Sokat kell még tennünk, hogy az Alkoholista az alkoholista legjobb barátja legyen a bor után. Nekünk egy kakaslépés, ám reményeink szerint kisebbfajta ugrás az olvasóbarátságnak, hogy mostantól havonta összegereblyézzük a kóstjegyeket, és egy jobbos linkre kiakasztjuk az elszámolást. A jegyzeteket valamelyest zsugorítottuk, de aki az egész vadvirágos posztra vágyik, az egyetlen kattintással előhívhatja az eredetit. 24 fehér, 24 vörös + 112 kurta a Borfesztről. Jó mazsolázást!
Fehér:
Árvay és társa Zempléni Sauvignon blanc 2006 (rezeda)
Zárkózott, a fajta helyett terroirt kínáló illatvilág. Nemes, semmi tolakodó nincs benne. (Ahogy ezt már megszoktuk.) Ízben viszont annál több az izgalom. Kitűnő savak, elől-hátul gömbölyded bor, ami ásványossága mellett ízben kellő teret enged a fajtának. Bodzás-édeskés utóíze hosszú, a bor maradandó élményt tud adni. 7 pont
Balassa Hárslevelű Mézes Mály 2006 (V&F)
Balassa István maga forgalmazza a tételeit, ezt a bort 4375 forintért lehet megvenni nála. Összesen 316 palack készült belőle.
A nyitás után visszafogott virágillatot és hársmézet érezhetünk. Emellett egy csipetnyi ásvány és meglepően sok őszibarack is felbukkan. Egyelőre a hársas kóstolásaim legszebb, legkifinomultabb illatát ebben a borban leltem meg. A korty pedig beváltja az ígéretet: szinte harapni lehet ezt a bort. 14 feletti alkohol nem lóg ki, a lendületes, vibráló savaknak köszönhetően. 7 pont
Bott Tokaji Furmint Csontos 2006 (palack)
Szép szalmasárga színű alig észrevehető zöldes fénnyel. Egész fürgén mozog, viszont inkább foltokban csíkok helyett. Illata intenzív főleg gyümölcskavalkád, kezdetben túl sok fával. Azonban ha adunk neki időt és levegőt, a hordó illedelmesen háttérbe vonul, teret hagyva az áradó gyümölcs- és virágözönnek, ráadásul megjelenik egy szippantásnyi sziklás, köves jelleg is. Nem lehet betelni vele.
Szájban komplex, izgalmas, dinamikus egyensúlyt mutat. Édes, húsos gyümölcsösséggel indít, semmi nem hiányzik abból, amit az illat alapján vártunk. Aztán mielőtt még elnehezülne a korty, a láthatatlan, ám rettenthetetlen savak könnyedén a magasba emelik, miközben bekapcsolódik a koncertbe egy finom sós-ásványos-fűszeres vonal is. Az alkohol is határozottan jelen van, ám megfelelő hőmérséklettel kordában lehet tartani. Tömör, mégis könnyed bor. Utóíze nagyon hosszú: gyümölcsös, sós; alma és némi fűszeresség időzik a legtovább. A sorozat eddigi legjobbja: 8 pont.
Bott Tokaji Furmint Teleki kert 2006 (palack)
2580 Ft. Illata markánsan fűszeres, idővel déligyümölcsös: menta, fekete tea, ánizs, grépfrút, mandarin, ananász. Levegőre van szüksége, hogy a gyümölcsök kibontakozzanak, a fűszerek megszelídüljenek, és az egész egyensúlyba kerüljön. Így is egyedi és izgalmas marad, de már nem olyan különc. Szájban édesen, még édesebben indul, mint a Csontos. A savak így nem is tudják elég magasra emelni, visszahúzza a cukor, picit elbillen a bor. Íze finom fűszeres, édes, fahéjas, szegfűszeges, diós: almáspite tölteléke. Hosszú lecsengését nagyon szép kesernye cizellálja, és mintha itt már a savak is erőre kapnának. Nagy kár, hogy ilyen későn ébrednek. 5 pont
Bussay László Csörnyeföldi Rajnai rizling 2006 (rezeda)
Bussay doktor borait eddig is sokra tartottuk, de valahogy a rajnai eddig nem mutatta azt az egyediséget, mint más borai. No ezzel nincs semmi hiba. Illata akár Rheingau zömöken ásványos tételeit is reprezentálhatná. Savai egyértelműek, bármely rajnainak díszére válhatnának. Fűszeres-citrusos ízvilága remek cserzőanyag háttérrel mutatkozik, érett, épp csak a férfiasság kedvéért mutat némi szikárságot. Ínyencek csoda-bora. 8 pont
Chateau Dereszla Tokaji Dry 2006 (palack)
