A kérdés sajnos mind a mai napig aktuális, bár valami mozdulni látszik mostanában. Közel két évtizede hajtogatjuk mindenkinek, akit vélhetően illet, hogy ki kellene hozni végre a bort a pincéből, és oda tenni, ahová való. Fokhagyma és paprikafüzér helyett; ha kell, gyertyatartóval és ezüst szervizzel kell leültetni a magyar bor mellé azt, akinek a szavára odafigyelnek.
Maximális tisztelettel adózom az osztrák boroknak, nagyra tartom tisztaságukat és határozottságukat, sokat közülük kifejezetten szeretek is. Számos osztrák termelővel baráti, jó kapcsolatot ápolunk, ennek ellenére igencsak elcsodálkoztam néhány hónapja azon, hogy – miként erről a Művelt Alkoholista is tudósított – több mint 470 osztrák tételt kóstolt, és minősített a Wine Advocate, Robert Parker magazinja. Nem maga a kóstolás ténye lepett meg, hanem az, hogy ezek a tételek kivétel nélkül 84 és 100 pont közötti értékelést kaptak. 90 és 100 pont között mintegy 120 (!) bor találtatott! Gondolom senki nem feltételezi, hogy mindez felebaráti szeretetből, vagy éppen kora ifjúkori alpesi emlékek pozitív hatása miatt történt.
Az osztrák bormarketingről, amelyet én abszolút követendő példának tekintek, már sok helyen esett szó. (Jut eszembe, hamarosan lejegyzem a borkiállítások furcsa világában a 90’-es évek elején tett kalandozásaink élményeit is.) A megfelelő csatornán keresztül és valószínűleg kellő mennyiségű pénz jutott arra, amire ma a borvilágban áldozni kell. Ha a Wine Spectator Top 100-as rendezvényén kell New Yorkban napokon keresztül etetni több ezer embert, akkor arra, ha a Parker-csapatnak, akkor arra. Titok nincs, de téves döntés az van. (Mármint itthon.)
Nos, valójában csak azt akartam elmondani, hogy a múlt év óta pozitív változás állt be nálunk is ezen a téren. A helyzet közel sem optimális, hiszen az AMC vélhetően mind a mai napig nagyobb szerepet visz a történetben, mint amekkorát a Bormarketing Kht.-t eltartó termelők és termelői egyesülések (magyarul tulajdonosok) szántak neki. Az OBI is sápot szed a bormarketingre szánt pénzből, ráadásul tevékenysége továbbra is több, mint vitatható. Érdekellentétek nyilván mindig is lesznek a törpe- és a nagypincék között, de úgy gondolom, a nemzeti preferenciák körvonalait végre meg kellene rajzolni. Minden ágazati szereplőnek tudnia kellene, hogy melyik az a borkategória, amelyet érdemes külföldön megmutatni, és melyik az, amellyel itthon tiszta ízű asztali borként kellene megjelenni. Mert hogy arra is igen nagy szükségünk lenne. Világosan meg kellene értetni például a középkategóriás nagypincészettel, hogy például a tokaji édes borok külhoni marketingje ugyanúgy az ő érdeke is, mint a hamisítók megalkuvás nélküli kiiktatása. És így tovább…
És akkor végre térjünk a tárgyra. A Bormarketing Kht. már nem először hívott meg külföldi szakembereket, Master of Wine-okat, újságírókat az elmúlt másfél-két évben. Március végén Gabriel Savage (The Drinks Business – Egyesült Királyság) és Jan Rosborn (Vaerldens Vinerben – Svédország) volt a vendég. Eljutottak néhány borvidékre, Pesten is kaptak néhány kóstolót – többek között egy szép vörös kollekciót. Most ennek a kóstolási jegyzeteit teszem közszemlére, természetesen csak a saját leírásaimat és pontszámaimat. A borokat hármasával, nyílt kóstolás során bíráltuk – mivel nem lett volna értelme a titkolózásnak. Amúgy a szokásosnál lényegesen nagyobb figyelmet szenteltek a palackok megjelenésének. A borokat nagyjából én válogattam össze, bár nem jött be minden tétel, amit szerettem volna megmutatni. A hangsúlyt a „helyinek” nevezhető fajtákra próbáltam helyezni, úgy mint kadarka, kékfrankos, bikavér és cabernet franc. Annak ellenére, hogy természetesen minden külföldit inkább a kárpát-medencei fajták izgatnak, kötelességemnek éreztem a franciákból is mutatni, már csak a potenciál kedvéért is. Keresztmetszetet akkor kaphat bárki, ha azt is felfogja, mit lehet egy merlot-ból vagy egy syrah-ból kihozni ezeken a termőhelyeken.
