Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bock to 1991

Tizenöt éves időutazás Bock Cuvée-kkel

2007.05.27. 18:15 - csite

Megint egy tizenötös számmal kapcsolatos rendezvény, de most villányi vonalon. Volt egy kóstoló, amelyen a Bock-pince mutatta be 1991-2006 közötti készült zászlóshajóit, a Bock Cuvée-ket. Tavaly már megkóstoltam néhányat közülük, de most teljes volt a sor.

Becsekkoláskor a bisztróban chardonnay frizzantéval fogadtak. Nekem kicsit punnyadtnak, savszegénynek tűnt, a buborékok ellenére. Az aktuális rozé sem veri ki a biztosítékot, standard technojátékos, a legkisebb érzelem nélkül. A kóstoló egy hátrébb található étteremben zajlott, impozáns körítéssel. A nagyágyúk előtt kis ágyazás történt, a kétfogásos menüvel. Ekkor olaszrizlinget töltögettek meg Bisztró Cuvée-t. A fehérből nem ittam, de a vörösből kétkóstolásnyit is, annyira tetszett.

Az egyik töltögető elmondása szerint csak itt kapható, összetétele syrah, cabernet franc és sauvignon, merlot. Fineszes, fűszeres, szép gyümölcsösséggel megáldott bor. Ízében virgonc, visszafogott fa, sok meggy, cseresznye, bujaság. Hosszú lecsengés. Ellettem volna vele egész este. Nem lehetett. Minden borospoharat elkoboztak és újraterítettek. Kapott mindenki öt poharat, hogy háromfelé bontva vizslathassuk a sort. Jöttek is.

Amikor 70% cabernet sauvignonból és 30% cabernet franc-ból állt a cuvée:

1991: Csipkebogyós, lekváros illat, pici almássággal, melegséggel. Ízben szép sav, szárító tannin, édes-lekváros érzet, meglepő vitalitás. Almasav? 5 pont
1992: Menta, virágosság, propoliszra hajazó illat. Ízben kakaós, kávés világú, sok édes tanninnal, kerek. 6 pont
1993: Hűvös, marcipános illat, túlérett meggy. Sima, de sok tannin, zárt íz, kevés cseresznye kandikál ki. Rusztikus vonal. 6 pont
1994: Mentás, aszalt szilvás illat. Gyógyszeres, dohányos hangulat, élénk savval. Könnyedebb bor. 5 pont

Amikor 65% cabernet sauvignonból, 30% cabernet franc-ból és 5% merlot-ból állt a cuvée:

1995: Füge, aszalt szilva illatban, leheletnyi zöldességgel. Fűszeres, édes, faérzetű bor, teafüves világ színezi, tanninja sima. 6 pont
1996: Csipkebogyólekvár, alkoholos édesség, pici káposztásság az illatban. Jó savú, de szikár bor, díszek nélkül. 4 pont
1997: Fűszerpaprikás, ázott illat, likőrösség. Ízben zöldes reflexek, húzós cseresség, egyszerű vágatú bor. 4 pont
1998: Bőrös, istállótrágyás (animális) illat, vanília, egzotikus fűszer. Sima, negédes világú, jó szerkezetű, gazdag bor, szép lecsengéssel. 7 pont
1999: Áfonyás, szilvás illat, élettel teli. Zamatos, jó savgerincű bor, jó egyensúlyú tannin, meggy- és cseresznyevonallal, étcsokival fűszerezve. Fél éve temettem, most éltetem. 7-8 pont
2000: Meleg, édes illat, konyakos világgal. Széles, gazdag bor, kakaós, szedres jegyekkel, de agyonnyom kóstoláskor. 6-7 pont
2001: Cseresznyés, fás illat. Dohányos, csokis íz, befőttesség. Mérsékelt tannin, de nem áll össze a bor nekem. 5 pont
2002: Kedves, behízelgő, medvecukros illat, picinyke ribizlivel. Ízében is dús érzetű, jó arányokkal, szép, kerek tanninnal, leheletnyi lustasággal. 7 pont
2003: Pörkölt aromák, kakaó, meglepően sok gyümölcs. Ízében negédes, nehézsúlyúkaliforniai borokra emlékeztet, de azoknál lendületesebb, jó savú, szép. 7 pont 
2004: Dohányos, avaros illat, gyümölcs alig. Szájban már élénkebb, cseresznyés, tanninja még érdes. Lecsengését a hordóból származó jegyek vezetik. Kialakulatlan bor. 5 pont
2005: Zárt illat, picit felsejlő teafüvességgel. Ízben még vadóc, sok kakaóval, extrakt- és tanninédességgel, jó szerkezettel. Szép lehet. 6 pont

