Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A tiszta tizenkilenc

Előelőkóstoló a Terroir Clubban

2006.11.20. 16:50 - Albert gazda

Örvendezhetnek a terroirbuzik és a dűlőfaggatók, a mozgékony Kató Andrásnak, akit például a Borbarátból és a Monarchiából ismerünk, és két darab Varga Sándornak – meg nem borból gyűjtött pénzüknek – köszönhetően pillanatokon belül nyitik a Terroir Club kereskedés. Ebben kizárólag olyan nedvekhez férhetni hozzá, amelyek természetes úton-módon, biologikusan, biodinamikusan vagy organikusan – und so weiter – készültek, nemhogy műanyagok, esetenként a kén mellőzésével is. Boltjuk a legkevésbé sem belvárosi, kint van Budapest III. kerületében, ám nem is az a cél, hogy a járókelők mintegy mellesleg beessenek a polcok közé, hanem az, hogy a céltudatosan természethű termékekre vágyó vásárlókat és gasztronomikusakat odaszoktassák.

Egyelőre tizennyolc borásztól, borászattól vannak tételeik, ebből tizenhárom külföldi, öt magyar, s a kör bővülni fog. Meg kell még említeni, hogy áraik korrektek, ami a határon túli tételek magyarországi forgalmazására nézvést sajnos a legkevésbé sem evidencia. Azt hiszem, rövid távon nemigen lesznek sikeresek, mindazonáltal ha van miből kitartaniuk, az idő nekik dolgozik. Hiszen egyre többen szeretik a nem különféle összetevőkből laboratóriumban konstruált, annál inkább a szőlőt, a talajt, a termőhelyet megéneklő borokat.

Na, ennyi hozsannázás elég lesz, a lényeg, hogy előelőkóstolójukon megízlelhettem néhányadmagammal tizenkilenc bort, egyet-egyet minden birtoktól, pontosabban a pfalzi Eymanntól kettőt, mert az ő mezítlábas rizlingjüket adták belövőnek. Annyira tetszett, hogy megírom azt is. Jó hosszú szöveg következik, viszont árakat is feltüntetek. A színekről nem értekezek sokat, mert annyira vak volt a kóstoló, hogy fekete poharakkal bohóckodtunk, ami külön érdekes, hogy miért, kiderül az is. Persze megnézhettük mindet normál edényben is.

Eymann Riesling Classic 2005, Pfalz

A Weingut Eymann családi pince Pfalzban, amely régió mostanában virgoncan jön felfelé. Bár az sem kizárt, hogy mindig fent volt, csak az én látóköröm volt szűk, és szélesülget. Eymannék alap rizlingjével lőttünk be tehát, és azt mondtam, ennél rosszabb kezdést sose is akarok többé. Minerális és gyümölcsös illat, jó test, harmonikus struktúra, zamatos, kellemes lecsengés. Remek. Füstös-földes is, és a végén árnyalatnyit savanykás, ami jól áll neki nagyon. 6 pont. 1800 Ft.

Eymann Riesling Spatlese Trocken 2005

Először valami érdekes, édeskés fülledtség, amilyet nem éreztem még. Nagyon furcsa. Ízei érdekesek, de elmattulnak valahogy, igaz, csupán ideiglenesen. Vége is levág. Hadd nyíljon, jegyeztem fel. Nyílt. A fülledtség múlt, fehérborsosság jött. Cukorral elkevert tojássárgája, szabadult el a fantáziám. Komoly matéria, de lehetne tisztább, egyenesebb. 5 pont. 3500 Ft.

Hollóvár Hárslevelű 2005, Somló

A Hollóvár Takács Lajos kispincészete a Somlón, az emberé, aki a 90-es években borkereskedett, majd kiábrándult belőle. Most inkább készít, és jól teszi. Illata friss, vastag és nagyon vonzó, rengeteg kifinomult mineralitással. Ízben is nagyon korrekt, zamatos, csipetnyi édességgel, pont annyival, amennyi jól áll neki, és jól is esik. Utólag kiderült, ez a csipetnyi 28 gramm per liter, ami az elegendő karakteres sav miatt sejlik kevesebbnek. Gyümölcsösen, szélesen hosszú, üde és lendületes. Annyira tetszik, hogy csak na. Az én világom. 8 pont. 4800 Ft.