Mindkét szakember egybehangzó véleménye szerint a kóstolt tételek közül a legszebb a St. Andrea Merengője és a Gróf Buttler Kadarka volt. Mit tesz Isten, nem lepett meg a dolog… Mindkét bor gyönyörű volt, és nagyon jó formát is mutattak. (Szoktuk mondani: ez egy jó palack volt, ami most azért nem igaz, mert ebből a két borból még soha nem kóstoltam rosszabb palackot.) Szóval nagyra értékelték a Solust, Kiss Gábor, Weninger-Gere és Mészáros Pál cabernet franc-ja is tetszett nekik. Malatinszky Csaba franc-jával kapcsolatban elhangzott, hogy brettes volt, amit én nem osztottam. Tudjuk jól, a brett ott van minden pincében, sokszor csak egy hajszálon múlik, hogy beköltözik-e egy-egy tételbe. A gyümölcskoncentráció lehet ezekben a borokban olyan magas, ami egyszerűen valóban leheletvékonyan választható csak el egy halvány brettességtől. Malatinszky Csabának persze nincs szüksége a védelmemre, de tény, hogy a pincétől még soha nem futottam bele brettes palackba. A 2006-os Kúria Cabernet Franc nekem most is tetszett (és más alkesz-szerzőknek is, itt meg itt meg itt). A vendégek Szekszárddal kissé mostohán bántak, bár a Barbár (Heimann Pince), a Remete Kadarka és Kékfrankos valamelyest felkeltette az érdeklődésüket.
Ennyit hát a külföldi véleményekről, jöjjön a sor. Az, hogy a pontok viszonylag magasak, ne lepjen meg senkit. Jó sor volt, valóban szép tételekkel.
Jandl Kálmán Kékfrankos 2007 – Sopron
Tiszta, gyümölcsös illat. Tele piros bogyósokkal és kevés kávéval. Üde, szép savú és karcsú bor. A fajta nagyon szépen mutatkozik benne. Jó inni, mert sima, selymes és meleg. 6 pont
Remete-Bor Kékfrankos 2006 – Szekszárd
Visszafogott illat, kevesebb gyümölcs. Illatában fűszeres, sötétebb tónusokkal. Kissé rusztikus, teste nagyobb a közepesnél. Savkészlete jó, cserzőanyaga nem sok, de picit érdes. 5 pont
Merfelsz Pince Zweigelt Selection 2007 – Szekszárd
Csupa gyümölcs az illata; meleg, túlérett karakterrel. Szájban sima, telt és puha, finom piros bogyós gyümölcsökkel, jó arányokkal. Tetszetős, meleg, nem túl szofisztikált, de a túlérett alapanyag itt kifejezetten kellemes. 6 pont
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2007
Illatában édeskés, a fa most még soknak tűnik. Fűszeressége is jórészt a hordós érlelésből adódik. Egyelőre ízében is a fáé a főszerep, bár savai kellő mennyiségben és hosszan időznek a szájban. Fiatal. 5 pont
Etyeki Kúria Pinot Noir 2007 – Etyek
Kakaó, csokoládé és édes fűszeresség az illatában. Erőteljes a fa nem jelentéktelen vaníliás beütéssel. Kerek, sima, túlérett de nem lekváros alapanyag. Hosszú, de most még nem az eleganciáról szól. Időt kér. 5 pont
Haraszthy Vallejo Pinot Noir 2007 – Etyek
Elég jó, elegáns illat a fajtára jellemző jegyekkel. Cseresznye, édesség ígérete, nedves széna. Szájban jó arányok, finom savak, elég jó tartás. Hosszú, alapvetően gyümölcsös karakterrel. A szőlőből származó cserzőanyag sem kevés. Tetszetős bor, fiatal. 6 pont
Remete-Bor Kadarka 2006 – Szekszárd
Kissé visszafogott és nem túl barátságos illatban, kevesebb gyümölccsel. Fűszeressége menta, eukaliptusz. Szájban sok és jó sav, jó arányok, üdeség és fűszeres ízjegyek. Hosszú, tartalmas és tartós bor. Kissé nehézkes. 6 pont
