Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A kékfrankosok és a vegyes szájíz

Hogyan ajándékozta meg barátait Művelődő és párja?

2007.01.15. 17:37 - Az Alkoholisták

Drága olvasónk és őshozzászólónk, Művelődő barátaival karöltve szakajtónyi kékfrankossal iparkodott bearanyozni karácsonyát. Aztán azt gondolták, érdemes lehet közreadni tanulságos tapasztalataikat. Nem zárkóztunk el ez elől, annak ellenére, hogy van jó kis saját sorozatunk evvel a fajtával. Az alábbiakban tehát Művelődő hol szikáran szakmaias, hol lírai húrokat pengető szövege következik. Fogadják nagy-nagy szeretettel.

Bevezetés

Családom és főleg annak két borkedvelő tagja – illetve harmadikként saját magam – egy 15 tételes kékfrankoskóstolót, valamint az azt követő lakomát kapott tőlem és páromtól ajándékba. Sajnos a korábban gyakori családi kóstolók megritkultak, már ritkaságszámba megy az ilyen maszekszeánsz. De ennek is örülünk – csak minden karácsonykor legalább ennyit adhassunk és kaphassunk.

A kóstoló szervezése teljes mértékben az én feladatom volt, így a borokat – kettő kivételével – szinte teljesen egy időben vásároltam meg. (Vidéken élünk, fővárosi borszaküzletek ezért sem szerepelnek a beszerzési helyek között.) A kóstoló előtt két héttel a harmadik emeleti panel leghidegebb sarkába fektettem az összes tételt. Egy nappal az aktus előtt mindet becsomagoltam úgy, hogy előtte a kapszulákat is eltávolítottam. A kitöltést rajtam kívül egyetlen résztvevő sem látta. A kóstoló reggelén talpra álltak a versenyzők, szobahőmérsékleten.

A szeánsz december 23-án, nem sokkal dél után kezdődött. Ezen velem együtt három férfiú vett részt. A kóstolás során semlegesítés céljából csak enyhén olívaolajos fehérkenyér-darabkákat lehetett fogyasztani. Az egyes tételek kóstolása között minden esetben vízzel öblítettük a bordeaux-i típusú poharakat. A kezdés előtt egy órával bontottuk az első nyolc tételt, majd a kezdetkor a többit. Minden esetben igény szerint hagytunk szellőzési időt a pohárba töltött versenyzőknek. A végén visszakóstolási lehetőség is volt, míg egyes tételekhez másnap, sőt volt, amelyhez hetekkel később is visszatértünk.

A csomagoláskor arra figyeltem, hogy az első kilenc-tíz bor – vélhetően – ne csúcsbor legyen, az utolsó öt-hat pedig lehetőleg inkább az. De a konkrét sorrend számomra is ismeretlen volt, hogy valamennyire magamat is meglephessem. A szereplőket partnereim egyáltalán nem ismerték, csak egyet tudtak: tizenöt kékfrankos lesz a terítéken – se termőhely, se évjárat, se semmi.

A korábban a szegedi borkurzusokról ellesett bírálati lapon mindenki feljegyzéseket készíthetett, illetve 0-tól 10-ig pontozhatott. Ez a tízpontos rendszer nem azonos az MA rendszerével. A mi elvünk az, hogy minden fajtában, házasításban készülhet tízpontos bor, azaz valami etalonféle. Így az olaszrizlingeket az olaszrizlingekkel vetjük össze, nem Szepsy István furmintjaival. Mindkettő lehet csúcs a maga nemében, még ha az utóbbi termelő furmintja százszor ásványosabb is.

Tárgyalás

Az alábbiakban hármunk bírálólapjáról idézek jellemzőket, átlagpontokat a kóstolás sorrendjében, árral, beszerzési hellyel. Megadom az átlagolt, azaz végső sorrendet és némi összegzésfélét is lejegyzek.