Tartottam attól, hogy ha megkérdezi Bock József, milyenek a borok, kellemetlenül érzem magam, mert szépítek a dolgokon, hogy ne rontsam a kedvét azon az estén. Aztán búcsúzáskor őszintén megbeszéltük a dolgokat, és gratuláltam a szép sorhoz. Ahhoz, amelyben izgalmasan nyomon követhető volt a szőlő, a borász, a technológia fejlődése.

Meglátásom szerint 97-ig tartott a tanuló fázis, a stílus keresgélése, a szüreti időpont megválasztása, a terhelés kialakítása, és a borász nagyobb mérvű tapasztalása. Az ezt követő pár évben a szőlőben már nagyon tudatosan érett a gyümölcs, a pincetechnológia fejlődése következtében jól sikerült feldolgozni, de a divat hullámai megérintették a borokat. Szerencsére szerkezetileg jól elbírták ezt.

Az ezredforduló után még tovább kerekedett a cuvée stílusa, fineszesebb és strukturáltabb lett, köszönhetően a borász fejlődésének. Összességében nagyon kellemesen csalódtam a korosabb borokban, azt hittem, már mind térdre rogyott. Az újakban megvan a tökéletesre törekvés, de kicsit töményekre sikerülnek, a kezdeti virgoncságot kéne ötvözni a mával, az lehetne nagy előrelépés a Bock Cuvée történetében.

Címkék: 2005 1991 kóstolás 1992 1993 2003 négypontos hatpontos 2002 2004 ötpontos 2000 villány hétpontos nyolcpontos 2001 1999 bock 1994 bock cuvée 1995 1996 1998 1997

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr186617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megjegyzés 2007.05.27. 22:13:01

oszt' már miért kérdezte volna meg Bock József Csite pajtást, hogyan tetszettek a borok ? tán nagy vevő ( sok pénzt költ úgy általában Bock borokra ) ? netán nagyformátumú véleményformáló ? ismert éceszgéber ? szerintem itt az aránytévesztés esete forog fenn... Bock József biztosan nyugodtabban alszik most, hogy a cikkíró gratulált a szép sorhoz. ha rosszat hallott volna Csite pajtástól, biztosan felhagy a borászkodással...

Műtannin · http://amuva.hu 2007.05.28. 02:53:51

Hát énszerintem azé' kérdezte meg Csite pajtást Bock úr (nem csak kérdezte vóna, meg is kérdezte, mint a befejezésbő' kitűnik), mer' azé' hítta őt oda. Meg a többieket is. És Bock úr (meg sok más borász hasonlóképpen) szívesen beszélget el a borairól fogyasztókkal vagy a fogyasztók mindenféle reprezentánsaival. És erre még eseményeket is szervez(nek). Hogy jól vagy rosszul alszik-e, ha kritikát kap, nem tudom, de azt igen, hogy Csite itt nem tévesztett semmilyen arányt vagy szerepet, nem mester-tanítvány vagy mittudomén, isten-hívő viszony ez, hanem termelő-fogyasztó. Nem kell formálni (nagy avagy kis formátumban) a véleményt, gébenni az écát, anélkül is nyugodtan lehet gratulálni.