Takler Kadarka 2007 – Szekszárd
Illatban szinte behízelgő, tele egzotikus fűszerekkel, nyomokban fával. Ízében csupa érett gyümölcs, és rengeteg melegség. Érdekes bor, jó savakra épül, könnyed test. Szép kadarka. 6 pont
Sauska Pincészet Kadarka 2007 (Ördögárok) - Villány
Jellemzően a fa körvonalazza illatát, édeskés és vaníliás is. Savai és élénksége most háttérben. Sok cserzőanyag, erős és vastag test, sok gyümölcs. Finom bor, lesz, ha a fa besimul. Most 5 pont
Gróf Buttler Kadarka 2006 Eger – Nagy Eged
Csupa eper az illata, finom és elegáns. A gyümölcs mellett extrém ásványos. Izgalmas és buja fűszeresség jellemzi egyszerre. Sima, meleg és jól strukturált. Hallatlanul finom bor igazi lezser eleganciával. Szőlőről és termőhelyről szól. Egyre szebb, legalább 8 pont, ha nem több.
Weninger Syrah 2006 – Sopron
Illatában nem teljesen tiszta, levegőre van szüksége. Kis kávé, pörkölési aromák, nedves édeskés széna. Szájban finom és sok sav, ásványos ízjegyek. Jelentős fűszeresség és borsosság alakul ki később, textúrája sima és selymes, meleg nüanszokkal. Finom és hosszú bor kis bizonytalansággal. 5 pont
Bock József Syrah 2006 – Villány
Intenzív gyümölcsösség az illatban, meleg fűszerek és kávé egyszerre. Túlérett alapanyag, remek cserzőanyag. Jó arányok, sima struktúra, erőteljes, férfias bor kissé újvilágias köntösben. 6 pont
St. Andrea Áldás Bikavér 2006 – Eger
Gazdag, gyümölcsökre épülő illatvilág. Szájban üde, karcsú, szintén rengeteg gyümölccsel. Puha, könnyed és mégis telt. Sima, kedves bor, ízeiben izgalmas. Határozott élénkség és jó értelemben vett vibrálás jellemzi. Easy-to-drink – 6 pont
Gál Lajos Bikavér Superior 2006 – Eger
Illatában mély tónusok, határozott karakter. Földes, vargányás, áfonyás. Gazdag, gyümölcsös bor, keményebb karakter. Szájban jó savak, melegség és erős tartás. Élénk és kövér is egyben. Eleganciája még nem teljes. 7 pont
Gál Tibor Pajados 2005 – Eger
Édeskés, cukorkás illat, gyógyfüvekkel, leheletnyi fával. Szájban kellően sima, és elég tartós is. Érett alapanyag, tiszta ízek, érezhető ásványos karakter. Jó arányú bor, már célszerű elfogyasztani. 6 pont
Heumann Merlot 2006 – Villány
Gazdag és meleg illat, érett alapanyag, rengeteg puha gyümölcs. Már illatában sok menta és eukaliptusz érezhető. Mély, földes és meleg. Szájban is gazdag és elegáns. A fajta igazi megnyerő formáját hozza. 6 pont
Takler Primarius 2006 – Szekszárd
Összetett, gazdag illat, finoman aromás, gyógyfüvekkel és egyéb keleti finomságokkal. Karakterben csokoládés, portóis. Szájban erőteljes, meleg és határozott is. Remek savak, jól érett cserzőanyag. Finom és nem tolakodó bor a hatalmas alkohol ellenére. 8 pont
Gere Attila Solus 2006 – Villány
Illatában tejkaramella és finom belga trüffel. Végtelenül mély és összetett illatvilág. Szájban sok sav, jó cserzőanyag és finom ízvilág. Vargánya, ásványos jegyek és, nedves avar egyaránt jellemzi. Talán most nem olyan sima, mint néhány hónapja, de szájban nagyon tartós és hosszú, fejlődése legelején tart. 8 pont