Nem tiszta furmint, házasítottak hozzá egy kis hárslevelűt és sárgamuskotályt. 1380 Ft-ért vettem. Illata kedveskedő, intenzív. Kissé emlékeztet engem az Árvay Furmint illatára, bár itt több a hízelgés és kevesebb az izgalom. Mangó, vilmoskörte, citromfagyi szőlővel és leheletnyi meszesség. Szájban betartja az ígérteket: igazi frissítő gyümölcsbomba. Citromos gyümölcssaláta. Vagy gazdag, gyümölcsökkel dúsított limonádé. Mindez egy kis ásványossággal fűszerezve. Jóízű, üde, és nagyon csúszik. Az alkohol néha kikandikál. Pont annyi sav van benne, hogy megtartsa a testét, és nem lennék meglepve, ha némi maradékcukor is tehetne arról, hogy ilyen szép kerek a korty. Utóíze is finom, nagyon pici kesernyével, ami ott és akkor jön, ahol kell. 6 pont
Chateau Megyer Tokaji Furmint 2006 (palack)
Tavaly Pannon Bormustra csúcsbor lett. Valamelyik szupermarketben vettem 1200 Ft körüli áron. Halvány zöldessárga, teljesen tükrös. Illata közepesen intenzív, az elején kis kénes szúrósságot kell kipörgetni belőle több kevesebb sikerrel. Utána sem mondhatni behízelgőnek. Körte, almahéj, zöld tea és kevés savanyúkáposzta, fémes, kovaköves villanásokkal. Két nap után sokkal rendezettebb, elegánsabb: káposzta eltűnt, a többi szépen összeállt. Szájban határozott, de jól idomított savak vezetik. Szép magasra viszik a kortyot, példája lehetne, hogy milyen is egy magas érzetű bor. Ízében főleg grépfrút és citrom dominálnak, messze nincs olyan gyümölcskavalkád, mint a Dereszla-borban. Ezáltal persze nem is olyan kedves, behízelgő, krémes, viszont jóval erőteljesebb, lendületesebb. Lecsengése kesernyés, hosszú, belezavar némi kellemetlen zöldesség, ami két nap után a káposztával együtt szerencsére eltűnt. 4 pont
Figula Mihály Arácsi Olaszrizling válogatás 2007 (rezeda)
Hordómintát kóstoltunk, vélhetően ezért volt illatában egy tisztázatlan eredetű bizonytalanság. A bor koncentrációja és a jelentős potenciál így is érezhető. A magasabb alkohol és vélhetően igen érett alapanyag miatt már kezdetben olajosan legördülő, nagyágyú bort sikerült palackba tölteni. Sima, csupa mandula ízű, barokkosan telt bor. 6 pont
Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, Eger: Egri Kőlyuktető Chardonnay Barrique 2007 (MT)
Illata visszafogott, zöldalmás és körtés, finoman fűszeres, kicsit petrolos; olajos mozgása és illlata alapján kifejezetten nagy testet sejtünk. A korty még jól is indul, van benne lendület, magas és nyers savak, de aztán, potty, nagy pofára esés, a glicerines testen semmi izom, már a közepe is üres a kortynak, vége meg egyáltalán nincs, csak az elöl csípkedő savak emléke, merő egy savanyúság. Semmiféle szépsége nincsen, gyümölcsök, virágok, egyebek sehol. A fa persze erős, ha már barrique. Olyannak tűnik a bor, mintha jónak ígérkező alapanyagot elszúrtak volna valahol. 3 pont
Gál Tibor Viognier 2006 (rezeda)
Ennek a bornak is most jött el az ideje. Az újhordó csak nyomokban, mellette illatban a fajta finom édeskés-szőlővirágos jegyei kedvesek, élénkek. Jó savak, kis cserzőanyag, közepesnél nagyobb test. Utóíze hosszú és meggyőző. 6 pont
Gál Lajos Egerszóláti Olaszrizling 2006 (rezeda)
Évek óta a legjobb ár/érték arányú fehérbor. Most sem keltett csalódást. Finoman édeskés illata után jó savak, közepesen telt test, virágos-keserűmandulás ízvilág. Hosszú, sima nagyon kiegyenlített bor. Örök biztos tipp. 5-6 pont
Györgykovács Imre Somlói Hárslevelű 2006 (rezeda)
Illatában igencsak visszafogott, mondhatni igazi somlai. Némi ásványosság mellett vegetális jegyek. Sima és határozott karakter, jó savakra épül. A Györgykovács boroknál megszokott viszonylagos karcsúság és tisztaság most is jelen van. Szerényebb ízvilág, korrekt megjelenés. 5-6 pont
Homonna Hárslevelű Csáky-dűlő 2006 (V&F)
4542 forint. Illata nem a tipikusnak mondható hársvirágos, mézes. Sokkal több fűszer árad ugyanis az orromba: a szegfűszeg és az ánizs a legjellemzőbbek. Jön ezen kívül egy kis száraz sherrys jegy is – elsőre héjon áztatást tippelek, de ilyen maceráció nem érte a szőlőt. Megoldásnak marad kizárásos alapon a kissé tolakodó hordó. Ízben elsőre szintén a hordó a domináns, épp ezért egy pár órás szellőztetés mindenképp ajánlott. Nekem igazán másnapra nyílt ki a bor, ekkor már az egyenes savgerinc kerekedett felül, ez vitte előre a csontszáraz érzetű testet, egészen a kifejezetten hosszú lecsengésig. Ha nincs az a kis zavar az illatban, akkor szépnek titulálnám, így a tehetséges öt pont jár neki. 5 pont