Feind Balatonaligai 2004
Erős 4 pont, 8. hely.
Szín: világos, halvány. Illat: izgalmas, fűszeres, málna. Szájban: savanyú, éles, mindennapok bora.
989 Ft (Tesco)

Szőke Mátyás Mátrai 2003
Értékelhetetlen, pedig a dugón nem látszott hiba. Turistaszalámi, füstölt sonka, szúrósság.
1390 Ft (Interspar)

Sebestyén Szekszárdi Válogatás 2004
2 pont, 14. hely.
Szín: mély. Illat: fülledt, füst, később gyümölcs. Szájban: fás jegyek besimulva, van test, némi tartás, nem elég nagyívű, kevés.
2220 Ft (Esszencia)

Dúzsi Szekszárdi Leányvári 2003
Erős 3  pont, 12. hely.
Szín: közepesen mély. Illat: meleg, meggyes, pici aszalt gyümölcs, némi áporodottság. Szájban visszafogott, kevés, többet ígért.
1230 Ft (Esszencia)

Weninger Soproni 2004
4 pont, 9. hely.
Szín: közepes. Illatban piros gyümölcsök. Kissé meggyes íz, de valami fura is jön, enyhe animalitás, vékony, kevés.
1800 Ft (Esszencia)

Dula Egri Gőzmalmosi 2003
3 pont, 13. hely.
Szín: halvány. Illat: parfümös és piros gyümölcsös. Szájban vékony, savanykás, gyenge, asztali jellegű. Szétesett benyomás.
1188 Ft (Cora)

Vesztergombi Szekszárdi 2004
4 pont, 11. hely.
Színe világos. Érdekes, éles, izgalmas illat. Összességében kevés gyümölcs, közepes savval.
1570 Ft (Interspar)

Fekete Szekszárdi Válogatás 2003
5 pont, 7. hely.
Mély szín. Meleg illat piros gyümölcsökkel, visszafogottan. Szájban érett, szép tannin, tartalmas, szép sav, testes, de valahogy kevés, nem kerek.
2480 Ft (Esszencia)

Malatinszky Villányi Le Sommelier 2004
4 pont, 10. hely.
Színe közepes. Illata áporodott, dohos, mogyoró, föld, ibolya. Szájban savanykás, vékony, sok sav, földes.
1240 Ft (Interspar)

Dula Egri Gőzmalmosi 2002
Erős 8 pont, 1. hely.
Szép középmély szín, gyönyörű, érett, meleg, meggyes, aszalt szilvás illat, ami ízben folytatódik. A sor első igazi kékfrankosa, érett, mégis úgy érezni, van benne potenciál (később a fácánpaprikáshoz gyorsan elfogyott).
1180 Ft (Cora)

Weninger Spern Steiner Selection 2002
Erős 6 pont, 5. hely.
Szép szín, érett illattal, kevés meggy, vanília. Szájban: nagy test, sok sav, komoly tanninok, kellemes (ez is elfogyott hamar, hurkához, kolbászhoz).
5000 Ft (Esszencia)

Gere Attila Villányi Prestige Reserve 2003
Erős 7 pont, 3. hely.
Szép szín, illatban gyümölcsösséggel, enyhe fássággal (meggy, aszalt szilva). Szájban kiegyensúlyozott, idővel egyre jobb, gyümölcsösebb. Szép. (Két hét múlva: egyszerre csokis és hihetetlenül gyümölcsös, enyhe savhangsúllyal.)
3990 Ft (Interspar)

Konyári Jánoshegyi 2004
Erős 5 pont, 6. hely
Szép színnel indít, de szúrós, szellőzést igénylő illattal folytatja. Szájban gyenge, vékony, erős savak, közepes. Volt, aki kedvesnek találta.
2910 Ft (Esszencia)

Tóth István Egedhegyi 2000
8 pont, 2. hely.
Szép mély szín, meleg, gyümölcsös, érett illat. Gyönyörűen érett, jól tartják a savak, komoly az extrakt. (Másnap gyümölcseivel, savaival, tartásával remek társa a csülöknek.)
1980 Ft (Esszencia)

Takler Szekszárd Noir Gold 2003
7 pont, 4. hely.
Mély szín, illatban barrique és gyümölcsök, vanília. Szájban a barrique végig uralkodik, kevés meggy és aszalt szilva érezhető, húsos, harapható. (Egy hét múlva a barrique enyhébb, de még uralkodik. Kár.)
5000 Ft (Esszencia)

Befejezés

Legnagyobb sajnálatunkra mindössze hat tétel volt a 15-ből, amit szívesen felbontanánk bármikor. Döbbenetünkre a többi kilencet ehhez a hathoz képest szinte csapba is lehetne önteni, tehát nagyon nagy a szakadék a kettő között – ezt talán az átlagpontok valamelyest érzékeltetik. Az is igaz, hogy a Szőke-, a Sebestyén- és a 2003-as Dula-bor biztosan nem volt jó formában. Számunkra a két 8 pontos manapság az etalon, de ez talán még nem egyenlő a végponttal.

