Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Örömborok

Best buy-fesztivál

2008.10.21. 06:15 - alföldi merlot

Az utóbbi időben, megérezve a credit crunch szelét, kicsavaroztam/dugaszoltam néhány régi kedvencem új évjáratát, és sorra aranyba tenyereltem. Zsíros vígasz azért, hogy mélyebbre süllyedtem a „köznapok bora” fedőnév alatt futó alkoholizmusban. Borberkekben kevés panaszt hallani olyan gyakran, mint hogy nincsenek évről-évre egyenletesen teljesítő magyar borok. Hát most vannak, igaz, ritkán jön 2006-ra 2007. Az ártudatos vörösérzelmű fogyasztó az Ebner Portugieserrel és a St. Andrea kutyafájával fölépítheti a maga bináris, ám távolról sem szűkös világát – az egyik pörög-forog, ontja a gyümölcsöket, a másik kifinomult és árnyalatokban gazdag. A Szeremley Rizling és a Vayi Furmint pedig fehérben segíti az önerős legózást.

Ebner Portugieser 2007

Ebner Andi bejött a hidegről? Nemrég kóstoltam a 2006-os pinot-ját, és egy tipli nem sok, annyi műanyagot nem éreztem benne. Sőt új fát is csak pianissimo. A mozsgói szomszédszüret nálam tavaly is nyerő volt, de ez egyértelmű előrelépés. Olyannyira, hogy szerintem - a 2007-es Tringával tandemben - simán csuklóztatja a villányi oportonistákat.
Az Ebner KO rendkívül intenzív, jól definiált gyümölcsös illatát a cseresznye és a szilvabefőtt vezeti, amit egy diós-avaros árnyalat kísér. Egyszerű, kompakt, kicsattanóan jókedvű bor: az illat azt ígéri, amit a korty hoz, a lecsengés azt erősíti meg, amit a korty mond. Sima felszín, közepes test, kulturált savak. A végén kellemesen adagolt tannin, érett cseresznye meggymagos kesernyével. A real dynamo, de nem vaddisznó. Mesterien elkészített bor.
Erős 5 pont és best buy

St. Andrea A kutyafáját 2007

Már csak hétszáztizenkettőt vagy ezerhatvannyolcat kell aludni, és megszokjuk, hogy A kutyafájátot A kutyafájátnak hívják. Szerintem a tartalom komolyabb, mint a csomagolás, de rosszabb meglepetés soha ne érjen. Ez egy kifinomult bor alig több, mint ezerötszáz forintért.
Távolról sem olyan intenzív, mint az Ebner KO. Viszont mennyivel sokrétűbb! Az illatban a pinot-ra valló szénás, eperlekváros áramlatok mellett narancsos keserűcsokoládé, cseresznye, ribizli és kapor. Nem lehengerlő, de mindig érdekes. Világos, karcsú, könnyed és elegáns bor. A meghatározó élményem, hogy nem lóg ki belőle semmi. Szájbarát. A korábbi években a St. Andrea-boroknál sokszor fölhánytorgatott vaníliaharsogás itt háttérmotívummá csendesül. A szelíd borozás alapműve. 
6 pont és best buy
(A 2006-ost a nyár végén kóstoltam legutóbb, és élete formájában volt: arányos, gyümölcsös, eleven bor - habzsoltam.) 