Jásdi István Lőczedombi Olaszrizling 2007 (rezeda)
Mandulavirág illatú, édeskés, buja bor. Elöl gömbölyded, ami a magasabb alkoholnak köszönhetően a bor lecsengését is alapvetően meghatározza. Egyensúlya kifogástalan, ízeiben sós és édeskés egyszerre. Elegáns, nagytestű, olajosan folyó bor, nagy koncentrációja ellenére csopaki könnyedséggel. 8 pont
Laposa Pince Bazaltbor Badacsonyi Rizling 2007 (rezeda)
Ezúttal kissé zárkózottnak tűnt illatban, halvány minerális karakter, leheletnyi gyümölcsösséggel. Illat után ízben sem hoz különösebb izgalmakat, savai ugyan érezhetők, de nem tűnik elég gerincesnek. Ízvilága kimerül a sós-ásványos jegyekben. A bor persze így is élvezetes, de nem közelíti a pincészet 2006-os rokon tételét. 4-5 pont
Légli Ottó Rajnai rizling 2006 (rezeda)
Gazdag és intenzív petróleum az illatban, nagyon tiszta és határozott. Élénk, kissé ásványos is. Nagyszerű savak, kiegyenlített, sima struktúra. Ízeiben is hozza a fajta legjobb formáját, citrusok mellett finoman fűszeres. Hosszú, elegáns, a fajtához igazodóan testes. 8 pont
Monarchia Borászat Battonage Chardonnay 2006 (rezeda)
Sokat vártunk ettől a bortól, nem csalódtunk. Érdemes 1-2 órát dekantálni, meghálálja. Elegánsan indít, érintésnyi fával az illatban, mellette gazdag chardonnay jegyek. Alma, fahéj és élesztő. Kifogástalan egyensúly, remek cserzőanyag, nagy struktúra. Nagyon chardonnay, jó egri savakkal. 9 pont
Orosz Gábor Tokaji Hárslevelű 2006 (rezeda)
Már illatában lenyűgözően kedves, csupa méz és hárs, buja és meleg. Vagy meleg és éppen ezért buja. Kiváló savak, ízbeli citrusosság, a botritisz jelenléte nélkül. Ízben végig hozza az illatból ismert finomságokat, közepesen vastag bor. Száraz borokra „rászoktató” ital lehet. Nagyon szép. 7-8 pont
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai rizling 2006 (rezeda)
Mostanra tökéletesen összeállt, lekerekedett, mégis kellően markáns képet mutat. Illata mintaszerűen petrolos, moseli könnyedséggel vegyítve. Kifogástalan egyensúly, szép citrusok az ízben. 6 pont
Pendits Szőlőbirtok Tokaji Furmint Krakó 2006 (rezeda)
Újabb bizonyítéka annak, hogy Wille-Baumkauff Márta és Stefan jó úton halad. Nem először mutat ez a bor nagyon jó formát, de mostanra a furmintságnak valami könnyed, átlényegült formáját kínálja. Illatban a csupa körte-szegfűszeg vonulat nagyon tisztán jelenik meg, mintha csak acéltartályban érett volna. Légies, de nem súlytalan bor, kifogástalan egyensúllyal. Hosszú, gyümölcsös utóízzel. 6-7 pont
Szepsy Furmint 2006 (palack)
Szepsy István első birtokfurmintja nyolc dűlő házasítása. 4350 ft. Halvány aranysárga színű, csillógóan tiszta, tükrös. Illata közepesen intenzív, határozottan ásványos, meszes. Jönnek még réti virágok, konyakba áztatott fehér húsú, puha körte, diós tészta. Sokrétű, elegáns és vonzó. Szájban meglehetősen intenzív, nagy lendülettel indul. Krémes, meglehetősen vastag test, igen magas ám jólnevelt savak. Ízében is a konyakos körtét vélem felfedezni egy kis dióval és mogyoróval megszórva, mindez persze alaposan meglocsolva a savak és a hordó finom, fanyar grépfrútos, lime-os kesernyéjével. Ha melegszik, zamatos sült alma is kerül bele. Lecsengésébe vegyül némi ásványosság, ám az egész korty lendületéhez képest nem elég hosszú a búcsú, kicsit hamar csak az alkohol melegsége marad. Kerek, mégis markáns bor. 7 pont
Szepsy Úrágya Furmint 2006 (palack)
A dűlő, amelynek 2000-es termése elindította a száraz furmintok kultuszát. 6500 ft. Ugyanúgy halvány arany egy árnyalattal sötétebb kiadásban és szintúgy kristálytiszta, mint a birtokfurmint. Szép hosszú csíkokat rajzol, majd olajos cseppeket hagy a pohár falán. Illata visszafogottabb, még határozottabban ásványos. A kövek mögül aztán előbukkan egy kis mézes tejszínes körtekrém.