Huet Vouvray Clos du Bourg Sec 2005

Klasszis birtok a Loire völgyében, Vouvray-ban, immár a királyudvaros Anthony Hwang érdekeltsége. Gyönyörű, rendezett, meleg karakterű illatvilág. Ifjú kora ellenére ízben is összeállt, finom, testes darab, frenetikusan gazdag lecsengéssel. Pár perc alatt is jön-megy, egy pillanatra nehézkesebb lesz, de rögvest visszatér bele az élet. Csodaszép. 8 pont. 4900 Ft.

Királyudvar Sec 2005, Tokaj

Ha már Hwang, legyen kövér. Ugyanolyan, csak még szebb, ez jegyzetem első mondata. Ahhoz képest, hogy a Királyudvar csak most kezdte, felteszem, loire-i hatásra, a secezést, startnak nem rossz. Amúgy furmint, 11-es maradékcukorral. Lehengerlő mineralitás, finom gyümölcsösség, telt, betölti a szájat, simogat, és olyan perfekt utóíze van, hogy falra kell mászni. Harmonikus, tökéletes darab. 8 pont. 4590 Ft.

Demeter Zoltán Veres Furmint 2005, Tokaj

Demeter Zoltánt dicsértem már, és most megint erre kényszerülök. Árnyalatnyi fülledtséggel kezd a bor, de nyílik egykettőre. Gyümölcs, dió, kő és kedvesség. Üdeség és erő ebben is van bőven. Arányos test, fantasztikus szerkezet, minerális lecsengés. Majd valami cukorkásság és erjedtség, egészen a háttérben és csak egy pillanatra, szerencsére. Már megint le a kalappal. 8 pont. 4990 Ft.

Joly Clos Coulée de Serrant 2004, Savennieres

Nicolas Joly a biodinamikusok főfilozófusa, prófétája, apostola, pápája. Rossz nyelvek szerint a szövege sokkal jobb, mint a bora. Sőt, egyesek azt mondják, saját dolgai őneki magának sem ízlenek. Nem csodálom. Likőrös, kellemetlen illat. Almapálinka, nem annyira szúrós szesszel, mint ha negyvenes lenne. Áporodott. Ízben ugyanez, azért elég sok alkohollal – 15,3-assal, mint megtudtuk –, és semmi olyasmivel, ami vonzóvá tenné. Csíp és karmol, balansz sehol. Jó órára a tartalék pohárban hagytam, hadd nyíljon. Nyílogatott, de nem eleget. 4 pont. 15 900 Ft.

Escaravailles Cote du Rhone Les Sablieres 2004

Ugortunk a Loire-tól a Rhone-ig. Megint egy szép tétel. Mély és kellemes, határozott tanninnal. Hosszú, cseres utóízzel. Hiszen ez vörös, állapítottam meg bölcsen. Füstös és földes, távol a gyümölcsöktől. Betonkádban erjedt és érett, nyolcvan százaléka grenache, húsz százaléka syrah. Mint egy közepesen jó kékfrankos. Ennyi pénzért rendben van. 5 pont. 1900 Ft.

Ráspi Kékfrankos 2004, Sopron

Az egyetlen magyar vörösboros pince a Terrorklub-szortimentben. Állatos és szép a bor, vannak benne gyümölcsök is, noha nem csapatostul illatoznak. Szájban élénk, jó szerkezetű, inkább magas, mint kövér, jó inni, finom a lecsengése. Nem széles, de hosszú, és igen-igen köves. Nagyon tetszik, írtam. Múltkor másnál, más kontextusban sokkal kevésbé volt meggyőző. 7 pont. 1900 Ft.

Urbajs Sivi Pinot 2001, Smarje-Virstajn, Szlovénia

A terroárklubosok imádják a szlovénokat, akkor is, ha Szlovéniában élnek, és akkor is, ha a határ túloldalán, Olaszországban, Collióban. Aci Urbajst is imádják. Minerális, animális, kevéssé gyümölcsös. Ízben édes – mivel ez egy késői fehér –, de messze nem annyira, mint a párja, amelynek leírása mindjárt következik. Érdekes, szokatlan, ismeretlen világ. Egyáltalán nem rossz, de valami harmónia kéne még. 6 pont. 5900 Ft.

