Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Kékfrankosmaraton XX

2009.11.30. 06:00 - alföldi merlot

A Kékfrankosmaraton mai szakaszára nem jutott semmi megrendítő, a meglepetések alacsony amplitúdóval rezegnek. Fajtáról, terroirról semmi újat nem tudtam meg, viszont találtam egy kapitális best buy-t, ami lehetne akár a vörös alapellátás egyik oszlopa. Hogy valami kis álszenzációt azért csiholjak, íme a szalagcímek: Villányi Málnacukor Reserve, Kannibalizmus a Heimann-fészekaljban, The Phantom Menace from Szekszard.   

Sauska Villányi Kékfrankos 2008

Jól elvetették a sulykot. Gere Attilának is volt már ilyen izmozós kékfrankosa, ahol a fajta fő kiküszöbölendő hibájaként alighanem a világos árnyalatot, a karcsúságot és a fűszerességet jelölték meg, és a hibaelhárítás tökéletesen sikerült. Nagyon sötét szín, súlyos korona, az illat pillanatok alatt betölti a szoba minden szegletét. Sauskának tipikus, kékfrankosnak egyáltalán nem az. Már a 2007-es is ezt a vonalat vitte. Az újabb évjárat nem tanult, és nem felejtett. A hiperintenzív illatban málnacukor, fekete ribizli, narancs, gyurma és élesztő. Hosszabb szellőzés után málnalikőr és orvosság. Kóstolva testes, bársonyos, tömős, gumicukros ízekkel. Én nem ilyennek képzelem a bort. A vége keserű és tapad a tannin. A 2007-essel még türelmes voltam, de ha ez az irány, akkor biztosan nem én vagyok a célközönség. Valahol a 4-5 pont határán.

Tüske Pince Kékfrankos "Az Alapok" 2007

Ez a bor nekem nagyon nem tetszett (már az elődjének sem volt szerencséje velem). Alapvetően elhibázottnak tartom, hogy ilyen szerény anyaghoz ekkora alkoholt rendeljenek. Pedig a címke szép, az ár is mértéktartó. Innentől azonban megállíthatatlan lejtmenet. Az illat zárt, kifejezéstelen, ha jobban beleütjük az orrunkat, akkor valami virágos-vegetális mocorgásra leszünk figyelmesek. Kóstolva folytatódik a sötétben tapogatózás, biztosan csak annyit mernék állítani, hogy fás és kesernyés égett gumis jegyekkel. A korty végétől éget az alkohol, és a lecsengést lakkos mellékíz rontja el. Az éretlenség és a padlógázzal vágtató alkohol frontális ütközése. 3 pont, mert egyáltalán nem kívánom vissza.

Heimann Kékfrankos 2007

Nagytestvére, a Baranya-völgyi előbb került piacra, és bár én elvileg a pikánsabb/szikárabb stílus híve vagyok, örömmel tapasztaltam, hogy ismerősi körömben jolly joker lett. A dűlőtlen 2007-es pont ugyanilyen elbűvölő, ráadásul olcsóbb. Amikor a Csányi-tilolás kékfrankosai után megkóstoltam, kisütött a nap, megjöttek a színek. Egyrészt bombázó az illat - vénöcsákizmussal: erdei gyümölcsös fagylaltkehely -, másrészt itt végre van test és gyümölcs a savakat felöltöztetni. A legelszántabb dűlőfaggatók maroknyi táborát leszámítva, ebben a borban mindenki kedvét lelheti. Finom, selymes, könnyed és mégis tartalmas. Egy kis alkoholos hév a végén befigyel, és a lecsengés nem éppen eposzi hosszúságú, de könyörgöm, ez egy másfél rugós bor. Alapfelszerelés lehetne a minőségi bormarketinghez. 6 pont és best buy.

A legutóbbi Kékfrankosmaraton-szakaszok: Losonci Bálint, Déli kör, vegyes felvágott, Pálos Miklós.

Címkék: szekszárd négypontos hatpontos ötpontos hárompontos villány kékfrankos heimann tüske sauska kékfrankosmaraton

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr481555648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.30. 07:55:45

"A dűlőtlen 2007-es pont ugyanilyen elbűvölő..."

Mondjuk inkább több dűlősnek.

