borukat. A Feteasca Neagra nem más, mint a fekete leányka, a terítékre került bor a Prahova Valley szériából származik. Egy gyulai cég hozza be Magyarországra, a fekete leányka Budapesten is kapható, a Jackfall boltjában vettem, körülbelül kétezer forintért.

Fiatalos rubin, majdhogynem nyers illatok, korához képest már-már meglepően azok. Fűszerek és némi friss meggy, alig érett szilva. Akár egy nem túl ütős kékfrankos. Karcsú test, magas struktúra, szerény, egydimenziós ízvilág, sok sav, savanyka. Aztán a szellőzés kihozza belőle az erényeket. Nagyon is. A nyerseség eltűnik teljesen, a savak besimulnak, és finoman gyümölcsös, érett karakter tolakszik az úgynevezett előtérbe. Mintha testben is erősödne fokozatosan. Nem is más-, hanem harmadnapra lett harmonikus. Akár egy ütős kékfrankos. Összességében szinte elérte az 5-öst, de mivel a zemberek zöme akkor issza a bort, amikor kibontotta, maradok a 4 pontnál. Mint tudjuk, az is OK.

Knoll Loibner Grüner Veltliner Federspiel 2004

A Weingut Knoll régi kedvencem, nemcsak nekem, Jancis Robinsonnak is. Továbbá általában is egyike a legelismertebb wachauiaknak. Választéka több mint bőséges, zöldvelteliniben és rizlingben egyaránt. A federspiel Knolléknál nem több, mint az alap, viszont nemegyszer tűnt úgy – mondjuk FX Pichler vagy Hirtzberger borainál –, hogy már ezekben benne van mindaz, amiért a wachaui borokat érdemes szeretni. Arról nem is beszélve, hogy két-három éves korukban már érettek, élmény kóstolni őket.

Ez a 2004-es Loibner Grüner Veltliner is ilyen. Tükrös aranysárga, a látványa is lenyűgöző. Az illata hengerel. Túl van a borsos korszakán – fiatal veltelini elképzelhetetlen e jegy nélkül –, inkább mézes-virágos-minerális. Mindez tökéletesen könnyed harmóniában. Ugyanez szájba' is. Szerkezete szebb nem lehetne, teste közepes, ízei kristálytiszták, gyümölcsösek, barackkal, déliekkel, ásványokkal. Kifinomult, vonzó. 7 pont.

Horváth Ráspi József Máté Cuvée 2004

Rengeteg szó esett már Ráspi ellentmondásos – vagy annak vélt – személyiségéről, én inkább mellőzném lelkivilágának boncolgatását. Ennél szerintem érdekesebb, hogy a borai is ellentmondásosak. Megdöbbentő igazságot mondok: vagy tetszenek, vagy nem, sőt olyan is van, hogy hol tetszenek, hol nem. A 2004-es zweigelt egy alkalommal konkrétan lenyűgözött, máskor semmi izgalmat nem találtam benne. A 2004-es sima kékfrankos AM kollégának és csapatának egy kf-sorban a legkevésbé sem tetszett, nekem egy másikban nagyon. A 2005-ös leányka AM-et meghatotta, engem elszomorított. Lehetne folytatni.

A 2004-es Mátéval jókor futottam össze. A 70 százalékban válogatott kékfrankosból, 15-15 százalékban cabernet sauvignonból és zweigeltből házasított tétel Ráspi frissen született fiáról kapta a nevét, ennek alapján úgy kell gondolnunk, ez a pince zászlósa. Tudható, a színre nem figyel a borász, ám ezúttal szép az is. Bíbor, kevés barnával. Sötétebb, mint amilyen egy Ráspi-bor lenni szokott. Bontás után kissé tompa, ellenben nyílik hamar. Komplex: mineralitás, gyümölcsösség, sok-sok fűszer, kevés dió. Teste figyelemre méltó, magas és széles is. Összetett, gazdag, hosszú. Száraz és finom, az újvilágiasodást hírből sem ismeri, szerencsére. Komoly, kedvemre való darab. 7 pont.