Bott-Bodó Pince Bott-rytis 2005, Tokaj

Gyönyörű, mély, gyümölcsös, vaníliás. Késői szüretelésű rizling illata, írtam fel. Pedig nem az. Hanem a Bodó házaspár zsenge korú, több tokaji fajtás léthárvesztje. Sok cukor, jó test, finom bor. Nagyon édes, a másikhoz képest mindenképpen, talán valamivel több savval még jobban esne. Az üres pohár hozza igazán a mineráliákat. 7 pont. 3900 Ft.

Leon Barral Faugeres 2003, Languedoc

Szünet, pogácsázás és raktárnézegetés után vissza a veresekhez. A languedoci Domaine Leon Barral annyira természethű, hogy a lóekét is kipróbálta és alkalmazza. Köves, állatos illat, a háttérben gyümölcsökkel. Szokatlan, parfümös karakter. Ízben is furcsa kicsit, módfelett magas szerkezetű, erős savval. Ízei érdekesek, ásványosak és összességében kívánatosak. 7 pont. 3200 Ft.

Cascina Degli Ullivi Nibio Dolcetto 2004, Piemont

Egyszerre gyümölcsösebb és animálisabb is, halvány pöcével, amely szerencsére eltávoz. Szájban előbb szebbnek és harmonikusabbnak tűnik, mint fenti párja, közelebb a készhez, de később mégis mintha kevesebb lenne benne a tartalom. Magas és gyümölcsös, határozott tanninnal. Dolcetto, annak egy kevésbé ismert, tradicionális klónja, amelynek önálló neve is van, úgymint Nibio. 6 pont. 3300 Ft.

Pierre Frick Pinot Noir Strangerberg 2003, Alsace

Maradtunk az állatoknál. Nagyon is, más ebben nincs. Szájban pezseg – ez később elmúlik –, és elképesztőek a cserei. Minden idők legkeményebb tanninja. Már-már élvezhetetlen. Kemény és keserű. Elzászhoz illőn természetesen fehérekben is nyomul Frick, de most ez a pinot került az asztalra, érdekességként. Érdekességnek jó, bornak aligha. Koronazáras. 4 pont. 5200 Ft.

Comte Armand Pommard Clos Epeneaux 2004

Jó nevű pincészet Burgundiában, Domaine des Epeneaux néven is fut, minthogy a nevezett Premier Cru dűlő monopolilag az övék. Hét hektár. Sűrű és gazdag, a gyümölcs, a kő és az állat tökéletes harmóniája. Lenyűgöző. Íze dettó. Közepesnél nagyobb test, rengeteg elegancia és dinamizmus, gyümölcsösen és animálisan hosszú. Ezzel aztán érdemes lenne hosszasan barátkozni. Majdnem 9, de mégis inkább 8 pont. 16 900 Ft.

Dario Princic Bianco Trebez 2002, Collio

Na, ennél és a következőnél gondoltam azt, hogy nem fehér-, hanem vörösborok forognak az átlátszatlan poharakban. Szép, mint az iménti, kő-állat-gyümölcs. Előbb a gyümölcs felé billen, utóbb a mineralitás kerekedik felül. Édes és tartalmas. Földes és avaros. Ízben végül túl lágynak mutatkozik. Több savval különb lenne, de a chardonnay, pinot gris, sauvignon blanc trió ennyit tud. Hogy mitől a cseresség? Húsz-harminc napos héjon áztatással és két, két és fél éves hordós érleléssel készült. Abszolút kén nélkül, mellesleg. 7 pont. 6900 Ft.

Radikon Ribolla Gialla 2001, Collio

Az egyik után a másik szlovén nevű sztár a szlovén–olasz határ olasz oldaláról. Mély és kicsit vaníliás bor. Ebben is van köves élénkség bőséggel. Ízben szép. Tiszta, dinamikus és hosszú, kívánatos savanykássággal. Hosszú héjon erjesztéssel és kén nélkül csinálták szintén. Az előbbi súlyosabb, ebben meg a lendület több. Mindkettő abszolút egyedi, én még hasonlókkal sem randevúztam eddig. 7 pont. 9900 Ft.