Szájban, szélesebb, lomhább, mint a birtokfurmint. A savak lassabban indulnak be, ám a korty közepétől tökéletes ívet írnak le. Teste vastag, mégis feszes. Felfedezhetők benne a jellemzően aszúkban otthonos ízjegyek: mazsola, aszalt sárgabarack, méz. Az összhatást persze a savak citrusossága közel sem engedi édesbe billenni. Utóíze hosszan őrzi meg a korty emlékét. Jó sok levegőzés után érdekes módon kissé előretolakszik a hordó. Egy-két év nyugalom talán még jót tehet neki. 7 pont
Szepsy István Tokaji Furmint 2006 (rezeda)
Levegőt kér, és lehetőleg nagyobb űrtartalmú poharat. Igen gazdag és elegáns illatvilág, sós jegyek mellett halvány édeskés karakter. Már illatban is sűrű, koncentrációban is sokat ígér. Krémessége jelentős cserzőanyaga mellett is meggyőző. Ízében a méz csak érintésnyit van jelen, mégis végigkíséri a bort. Hosszú, koncentrált, telt és elegáns. Bízzunk benne, hogy élettartama is nagyságát támasztja majd alá. 9 pont
Szeremley Huba Badacsonyi Rizling 2007 (rezeda)
A megszokott összeszedettség, élénk savak, az átlagosnál talán kevesebb ásványosság jellemzi ezt az évjáratot. Tipikus „fogyasztásra ösztönző” bor, különösebb mélységek nélkül. Tiszta és badacsonyi. 4-5 pont
Villa Tolnay Bandérium cuvée 2005 (rezeda)
Illatában édeskés, az újhordós érlelés nyomai érezhetők, de nem tolakodóan. Elöl húsos, élénk, badacsonyias savakkal, jó egyensúllyal, finom ízvilággal. Virágos-vegetális jegyei mellett kis gyümölcsösség, nagyon sima struktúra, elegáns megjelenés. Ízében az újhordó már egyáltalán nem érezhető, az utóíz hosszú és elegáns. 6-7 pont
Vörös:
Achs & Achs Cabernet franc Prémium 2006 (rezeda)
Kissé animális, ázott szénás illat. Mintha nem hozzá értő kezek próbálták volna öregíteni. Teljes disszonancia illat- és ízvilág között. Ízében nem szép savak és nyers tannin viszi a prímet, aszaltgyümölcsös-lekváros karakterrel körítve. Furcsa bor. 4 pont
Bolyki János Ördöngös 2005 (palack)
Cabernet franc, merlot és kékfrankos házasítása. 2700 Ft. Szép sötét bíbor színű, szinte élénken világító gyűrűvel. Inkább visszafogott illat, ugyanakkor sokrétű, vonzó: aszalt áfonya, eperszósz, feketeribizli, narancshéj, almacsipsz. Néha egy kis füstösség csipetnyi földes gombás árnyalattal, cseppet gyakrabban lakkosság. Egyben van, harmonikus, mégis izgalmasan vibrál. Szájban elsőre élénk, játékos savai hívják fel magukra a figyelmet. Nemcsak szép magas ívet adnak a kortynak, hanem finomak és kiválóan ellenpontozzák a bor extraktédességét. Ízében cseresznye, konyakmeggy, szeder, csipetnyi kakaó és vanília. Tanninjai cabernet franc-osak: puhák mégis kissé húznak. Utóíze finom gyümölcsös, újabb és újabb kortyra csábít. Nem egy megfejteni való, túlzottan elgondolkoztató, inkább egy dinamikus mégis kerek, jóízű, jóívású bor. 6 pont
Bolyki Pince Kékfrankos 2005 (rezeda)
Szikár, ásványos illat. Kissé bárdolatlan, nincs is megnyugodva teljesen. Indokolatlan széndioxid csípi a nyelvünket. Érezni, hogy termelője jót akart, az alapanyag az évjárat savassága ellenére nem nyers. Valami mégsem jött össze. Palackhiba lenne? Utánanézünk. Vibráló, neurotikus bor. 3-4 pont
Dúzsi Tamás Cabernet franc Görögszó 2003 (rezeda)
Érett palackbuké, talán a mikro-oxidáció előbukkanó jeleivel. Kávé, kakaó és meggy, némi animális földes felhanggal. Szerethető, nagy bort ígérő illat. Savai enyhén szólva is szolídak, a bor szájban nagyon szőrös és nem csúszik. Olyan, mint a földet ért szánkó. Ízeiben gazdag, de a keretek valahogy nem állnak össze. Tartalékot éppen ezért nem érzek benne bár tudom: a bor sokak kedvence. 4 pont
Feind Pince Cabernet Sauvignon 2006 (rezeda)
Feindék már a múlt évben is megleptek egy-két igen jó tétellel, ez most megint valami kellemes meglepetés. Gazdag, meleg és fűszeres, kávés illat. Kevésbé gyakorlott kóstolótársaink teljesen meglepődtek azon, hogy a cabernet sauvignonnak ilyen is lehet az illata! Földes is és meleg, szilva és szeder nüanszokkal. Sima textúra, érett alapanyag, kiváló egyensúllyal. Nem nehézkes, élénk és izgalmas, nagyon finom, jól cizellált bor. Úgy nagy, hogy kívánod inni. Nem telepszik rád, ami nagy előny ebben a kategóriában. 6-7 pont
Gál Tibor Pajados 2005 (rezeda)
Első palack dugó light. Második zárkózott, könnyed piros bogyósokkal. Voltaképpen a bor összetétele nem ismert, de vélhetően van benne pinot, kadarka, merlot (?) és még sokan mások. Mindenesetre jó krémes egri textúra, rengeteg gyümölcs, könnyedség jellemzi. Szerethető bor, laza eleganciával. Célszerű mostanában elfogyasztani. 5 pont
Heimann Cervaes 2005 (palack)
Kékfrankos, cabernet franc, merlot és kadarka. 2670 Ft.