teroldego 2007.05.28. 09:23:06

Én a 2003-as évjárattól látok jelentős változást a borok stílusában - nem csak a Bock Cuvée-kében,hanem a fajtaboraiban is -,ettől kezdődően érzem újvilágiasabb stílusúnak azokat.Hamarabb fogyaszthatóak a csúcsborai,a gyümölcsök mellett nálam is a kakaós jegyek rögzültek legjobban.A váltás okát nem tudom,esetleg más hordókat is használhat,mint korábban,de sejtésem szerint borász segítség is lehet a dologban,Boxi egyébként is le van terhelve reprezentációval,stb.

zoli 2007.05.28. 10:56:39

Ha megengedtetik, azért én fenntartásokkal kezelem ezt a "csak egyszerű fogyasztók vagyunk, akik leírják a véleményüket" típusú rigmust...és itt nem megvesztegethetőségre gondolok, hanem a szerepkörre.

megjegyzés 2007.05.28. 11:20:57

kedves Műtannin, ez a nagy baj a partvonal mellőli beszólásokkal. ugyanis a cikkből egyáltalán nem tűnik az ki, hogy Csite pajtást megkérdezték volna. ez a szövegösszefüggés kapcsán kialakított vélelmezés. esetleg hallomáson alapuló információ. tehát pontatlan.
ha már a borász-fogyasztó viszonyról beszélgetünk, kicsikét elgondolkodám arról az értelmetlenségről is, hogyazongya " de a divat hullámai megérintették a borokat. Szerencsére szerkezetileg jól elbírták ezt ". ugyanis ha a borásznak ( lett légyen az Bock József ) fontos a fogyasztó véleménye, akkor igyekszik azt kiszolgálni. ugyanis a divat a vevőközönség igénye. ha nem lenne az, akkor nem divatnak neveznék. szóval a borász beszél a fogyasztóval, ( feltehetőleg )alakít kicsikét ( Csite pajtás értékelésében nem átűtő sikerű addigi ) stílusán, jobb borokat készít, erre meg is kapja a magáét. de semmi vész, a borok ezt " szerkezetileg elbírták ". hmm...
már csak az a kérdés, hogy kedves Műtannin miért érzi azt, hogy fogadatlanként védőpajzsa mögé kell tuszkolnia Csitét, vagy itt a három-négy muskétás borbarát véd-és dacszövetsége működik ?
félretéve a személyeskedést, korrektebbnek tartanám, ha bárki( ez esetben Csite ), aki a borbarát nyilvánosság elé lép kóstolási véleményével, először tisztázná irányultságát. azt, hogy milyen stílusú bort preferál, milyet nem, és ehhez képest lehet értékelni kóstolási véleményét ( most ugyanis nyilván egyéni ízlésről beszélünk ).
nagy ugyanis az írástudók felelőssége...

ultimusz 2007.05.28. 12:30:35

Nekem is volt már alkalmam egyszer vertikálisan belekóstolni a Bock Cuveébe, igaz csak 1994-ig visszafele.
Nálam az 1994-1998 közötti borok már korukhoz képest kissé fáradtak voltak (összehasonlítva más, hasonlókorú és színvonalú bordeaux-i középborokkal). A legjobb Bock Cuveék a 1999 és 2000 évjáratok voltak. Aztán 2002-től sajnos Bock elment a piac által preferált tömör, erősen hozamkorlátozott, néha szinte csokoládés-kávévá barikkolt konyakos irányba. Ez nem az én világom. Pláne nem ezért az árért.

csite 2007.05.28. 15:24:49

megjegyzés
"milyen stílusú bort preferál, milyet nem" Nem igazán értem a kérdésed, de talán megfelelő válasz számodra:
A jó bort szeretem, a rosszat meg nem.