Villeneuve Chateauneuf du Pape 2004

Jó kis pince egyik kedvenc borvidékemről.  Első illata kicsit zárt, sok szesszel, édes beütéssel, likőrösséggel. Aztán megláttam a színét, és elindult felfelé. Jólesik a korty, nagyon finom, bár egy ideig még csípked valamelyest. Később már nem teszi. Gyümölcsös és érett karakterű. Gyógynövényes. Ízben nagyon jó. Betonkádas ez is, és túlsúlyban van benne a grenache. 7 pont. 7900 Ft.

Cotar Terra Rossa 2000, Kras, Szlovénia

Még egy szlovén a végére. Szép és tiszta. Gyümölcscentrikus. Fanyar, vaníliás, rengeteg savval.  Egyszerre kemény és édeskés. Nem az első furcsa bor ebben a sorban. A vége savanykás és kemény. Ennek is. Merlot-ból, cabernet sauvignonból és teranból rakták össze. Kőkemény savait utóbbi visszakézből megmagyarázza. Állítólag az a teran, amelynek 7 egység alatt vannak az acidjai, nem is teran. 6 pont. 6900 Ft.

Címkék: 2005 2003 négypontos hatpontos 2002 2004 ötpontos tokaj 2000 joly hétpontos nyolcpontos szlovénia ráspi sopron királyudvar 2001 piemont terroir kóstoló eymann hollóvár huet demeter escaravailles urbajs bott-bodó leon barral cascina degli ulivi frick comte armand princic radikon villeneuve cotar pfalz vouvray savennieres rhone languedoc elzász pommard collio chateauneuf du pape

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr4818078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kifli 2006.11.20. 20:33:05

ehhez még sokat kell fejlődnünk. De mitől mozgékony Kató András?:)

Palack · http://palack.blog.hu/ 2006.11.20. 22:21:10

Bár ez nem a reklám helye, de nyugodtan le lehet írni, hogy hol van pontosan a bolt. Érdekelne. Én google-on nem találom, gondolom, még túl friss.

Kusuma 2006.11.21. 08:36:34

A helyszín: Terroir Club, 1037 Budapest, Csillaghegyi út 13. (a Varpex Logisztikai Központ területén, E Kelet)

shiraz 2006.11.21. 10:47:15

helyszín igaz, de csak holnaptól nyitva, akkor lesz fenn a honlap is élesben www.terroirclub.hu
utána a google is megtalálja :)

HPali 2006.11.21. 17:04:48

Nincs kapacitásom a világ összes terroirjának megismerésére és feldolgozására, így remélem, magyarokból is bővül majd a kínálat - azokkal tudok mit kezdeni.

kifli 2006.11.21. 23:37:10

jó lenne, ha magyarból is lenne több, vagy egyáltalán valódi terroárbor...

jó volt ma a kóstoló

bandika 2006.11.22. 09:20:05

Ez elég komoly, 4 pontos borok ötezer meg tizenhatezer magasságában...Jolynak tényleg jó lehet a szövege, ha az alapján bevállalják az ihatatlan borait. (A leírás alapján amúgy az még csak nem is négy pont...)

A helynek meg drukkolok.

bandika 2006.11.22. 09:23:49

Ja, ugyanakkor szimpatikusak a hat-hét pont körüli tételek kétezer alatt.

XXXL 2006.11.22. 10:26:54

Ráspi 1.900,- Ft-ért?

KI 2006.11.22. 14:49:20

Az Ízlelőben is kb. ennyi a Ráspi (2200), a selection 3500 körül van. Én AM véleményét osztom mindkét borról.

Ambulance 2006.11.23. 08:17:58

Kedves Borisszák!