Illata némileg visszafogott, elsőre szinte csak füstösséget érezni. Aztán ha jobban figyelünk érezhetünk meggyet, céklát, tejszínes csokoládékrémet. Szájban markáns savassággal mutatkozik be, erős a gerinc, és hozzá képest szerény a test. Ízét is ennek megfelelően a savak és alighanem a fa adják főleg: jó fanyar meggy szép hordós fűszerekkel, mint szegfűszeg és kakaó. Tannin szinte csak mutatóban van inkább a korty végén, de egyáltalán nem is hiányzik több belőle. A korty közepén viszont hiányérzetem van, valahogy nem jut elég magasra, alábukik idő előtt. Utóíze finom, de lehetne hosszabb bőven. 5 pont
Ikon Kékfrankos 2007 (AM)
Korrekt. Árban is az (1140ft). Egyszerűbb, mint Szabolcska Mihály. Mesterkéletlenebb, mint Kozsó. Kékfrankos anatómia órára nem ezt ajánlanám, de aki olcsón akar mulatni, az rosszabbul is választhat. Hogy rögtön megcáfoljam magamat: Dúzsi Tamás népiesebb alapfrankosa még olcsóbb, sőt most még Vesztergombiéké is. 3-4 pont a felhasználási céltól függően.
Kiss Gábor Merlot 2006 (rezeda)
A villányi termelők között úgy tűnik, megmozdult valami. A 2007-es tételek között egyre több az eleganciát célzó szemben a tanninbombákkal, de már a 2006-os borok is mutatnak valamit. Kiss Gábort az egyik legőszintébb villányinak tartom azzal együtt, hogy borai lényegesen később válnak fogyaszthatóvá, mint a legtöbb villányi termelőé. Hogy csak hideg pincéje lenne ezért a felelős? Nem tudom, de a borok és a termelő korrektsége felől nincs kétségem. A bor illatban nagyon merlot, tiszta, friss málnalekvár. (Nem Kalifornia.) Jó savak, érett alapanyag, csak a cserzőanyaga szikár benne még egy kissé. Hosszú, nem nehézkes bor, gyümölcsös utóízzel. Nagyon jó bor lesz, még fiatal. Ha valaki beéri a szagolgatással, arra kifejezetten ajánlom, már most is. 5-6 pont
Luka Enikő Soproni Kékfrankos 2006 (rezeda)
Könnyed, nagyon tiszta illatú. Ibolya, málna és friss gyümölcs. Szép savú, élénk bor, közepesnél kisebb testtel, hosszú, meggyes és elegáns utóízzel. Kékfrankos etalon, nem kevés és nem sok, épp annyi, amennyit a fajtából ki szabad hozni. Simasága fő erénye. 6 pont
Malatinszky Kúria Cabernet Sauvignon 2006 (rezeda)
Illatában csupa kávé ez is, finom és érett. Vélhetően francia hordó. Nem sok, csak éppen ott van. Mellette meleg szilva és csokoládé együtt. Savai nem túlzóak de erőteljesek, cserzőanyaga még soknak tűnik. Nagy, hosszú bor, a Malatinszky borok megszokott szigorúságával. Még nem kellene nekiesni, várjunk vele jó 2 évet. 5 pont
Merfelsz Pince Nektár Sexardique 2006 (rezeda)
Az évjárat nagy felfedezettje. Sorra kóstoljuk jól iható, korrekt, lassan saját arculatot is mutató boraikat. Ennek illatában sütőtök és aszalt piros bogyósok. Semmi hordós felhang, könnyed báj és kellem. Kifejezetten innivaló, selymes, kerek és elegáns, ugyanakkor játékosság is van benne. Bájos aszalt meggy az utóízben. Nem komplexitásáért szeretjük, egyszerűen jó inni! Valaki végre megértette, hogy elég volt Brünhildékből. Nem kell folyton nagyvadakra lövöldözni. 6 pont
Németh János Szekszárdi Porkoláb Cuvée 2006 (V&F)