Ugyanakkor örömünkre kétezer forint alatt is lehet olyan minőségű kékfrankost is kapni, amit más borok négy-ötezer forintért tudnak. Ez fontos, mivel nem az utóbbi árkategóriából fogyasztunk mennyiséget. Hanem inkább az előbbiből. A termelő, aki az olcsóbból tud minőséget alkotni, a drágábbhoz is elnyeri a bizalmat. Persze akkor már nincs pardon: meg kell felelni a kialakuló elvárásoknak.

Címkék: kóstolás 2003 vörös szekszárd négypontos hatpontos dúzsi 2002 2004 ötpontos kétpontos eger dél-balaton 2000 hárompontos gere attila villány takler kékfrankos hétpontos vesztergombi nyolcpontos sebestyén tóth istván sopron weninger malatinszky konyári dula szőke feind fekete pince

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr6428566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egri Fehér 2007.01.15. 18:11:31

Csak egy kötözködés az elejére: én azért az olaszrizlinget úgy általában véve nem írnám le...

Sárfehér 2007.01.15. 18:35:46

A 03-as Dula Gőzmalmosit már én is beszereztem. Azt hiszem, sürgősem meg kell kóstolni, és ha olyan lesz, mint ahogy leírtátok, akkor föl kell vásárolni a még fellelhető 02-eseket. Nem az első vörös lenne, amiből a 02-es veri a 03-ast.

Spicc 2007.01.15. 20:08:02

Kedves egri Fehér, érdekes én nem olvastam ki a cikkből hogy leírná bárki is az olaszrizlinget. Az író nem vetné össze a Szepsy Furminttal, mert "Mindkettő lehet csúcs a maga nemében, még ha az utóbbi termelő furmintja százszor ásványosabb is". Ettől szerintem még az író imádhatja az Olaszrizlinget (igaz,hogy Szepsyt biztos szereti:)

nemjo 2007.01.15. 21:39:28

Gratulálok , szép sor , korrekt írás!

BOB 2007.01.15. 22:05:47

Sárfehér: ha nem is ennyire, de nekem is hasonló tapasztalatom van vele, a 2002-es sokkal jobbnak tűnik. Persze történhet még akármi.

Angmar-i 2007.01.16. 11:36:36

Érdekes az írás! Nagyrészt kóstoltam a borokat, és hasonlókat jegyeztem le magam is! A 2003-as Gőzmalmosi tragédia...ha talál valaki jó formában lévő palackot, akkor legyen szíves szóljon!Gyanítom;ilyen nincs!Gyengére sikerült!Érdekesség a hátcímkén: "egy szűkmarkú évjárat..."2003???

Sárfehér 2007.01.16. 12:00:08

Tegnap megkóstoltam a 03-as Dula Gőzmalmosi KF-et. A szűkmarkú évjáratot mennyiségre érti (odaírja a palackszámot). Amúgy a bor teljesem más, mint a 02-es. Világosabb, alkohol, paprika, tannin, némi sav is jelentekezik, felvillan egy kis gyümölcs is (meggy, ribizli?), de nem túl sok. Kellemetlennek azért nem mondanám. Fiatalnak tűnik, semmiképpen nem kerek, lehet, hogy fog még alakulni. Előző nap Simon 03-as KF volt terítéken, ízlett, bár az is kerekedhet még egy kicsit, de lényegesen jobbnak tűnt. Szóval, be kell spájzolni a mardék 02-es Dulákból.

Művelődő 2007.01.16. 15:32:36

Először is köszönjük az MA-nak a lehetőséget,szerintünk ezek a kóstolók és ezek megosztása,megbeszélése a kóstolók minden amatőrségével együtt nagyon hasznosak!