KingPin 2007.05.28. 16:38:47

sajnos a Bock és Gere borok tényleg olyan sűrűvé/konyakosság váltak az évek során, hogy bórkostolásra kiválóak (max. 2-3 cl, köpet), de 1-2 pohárral már nem érdemes fogyasztani ezekből. nem a chilei, kaliforniai borokkal kellene versenyezniük. uff, M

megjegyzés 2007.05.28. 20:24:03

van, aki preferálja a száraz bort, van, aki nem. ugyanez a helyzet a barrique hordókban érlelt borocskákkal ( 7 hónap ? 15 hónap ? 25 hónap 30 hónap ; amerikai, francia vagy magyar tölgy ? [ már magukban ezek is stílusmeghatározóak ]), de van aki egyáltalán nem kedveli őket. magasabb alkohol ? erőteljesebb gyümölcs ? a " töményre " sikeredett borokat biztosan nem preferálod, mert nem utaltál volna rá befejező mondatodban. másnak lehet, a töménység elengedhetetlen alapfeltétele annak, hogy magasra értékeljen egy tételt.
mindenesetre referanciapont nélkül ( ami fix ), nem fogod a világot kiforgatnia sarkaiból. valakitől pedig, aki veszi magának a bátorságot, és nyilvános fórumon bort kritizál, elég gyenge válasz : " A jó bort szeretem, a rosszat meg nem."
meggyőzőbb lenne, ha azzal kezdenéd : ez a bor p. a 2003-as Graud Larose-hoz képest ennnyi meg ennyi. esetleg az 1996-hoz képest. vagy egy 2001-es Cheval Blanc az összehasonlítási alapod. de lehet ez egy Gróf Buttler is, mondjuk 2004-es "B" Cuvée. felőlem megjelölhetsz még egy konkrét horvát Dingac-ot is, legalább ismerjük a kiindulási pontodat. ami nem szerencsés, a levegőbe puffogtatott pontok, mert amennyire a Te véleményed kifejezésére alkalmas az internet, úgy annak gyenge pontjaira is hamar rámutat(hat).

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2007.05.28. 21:03:13

Szerintem amit írsz az marhaság. Már bocs. Mindamellett, hogy nem mindenben értek egyet a korábbi hozzászólókkal sem, de mi a fenéért kellene valakinek kiindulást megjelölnie egy borkóstolón? Szerintem éppen ez lenne a hiba. Egy Bock sor álljon már meg magában, illetve illessze maga Herr Bock oda, ahova szánja.

tollas 2007.05.28. 22:39:55

Nem vagyok egy nagy borszakértő, de teljesen egyetértek megjegyzés kolléga megjegyzéseivel.
Igenis számít az izlés. Olyan nincs, hogy jó bor vagy rossz bor, illetve természetesen van, de például az én Kacsa nevű alkoholista ismerősöm a sarki közértben kapható kannás bort többre becsüli a legkifinomultabb izléssel összeállított covéetől.

Az unokatestvérem az általam nagy reményekkel beharangozott Gere féle Kopár borra azt mondta, hogy semmivel sem jobb, mint az előtte fél órával kóstolt 1200 forintos bordói a Corából.

Tehát valóban nagy az írástudók felelőssége, kijelenteni valamiről jó vagy nem, amikor az etalon az értékelésnél pusztán az, hogy jó vagy nem, mindenféle objektívnak tűnő mérce nélkül.... hát kissé aggályos álláspont, de feltétlenül vitatható.

Tényleg jó lenne tudni, milyen borokat szeret az illető (csite), mert így az értékelése egy pillepalacknyi almabort sem ér.
(bár Kacsa úr azt is kedveli)

Fekete Leányka 2007.05.28. 23:05:16

A stílus maga az ember. Rusztikus ember, rusztikus borok. Bizonyítási kényszerrel vegyítve hanyatt döntenek. Szilikon mellek, Magnifico. A szofisztikált eleganciát ne ebben a pincében keressétek. Az amit saját stílusának kedvekőinek nyújt az adott esetben lehengerlő is lehet. De nem ez az igazi kérdés, hanem az, hogy milyenek a forgalmi tételek. Ajánlanék egy Bock kékfrankos vertikálist. No ott aztán kiderülne, hogy mi készített és mi csinált.

zoli 2007.05.29. 05:22:37

Sztem ha vki régebb óta olvassa ezt az oldalt, nagyjából tisztában lehet vele, melyik szerzőnek milyen az ízlésvilága, az aktuális írás szerzője pedig végképp nem rejtette véka alá a világképét, ami számomra túlontúl fekete-fehér, ezért ez a Bock küvé-kóstoló inkább csak árnyal a képen.