Címkék: kóstolás 2003 vörös fehér négypontos merlot 2004 kétpontos hétpontos cuvée wachau ráspi sopron sara halewood feteasca neagra knoll zöldveltelini

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr5031915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete Leányka 2007.01.29. 21:04:19

A fekete leányka erdélyi őshonos fajta, története Szent Istvánig nyúlik vissza, már a Hunyadiak és a Corvinok által termelt és fogyasztott kedvelt bor volt. Kizárólag Erdélyben és a Kárpátok déli lejtőin terem. Azon kevés fajta közé tartozik, melyek túlélték Európában a filoxéravészt. A leányka és a királyleányka mind Egerben, mind a Balaton környékén elterjedt, vörös testvérük a fekete leányka azonban nem. Eredeti termőhelyén, Erdély déli részén és a Kárpátok déli lejtőin terem. Legszebbet itt mutatja. A Kárpátok déli oldala egy olyan felfedezésre váró termőterület, mely hazája lesz Európa legnagyobb potenciálú borainak. 4-500 km déli kitettség, változatos altalaj (meszes, hordalékos, agyagos, vulkanikus), 2300-2400 óra napsütés, a Kárpátok miatt esténként lehűl a levegő, szép savszerkezet, elegendő csapadék. Jelenleg a lehetséges termőterület 3-5%-a betelepített. A fekete leányka nem különösebben érzékeny fajta, biztosan tervezhető hozammal. Fürtjei 15-18 cm nagyságúak, formájuk a kékfrankoséhoz hasonló. A szerencsés termőhelyi adottságok miatt még nem kényszerültek erőteljes terméskorlátozásra, így ezeket a kiváló borokat 3-4000 tőkeszám mellett 120 mázsás hektáronkénti terheléssel termesztik. El lehet képzelni, milyenek a lehetőségek 50 mázsa mellet.
A fajtakarakter íz és illatképe összetettséget mutat, fűszerek, gyümölcsök, szép savakkal. Karaktere olyan erős, hogy cuveékben már kis mennyiség mellett is meghatározó. Érési potenciálját nem dokumentálták, hiszen a kilencvenes évek végéig önállóan igényes száraz borként igen ritkán palackozták. A kilencvenes évek végéről származó, közel 10 éves borok azonban nagyon szép érési potenciállal kecsegtetnek. A palackbuké és az animális jelleg szépen fejlődik a palackban, összetett, harmonikus bort mutat.
A fekete leányka olyan egyedi magyar kulturális hagyaték, mely csak a mienk, megismerése a borkedvelők számára kulináris élvezetet nyújt!
Na ez volt a reklám helye, de azért kóstoljatok meg egy palackkal!

dalton1 2007.01.29. 21:16:44

Nemrégiben ittam a Halewood fekete leánykájából egy 2000-eset és egy 2003-asat is. Az idősebbet Erdélyben szereztem be kb. 3 éve a fiatalabb most is van a Metro-ban 1300 Forintért.
Kicsit nyersnek mondanám őket de semmiképp sem savanykásnak mint a cikkben említve van, a címkén is a 'semi secco' megnevezés áll ami félszárazat jelent. Nekem ízlett, bár nincs minden összhangban a borban, talán túl sok a cseranyag.

Más. Szintén a Metro-ban láttam az Egri Korona Borház 2003-as Selection Merlot Barrique-ot és 1800 Ft-ért árulták, ami azért volt meglepő mert eddig mindenütt még a saját honlapjukon is 3000 fölött van palackja. Tévedés nincs, ugyanarról a borról van szó. Netán tudja valaki miért ilyen olcsó a Metro-ban és miért sokkal drágább másutt?
www.koronaborhaz.hu/24-2422.html# itt meg lehet találni a szóban forgó bort és 3500 palackja.

Szegediszomelijé 2007.01.29. 21:25:35

Dalton! Sajnos nem tudom megmondani, miért ily ócsó, de: Tóth István 99-es bika 2-2500,- Ft volt különböző helyeken, mígnem tavaly a METRO akciózta 1300- ért!!! Szinte hasonló arány. 1 kartonnal vettem, mind jó volt. (sajnos csak volt...) A multik néha képesek fura dolgokra. Léci, léci, írd meg: közepes, jó, igen jó, v. baromi jó borról van szó?