Másodszor,köszi a hozzászólásokat,úgy érzem,a fentebbi "hitünket" erősítik meg.Pl. azt gondoltuk,hogy csak az a tétel szerepelt gyengén a 03-as Dulából,egyébként remek lehet,de a regálásokból inkább azt szűröm le,hogy valóban sokkal másabb a 03-as és ez is adalék a 02 vs. 03 évjárat összecsapáshoz -ha lehet ennyire általánosítani;de termőhelyen,vagy "termelőn" belül mindenképp megállja a helyét az összehasonlítás.

zoldful 2007.01.17. 09:28:47

A Szőkéhez írnék egy kommentet. Korábban többször kóstoltam és mindig korrekt, jóivású bornak bizonyult, bográcsolásnál is bátran mertem hozzányúlni. Legutóbb novemberben tartottunk egy kékfrankos kóstolót, ahol viszont növényes, virágos, egyáltalán nem vörösborhoz illő illattal jelentkezett. Ízben gyümölcsös és kerek volt, lecsengése viszont nagyon rövid. Meglepődtem.

Művelődő 2007.01.17. 11:52:12

A Szőke 03-asával furcsa,de még nem találkoztam jó formájában...Először 2005 decemberében kaptam a Télapótól,de dohos,mogyorós,olyan öreg korhadt fa benyomást keltett,ami nem szellőzött ki napok múlva sem és később sem találtam jól működő 03-ast;most végre örültem volna,hogy "vakon" megmérettetik,de nem volt szerencsém.

B 2007.01.17. 14:09:59

Érdekes régebben voltak kimondottan ivóbornak lazább kékfrankosok is. Nem volt mind vastagra húzva vagy. Nagyon okék voltak. De egyedül a sokat szidott Sárosdit találtam még eddig ilyennek.

Sárfehér 2007.01.17. 15:06:53

A Sárosdi KF-ek mindig akkor okoztak hatalmas meglepetést, amikor nem vártam tőlük semmit. Először a 6-os út mellett a Bagolyvár étteremben harcsapaprikáshoz ittam 01-es KF-et, húztam a számat az évjárat miatt, meg mert nem ismertem, de teljesen lehengerelt. (Ők, ugye, közel vannak a "forráshoz", a "hiperérlelés" nyilván elmaradt.) Erre vettem egy üveggel a Corában, savanyúnak, vékonynak, kimondottan gyengének találtam, le is mondtam a márkáról. Később egy este valami egyszerű bort kerestem a kamrámban esti italozásra, a kezembe akadt a 02-es KF, (nem emlékeztem, hogy kaptam, vagy vettem-e), "fogyjon el!" felkiáltással kibontottam. Fűszeres, kerek, gyönyörű, elképesztő bor volt, arra gondolyam, hogy ez az igazi szekszárdi. El is rohantam a Corába, de az összes Budapest környékit végigjárva már csak két palackkal kaptam (2004-es akkor még volt). Mostanra meg úgy eltűnt az összes, mint szürke szamár a ködben. 03-as Sárosdi KF a Stringben kapható még talán, de nekik meg nagyon kinyílt a csipájuk. Ősszel még 02-es Merlot-t is lehetett kapni, de csak két palackkal vettem (aszalt meggyes-szilvás, kerek, csodálatos), azóta eltűnt. A Corában most egyébként Provera álca mögött kapható egy 02-es Sárosdi küvé, az is kiváló.

Ki szokta szidni?

Sárfehér 2007.01.18. 13:47:31

Utolsó megjegyzás: a 03-as Dula KF két nap állástól (lazán bedugózva) sokat kerekedett, de azért még mindig messze volt a 02-estől.

Művelődő 2007.01.18. 14:27:31

Utolsó utáni megjegyzés:tegnap este vacilláltam,hogy egy 03-as Dula KF-t felbontsak-e,de a fentiekből arra gondoltam,még kell ennek idő,hogy kicsit is szebb legyen és valszeg akkor sem éri utól a 02-est.Más.Azért,hátha alakul még -a 2000-es és 02-es Dula Gőzmalmosi után bennem komoly hiányérzet maradna,ha ilyen maradna a 03-as.

Művelődő 2007.01.19. 09:51:02

Felbontottam azt a 03-as Dulát,nem bírtam ki,kíváncsi voltam.Sokkal jobban szerepelt mint a kóstolón.Most nem éreztem szétesettnek,csak egyszerűbbnek,vékonyabbnak,a "Dula Gőzmalmos jegyek" -a 2000-eshez,02-eshez képest- csak nyomokban jöttek (de legalább jöttek) és valóban csikónak érezni,talán még alakul a palackban egy-két év alatt,de valszeg nem lesz olyan mint elődjei.Sajnos.off
süti beállítások módosítása