Bockról meg annyit, hogy sztem egyikünknek se volt lehetősége egyszerre végigkóstolni a csúcsküvéi összesét, az mindenképp hízelgő rá nézve, hogy - a fentiek alapján - túlélték a borai a hosszú éveket, akár szépek is maradtak, de ez a bor mindig is egy széles talapzatú piramis keskenyebb csúcsát jelentette. A plebsznek szánt borok milyenségét vizslatva megkopik a dicsőség, bár vannak(inkább voltak) ellenpéldák is, régebben egész szép tudott lenne pl. egy-egy kékfrankosa.
Igazából nekem az a problémám(ez a többi villányi "nagyra" is vonatkozik), hogy előbb azt akarták elhitetni, hogy ez itt Bordeaux(vagy még annál is jobb), ma meg toszkán vagy éppen kaliforniai típusú borokat készítenek elmondásuk szerint, egyedül csak a villányi típusút nem akartak még készíteni... A hasonlítgatásnak így tényleg alapot adhatnak, pedig sztem felesleges és jó irányba nem vezet.

ultimusz 2007.05.29. 06:59:49

Az ízlés persze relatív és elfogadja az ember, hogy Villányban sok "nagy" régóta nem csinál(tat) egyéni és magyaros borokat (korábban Bordeaux-t próbálták utánozni, most meg az újvilági sűrű konyakos-lekvárosság a trendi). A gond inkább az, hogy ezeket a borokat a valós piaci értékükhöz képest dupla vagy inkább háromszoros áron adják (vö. Bock Cuveé ára és pl. az itthon 2000 HUF-ért osztogatott ausztrál Rosemount Cabernet Sauvignon sűrítmény). A toszkán borokat én nem venném ezekkel a villányiakkal egy lapra, azok igaz szintén rusztikusak, de van bennük egyéniség, elegancia. Ha pusztán beleszagolsz egy pohár szép Chianti Classicoba vagy egy szupertoszkánba rögtön megmondod, hogy az honnan való, mert egyéni. A villányi "csúcsborok" pár ezer palackos kis tételkéi irreális áron pusztán a termelő itthon ismert neve miatt úgyis elfogynak: olyan irreális áron, ahogy csak a termelő diktálja. Remélem mihamarabb kinyílik az emberek szeme és ár-érték arány terén helyre kerülnek ezek a villányiak borok. Tisztelet a kivételnek. Mert azért ilyenek is vannak szerencsére Villányban. Még valami: a szomorú az, hogy mostanában egyes szekszárdi nagyok is kezdenek elmenni ebbe az egyénietlen tömegirányba (Takler, Vesztergombi F.). Szerencsére ott van nekünk a legnagyobb vörösboros vidékünk, a tényleg világszínvonalú Eger, ahol egyre többen és egyre jobb borokat alkotnak.

csite 2007.05.29. 08:19:32

Vannak az ember életében olyan borok, amelyekhez próbál viszonyítani, de ezek mindig átértékelődnek. Ha nem, akkor az azt jelenti nem fejlődik az ember.
Ami biztos, számomra a hordó aromái legtöbbször zavaróak, túl nagy szerephez jutnak, elfednek dolgokat, ezért kevésbé preferálom. Ugyan így vagyok a magas tanninal is, ugyanis hiába ad gazdagságot, sok hibát is elfed. Egy vörös bor "soha" (most így látom) nem lesz olyan tökéletesen tiszta, nyílt lelkű számomra, mint egy fehér.
Utoljára, palackos borként a Hollóvár Hárslevelűje volt az, ami mérföldkő volt kóstolásaimban. Ebből tanulva raktam helyre magamban az eddigi somlói borokat.
Azért, ha kell egy jó referencia "tanninos" vörös, akkor az Ornellaia Le Serre Nouve-t jelölném.