40% merlot, 60% cabernet sauvignon. Elsőre a merlot vezető jegye uralkodik – erőteljes málnaillat csapja meg az orrom. Levegőztetve a feketecseresznye lesz az uralkodó gyümölcs, de van valami zavaró, kissé nyers fűszerpaprika illat is, mintha nem teljesen érett volna be a cabernet. Ezzel a jeggyel szemben áll a másnap megjelenő enyhe erdei lekvár illat. Ha pozitívan nézem, akkor a bor illata komplex, ha rossz napom van: bizonytalan. A kortyban a zöldesség nem tűnt fel. Van helyette fűszeresség, főleg édes komponensekből összerakva. Épp csak jelen van a csersav, karcolni, komoly összehúzó hatást kifejteni esélye sincs. Egy szépen összerakott bor – ki-ki vérmérséklete szerint döntse el, hogy ezt dicséretnek veszi, vagy számára ördögtől való, ha ilyet olvas. 5 pont
Ráspi Kékfrankos 2006 (AM)
Bár nem hibátlan, kétezer forint alatt egyértelműen komplexebb, izgalmasabb, mint pályatársai, és összetéveszthetetlenül kékfrankos. Kakaós, földes, sós, dohányos, cseresznyés aromák. Komplex, izgalmas, megnyerő összbenyomás. Kóstolva jó közepes test, sokrétű, eleven bor. Az érettséghez jelentős sav társul. Még fiatal, de minden megvan benne a szép középkorhoz. 6 pont
Sebestyén Pincészet Kékfrankos Válogatás 2006 (rezeda)
Buja, meleg illat, csupa fűszer. Koncentrált, érett alapanyag, jellemzően gazdag cserzőanyaggal. Nyilván nem összemérhető vagy számszerűsíthető a Tóbércnek és ennek a bornak a tanninmennyisége, de igencsak közel állhatnak egymáshoz. Ennek ellenére ez valahogy mégis könnyebben ösztönöz a fogyasztásra. Kevésbé tiszteletreméltó, sokkal inkább játékos. Mondom ezt a sok tannin ellenére. Kifogástalan egyensúly, fűszeres-meggyes ízvilág. Nálam közelíti a nagy 2003-as Sebestyén Kékfrankos szelekciót. 6 pont
St. Andrea Áldás Bikavér 2006 (rezeda)
Ez a sima Bikavér, semmi extra. Finoman fűszeres illat, értékelhető savkészlet ígéretével. Juj de gazdag, juj de szép – kiált fel valaki a csapatból, és nagy valószínűséggel megfogta a bor lényegét. Buja, meleg, élénk és csábító. Kitűnő egyensúly finom savakkal, közepesnél nagyobb test, alig észlelhetően. Mindene a helyén. Ízeiben csupa gyümölcs, egzotikus fűszerekkel. Ez az a bor, amit addig kell inni, amíg van belőle. Mostantól. 7 pont
St. Andrea Kékfrankos 2006 Ferenchegy (rezeda)
Illatban kissé zárkózott még, gyümölcsössége kakaó köntösben. Ugyanakkor ásványosságban elöl jár, meszes és gazdag. Szájban még nagyon fiatal és rakoncátlan. Savgerince erőteljes, sok de érett savra épül aromatikája. Koncentrációja izgalmakat ígér, csúcsa még a távoli jövőben. Akinek van ideje várni rá, vélhetően jól teszi. Most 5-6 pont között, vélhetően emelkedik majd.
St Andrea Kékfrankos 2006 Tóbérc (rezeda)
Sötét, mélyebb bíbor szín, illatában is mélyebb mint a testvére. Koncentrált, gazdag bor, sok cserzőanyaggal, érett gyümölcsös jegyekkel. Nagyon fiatal. Kóstolgatását még később kezdeném meg, mint a Ferenchegyét. Elegáns, inkább fűszeres, mint gyümölcsös karakter. Hosszú is és sima. 6 pont
Szekszárdi Borműhely „Rokka Standard” Kékfrankos 2007 (AM)
A fiatal pincészet egyből az egyik legkiválóbb magyar kékfrankost alkotta meg. Áradó, meleg illat, vaníliás kifli, tinta, málna és frissen magozott meggy. Kissé tapadós, de érett, édes tannin. Finom, arányos, lendületes és hosszú. Koncentrált, tartalmas korty. Némi alkoholédesség befigyel. A lecsengésben málnacukor és ánizs. Ha ez méltányos áron eljut valamelyik borkereskedéshez, bestseller lesz.
Szekszárdi Borműhely Kékfrankos „De Facto” 2006 (AM)
Valószínűleg ez a legteljesebb bor a Borműhely kékfrankosai között. Kosárnyi érett és szaftos pirosbogyós gyümölcs, vanília, csokoládé, dohány és pikáns örölt paprika. Az alkohol végig kikandikál. Más érdemi kritikát nem tudok megfogalmazni – talán a tannin kissé szárít.
