Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Talán gyökérnap 2.

Szepsy István Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2002

2007.09.17. 06:16 - Albert gazda

Mondtam a feleségemnek, megértük ezt a kivételes napot – miszerint házassági évforduló, a huszadik –, meg kell hát innunk a legmagasabban jegyzett borunkat. Nem tiltakozott. De nem mindig vág földhöz, amiről azt hisszük, hogy.

Szepsy Istvánt nyilván nem kell bemutatni senkinek, nem biztos, hogy mindenki kóstolta a borait, hiszen a zömük jó drága, de aki nem is hallott róla, az semmiről sem hallott, kezdje elölről, szülessen újra. Itt csak annyit, hogy a mester Hegyalja legnagyobb tekintélye, aki a magánborászkodás hajnala óta nem pepecsel kompromisszumokkal, hajkurássza a minőséget, készíti a referenciaborokat szakmányba, csinált frenetikus aszúkat, elindította a nagy száraz fehérek kultuszát a 2000-es Úrágya furminttal, újrafogalmazta a szamorodnit a 2003-as Dániellel, dicsértük mindegyiket eleget.

Sokáig azt hittük, nem is tud hibázni, aztán jöttek a 2005-ös szárazak, akkor kicsit elbizonytalanodtunk. De éppcsak egy pillanatra. Lehet, hogy amikor kóstoltuk őket, gyökérnapunk volt, olyasféle, mint amikor Bob kolléga szembetalálkozott a 2004-es Weninger-syrah-val. Más kérdés, Szepsy ökörszarvról és ökörszarról nem, legfeljebb termőhelyről, szőlőről, dűlőről, kertről szokott beszélni lelkesen.

A 2002-es 6 puttonyos amúgy egy ellentmondásos évjárat – szépen indult, de az októberben kezdődött és elhúzódott esők megbillentették – igen nagy becsben tartott bora, én sem véletlenül őrizgettem egyetlen árva palackját sokáig.

Csillogó aranyszín, áradó illatok. Botritisz jelzésszerűen, finom árnyalatként, birs, aszalt gyümölcsök, mindenekelőtt barack. Sűrű, széles bort ígér az orrpróba. Az is. Nagy-nagy test. De nem annyira krémes és harapható, mint inkább olajos – ha egyáltalán érthető, mit szeretnék kinyögni. Hömpölyög a szájban, de nem vibrál. Az alkoholt – 10,03-as a címke szerint – nem érezni, mineralitást sem, rengeteg cukra átveszi a hatalmat. Ízeiben az aszalt barackon és a birsen túl finom, egészséges alma játszik még. Kristálytiszta és koncentrált, komplexitásból, izgalomból azonban többet szeretnék. Búcsúja mézes. Nehéz dönteni, hogy 7-es vagy 8-as. Legyen 8 pont – hátha legyökereztem megint. Persze, hogy ez sem kevés – úgy is, mint nemzetközi klasszis –, csak hát más a mérce, ugye.

Címkék: kóstolás 2002 tokaj nyolcpontos szepsy aszú

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr32158911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz 2007.09.17. 15:04:34

Érdekes, érdekes...Nekem is van abból az évjáratból, vajon várjak vele, vagy ajándékozzam valakinek?

Albert gazda 2007.09.17. 20:32:23

Szerintem semmiképp se ajándékozd el. Vagy legfeljebb akkor, ha az ajándékozott téged is megkínál belőle.
Ha lenne még egy palackom, most biztosan őrizgetném mondjuk egy évig.
Hiszen próbáltam is érzékeltetni sokszorosan, hogy egy nyolcpontos bor nem rossz bor. Nem kaphat minden 6 puttonyos tízest, ennyi.

Benikuty 2007.09.17. 20:38:50

Ekkerjoz,ha már elajándékozod,legalább ne tetézd azzal,hohy másnak adod,s nem nekem.
Albert,szívből gratulálok,hogy a huszadik egy ilyen bort érdemel Nektek.

MalbecNC 2007.09.18. 09:37:42

Gratulálok a 20. évfodulóhoz!

Egy ilyen kaliberű bort nyilván nemes alkalommal kell felbontani. De... áruld el hogy csiálod az elemzést, illetve a leírást!
Felbontod a bort, lemeózod és utána valamikor koccintotok, vagy fordítva?
Vagy esetleg a koccintás után együtt hozzátok meg a verdiktet?

Az otthoniak nálam nehezen viselik ha döntögetem és szagolgatom a bort ivás közben, diszkréten teszem mindig, mikor nem látják.

Az aszúkat is érdemes levegőztetni mint általában az idősebb borokat?

Defter 2007.09.18. 11:29:39

Malbec, szerintem ne diszkréten tedd, inkább mondd el nekik, miért is jó neked, ha döntögeted a poharat és szagolgatod a bort. Gondolom úgyis olyan bort kóstoltok, amit érdemes nézegetni és szagolgatni. Vezesd rá őket, hogy ez csak kiteljesíti az élményt. Szerintem egy tartalmas beszélgetés közben különösen jólesik elmélyülni a bor ilyetén élvezetében is. Valahogy más szintre kerül az ember ilyenkor. Amúgy ha nem akarod elemezgetni a bort kóstolás közben, akkor is megmaradnak az érzések, érzetek benned. Nem hiszem, hogy Albert ünneplés közben jegyzetelt, bár ki tudja :)

MalbecNC 2007.09.18. 12:33:23

Na ez az ami nem fog menni! :-(

Életempárja szerint egy hülye sznob vagyok, nincs különbség bor és bor között, maxi annyi, hogy az egyik jobb, mint a másik, ezért egy palack borért sem szabad kiadni többet, mint 5-600 Ft, de az is már túlzás.

Ezért vagyok/lennék kíváncsi, hogy az alkeszek családjában/kapcsolataiban ez hogy működik?

Albert gazda 2007.09.18. 13:27:52

Mindenkinek köszönöm a jókívánságokat.

Hát az úgy van, hogy előbb koccintunk, aztán szagolgatunk, kortyolgatunk, és esetleg suttyomban le is jegyzek ezt-azt.

Ha úgy lenne, ahogy nálad van, MalbecNC, azonnal beadnám a válópert. A sznobozás miatt különösen. Az értetlenséget meg tudom bocsátani, de az agresszív nagyokoskodást soha.

A feleségem sem nagy borbajnok, bár van érzéke hozzá, de abszolút toleráns. Így mindenki jól jár.

Ennyit az önéletrajzi elemekről.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2007.09.18. 21:30:43

Albert gazdának és párjának gartuláció :) Szép dolog az a húsz év!

MalbecNC,

Én minden bort amit borospohárból iszom döntögetek, pörgetek és szagolgatok... ahogy minden ételt amit ülve és asztalnál fogyasztok kostólgatom, ízlelem, nézegetem és a jóizlés keretein belül szagolgatom.
Ez szerintem csak annyi, hogy minden érzékszervemmel a lehető legtöbbet akarok fogni a borból.

Ha valaki ezt sznobságnak tartja, akkor az az ő baja :) Nekem jó így és ez fontosabb annél, hogy ki mit tart minek :)

MalbecNC 2007.09.20. 16:15:40

Ok, Albert gazda köszönöm az infót!

U,i,: Fontolgatom a válópert! :-)
süti beállítások módosítása