Sárfehér 2007.05.29. 09:04:11

Ultimusz: Mindenkinek megvan a valamilyen szempontból kedvenc borvidéke, ami iránt elfogult (vörösbor szempontjából az enyém Szekszárd), de nagy hiba ilyen élesen szembeállítani, hogy azt ne mondjam, összeveszíteni őket. Nekem is vannak negatív előítéleteim, de nem borvidékekkel, hanem egyes borászatokkal szemben.
Más: ha eredeti stílusú (úgy értem, egyéni) villányi bort kerestek, meg kell kóstolni Günzer Tamás borait. A BM féle VF-ből kiderült, hogy minden vörös bora lesárazásssal készül. Én a 2004-es Stílus küvéjét kóstoltam. Nem lecsiszolt, nem sima, nem kerek, de úgy éreztem, hogy valami zabolátlan őserő tör ki belőle. Nem a legjobb évjárat, ugye, és talán még érhetett volna a palackban, de engem nagyon megfogott.

Művelődő 2007.05.29. 09:42:16

Egy ideje látogatom ezt az oldalt és nekem tetszenek az ilyen "partszélről" hozzászólások és a szerző megjegyzései.Ez legalább nem engedi ellanygyosodni,kihűlni a blogot.

csite
Nem Bockról szól,de baromirab kíváncsivá tett a következő:az a Hollóvár Hárselevelű pozitív,vagy negativ élményként rendezte át a terepet,és hogyan is?Köszi!

csite 2007.05.29. 09:50:23

Az a Hárs olyan forradalmi Somlón, mint az Úrágya 2000 Tokajban. Azt gondoltam eddig, hogy Györgykovács, Fekete Béla megmutatja nekünk a hegyet igazi szépségében, de ezen bor (vagy bármi amit kóstoltam nála nemrég, és még egy másik pincében) után azt kell mondjam (akármilyen fájó is), hogy mostantól, tőlük kóstolva lehet beszélni igazi somlai borról. Teljesen érett gyümölcs, eszméletlen mineralitás, koncentráltság, harmónia. Sehol marcona sav, zöldesség, fanyarság. Erősen ajánlom a bort.

Művelődő 2007.05.29. 09:52:51

csite
Évjárathoz köthető?

csite 2007.05.29. 09:58:22

a Hárs? az 2005-ös
a 2006-osak is szenzációsak, és inkább elvégzett munkával arányos a minőség mindkét esetben, annak ellenére, hogy a juhfark kimagasló érettséget ért el

shiraz 2007.05.29. 12:31:21

"a divat hullámai megérintették a borokat" ezen lehet gondolkozni. Vannak a trendkövető és a trendformáló borok. Két más versenyszám.
PS már a biodinamika is kezd divat lenni. Kérdés: ha vki x évtől kezdve biodinamikus szemlélettel kezeli szőlejét, akkor az x évvel korábbi borai is biodinamikusak-e? Válaszokat kérem a szerkesztőségbe Huxley jeligére.

csite 2007.05.29. 13:06:39

jó a felvetés, talán mindkettő igaz lehet rá, de ha választani kell, akkor inkább utóbbira tippelek

"Huxley"
az x évvel ezelőtti borai akkor biodinamikusak, ha tegyük fel biodinamikus szőlőt vásárolt fel és abból szűrte le :)

Angmar-i 2007.05.29. 14:16:29

Hajrá Somló!Ideje lenne megkóstolni azt a bizonyos Fekete Béla '05-ös juhfarkot is, már kapható...:-)

nemjo 2007.05.29. 20:46:40

Ennyi sületlenséget ....

Ultimusz ! Áruld már el mit értesz a "tényleg világszínvonalú Eger" alatt (ami szerencsére ott van neked)?
Mennyivel olcsóbb pl. Egy Nimród II (ami szerencsére ott van) mondjuk egy valós piaci értékénél háromszorosába kerülő Kopár 2003-nál ?
Esetleg a Demeter-féle XY 2003 ? (ami szerencdére szintén ott van neked?)
Sárfehér , Günzer Tamással Kapcsolatban vastagon egyetértünk , a pasas zseni , kár hogy a 2003-as CF-ját már nem kóstolhatod meg , nálam a tél slágere volt amíg lehetett kapni ...