Szemes József Villányi Kékfrankos 2007 (AM)
Az illat igazán vonzó és intenzív, ám a vanília meg a puncs jelenlegi tudásunk szerint nem a bogyókból fakad. Kóstolva a forró nyár leplezetlenül jelentkezik, vagyis szuperérett, telt, gyümölcsös, sőt hál’istennek enyhén fűszeres is, de a kékfrankos virgonc savait hiába keresnénk. A textúra enyhén érdes, amit én kicsiben sem szeretek. A lecsengésben a szabvány cseresznye mellett némi málna és kesernye, bónuszként egy talán ibolyára emlékeztető árnyalat. Kissé cammogós-nyammogós stílus, de azon belül a jobbak közé tartozik. 1770 forintért árban van. 5 pont
Strekov 1075 Frankovka Modra Classic 2006 (AM)
Szép, áttetsző rubin szín, viszonylag fürgén mozog a pohárban és ontja magából a borsos, kapros, cseresznyés illatot. Kóstolva elsősorban az eleven savak, a tisztaság és a sima textúra tűnik föl. Nem igazán komplex, viszont remekül csúszik. A lecsengésben vanília, málnacukor, pirítós kenyér. Szolid, érett tanninok. Hibátlanul, jó ízléssel elkészített bor, ami aztán valahogy mégsem képes a Lajtán túli kékfrankos árnyékát átugrani. Én elfogult vagyok a kékfrankos iránt, ráadásul ezt a stílust szeretem, de háromezer forintért az ár/élvezet arány fejsúlyos. 6 pont
Vesztergombi József Remetebor Kékfrankos 2006 (válogatás) (AM)
Az első nap meglehetősen zárt volt, másnaptól viszont hódított. Kerek és finom bor, amiben a kékfrankos erényeit és a szekszárdi borok jellemzőit egyaránt felismerni vélem. Az illat sokrétű és izgalmas: kökény, feketebogyós gyümölcsök, túlérett cseresznye, fűszerpaprika, menta és dohány. Kóstolva lendületes és kiegyensúlyozott. Rosszabb pillanataiban a tűréshatáron belüli fanyarsághoz tűréshatáron belüli zöldesség társult. Máskor ezt észre sem vettem, olajozottan gurultak lefelé a kortyok. Tiszta és komoly bor, tiszteletet parancsolóan egyenes stílus. 1700-1900 ft. 6 pont
Vida Péter Cabernet franc 2006 (rezeda)
Sűrű és telt, gazdag illattal, olajos és meleg is egyben. Földes, kávés, fűszeres, némi kis fa eredetű édességgel. Erőteljes, savai jók, ízeiben is gazdag és élénk. Némiképp szikár a vége, amiért én a fahasználatot okolnám. Sok alkohol, jó alapanyag, van benne jövő, de a finessz ezúttal hiányzik belőle. 5 pont
Végül ne feledkezzünk meg a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon kóstolt 112 bor kóstolási jegyzeteiről
Árvay Chardonnay 2006 (V&F)
Árvay Köves Furmint 2006 (V&F)
Árvay Istenhegyi Furmint 2006 (V&F)
Balassa István Király Furmint 2005 (Palack)
Balassa István Mézes Mály Furmint 2006 (Palack)
Balassa István Betsek Furmint 2006 (Palack)
Balassa István Király Furmint 2005 (V&F)
Balassa István Mézes Mály Furmint 2006 (V&F)
Balassa István Betsek Furmint 2006 (V&F)
Béres pincészet Hárslevelű 2006 (Bob)
Béres pincészet Furmint 2006 (Bob)
Béres pincészet Sárgamuskotály 2007 (Bob)
Béres pincészet Holdezüst 2007 (Bob)
Béres pincészet Naparany 2006 (Bob)
Béres pincészet Lőcse Furmint 2006 (Bob)
Béres pincészet Száraz Szamorodni 2003 (Bob)
Béres pincészet Késői Hárslevelű 2007 (Bob)
Béres pincészet Magita 2007 (Bob)
Béres pincészet Béres Cuvée 2004 (Bob)
Béres pincészet 5 puttonyos aszú 2003 (Bob)
Bolyki János Kékfrankos 2005 (Nem lát nem hall nem beszél) (Palack)
Csutorás Délidő 2006 (olaszrizling) (Palack)
Dereszla 5 puttonyos aszú (Palack)
Dobogó Pincészet Mylitta 2005 (Bob)
Eszterbauer Kadarka 2006 (V&F)
Eszterbauer Kadarka 2007 (V&F)
