Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Négy párbaj

Szilveszteri vigasságok klasszisokkal

2007.01.02. 14:30 - Albert gazda

Az úgy volt, hogy elhatároztuk hárman – én, a Feri meg a Bíró Imre –, ha már vége van a 2006. évnek, búcsúztassuk tisztességes borokkal őt. És lőn. Eredetileg nem terveztünk konkrét összecsapásokat, csak egészséges sort, a sors keze azonban négy tökéletesen egymáshoz illő párt hozott össze december 31. estéjére. Az alábbiakban Szepsy István Franz Hirtzbergerrel, Gere Attila Bock Józseffel, Tiffán Ede Antinorival, a Hétszőlő a burgenlandi Martin Haiderrel bonyolódik megalkuvásmentes küzdelembe.

A történetnek bevezetése is volt, mégpedig a Hilltop Neszmély 2005-ös királyleánykája személyében, amely halvány színnel és becsületes virágillatokkal kezdett, ám savai olyan sokan voltak, az úgynevezett díszítő elemei meg olyan kevesen, hogy végül csak jelentős mennyiségű víz hozzáadása árán vált élvezhetővé. Jóindulattal közelítve azt kell mondanom, hogy ez tipikus fröccsbor, és ezer alatti pénzért nem is rossz. Elindul a 2 pont felől a 3 irányába, de nem ér oda.

Hirtzberger vs. Szepsy

A spitzi Franz Hirtzbergert – aki a negyedik ilyen nevű a famíliában – mostanában annak az embernek tartják, aki befogta a Wachauban eddig egyeduralkodónak tartott F. X. Pichlert. A Falstaff szerint mindenesetre a 2005-ös évjáratban sikerült elkészítenie az év legjobb osztrák borát. A szaklap nem kevesebb, mint 98 ponttal jutalmazta a Singerriedel Riesling Smaragdot. Ám ezt akkor még nem tudtuk, amikor a bor a poharainkba került. Tükrös aranysárga, első nekifutásra főként minerális illatok. Rengeteg kő és pici szénsav, egy rizling anélkül nem rizling. A céókettő menet közben elmegy, helyette gyümölcshegyek érkeznek. Még később meleg, késői szüretes jelleg veszi át a hatalmat, mézzel, virágokkal. Hatalmas test, élénk, finom savak, tökéletes szerkezet. Egy óriás ifjúkora. Elegancia, koncentráció és erő. Meg zamatok tömkelege. Kölyök még, rengeteget változik a pohárban is. Ahogy melegszik, úgy gazdagszik. Nyáron volt szerencsém a Pichler Kellerberg Riesling 2005-höz, és borzasztóan zártnak találtam. Nem tudtam mit kezdeni vele. Ez már nyílik, de biztos, hogy tartaléka is van bőséggel. Jó lenne két év múlva megkóstolni megint. Így is 9 pont. Nagyjából ötven eurót kell érte fizetni Bécsben.

Szepsy István 2005-ös Szent Tamás furmintját már kóstoltuk nemrégiben. Akkor ez tetszett a leginkább a mester dűlőválogatott szárazai közül. Most nem bírta tartani a lépést a wachauival. Színben kissé matt, illatban tompább. Noha önmagában nem szegényes és érdektelen. Ízben is üres kicsit, nincsenek savak, nincs dinamizmus. Gyümölcs, ásvány és fa. Idővel kompexebb lesz és rokonszenvesebb. Nem tudom eldönteni, hogy már nem jó – annyira –, vagy még nem. Remélem, hogy utóbbi. 6 pont.

Gere vs. Bock

Gere Attila 2004-es syrah-ja is forgott fenn a terítéken. Szűztermés. Rubinszín lilás reflexekkel. Haladéktalanul orrba csap a gerés animalitás, de valahogy túl sok a kénes szúrósság és kevés a gyümölcs. Szájban dettó. Közepes test, élénk karakter, sok sav. Annyira, hogy voltaképpen savanyít. A búcsúja is visszafogott és üres. Gondoltuk, hátha szellőzéssel előbbre jut, terveztük, hogy visszakóstoljuk. Ez elmaradt. És maradt a 4 pont.

Bock József sokat próbált 2003-as syrah-jának utolsó birtokunkban volt palackját is feláldoztuk. Nagyon jókor. Gránátvörös, már-már átláthatatlan, szép. Illatában sok-sok keserű csokoládé, vastagság, erdeinek titulálható gyümölcs. Nagy test, elsimult savak, határozott, de fésült tannin. Hiába a magas alkohol, összességében kedvemre valóan száraz a karaktere. Hosszú bor, jólesik inni. Nem maradt belőle egy csepp sem. Egy éve 6 pontot ért nálam, most könnyedén hozta a 7 pontot.