megjegyzés 2007.05.31. 16:59:58

vissza a tényszerűség mezejére. beszereztem egy Ornellaia " Le Serre Nouve " opuszt a 2004-es évjáratból. a közismert, sógorok fővárosában található boltban 5% rabattal Eur 33,15-ért lehetett hozzájutni, ez manapság 8280Ft, ( eredeti ár Eur 34,90 ). negyedmagammal kóstoltuk meg kettő palack 2004-es és egy palack 2003-as évjáratú magyar borral, melyek ára az tesztbor 55-70%-a volt itthoni kiskereskedelemben ( egyebekben pedig ez nem a reklám helye ). mind a 4 bort azonos szobahőmérsékleten tartotottuk 3 óráig dekantálás előtt, majd 1 órát hagytuk őket dekanterben.
szín : gyönyörű mélyvörös
illat : elsőre dőlt belőle az alkohol ( a bor cimkéjén 14,5 % alkoholtartalmat olvastunk ), alkoholos szúrósságot véltünk felfedezni benne, aztán később kiderült, ez a szúrós illat az egészen penetráns zöld illatjegyek állandó résztvevője lett. először zöld dió, majd később zöldbors áradt belőle, némi bórókás aláfestéssel. a végén egészen jó gyógynövényillattá kerekedett az egész.
íz : az alkohol elsőre kilógott belőle, ezen nem segített az sem, hogy a kemény szájpadlásunkat valami zöld át akarta szúrni. tannin, az volt benne, az ajkam és a lágyszájpadom nyálkahártyája kissé érzéketlenné vált viszonylag hosszú időre. a tolakodó faízt már fel sem vettük, egyöntetűen az volt a kialakult véleményünk, hogy ezt elsődleges a zöld tannin elfedésére szánták, csak a kísérlet nem sikerült. pozitívum volt ( nyilván a barrique érlelés következményeként ) a szép csokoládés ízhatás. az íz kissé kesernyés lecsengése már nem volt zavaró ( tényleg ). sajnos, azonban minél tovább állott a pohárban, annál zöldebb ízhatások domináltak benne. gyümölcsízt eléégé keresgélve, odafigyelve találgattunk.
no oszt' most kezdehetünk el beszélni a túlárazott talján borokról. esetleg a toszkánai zsákutcáról. vagy bármiről, ami itt a délvidéki magyar borokkal kapcsoltban általában felmerül.

csite 2007.06.01. 08:19:33

Megpróbálom én is megkóstolni a 2004-est. Kicsit megdöbbentő a sok zöldesség, a neten fellelhető kóstolójegyek másként írják le a bort. Habár említik, hogy korai még kóstolni, és hogy most a cab. franc csokissága dominál, karakteres a fa, és a gyümölcsössége visszafogott, sok levegőre válik intenzívvé.

megjegyzés 2007.06.01. 09:39:28

a puding próbája az evés. ez az a bor, amin az idő sem segít. a levegőztetés hatását meg fentebb említettem. sajnos, a kísértés Lajtán innen és túl ugyanolyan nagy, ha pénzről van szó. számomra az érthetetlen, hogy a neten fellehető meteorológiai adatok szerint Toszkánában 2004-ben elég magas átlaghőmérsékletű és meglehetősen csapadékmentes volt az ősz ( bár a felhőzöttségről, ergo napsütéses órákról nem találtam adatot ). elvileg tehát semmi akadálya nem lett volna a szőlő beérésének.

TtT 2007.06.01. 21:41:09

megjegyzés

Mi van Veled?
Nem vettek fel a szerkesztőségbe és most ezért írsz ilyeneket?
Olvass mást, írj jobbat!

Üdv

megjegyzés 2007.06.03. 09:53:49

TtT, nem neked szólt az utolsó megjegyzésem, mert úgysem fogod fel, miről van szó. csitének. irományaim feleslegesek lennének, ha nem találkoznék elfogult ( nem objektív ) irányultságokkal. így élek az internet adta kifejezési lehetőségeimmel. üdv
süti beállítások módosítása