Eszterbauer Tüke Bikavér 2006 (V&F)
Eszterbauer Tanyamacska Pinot Noir 2006 (V&F)
Eszterbauer Mesterünk Cuvée 2006 (V&F)
Gere Attila Syrah 2006 (Bob)
Gere Attila Athus Cuvée 2006 (Bob)
Gere-Weninger Cabernet Franc Selection 2006 (Bob)
Gizella Pince Furmint Battonage 2007 (félszáraz) (Palack)
Gróf Buttler „B” küvé 2005 (Bob)
Gróf Buttler Szarkás-tetői Syrah 2005 (Bob)
Gróf Buttler Pinot Noir 2005 (V&F)
Heimann Kadarka 2007 (Bob)
Heimann Jubileum cuvée 2006 (Bob)
Heimann Pinot Noir 2006 (Bob)
Heimann Cervaes 2006 (Bob)
Heimann Stílusgyakorlat 2005 (Bob)
Heimann Syrah 2007 (Bob)
Heimann Barbár Cuvée 2006 (Bob)
Jásdi István Siralomvágó Olaszrizling 2006 (Palack)
Jásdi István Ranolder 2006 (Palack)
Kaiken Cabernet (Ag)
Kikelet Furmint 2007 (Ag)
Kikelet Hárslevelű 2007 (Ag)
Kreinbacher Birtok Tradíció 2006 (Ag)
Kreinbacher Birtok Tradíció 2007 (Ag)
Laposa Badacsonyi Olaszrizling 2007 (Palack)
Laposa Somlai Olaszrizling 2006 (Palack)
Légli Ottó Banyászó Olaszrizling 2007(Ag)
Légli Ottó Banyászó Olaszrizling 2007 (Palack)
Lenkey Géza Furmint 2005 (V&F)
Lenkey Géza Hárslevelű 2005 (V&F)
Lenkey Géza 9hl 2005 (V&F)
Lenkey Géza Hárslevelű 2004 (V&F)
Luka Enikő Merlot 2006 (V&F)
Luka Enikő „Szívhez közel” 2006 (V&F)
Malantinszky Noblesse Cabernet Sauvignon 2006 (Ag)
Malantinszky Noblesse Cabernoir 2006 (Ag)
Maurus Pince Ezerjó 2006 (V&F)
Merfelsz Kékfrankos No.3 2007 (Palack)
Miklós Csaba Chardonnay 2007 (V&F)
Miklós Csaba Ezredes (ezerjó) 2007 (V&F)
Miklós Csaba Nirvána (ezerjó) 2007 (V&F)
Miklós Csaba Punktum (zöldveltelini) 2007 (V&F)
Montes Alpha Cabernet Sauvignon (Ag)
Németh Attila Concubina 2006 (Ag)
Németh Attila Cserepes Cuvée 2005 (V&F)
Németh Attila Syrah 2007 (V&F)
Németh Attila „Hanna” Sárgamuskotály 2006 (V&F)
Patricius Tokaji Furmint 2007 (Palack)
Ráspi Merlot 2006 (V&F)
Ráspi Kékfrankos 2006 (Palack)
Ráspi Öreg Tőkék Kékfrankos 2005 (V&F)
Ráspi Öreg Tőkék Kékfrankos 2005 (Palack)
Sauska Chardonnay 2006 (V&F)
Sauska Kadarka 2007 (V&F)
Sauska Villányi 7-es Cuvée 2006 (V&F)
Sauska 11 (Ag)
Sebestyén Csaba Kékfrankos Válogatás 2006 (Palack)
Somlói Apátsági Pincészet Hilla cuvée 2007 (V&F)
Somlói Apátsági Pincészet Hilla cuvée 2007 (Bob)
Somlói Apátsági Pincészet Hárslevelű 2007 (Bob)
St. Andrea Áldás 2005 (V&F)
St. Andrea Áldás 2006 (V&F)
St. Andrea Ferenchegyi Kékfrankos 2006 (V&F)
St. Andrea Merengő 2006 (Ag)
St. Andrea Örökké 2007 (Ag)
Szent-Gaál Cabernet Sauvignon Válogatás 2006 (Bob)
Szent-Gaál Obsessio (merlot válogatás) 2006 (Bob)
Szent-Gaál Passionata (CF válogatás) 2006 (Bob)
Szentesi József Rajnai Rizling 2007 (Ag)
Takler Merlot 2007 (Bob)
Takler Cabernet Franc 2006 (Bob)
Takler Kadarka 2007 (Bob)
Takler Syrah 2007 (Bob)
Takler Bikavér Reserve 2006 (Bob)
Takler Kékfrankos Reserve 2006 (Bob)
Takler Bartina Cuvée 2006 (Bob)
Takler Cabernet Franc Reserve 2006 (Bob)
Taschner Kékfrankos Weidengrund 2006 (Palack)
Tokajicum Furmint Hordóválogatás (Palack)
Tornai Pince Apátsági Furmint (Ag)
Tornai Pince Aranyhegy Furmint (Ag)
Tornai Pince Aranyhegy Hárslevelű (Ag)
Tornai Pince Aranyhegy Olaszrizling 2006 (Palack)
Tornai Pince Hárslevelű (Ag)
Tornai Pince Olaszrizling (Ag)
Tornai Pince Juhfark (Ag)
Tornai Pince Nr. 71 (juhfark) (Ag)
Töltl Pince Pinot Blanc Palack)
Vida Péter Merlot 2006 (Bob)
Weninger Kékfrankos 2006 (Palack)
Weninger Kékfrankos 2007 (Palack)
Weninger Kékfrankos Spern Steiner 2005 (Palack)
Utolsó kommentek