Tiffán vs. Antinori

Tiffán Ede és Zsolt mostanában kissé háttérbe szorult a villányi őshármas másik két tagja mögött. Holott készülnek pompás dolgok a nagy öreg és fia pincéjében is. Ősz elején úgy adódott, hogy összekóstolhattam a 2003 Grande Sélectiont a 2003-as Cuvée Carissimae-vel, és azt mondtam, bár a Nagy Válogatás koncentráltabb, a CC komplexebb. Nem is kicsit, nagyon. A tisztán a Kopárról szüretelt bordói blend nem olyan szigorú, mint a párja. Nem gránit emlékmű. Színe tökéletes. Az illata mesébe illően összetett. Gyümölcsáradat, ánizs, süteményesség, pörkölési aromák. A hordó nem vaníliával, hanem dióssággal-kávéssággal köszön, ez a szerencsésebb kombináció. Nagy test, finom tannin, selymes sav. Ízei hullámokban hódítanak, mindene szép és élvezetes. Lecsengése gyümölcsösen hosszú, semmi savanykásság. Alighanem egy az évjárat három – na jó, öt – legszebb villányi bora közül. 8 pont.

Antinoriék 1970-ben készítették el először a Tignanellót, amelyet általában az első szupertoszkánnak tartanak. A forradalmi ötlet annyiból állt, hogy a sangiovesét nem fehérborral, hanem kevés cabernet-vel házasították. Így megy ez most is: a 2003-asban 15 százaléknyi CS színezi az autochton toszkán faját. Színe, mint az előzőé, bár árnyalattal mattabb, barnás reflex fedezhető fel benne. Illata tipikus: finom animalitás, gyümölcs és az alapfajta enyhe lakkossága. Figyelemre méltó test, jelentékeny koncentráció. Ám érezni vélem a Toszkánában pocsék 2003-as évjárat korlátait. Ott az erő, de hiányzik a komplexitás. Száraz és egészséges, de nem eléggé gazdag. Persze csupán ahhoz képest. A 7 pont simán megvan.

Haider vs. Hétszőlő

Matin Haider 13 hektáros termelő Illmitzben, a Fertő-tó keleti partján, pontosan ott, ahol Alois Kracher is készíti nagy hírű késői szüreteit. A Neusiedlersee Welshriesling Trockenbeerenauslese 1998 cukortartalma a 6 puttonyos aszúkénak felel meg. Színe sötét borostyán, olyasmi, mint egy érleltebb Royal-tételé. Pácolt diófa bútor, vagy mi. Illata az édességgel játszik. Mély és elképesztően sűrű. Aszalt gyümölcsök, dió, kis füst. Ízben is ez megy, lendületről nem beszélhetni, finomságról, rétegekről annál inkább. Édes, hosszú és meleg. Végső soron szimpatikus, kellemes. Nem az erőre gyúr, mégis férfias valahogy. 7 pont.

A Hétszőlő 1999-es 6 Puttonyos Hárslevelű Aszújának éppen azt szokták felróni, hogy finomsága ellenére nem elég élénk. Vagy mégis az? Okosan kell párt választani mellé. A Haider társaságában kifejezetten erőteljesnek és dinamikusnak mutatkozott. Már-már száraznak. A nyolcadik évében jár, és még mindig szinte halvány aranysárga. Illatában sok gyümölcs, az obligát barackos-mézes vonalon, és ásványosság is felüti fejét, lösztalaj ide vagy oda. Egészséges szerkezet, rendezett savak, komplex zamatok. Messze nem annyira vastag, mint az osztrák, cserébe magasabb és fickósabb. 7 pont ugyancsak.

Címkék: 2005 kóstolás 2003 vörös fehér négypontos olaszrizling hatpontos 2004 tokaj furmint kétpontos gere attila villány hétpontos wachau nyolcpontos rizling hétszőlő szepsy 1999 kilencpontos toszkána bock aszú hilltop hirtzberger tiffán ede antinori haider neszmély burgenland 1998 bordói cuvée sangiovese szupertoszkán

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6525350

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: High Heels Palace 2018.04.09. 06:51:56

Cover letters for the medical billing and coding - Medicacion lexapro

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[by poros] 2007.01.02. 20:55:34