Véleményeket olvasok, de nem tudom, hogy kié az a vélemény.Én egy budapesti vállalkozó vagyok, aki régebben 6 évig volt mentős, innen a nickname.Én megismerkedtem Ráspival 10 éve.Akkor még csak ételeket készített.Négy éve elkezdett saját bort készíteni.A véleményem a borokról- általában- azért változott meg, mert Ráspi boraiban nem éreztem egy bizonyos szagot.Ez a szag - még egyszer kihangsúlyozom: nem vagyok szakértő! - engem a gyurmára, vagy a gittre emlékeztet.Mára már félek ettől a szagtól, és nem merek belekóstolni sem az olyan borokba, amik nem tisztán a szőlőre, a hordóra emlékeztetnek.Régebben már nyilatkoztam Ráspi borairól.Ha ezzel bárkit megsértettem volna, ezúton kérek elnézést!Csak a saját véleményemet hangoztatom, csak annyit mondok, hogy én Ráspi borait tartom a világ legtisztább, legőszintébb borainak.Mivel őszinte, ezért én is őszinte vagyok, például a tavalyi roséval nem tudok igazán mit kezdeni.Jó bor, de az idei!Hát, barátaim, olyat én még nem tapasztaltam!Aztán a fehér zweigelt.Ahogy a bemutatón Ráspi is mondta, még kissé zárkózott, de gyönyörű lesz!Kéz a kézben az irsai olivérral!De nem erről akartam írni.Kérlek benneteket, ne határozzátok meg a bor árát.Az a borász feladata.Ő ennyire tartja.Én meg azt mondom nektek, hogy még a duplájánál is jobban becsüli azt, amit a természet neki adott szőlő formájában.Tartsuk Őt tiszteletben, akkor Ő is tisztelni fog minket!Egészségetekre!

Szegediszomelijé 2006.11.23. 21:37:21

Biztos, hogy nincs Magyarországon elég bor ebben a kategóriában, hogy 13 -5 -re visz az Ausland? Szégyenlem magam, a tulajok helyett. Ha majd egészségesebb vélasztékot produkálnak, talán éltetem a vállalkozásukat, addig inkább megyek máshova:-(((

Bor Béla 2006.11.25. 09:10:40

Gratulálok ironman ! Kibuggyant belőled az igazi balkáni provincializmus.

Szegediszomelijé 2006.11.25. 16:03:52

Lehet, Bor Béla, de vállalom :-)

kifli 2006.11.26. 02:57:35

mit vállalsz iman?

CSR bloggerina · http://csr-ff.blog.hu/ 2006.11.26. 14:58:38

hú, shiraz, ez nagyon izgin hangzik. lesznek hasonló kóstolók a pórnépnek is?

shiraz 2006.11.26. 21:46:56

igen, de decemberben már nem rabolnám senki idejét, ilyenkor úgyis kevés van... :) de januártól. így tisztázható sok félreértés pl amit vasember megfogalmazott. persze érthető, hisz konvencinális borboltokhoz szoktak sokan, ahol mindenfajta bort meg lehet kapni. mi inkább afféle producer iroda vagyunk (hű ez is félreérthető:) ), aki nem akar senki kialakult ker-i rendszerébe belelépni, inkább új vagy félrekezelt birtokokkal foglalkozik Mo-ról. lesz még magyar borbővítés a közeljövőben (aki ismer az tudja ez a célom) de nem akarom lelőni a poénokat előre.

Palack · http://palack.blog.hu/ 2006.12.02. 21:50:15

Ma meglátogattam a helyet, gondoltam, beugrok tíz percre. Aztán úgy elrepült az idő: több, mint egy órát töltöttem ott. Számomra mindig nagy élmény olyan ember társaságában kóstolni, aki szereti és érti a bort. Csak így tovább, Terroir Club!

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2007.05.13. 14:19:49

Az utolsó kóstolt borhoz: a teran valóban savgazdag, a Cotar-féle cuvée-ben azonban pont ez az a plusz különlegesség, ahogy mégiscsak hozzásimul a merlot-hoz és a tanninokat meg a CS hozza a trióba... Egy izgalmas isztriai teran-tesztje: www.adrianet.hu

smici74 2007.06.24. 15:31:31

A Hollóvár Hárslevelű tényleg kivételes - jó lenne több hasonló magyart is látni a kinálatban.
süti beállítások módosítása