Szeremley Rizling 2007

Mindig szeretjük, de talán még soha nem volt ilyen behízelgő. A hatosnál sopánkodtam, hogy szökik az ár, és lelépett a kapitány. Úgy látszik, az új kormányos jól kormányoz, vagy 2007 aranyba borította Badacsonyt, de ez egyértelműen az előző évjárat fölé nő. (Állításomat ellenőrizendő vettem is egy palackkal a tavalyiból, és bár az acélos savak alapján még kétségtelenül hosszú évekig szépülhet, instant örömforrásként a nyomába sem ér a hetesnek.)
Míg az előző évjáratban fogazott savak és érdes kövek zavarhatták meg a nem terroir-kompatibilis kóstoló nyugalmát, itt napsütés és California Dreaming várja. Barátságosabb, hívogatóbb, érettebb érzés. Ugyanakkor bevillan egy kis metroszexualitás.
Az illat lehengerlően finom és friss: szőlő, nektarin, citromhéj és mandula. Kóstolva selymes, karcsú és friss. Behízelgően gyümölcsös, a korty második felétől aktíválódó mandula jóleső kontrasztot biztosít. A savak elveszítették metsző élüket, így bár nincsenek kevesen egy pillanatra sem tolakodnak az előtérbe. A hosszú lecsengés újabb kortyra csábít. A Szeremley Rizling népművelési jelentősége továbbra is felbecsülhetetlen.   
Erős 5 pont és best buy

Vayi Kései Szüret Furmint 2006 (félszáraz)

Döbbenet, de Ungváry Krisztián borairól még soha nem írtunk. Mire írunk, ez elfogyott (egy-két üzletben azért még biztosan akad).
Igazi örömgenerátor. Az illatban intenzív vajas körte, birs, bodza, a háttérben menta, citromfű, fém és virágok. Kóstolva csupa gyümölcs egy kis gyógynövényes, citrusos beütéssel. A korty selymes, olajos, könnyed, de nem súlytalan. A szerkezet kissé szellős. A sav-cukor arány jól kalibrált. A furmint gyakori, de általam kevéssé szeretett jegyei, mint pl. a súlyos, matt savak, a fémesség vagy a kortyvégi kesernye csak nagyítóval fedezhetőek föl benne. Ez egy olyan tokaji bor, amiből egy kancsóval meg lehetne inni. És röhejesen olcsó. 
6 pont és best buy
PS: Ne hagyjuk langyulni, mert a finom jelenés mögül hamar előtűnnek a díszletmunkások.

Címkék: 2006 hatpontos ötpontos best buy tokaj st. andrea eger badacsony ebner portugieser 2007 a kutyafáját szeremley rizling vayi furmint

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr41724124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VPR 2008.10.21. 14:31:28

Építkezem, spórolok. Állandó bestbuy vadászat az életem, szóval ezer köszönet az ilyen tippekért!.-)

zsoli79 2008.10.21. 16:31:50

Egy észrevétel!
Három hete vettem egy üveg 2007-es Bock ermitage-t, most néztem meg jobban, ez áll a hát cimkén: 14 hónapig fahordóban érlelve!! Kérdésem: Szeptember végén vettem, mikor szüretelték a szőlőt Júliusban? Egy amatőr borivó?

nullahetvenot 2008.10.21. 17:09:59

Na igen erről beszéltem, a duma az nem rossz, csak oda kellene figyelni mit írunk le.

pelotepincsi 2008.10.21. 17:13:15

A kutyafáját 2007. Tegnap este egy egész palack lement és még egy lement volna, ha van otthon. Észre sem lehet venni, habzsoltam én is!!!

kuf 2008.10.21. 19:57:37

zsoli79,

A palackozás történt 2007ben, a bor ettől még lehet (és remélhetőleg az is) idősebb.

Egyébként elsőre isteninek tünt nekem az Ermitage, gyümölcsök, napfény,aztán ahogy melegedett, nálam vesztett a varázsából. 2300-ért azért nem rossz.

St. Andit pedig kipróbálom, amint kapok valahol.

MalbecNC 2008.10.21. 21:08:38

Kuf, a címkén levő évszám nem a palackozás éve, hanem a szüreté, vagyis jól aggódik Zsoli, ha tényleg ez van ráírva az Ermitage hátcímkéjén.

kuf 2008.10.22. 08:30:15

hm, mas boroknal pedig tobbszor olvastam arrol,h a palackozas datuma van az uvegen, nem a bor szuretelesenek datuma.
Ez eleg negativ akkor Bock-ra nezve.

Vizvári Pál 2008.10.23. 00:16:40

Kuf: nem tudom, hol a csudában olvastad ezt a butaságot, de fenékbe billenteném azt, aki ilyesmit képes leírni...
süti beállítások módosítása