Albert gazda 2007.01.29. 21:41:14

Csak a félreértések elkerülése végett: az a fekete leányka, amelyről ebben a szövegben szó van, a barrique-ban érlelt special reserve verzió, és nem "semi secco", hanem dry, mint a pinty. A sok savú savanykásság pedig csak bontás után közvetlenül jelentkezett, amint írom is, idővel kinyílt a bor, és egyre jobban tetszett.

dalton1 2007.01.29. 22:27:10

Albert gazda: Megnéztem a gyulai cég honlapján és a special reserve barrique-ban érlelt 2003-as Feteasca-ra ott is fel van tüntetve hogy félszáraz! Az előbb emlékezetből írtam a semi secco-t, de megnéztem és románul ez áll a hátcímkén a név alatt dőlt betűvel: "demisec" aminek a jelentése azonos a "semi secco"-val csak az latinosabb. Ettől függetlenül még mindig elképzelhető hogy nem ugyanarról a borról beszélünk, nem kötekedni akarok! A gyulai cég honlapján jobbra alul az első bor az amit én kóstoltam.

ironman: Még nem kóstoltam meg de amint megteszem leírom mit tapasztaltam, le nem maradhatsz róla mert Karácsony előtt egy barátom egy másik barátomnak ugyanezt a bort ajándékozta és ugyanennyiért vette, szóval nem akció, hanem normál ár. Sajnos még a megajándékozott sem bontotta fel...

dalton1 2007.01.29. 22:30:22

Albert gazda: úgy vélem rájöttem a turpisságra. A honlapon jobbra a legalsó borról írhattál, ami szintén special reserve, szintén barrique csak száraz.

bloeger (törölt) 2007.01.29. 22:42:41

Fekete Leányka:Ag nem volt annyira izgalmas,talán fel sem keltette volna a kíváncsiságom.Pedig sokadjára írnak róla.
Olyan hévvel és szeretettel írtál a fajtáról ,hogy nem tudok szó nélkül elmenni mellette.
Néhány kérdés:bővebb irodalom hol található/ampelográfiai leírás,vinifikációs vizsgálatok,kóstolási jegyzetek stb./
van-e ültetvény kishazánkban
a bort hol lehet beszerezni?
És még sorolhatnám.
Talán Ez,aCsóka, a Lúdtalpú és sokan mások megérdemelnének egy külön estét az Ma-n.

zoli 2007.01.30. 00:57:15

Amennyire én tudom a fekete leányka csak névrokona a leánykának, Erdélyben nem túlzottan elterjedt és nem is volt, sokkal inkább a román részen és kevésbé a moldáv részen, akik minden bizonnyal erdélyi eredetével is vitatkoznának. A mai Magyarországon egyáltalán nem foglalkoztak vele(még a királyleányka is csak néhány évtizede honos nálunk).
Mindez pesrze semmit nem von le értékéből, csak egyszerűen nem a mi kultúrhagyatékunk.

Az említett bort egyébként magam is kóstoltam, korrekt volt, bár sztem elég újvilágiasra hangolták.

Hero79 2007.01.30. 08:20:58

Üdv Minden borbarátnak.
Én csak ösztönözni tudok mindenkit,hogy kóstolja és vegye a Halewood borokat. Tőlük nekem két kedvencem van, mindkettő testessége és karaktere megfogott, kedvenceim lettek.Ezek a következőek: Fekete Leányka - Special Reserve (száraz,napocska az üveg nyakán,egyenes az üveg - 1300HUF), a másik pedig a Byzantium ( Fekete Leányka, Pinot Noir, Merlot -1800HUF).
Amúgy az első Decanter ajánlott száraz, a második pedig bronz 10font alatt.
Jó fogyasztást!