Értem én mit mondasz a Heimann-al meg a Sauska-val. Ez az egész Hungaro kékfrankos dolog kezd nagyon sokszínű lenni ahogy egyre többen eröltetik rá elképzeléseiket erre a fajtára. Én már belenyugodtam hogy a legjobb kékfrankos itthon az ami nincs erőltetve. Van 3-4 éve a palackos életre, addig kínál gyönyört és élvezetet és lehúzták a rolót. A Sauska azonban akár az osztrák öreg tőkés, egy dűlős, francia újhordós, hozamkorlátolt csapat, annyit akar kihozni ebből a fajtából amennyit csak lehet.
A bánásmód számomra a Pinot Noir-t idézi. Egyik másik könnyed, eper és málna ízű, a másik része meg füstös, tömör és olyan fa és tannin hansúlyos hogy csak 15 év után érdemes csak szóba állni vele. Most télen én súlyosabb hangulatban vagyok úgyhogy beszerzek egy Sauskát a szarvaspörkölthöz. Az év többi részében Heimann-os vagyok...

Sárfehér 2009.11.30. 10:00:05

Ezt a sokféleség mondjuk Merlot-val is eljátszható, csak itthon ez a fajta nincs annyira a fókuszban. Én a hajdani Öregbaglas Merlot-ival kapcsolatban lepődtem meg. A 2004-es egy szimpla, semmi különöset nem mutató, átlag magyar Merlot-nak felelt meg. Utána jutottam hozzá egy 2003-ashoz, és akkor jött a meglepetés. Abban az évben, amikor a kapanyélen is szőlő érett, mindenki testes, tüzes vörösborokat csinált, Kéthelyen kérem igazi málnaszörp készült a Merlot-ból. Akkor értettem meg, amikor Svájcban megkóstoltam egy Humagne Rouge-t (remélem, jól írtam), ami helyi fajtának számít. Hát ugyanolyan málnaszörp volt: a svájci borász Kéthelyen is svájci vörösbort akart készíteni 2003-ban. Megjegyzem, nem volt rossz egyik sem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.11.30. 17:31:53

A Sauskából a 2007-es KF-et kóstoltam, a fajta kivégzése volt, hahaha. Nem lepődtem meg ezen sem.

Érdemes idekukkantani:

www.sauska.hu/borok/sauska_kekfrankos_2008.html

Idézek:

"Finom tanninkinyerést alkalmaztunk a fajta karakán természetét megszelidítendő, emellett természetesen gyümölcsösségre törekedve."

Remek! Még valami: váltsatok fajélesztőt!

ilCapitano 2009.11.30. 22:03:46

Azt hiszem írtam már itt kommentbe, hogy nekem a szekszárdi Szent Gaál Kékfrankos válogatás 2006 nagyon tetszett. Nagyon jó rendbe van ez a bor, 1400-1900Ft (5-6 pont, ennyiért best buy), attól függ, hol találsz rá. A pincétől ezen a boron kívül a Passionatát ismerem, nekem az is bejön, bár az már egy magasabb kategória, mint árban, mint minőségben.
Villányban pedig a Gere Tamásék Kékfrankosa se rossz.

kádkongató 2009.12.01. 04:37:12

Nagyon nagy öröm számomra, hogy ilyen a természetességet és a természetes ízeket mindenek előtt szem előtt tartó pincészetek, mint a Sauska, nagy sikerrel robbantak be a magyar borelitbe. Boraik egytől-egyig gyöngyőrűek, legfőképpen egyediek, és külön öröm, hogy mindegyiknél tiszteleben tartották a terroárt, nem utolsó sorban a fajtát. Múlt héten sikerült egy teljes sort többször végig kóstolnom, soha nem feledem. Kúccs úr!!
Tökéletesek a boraitok. respeakt

lackó 2009.12.01. 08:40:26

@kádkongató: némi iróniát vélek felfedezni szavaidban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.01. 09:44:21

@lackó: Nekem egszerűen csak nem tetszettek a Suaska borok,
hiába, van ilyen.

Olyannyira nem, hogy ennyi pénzért a kékfrankost már meg sem vettem.

Várok míg a BT tart egy újabb ingyenkóstolót...

vargánya 2009.12.01. 14:49:48

Kedves Alföldi Merlot! Szegeden hol lehet (ennyiért) beszerezni a Heimann kékfrankost? Mi is megkóstolnánk.

Cirfandlia 2009.12.03. 08:40:27

@kádkongató: Hát igen, nem is értem mit keresett egy ilyen techno borászat a fine dining vidéki élharcosának borvacsoráján.... ja hogy népszerűek? (bár a kóstoló napján még volt üres asztal) vagy promóció volt inkább?
süti beállítások módosítása