Kiss Gábor Cabernet Sauvignon selection 2006 – Villány
Érett, mély és meleg illat. Tele fekete ribizlivel, áfonyával. Szájban rengeteg tannin, nagyon tartalmas és hosszú. Savakban is bővelkedik, amitől cserzőanyagát nem érezzük igazán túlzónak. Vastag bor, fejlődése legelején, sötét gyümölcsös ízjegyekkel. 7 pont
Mészáros Pál Cabernet Franc sel. 2006 – Hidaspetre, Szekszárd
Illatban megnyerő, finom ásványosság érezhető a gyümölcsök mellett. Savakban élénk, telt és finom bor benyomását kelti. Ízeiben föld, feketeszeder és áfonya, mély és elegáns. Nagy bor. 8 pont
Chateau Teleki Cabernet Franc 2006 (Hársos-dűlő) - Villány
Túlérett karakter, leheletnyit oxidált is talán. Szájban élesztős és meleg. Gazdag, összetett, finom és puha bor. Nem eleganciájával, sokkal inkább puhaságával hódít. 7 pont
Bock József Cabernet Franc 2006 Fekete-hegy – Villány
Illatban visszafogott, nem túl erőteljes, de tiszta és elegáns. Szájban nagyon sokat ad, telt, gazdag és határozott a rengeteg tanninja mellett. Érett alapanyag, ízében számottevő gyümölcsösséggel, szinte fekete, mély, földes jegyekkel. 8 pont
Weninger-Gere Cabernet Franc 2006 – Villány
Picit füstös, finoman fűszeres illat. Csupa izgalom és bujaság. Szájban is kellően élénk, meleg és telt. Remek savak, nem túlzó tannintartalom. Sima, szinte selymes és krémes is. Nagyon tetszetős. 8 pont
Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2006 – Villány
Mély, végtelenül dús illat, gyümölcsössége már talán túlzó is, érett szilvával, szarvasgombával. Bujasága ízében mutatkozik meg igazán. Érett, jó savak, finom cserzőanyagok. Hatalmas test, gazdag és komplex, hosszú bor. Ízében visszaköszön a szilva és a dohány. Nekem tetszik, Jan szerint brettes. 8 pont
Kiss Gábor Cabernet Franc 2006 (Hajdús-dűlő) - Villány
Kissé érdes, de gazdag illatvilág kis füsttel. Gyümölcsössége háttérben. Finom, elegáns illatvilág. Szájban kevésbé cizellált, mint az eddigiek. Van benne egy leheletnyi vegetális karakter; amúgy szép egyensúlyú, fekete illatok és ízek jellemzik. Hosszú, most nem volt a legjobb formában. 7 pont
Heimann Barbár Cuvée 2006 – Szekszárd
Illatában visszafogott, sima, selymes és gyümölcsös bor. Szájban jó savak, élénkség, kerekség és szinte erotikus felhang érezhető. Jó inni kategória, finom és összetett. A közepes teste itt sem kelt hiányérzetet. Ha koncentrációban többet adna, már nem ez a bor lenne. 7 pont
St. Andrea Merengő 2006 – Eger
Illatában füstös, meleg és ásványos egyszerre. Kevés földes jegy és gazdag fűszeresség jellemzi. Szájban sima, selymes, arányaiban is kitűnő. Csupa gyümölcs bor annak ellenére, hogy koncentrációja is nagy. Krémessége mellett eleganciája legfőbb erénye. Most van érettsége kezdetén, de bőven van még benne potenciál. 8,5 pont
Kiss Gábor Villányi Merum Cuvée 2006
Szinte fekete. Illatában édeskés petúnia érezhető. Meleg és behízelgő, csupa finomság. Az illata valami lehengerlő. Szájban jó savak, élénk, de nem túlzó tanninok. Nem túlérett, elegáns és komplex. Jól összeállított pomeroli borokra jellemző ízkarakter. Hosszú, de nem telepszik rád. Fejlődése legelején jár. 8 pont
Utolsó kommentek