Ez a 6 pontos Szepsy Furmint is rávilágít arra, hogy jelenleg a tokaji borászok az útkeresés időszakát élik. A kérdés, többek között, egy nagy száraz, burgundiai típusú fehérbor készítése. Ez a fehérborstílus Franciaország keleti határától 100 km-re, Burgundiában alakult ki. A helyi lakosság sokoldalúbb gasztronómiai szokásait követte és követi ma is a borászat. Mivel leginkább nehezebb, zsírosabb ételek, sertés és a szarvasmarha szerepel az étlapon, főleg testesebb fehérborokat fogyasztanak az itteni lakosok. Ezek a borok kis pincék, kis fahordóiban érnek szép kerek, lágy borokká. Az almasav jelentős része az oxidáció során lebomlik, az elsődleges gyümölcsízeket pedig a fahordós érlelésből származó, másodlagos érlelési illat- és zamatanyagok egészítik ki. Igaz, hogy ma a világban Tokajról az édes borok jutnak az emberek eszébe. Azonban egy száraz bor tovább öregbíthetné ezt a hírnevet. Jelenleg legtöbben a Furmintot tekintik a lehetséges megoldásnak, de vannak, akik már Hárslevelűvel is kísérleteznek. Természetesen mindenki más koncepció mentén halad. A cél egy több évig érlelhető, testes, jól iható, a területre sajátosan jellemző, egyedi illat és zamatanyagú bor megteremtése. Több kérdésre is meg kell még találni a választ. Tartalmazzon-e botritiszes szemeket? Hogyan érhető el nem túl magas (13%) alkohol mellett a megfelelő koncentráció? A borászati eljárás folyamatában hol használjanak hordókat, illetve tartályokat? Ma készülnek teljes egészében reduktív Furmintok, menekülvén az ófurmintok oxidált, szétesett, durva savú, darabízű emlékétől, és készülnek barik hordóban érlelve is. A végső megoldás valahol a kettő között lesz. Azonban a borászati eljárástól fontosabb a megfelelő alapanyag, a szőlő kiválasztása. A Furmint további problémákat is felvet: könnyen és erőteljesen oxidálódik, megfelelő zamatú bor csak magas cukorfokú mustból készíthető, egy száraz bor esetén ehhez nagyon magas alkoholtartalom párosul ill. később szüretelt szőlő már botritiszes szemeket is tartalmaz, ami nem feltétlenül kívánatos. Lehetne folytatni az erjesztés és az érlelés nehézségeivel… Mindezekből azonban jól látható a feladat nehézsége és szépsége is.

nemjo 2007.01.02. 23:37:20

Gere nálam az etalon , de a syrah-t , mint borfajtát máshogy képzelem el...
Kb , mint Bock József 2003-ban...
(bibibi , nekem még van egy palackkal)

:-)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2007.01.03. 09:07:04

"pici szénsav, egy rizling anélkül nem rizling"

Ezzel a modattal nem tudok maradéktalanul egyetérteni. Szerintem legalább kétféle rizling iskola van, az egyik az üde, savas bor, amelyben elsősorban a savharmónia adja az élvezeti értéket. Ehez jól állhat a szénsavasság.

A másik rizling telt, kerek, olajos, testes, ahol a savak csak a gerincet adják. Szerintem ehez nem passzol a szénsav.

Zetek 2007.01.03. 11:05:34

Megoldható lenne, hogy a szerzők feltüntessék a települések magyar nevét is? Mégis kicsit tovább tartozott Magyarországhoz, mint Bécs.

Cirfandlia 2007.01.03. 17:00:40

Szevasz Rambo Mester! Annyival kiegészíteném, hogy itt azért Rajnairól van szó, amit a sógorok szigorúan acélosan készítenek és a szénsav az nem belepumpált hanem megőrzött erjedési - szerintem. (Ünnepkor volt szerencsém 2 osztrák rizlinghez is; mindkettőben volt és igen jól mutatott benne) Én inkább a késői -nem száraz- rizlingekhez tudom nehezen elképzelni, bár sikerült már olyan német TBA-t inni amiben volt...
Szóval ez a co2 jól áll nekik és nem viszi abba a stílusba ami nálunk a nyakas/hilltop/ etyekkúriát jellemzi, mert nagyon komplex anyagokról van szó.

zoli 2007.01.04. 02:12:00

Hát...sztem merészebben be lehetne vállalni, hogy jelenlegi formájában úgy tűnik Szepsy mellélőtt a "nagy száraz tokajikkal", Király hárslevelűre ez hatványozottan érvényes: lomhák, savszegények, nem túl részletgazdagok, a szokásosnál erőteljesebb mineralitás magában nálam nem nagy kunszt. Sztem senki se érinthetetlen...

pasa 2007.01.06. 19:54:24

Számomra mérföldkövet jelentett ez a négyes befutó. Most tudtam meg, hogy a borbírók, kóstolás, pontozás, sorolás, értékelés mellett néha el is fogyasztják a bírálatuk tárgyát és alanyát. Váljék egészségükre!
süti beállítások módosítása