Angmar-i 2007.01.30. 08:38:11

Ironman:kóstoltam azt a bizonyos merlot - metro-s beszerzés,1800 körüli áron...Én is azért vettem meg, szerencsére óvatosan elöszőr csak egy palackkal, mert ismertem a kereskedelmi árát!Selection felírat mindig elragadtatja a fantáziámat...sajnos ezúttal kis kesernye maradt a számban. Szó szerint! Már illatában kicsit üresnek hatott, hiába boncolgattam; bizonytalan volt végig!Kortyolva ugyanezt a "fakóságot" éreztem, kicsit vékony, gyümölcsösnek gyümölcsös, de szinte bocsánatot kérve. És ami nagyon lehúzta, az a hosszú - ám sajnos - intenzíven kesernyés lecsengés.Én voltam rossz passzban..?Előtte a '04es Kreinbacher Öreg Tőkék nagyon bejött...:-)Ez esetben hiába a jó ár, én nem veszek többé!

Félédes Zweigelt 2007.01.30. 10:30:31

Tisztelt szerzők, tudom, hogy ez itten blog, nem pedig kívánságműsor, de ha esetleg bolgár borral akadtok össze, mindenképpen írjatok róla. Az érdeklődésre van egy jó okom és egy rossz. Egyrészt éghajlat/domborzat miatt tök nagy potenciáljuk lehet borban és ha jól tudom fektetnek is befele páran, másrészt pedig ők a szomszéd tehene: nehogy már ők törjenek ki előbb a 4 font alatti mennyiségibor kategóriából nemzetközileg, a tizenöt éves lemaradásuk ellenére.
Ironman: a Borona Kórházas merlot szelexionnal kapcsolatban sajnos csatlakoznom kell Angmar-i-hoz. A bordói (vagy brüsszeli?) stempli ellenére nem nyűgözött le. 1800-ért teljesen korrekt vétel, de többet én nem adnék érte. Kb. ennyiért kis szemfülességgel nagyobb borokat is be lehet szerezni. Teszem azt 2003-as Remete (Vesztergombi József) merlót, persze Szekszárdon - bár az ő pesti bolti ára inkább 3000 rugó körül lehet.

Malbex 2007.01.30. 10:33:25

Ha jol emlekszem, volt mar egy teljes post bolgar es magyar borok vegyes kostolasarol, szerintem keress ra.

Albert gazda 2007.01.30. 10:33:40

Kedves Félédes Zweigelt, volt nemrég egy közepesen nagy magyar-bolgár kóstolónk, amelyről ez az írás született: alkoholista.blog.hu/2006/12/01/vastag_bor_a_torkodra

Félédes Zweigelt 2007.01.30. 10:52:42

Kedves Ag! Köszönöm szépen, ígérem, hogy figyelmesebben fogom lapozgatni a szaksajtót. Húha, ezek szerint tényleg van bolgár veszedelem.

dalton1 2007.02.02. 22:42:50

Félédes Zweigelt kommentjeivel teljesen egyetértek mind két vonalon!

Egy családtagom nemrégiben Koszovóban járt így alkalmam volt most néhány üveg igazi balkán bort beszerezni. Macedónia, Bulgária, Koszovó, Montenegró, Szlovénia. Néhányat már kóstoltam de így is igen kiváncsi vagyok rájuk. Egyébként nagy híve vagyok a balkán-boroknak! A magyar után természetesen...

naponta 3x 2007.05.11. 09:43:59

tegnap kaptam egy Halewood Fekete Leánykát ajándékba, special reserve barrique. holnap kinyitom.

SLACÓ 2009.09.17. 09:55:48

@Fekete Leányka: Szépen írtál a fekete leánykáról. A múlt héten kóstoltam egy '04 - es Special Reserve fekete leánykát a Cramele Halewoodtól. Hasas palack, napocskás etikett, félszáraz. A bor a Prahovai - Előkárpátok lankáiról származik. Tompa rubin színű, nem túl izgalmas viszont megbízható, közepes testű, miután kinyílt enyhén bors beűtésű ízjeggyel rendelkezik. Gyümölcsöt nem éreztem.
Összességében kellemes, jól iható veres.
süti beállítások módosítása